Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
convectorul electric

Convectorul electric - cum funcționează și cum știi că e sistemul de încălzire potrivit pentru casa ta

Se încarcă...
4682 vizualizări

Există mai multe aparate care transformă energia electrică în căldură. În funcție de modul în care funcționează, acestea produc căldură prin convecție sau radiantă. Diferența dintre cele două tipuri de sisteme este determinată de modul de transfer de la sursă, în mediu. Primele încălzesc aerul, celelalte radiază căldura produsă. 

Printre cele mai utilizate sisteme de încălzire prin convecție se numără convectoarele electrice. În continuare, ți-am pregătit un scurt ghid despre modul lor de funcționare și care sunt criteriile după care ar trebui să te ghidezi, ca să alegi modelul potrivit nevoilor tale și ale celor dragi.

Ce este convectorul electric - câte tipuri există

Convectoarele fac parte din generațiile noi de echipamente inteligente de încălzire pentru interior, cu toate că, din punct de vedere tehnologic, sunt simple. Tocmai simplitatea le face în mod special eficiente și capabile să atingă un randament de aproape 100%. Concret, convectorul electric este un sistem de încălzire care transformă curentul electric în energie termică, folosind o rezistență ce poate avea o putere variabilă, de la 500W la 3000W.

Componentele unui convector sunt montate într-o carcasă metalică sau din sticlă termorezistentă și sunt concepute astfel încât să permită absorbția și emisia de aer. În interior se află rezistența electrică și alte elemente (termostat, ventilator, filtre), care contribuie la funcționarea aparatului.

Tipuri de convectoare electrice 

Există două tipuri de convectoare electrice:

1. Convectoare electrice de podea

Pot fi amplasate oriunde într-o cameră, inclusiv în apropierea unui perete sau a unor piese de mobilier. Pot fi ușor mutate dintr-un loc în altul, având o greutate redusă (maxim 6-7 kg).

2. Convectoare electrice pentru perete

După cum le spune și numele, pot fi montate pe perete. Design-ul este unul modern, astfel că se integrează bine în decorul din cameră, indiferent că ai ales stilul minimalist, contemporan sau industrial. Pentru eficiență, trebuie montate la cel puțin 20 cm deasupra pardoselii și la distanță față de piesele de mobilier sau alte obiecte. Fixarea pe perete se face cu fitinguri şi elemente de fixare specifice.

La Brico Dépôt, partenerul tău de încredere în identificarea celor mai inspirate sisteme pentru incalzirea casei și climatizare, găsești modele variate de convectoare electrice de podea sau perete, cu putere diferită, dar și numeroase alte soluții care îți vor garanta confortul termic. Oferta Brico Dépôt se actualizează periodic și ai posibilitatea de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

cum functioneaza convectorul electric

Cum funcționează convectorul electric

Convectorul folosește principiul natural de convecție, care presupune transferul direct de căldură, combinat cu proprietatea aerului cald de a se ridica. Concret, aerul absorbit de convector trece prin sistemul de rezistențe aduse la incandescență de curentul electric, după care este împins, în mod natural, în afară. Procesul este continuu, atât timp cât aparatul este alimentat cu energie electrică.

Bine de știut:

Pentru a controla consumul de energie electrică și a spori eficiența, convectoarele sunt dotate cu mai multe trepte de putere pentru rezistență, care pot fi alese în funcție de necesități.

Termostatul contribuie la reducerea consumului de energie electrică. Acesta oprește și pornește automat aparatul, cu scopul de a păstra o temperatură constantă a mediului ambiant, cu un consum rațional de energie.

Convectoarele pot avea și un ventilator, cu rol de a amplifica procesul natural de circulație a aerului.

Convectoarele moderne au funcția de control automat al temperaturii, sistem de afișaj digital, programare electronică și control la distanță, prin wi-fi. În plus, au sisteme de siguranță specifice aparatelor alimentate cu energie electrică (antiîngheț, supraîncălzire), precum și posibilitatea de blocare a comenzilor, ca măsură preventivă pentru copii.

Cum știi că un convector e potrivit nevoilor tale

Alegerea unui convector electric potrivit nevoilor tale depinde de caracteristicile de bază ale acestuia. Pentru ca aparatul de încălzire să fie eficient, performanțele tehnice de care dispune  trebuie să fie în concordanță cu spațiul unde urmează să fie folosit. 

Randamentul convectorului, la fel ca al oricărui alt sistem de climatizare (încălzire sau răcire) crește în locuintele bine izolate termic, indiferent de anotimp. În cazul caselor individuale, izolarea podului si a mansardei trebuie să fie o prioritate, pentru a spori eficiența energetică, indiferent de tipul de încălzire utilizat, acestea fiind zonele cu cea mai ridicată pierdere de căldură.  

Aspecte de care să ții cont, pentru un randament maxim al convectorului

Puterea aparatului

  • Convectoarele electrice au putere de la 500 la 3000W și sunt gândite pentru a fi proporționale cu suprafața încăperii pe care trebuie să o încălzească, dar și cu temperatura dorită.
  • Cele care au puterea cea mai redusă sunt potrivite pentru încăperi cu suprafață mică sau unde nu este necesară o temperatură mai mare de 16-18 grade Celsius.
  • Aparatele cu putere de 1500-2000W sunt destinate camerelor care au o suprafață de 20-30 mp. Camerele mai mari de 35 mp pot fi încălzite eficient utilizând aparate de putere mare, de 2500-3000W.
  • Datele tehnice arată puterea maximă, dar convectoarele au trepte de putere, care pot seta aparatul să funcționeze la capacitate corespunzătoare suprafeței și temperaturii dorite. 

