Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum alegi șemineul potrivit pentru casa ta

Cum alegi șemineul potrivit pentru casa ta

Se încarcă...

Șemineul potrivit poate schimba cu totul aspectul unei încăperi. Pentru alegerea unui șemineu, sunt mai multe aspecte pe care este necesar să le iei în considerare, pentru ca acest tip de sistem de încălzire să fie eficient și să îți ofere atmosfera pe care o dorești. 

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre tipurile de șeminee și care sunt cele mai potrivite materiale pentru realizarea lor. Totodată, afli după ce criterii te-ai putea orienta, ca să faci alegeri inspirate pentru tine și cei dragi.

Descopera care este cel mai potrivit material pentru semineu

Avantajele utilizării unui șemineu

Când vine vorba de design interior, una dintre regulile de aur este să integrezi, măcar într-o cameră din locuință, o piesă de rezistență care să fie o declarație în sine. Un șemineu poate fi o variantă excelentă, atât din punct de vedere funcțional, fiind unul dintre cele mai eficiente sisteme de incalzire, cât și din perspectivă estetică. La Brico, găsești inspirație și soluții optime, pentru a alege cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta. 


Concret, iată care sunt câteva dintre avantajele utilizării unui șemineu, atunci când pornești la drum cu un partener de nădejde, ca Brico:

 • poți alege dintr-o gamă variată de seminee si termoseminee - un șemineu cu aspect versatil poate fi ușor adaptat oricărui stil de design interior, indiferent că optezi pentru cel rustic, modern sau vintage;
 • organizezi inteligent și eficient spațiul, indiferent de dimensiunile, forma sau stilul de amenajare ales, șemineele fiind disponibile într-o varietate de tipuri și dimensiuni;
 • te bucuri de calitatea excepțională a produselor, pe care le poți comanda online sau direct din magazin; 
 • beneficiezi de consiliere, dacă nu știi exact ce tip de combustibil să alegi sau care este cel mai potrivit model de șemineu pentru nevoile tale; la Brico, găsești o mulțime de soluții pentru încălzirea casei și o echipă care îți este mereu aproape, ca să iei cele mai bune decizii pentru tine și cei dragi; 
 • îți organizezi eficient resursele financiare, pentru că poți alege produse durabile și sustenabile, la prețuri avantajoase;
 • creezi o atmosferă caldă, confortabilă și dai o notă personală casei tale; 
 • îmbini utilul cu plăcutul și obții un sistem de încălzire eficient și, în același timp, cu impact vizual deosebit.

Care este cel mai potrivit material pentru șemineu

Alegerea unui șemineu poate fi o provocare, mai ales dacă îți dorești să îndeplinească mai multe funcții, însă, cu o planificare riguroasă și atenție la fiecare detaliu, poți obține un sistem de încălzire care să fie eficient pentru casa ta. Utile și, în același timp, piese de decor deosebite, șemineele pot fi alese pentru a încălzi o cameră sau mai multe, sunt disponibile în variante de sine stătătoare sau racordate la centrala termica și au un rol estetic important în designul casei.

Materialul din care este realizat șemineul reprezintă un criteriu esențial în alegerea celei mai bune variante. 

Poți opta pentru un focar din fontă, ce are o putere calorică mare și nu necesită investiții suplimentare, din momentul în care este pus în funcțiune. 

  • Pentru alegerea unui focar din fontă pentru șemineu, cea mai importantă caracteristică este greutatea, în raport cu deschiderea, respectiv mărimea acestuia. 
  • Proporțiile unui focar din fontă trebuie să fie echilibrate, pentru a avea o durată de viață cât mai lungă și pentru a oferi cantitatea de căldură de care ai nevoie.

O altă soluție sunt focarele din oțel cu șamotă, care produc o temperatură mai mare în camera de ardere, ceea ce înseamnă un randament mai bun al focarului și arderea completă a combustibilului. 

  • Consumul de lemne este redus, depunerile de cenușă sunt minime, iar curățarea șemineului și întreținerea se fac mult mai ușor. 
  • Focarele de oțel căptușite cu șamotă au un preț mai mare decât cele din fontă, însă investiția se amortizează în timp, prin consumul mai mic de combustibil.

Pe lângă materialul din care este realizat șemineul, destinația și funcția pe care dorești să o îndeplinească, la fel de importante sunt și alte criterii esențiale, cum ar fi:  

Puterea de încălzire. 

Alege un model de șemineu cu putere suficientă pentru a încălzi o cameră sau mai multe încăperi. Este necesar să iei în considerare lungimea și lățimea camerei, dar și înălțimea. 

Scopul șemineului.

Dacă îți dorești o soluție de încălzire doar pentru design, cantitatea de căldură poate fi suplimentată cu un radiator sau calorifere, dacă vrei ca șemineul să încălzească o singură cameră sau chiar întreaga casă. Există soluții cu sisteme de distribuție și ventilație, care furnizează aerul cald și în celelalte încăperi.

Cum alegi semineul potrivit pentru casa ta

Tipuri de șeminee

Pentru a obține atmosfera potrivită și cantitatea de căldură de care ai nevoie, este important să alegi cel mai bun șemineu pentru casa ta. Aceste sisteme de încălzire sunt de mai multe tipuri și au proprietăți diferite, așa că este necesar să evaluezi cu atenție toate caracteristicile. Așadar, iată care sunt tipurile de șeminee pentru care poți opta: 

Șemineul pe gaz.

 • Este ușor de racordat la rețeaua de gaze sau poate fi chiar alimentat de la o butelie specială, în funcție de preferințe.  

