Confortul termic este o necesitate în orice anotimp, dar în sezonul rece este esențial. Pentru a stabili care este necesarul termic al unei locuințe sau, mai simplu spus, ce cantitate de combustibil îți trebuie pentru a obține o temperatură optimă în casă, este nevoie de o serie de calcule complexe.
Câteva elemente sunt definitorii și se referă la tipul construcției, suprafața camerelor, calitatea izolațiilor, dar și la poziția geografică a casei. În cele ce urmează, îți prezentăm care sunt elementele esențiale ce trebuie luate în calcul, cantitatea de combustibil necesară și modul în care alegi sistemul de încălzire potrivit, dar și alte detalii pentru stabilirea necesarului termic al casei.
- Ce este necesarul termic
- Cum se calculează necesarul termic
- Cum calculezi de cât combustibil ai nevoie
- Ce sistem de încălzire alegi
Ce este necesarul termic
Necesarul termic este cantitatea de energie calorică furnizată de sistemul de încălzire al unei locuințe, pentru a genera și menține o temperatură de confort, indiferent de valoarea celei din exterior. Acest indicator nu este constant și variază, în principal, în funcție de temperatura de afară. Pe lângă această variabilă esențială, necesarul termic este influențat și de pierderile termice pe care le suferă un imobil, indiferent de tipul lui.
Aici se cuvine menționat faptul că locuințele, inclusiv cele perfect izolate din punct de vedere termic, au pierderi de căldură în exterior. Conform legilor fundamentale ale fizicii, aceste pierderi sunt cu atât mai mari cu cât diferențele de temperatură dintre interior și exterior sunt mai mari. Pe de altă parte, izolarea si etansarea corecta vor creste eficienta energetica a casei.
Necesarul termic include, alături de energia consumată pentru a atinge o anumită valoare a temperaturii în interior, și pierderile de căldură aferente. Acestea din urmă sunt continue, depind de temperatura exterioară și se produc, în principal, prin:
- pereți;
- podele;
- tavan;
- ferestre și uși.
Contează inclusiv:
- sistemul de compartimentare al casei - decomandat, semi sau nedecomandat;
- tipul podelelor din casă (lemn, gresie sau alte materiale);
- suprafețele ferestrelor și calitatea acestora (cu izolare termică ridicată sau minimă);
- tipul locuinței (casă individuală sau locuință în bloc);
- orientarea și poziția geografică.
Unitatea de măsură pentru valoarea necesarului termic este kilowatul, aceeași unitate de măsură care evaluează și puterea nominală a echipamentelor de încălzire. Pentru a fi eficiente, puterea sistemelor de incalzire trebuie să fie cu 10-15% mai mare decât necesarul termic al locuinței.
La Brico Dépôt găsești soluții de încălzire adaptate tuturor necesităților și compatibile cu toate tipurile de combustibili: lichizi și solizi, inclusiv curent electric. De asemenea, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin și de a-ți organiza eficient resursele financiare, pentru că poți alege produse durabile și sustenabile, la prețuri avantajoase. Oferta Brico Dépôt se actualizează periodic, iar comenzile pot fi livrate rapid, acasă.
Cum se calculează necesarul termic
Cel mai bun calcul îl poate face un specialist, pentru că sunt foarte multe variabile care trebuie luate în considerare, ca să ajungi la o estimare corectă. O evaluare precisă se face luând în calcul o serie de coeficienți de transfer termic, dar și alte criterii, cum ar fi:
- poziția geografică - pentru că necesarul termic este diferit în casele din nordul țării, față de cele din sud;
- orientarea casei în raport cu punctele cardinale - gradul de insolație zilnică fiind un element important, mai ales pentru casele individuale;
- materialele de construcție utilizate - fiecare material de construcție are propriul coeficient de transfer termic;
- izolația termică - a pereților, podelelor și a tavanului (absentă, bună, foarte bună) și materialele utilizate pentru izolație;
- numărul pereților exteriori;
- suprafața în metri pătrați a ferestrelor și orientarea lor;
- tipul ferestrelor - clasice sau multicamerale;
- tipul tâmplăriei exterioare - clasice sau din PVC;
- lungimea, lățimea și înălțimea camerelor - nota bene - nu doar volumul camerei, ci fiecare dintre aceste valori, pentru că înălțimea este, de exemplu, un aspect important în sine.
