Idei și inspirație
Cum alegi aparatul de aer conditionat: ghid pentru cumpărători

Cum alegi aparatul de aer conditionat: ghid pentru cumpărători

Se încarcă...

Alegerea unei instalații de climatizare nu este o misiune ușoară. Sunt aspecte pe care trebuie să le ai în vedere încă dinainte să te apuci de căutări. În primul rând, trebuie să știi dacă ai nevoie de un aparat de aer condiționat de uz casnic sau de unul comercial și să stabilești destinația acestuia, înainte să te interesezi de prețuri și de modelele disponibile pe piață.

Un alt detaliu important îl reprezintă numărul de camere pentru care vrei să folosești instalația și suprafață totală a acestora. În funcție de acestea, te vei orienta către aparate de aer condiționat cu performanță energetică și capacitate de climatizare optime. După ce ai stabilit aceste aspecte, vei face o triere în funcție de caracteristicile și performanțele dorite, de preferințele personale în ce privește brandul și designul, dar și de bugetul de care dispui pentru această îmbunătățire.

 

Caracteristici esențiale pentru alegerea unei instalații de aer condiționat

 

Iată care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont și de ce:

 

Destinația spațiului și amplasarea acestuia

 

Spațiile comerciale sunt mai dificil de climatizat decât cele locuibile. În funcție de activitățile desfășurate în interiorul acestora, nevoile pot fi mai mari (cum este cazul spațiilor unde se comercializează sau prepară produse alimentare) sau mai mici (cafenele, magazine etc.).

Sunt importante și amplasarea spațiului față de punctele cardinale și vecinătățile. Dacă acesta este amplasat într-un loc umbros, nevoia de răcire a aerului poate fi mai mică, iar cea de încălzire mai mare.

 

Izolarea termică

 

Este importantă și izolarea termică de care are parte construcția, deoarece poate să influențeze într-o mare măsură temperatura din interior.

 

Numărul de camere, comunicarea dintre acestea și suprafață

 

Pentru încăperile open space, alegerea este una mai ușoară, deoarece trebuie să iei în calcul doar suprafața acestora. În cazul locuințelor cu mai multe camere, este importantă și comunicarea dintre acestea, deoarece felul în care sunt amplasate ușile și holurile poate influență felul în care trece aerul răcit.

 

Aparatele care degajă căldură

 

În orice locuință există consumatori energetici care generează căldură. Acțiunea unora dintre ei este permanentă, așa cum este cazul frigiderului, iar a altora este discontinuă, precum mașina de spălat rufe, cea de spălat vase sau aspiratorul.

 

Dimensiunile ferestrelor

 

Dimensiunile ferestrelor și ponderea lor pe suprafețele laterale ale construcției pot influența, la rândul lor, temperatura din interior.

 

Tipul sistemului de climatizare

 

Ai două opțiuni când vine vorba despre alegerea tipologiei sistemului de climatizare. Sistemele Split sunt alegerea clasică și totodată cea mai populară. Acestea sunt formate dintr-o singură unitate exterioară și una interioară și fac față cu brio nevoilor unei locuințe obișnuite.

Dacă este nevoie, pentru locuințele mai spațioase pot fi montate mai multe. În interior, se montează pe perete sau pe tavan.

Sistemele Multi Split, formate dintr-o singură unitate exterioară și două, sau mai multe unități interioare, sunt mai costisitoare decât cele simple, însă au avantajul că ocupă mai puțin spațiu și sunt mai estetice. Acestea pot răci mai multe încăperi simultan, însă în privința consumului nu sunt neapărat mai economice.


Pe lângă sistemele clasice care se pot monta în locuința, există și

aparate portabile de aer condiționat

. Prețul acestora este de regulă mai mic, însă nici eficientă lor nu este optimă.

Reprezintă, totuși, o soluție bună pentru spațiile mici și pentru persoanele care locuiesc în spații închiriate, în care nu vor să facă investiții mari.

 

 

Capacitatea sistemului de climatizare, raportată la suprafața spațiului:

 

Suprafața pentru care dorești climatizare îți va indica și care este capacitatea optimă a instalației pentru spațiul în care va fi folosită. Aceasta se masoară în BTU (British Thermal Unit); valoarea semnifică numărul de BTU pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră.

 

Valorile recomandate sunt:

 

  • 9.000 BTU pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 metri pătrați;
  • 12.000 BTU pentru suprafețe de 25-35 metri pătrați;
  • 18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 metri pătrați;
  • 24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 metri pătrați.