Detalii de care să ții cont:

   • sistemul de evacuare - este criteriul cel mai important pentru alegerea acestui tip de șemineu;
   • necesitatea unui coș de fum - dacă optezi pentru un șemineu cu ventilație;
   • necesitatea unui sistem de evacuare - dacă nu dorești un șemineu cu ventilație;
   • șemineul pe gaz este simplu de integrat în orice locuință, indiferent de dimensiunea spațiului sau de stil. 

Șemineul electric.

 • În funcție de model, un semineu electric poate fi adaptat în case cu spații generoase sau într-un apartament.

Detalii de care să ții cont:

  • nu necesită montarea unui sistem de evacuare;
  • este ușor de întreținut;
  • se folosește ușor, cu ajutorul unei telecomenzi;
  • îl poți programa după cum ai nevoie - dacă utilizezi și un termostat de camera, vei putea seta temperatura la care sistemul de încălzire să pornească și să se oprească sau intervalul de timp în care dorești ca locuința să fie încălzită.

Șemineul pe lemne.

 •  Este unul dintre cele mai populare modele, pentru că aduce o atmosferă caldă în orice cameră. 

Detalii de care să ții cont: 

  • poți opta pentru orice design deși, la o primă vedere, șemineele pe lemne par clasice și rustice, poți alege orice design dorești, ca să-l integrezi natural în decorul încăperii, indiferent că este unul minimalist, industrial sau modern;
  • creezi o atmosferă relaxantă deosebită - pentru a obține o atmosferă autentică, șemineele pe lemn sunt alegerea ideală;
  • aspectul exterior este ușor de modificat și adaptat.

Șemineul cu bioetanol

 • . Este unul dintre cele mai moderne tipuri de șeminee, datorită aspectului simplu și minimalist.

Detalii de care să ții cont:

  • este ușor de integrat în aspectul oricărei camere - este potrivit mai ales pentru un stil minimalist al încăperii, însă poate fi adaptat chiar și pentru o încăpere rustică sau cu decor modern;
  • întreținerea și curățarea sunt facile;
  • este foarte eficient poate încălzi rapid și oferă o cantitate de căldură suficientă chiar și pentru o cameră mare.

cum sa faci alegeri inspirate pentru tine

Sfaturi și idei pentru alegerea șemineului

Înainte de a investi într-un anumit model de șemineu, este recomandat să ai în vedere câteva aspecte importante:

 • necesitățile de încălzire și designul interior al casei tale;
 • sursa de energie pe care dorești să o folosești (combustibil solid, curent electric, gaz);
 • modul de construcție (dacă dorești un șemineu gata construit sau un model zidit);
 • tipul de focar pe care vrei să îl folosești, criteriu de care depind, de asemenea, ușurința în folosire, gradul de încălzire al locuinței și tipul flăcării.

Sursa de energie

Sursele de energie au evoluat, în ultimii ani, și au apărut numeroase tipuri pentru alimentarea șemineelor, din ce în ce mai comode și mai ușor de întreținut, eficiente energetic. Poți opta pentru un model de șemineu electric, care folosește combustibil solid sau lichid ori un șemineu cu bioetanol.

Înainte de a alege sistemul de încălzire pentru casă, asigură-te și că locuința ta este cât mai bine izolată termic, pentru a limita pierderile de căldură și pentru a beneficia de confortul și temperatura pe care le dorești. 

Aspectele tehnice, pentru alegerea șemineului potrivit

Aspectele tehnice care determină alegerea unui șemineu sunt legate de montaj, funcții, puterea de încălzire și ușurința în folosire. 

 • Modelul de șemineu cel mai simplu de montat este cel electric, urmat îndeaproape de cel care funcționează cu bioetanol. Funcțiile șemineelor diferă de la un model la altul și determină ușurința în utilizare. 
 • Pentru ca un șemineu să fie eficient, acesta trebuie să ofere confort, ambientul dorit, posibilitatea de a regla cantitatea de căldură pe care o degajă, treptele de putere și un termostat reglabil. 
 • Pentru camerele mari, este ideal un șemineu ce are o putere de peste 2000W, în cazul în care optezi pentru un șemineu electric. Dacă dorești montarea unui șemineu în principal pentru criterii legate de aspect sau design, ideal este să ai o sursă alternativă de căldură în încăpere, cum ar fi încălzirea în pardoseală, care să asigure confortul necesar.

Designul șemineului

Pentru majoritatea persoanelor care sunt în căutarea unui șemineu pentru locuință, designul și aspectul sunt factori decisivi de selecție. Este recomandat ca designul șemineului să fie în acord cu stilul camerei în care urmează să îl instalezi. 

Pentru ca alegerea să fie mult mai ușoară, te poți raporta la materialul cu care este placat șemineul (dacă este din piatră sau marmură, cărămidă, gresie ori teracotă).

Modul de amplasare al șemineului

Un alt criteriu îl reprezintă modul de amplasare al șemineului, adică dacă este vorba despre un model independent sau încorporabil, de colț sau de perete. Alegerea depinde de configurația încăperii în care urmează să îl instalezi.

Înainte de a alege un șemineu, poate vei dori să afli și ce alte opțiuni de încălzire există și cum se potrivesc ele casei tale. Ți-am pregătit și alte materiale ajutătoare, cum este acest ghid pentru a afla ce este încălzirea prin pardoseală.

Afla mai multe despre tipurile de seminee

Șemineul este piesa centrală a oricărei încăperi în care îl montezi, fiind atât o sursă de căldură, cât și un element de decor interesant, care dă personalitate designului interior. Poate fi instalat în orice cameră, în funcție de suprafață și stil, și poți alege tipul de alimentare potrivit pentru tine. Oricare ar fi preferințele tale, amplasarea unui șemineu în casă va aduce un plus de stil și o atmosferă caldă, plăcută.

Sursa foto: Pixabay

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360