Tricks & Tips:

Treptele de putere au rolul de a face economie de energie electrică. Menținând aparatul la un nivel minim, acesta va consuma mai puțin și va menține o temperatură constantă. Treapta maximă de putere are și cel mai ridicat consum de energie. 

Modul eficient de utilizare este:

    • menținerea continuă a convectorului la puterea minimă, setat la o temperatură de 15-16 grade, în camerele neutilizate;
    • trecerea la o treaptă superioară de putere și setarea temperaturii la 18-20 de grade Celsius, atunci când încăperea este folosită.

Astfel, spațiul se va încălzi repede, cu un consum minim de energie. Această strategie este utilizată inclusiv pentru sistemele de încălzire în locuintele care sunt eficiente energetic.

Convector cu sau fără ventilator

  • Convectoarele pot funcționa eficient fără ventilator, prin procesul de convecție naturală. În aceste condiții, aerul din încăpere se va încălzi mai lent, dar temperatura de confort va dura mai mult.
  • Ventilatoarele realizează ceea ce se numește convecție asistată și amplifică volumul de aer care trece prin aparat. Astfel, atmosfera din încăpere se încălzește mai repede. Totuși, dezavantajul este că temperatura mediului scade imediat după oprirea convectorului. 

Explicația acestui fenomen este următoarea: aerul încălzit de convector transferă căldura la suprafețele și obiectele din cameră. Un proces de încălzire lent favorizează transferul, în timp ce unul rapid (cum o fac aparatele de convecție cu ventilator) va crește temperatura aerului, fără a da suficient timp suprafețelor și obiectelor să ajungă la temperatura mediului. În consecință, o încăpere încălzită lent va păstra o temperatură confortabilă mai mult timp, comparativ cu una încălzită repede.

Tricks & Tips:

Aparatele care utilizează convecția naturală sunt mai eficiente pentru încălzirea suprafețelor medii sau mari, precum și pentru menținerea unei temperaturi constante, dar cu o valoare mai redusă. 

Convecția asistată este utilă în încăperile mici, mai ales atunci când este necesară încălzirea rapidă.

Termostatul convectorului electric

Rolul său este de a opri alimentarea atunci când temperatura mediului atinge o valoarea pe care ai setat-o. Aparatul pornește singur, în momentul în care temperatura scade, și funcționează până când o readuce la norma stabilită. 

Tricks & Tips: 

Pentru convectoarele amplasate la nivelul pardoselii, este util ca temperatura setată să fie cu 2-3 grade mai mică decât cea dorită, pentru că aparatul măsoară temperatura aerului de la nivelul podelelor, iar aceasta este mereu mai mică decât cea din încăpere. 

Alte caracteristici de luat în calcul, când alegi un convector electric

  • Consumul. Acesta depinde de puterea convectorului, de randament și de eficiența rezistenței. De aceea, convectoarele, la fel ca toate celelalte aparate electrice, sunt clasificate în funcție de o anumită clasă energetică.
  • Garanția oferită de producător. Reprezintă o dovadă a fiabilității și este modalitatea prin care se pot rezolva eventualele defecțiuni.
  • Mediul umed. Pentru utilizare în mediul umed (în baie, de exemplu), există aparate de putere mică și medie, care au sisteme specifice, care permit o funcționare sigură.

cum functioneaza convectorul electric

Avantajele și dezavantajele utilizării unui convector electric

Fiecare sistem de încălzire are avantaje și dezavantaje, în funcție de locul și de modul în care este utilizat.

Avantajele încălzirii cu un convector electric:

  • are un randament bun și foarte bun;
  • oferă o încălzire uniformă a spațiului;
  • funcționează silențios;
  • are termostat, care contribuie la reducerea consumului de energie electrică;
  • rezistența are mai multe trepte de putere;
  • este sigur pentru utilizare și are o fiabilitate foarte ridicată, procesul de funcționare fiind foarte simplu;
  • este prevăzut cu sistem de siguranță, care oprește alimentarea, dacă se supraîncălzește;
  • este ușor, se poate muta fără efort, iar modelele de perete se instalează fără dificultate.

Dezavantajele încălzirii cu un convector electric:

  • încălzirea unei camere, până la o temperatură de confort, poate dura ceva mai mult decât în cazul unui sistem de încălzire radiant, de exemplu; totuși, temperatura plăcută se va păstra mai mult timp;
  • folosirea unui convector electric poate duce la creșterea umidității în cameră, mai ales în cazul modelelor care nu au sisteme de filtrare a aerului; acest lucru se întâmplă ca urmare a combustiei particulelor de praf, ceea ce duce la eliberarea de vapori de apă și dioxid de carbon; ventilarea periodică a încăperilor, însă, elimină acest neajuns. 

Convectorul electric este o soluție simplă și foarte eficientă de încălzire, atât timp cât este ales un aparat corespunzător, raportat la suprafața încăperii în care este amplasat, și este utilizat în funcție de performanțele tehnice și setările acestuia. Ținând cont de criteriile de mai sus, vei putea opta pentru modelul adaptat perfect nevoilor tale și ale celor dragi. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2023 Brico Dépôt România