Este important să respecți aceste valori,ca să ai parte de confortul dorit, dar și ca să te asiguri că durata de viață a sistemului tău de climatizare nu va fi afectată negativ de o eventuală suprasolicitare.

 

Performanța energetică

 

Coeficientii SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), pentru răcire, și SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), pentru încălzire, te pot ajuta să compari mai multe modele cu putere diferită. Aceștia reprezintă rația dintre energia termală eliberată în încăpere și cea absorbită. Cu cât valorile acestor coeficienți sunt mai mari, cu atât este mai eficient aparatul de aer condiționat.

 

Consumul de energie

 

Clasa energetică a aparatului de aer condiționat îți poate oferi informații prețioase cu privire la consumul de energie al acestuia. Echipamentele din clasele energetice A și A+ sunt mai economice decât B, C sau D, iar diferențele pot să ajungă chiar și la 40%.

 

Nivelul de zgomot

 

Performanța energetică și capacitatea sistemului de climatizare pot influență nivelul de zgomot al aparatelor de aer condiționat. Cu toate astea, modelele noi, de la firme de renume, sunt tot mai silențioase și mai puțin deranjante. Indiferent de numele furnizorului, interesează-te și eventual testează, dacă ai posibilitatea, sistemul de climatizare. Astfel îți vei putea face o idee clară legată de cât de zgomotos este. Un aparat de aer condiționat de calitate nu va face un zgomot mai puternic de 60-65 decibeli.

 

Tipul filtrelor

 

Filtrele pot fi unul dintre criteriile după care alegi aparatul de aer condiționat. Unele dintre acestea sunt mai eficiente pentru purificarea aerului, sau au avantajul de a putea fi curățate, iar altele se schimbă periodic. Iată care sunt tipurile de filtre ale aparatelor de aer condiționat:

· Filtrele din plastic: se spală sezonier și filtrează parțial;

· Filtrele HEPA;

· Filtrele cu cărbune activ, eficiente pentru purificarea aerului și înlăturarea mirosurilor neplăcute;

· Filtrele tratate cu extract de ceai verde, care purifică eficient aerul;

· Filtrele electrostatice;

· Filtrele de ionizare, care elimina germenii și praful din aer.

 

Funcțiile instalației de aer condiționat

 

Funcțiile standard ale sistemelor de climatizare sunt de răcire, de încălzire și de ventilație. Pe lângă acestea, aparatele moderne de aer condiționat au și o serie de alte funcții, care îmbunătățesc calitatea aerului:

Funcția de dezumidificare – umiditatea mare a aerului poate fi cauza mai multor probleme, de la apariția mucegaiului și a igrasiei, la manifestarea unor alergii la acestea; o astfel de funcție este foarte utilă mai ales pentru încăperile umede, cum sunt uscatoriile.

Funcția de purificare – calitatea aerului pe care îl respiri îți poate influență foarte mult starea de sănătate, iar această funcție o poate îmbunătăți.

Funcția de autocuratare – te va scuti de o bună parte din muncă de întreținere a aparatului de aer condiționat, pentru că aparatele care nu au această funcție trebuie curățate o dată la 6 luni, iar filtrele lor trebuie înlocuite.

Funcțiile de programare – sunt utile atunci când vrei să te asiguri că nu vei uită aparatul de aer condiționat pornit, dar și pentru a-l programa că să te bucuri de tot confortul atunci când revii acasă.

Comenzile prin WiFi – sunt foarte utile pentru controlul mai facil al aparatului.

Funcția de scanare 3D – este utilă pentru direcționarea perfectă a jetului de aer.

Funcția de autodiagnoză – aparatul va depista și afișa eventualele erori de funcționare.

 

Prețul aparatului de aer condiționat

 

Prețul poate fi un criteriu important atunci când alegi un sistem de aer condiționat. În funcție de bugetul disponibil, te poți orienta către anumite branduri renumite pentru calitate și caracteristici.

Prețul unui aparat de aer condiționat cu o capacitate de 9.000 BTU, care poate fi folosit pentru spații de 15-25 metri pătrați, pornește de la 1.200 lei. Dacă alegi să cumperi de la un producător consacrat, poți scoate din buzunar până la 5.000 de lei pentru un aparat cu aceeași capacitate, dar cu funcții și caracteristici mai performanțe.

Pe lângă prețul aparatului, trebuie să ai în vedere și costurile de montare. Alege să lucrezi cu o echipa de profesioniști, eventual chiar cu una recomandată de către furnizor. Chiar dacă prețul manoperei este mai ridicat, o să fii sigur că montajul a fost realizat corect și că nu va afecta garanția produsului.

Vezi și alte idei despre climatizare:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360