Un calcul foarte exact va lua în considerare diferența de temperatură la nivelul pereților între interior și exterior și va evalua gradul de transfer termic pe care îl are fiecare material utilizat la construcția, izolația, tencuirea și finisarea pereților, precum și la nivelul ferestrelor.
Toate aceste informații sunt raportate la ceea ce se consideră a fi temperatură de confort în interior, în sezonul de iarnă, și care, pentru un consum echilibrat de energie, este cuprins în intervalul 18-21 de grade Celsius. Calculul se face separat, pentru fiecare dintre încăperile casei.
Varianta de calcul simplificată
Necesarul termic se poate calcula și într-o variantă simplificată, deși aceasta va duce la valori aproximative, de cele mai multe ori, sub nivelul real necesar pentru o temperatură în interior de circa 20-21 grade Celsius.
Această evaluare ia în calcul doar volumul fiecărei camere în parte, înmulțit cu un parametru mediu, respectiv 50 W. Se consideră că valoarea de 50 W/metru cub este un coeficient mediu, care poate evalua necesarul termic al unei încăperi cu pereți din cărămidă, tencuiți, cu un grad de izolație mediu.
Exemplu de calcul al necesarului termic:
Pentru o locuință formată din două camere, cu suprafața de 20 și, respectiv, 30 metri pătrați, la care se adaugă 30 metri pătrați ai altor încăperi (baie, bucătărie, hol), cu suprafața totală de 80 metri pătrați și cu o înălțime de 2,5 metri, care este izolată la nivel mediu, necesarul energetic va fi:
80 mp x 2,5 m x 50 W/m3 = 10000 Watt (10 kW)
Bine de știut:
- Coeficientul poate fi 70 W pentru locuințele individuale, neizolate, îndreptate spre nord sau aflate în regiuni geografice cu climă rece și foarte rece. Același coeficient se aplică în camerele cu suprafețe vitrate mari, dar și în cazul locuințelor cu suprafață mai mare de 100 mp, precum și pentru camerele care au mai mult de doi pereți exteriori.
- În schimb, pentru casele bine izolate și pentru apartamentele din blocuri, coeficientul poate fi sub 50 W pe metru cub, dar nu mai mic de 30 W.
- Necesarul energetic se poate calcula diferit pentru fiecare cameră, în funcție de caracteristicile acesteia.
- Valoarea energiei necesare pentru încălzire va scădea cu procente importante, dacă se va realiza o izolatie cu adevarat eficienta a casei. De exemplu, pentru aceeași suprafață de 80 mp, dar cu un coeficient de 30 W, necesarul energetic va fi de 80 mp x 2,5 m x 30 W/m3 = 6000 Watt (6 kW).
Cum calculezi de cât combustibil ai nevoie
Necesarul energetic este util și pentru a face un calcul estimativ al cantități de combustibil de care este nevoie pentru perioada rece a anului. Din acest punct de vedere, ia seama la câteva detalii:
- Fiecare sistem de încălzire utilizat pentru locuințe este caracterizat printr-o putere energetică, rezultată din eficiența calorică (puterea calorică) pe care o generează combustibilul utilizat.
- Puterea calorică se măsoară în kilocalorii per kilogram, pentru combustibilul solid, și per litru, pentru cei lichizi sau gazoși, și reprezintă cantitatea de căldură, în calorii, generată prin combustia unui gram sau a unui mililitru de combustibil. Aceasta depinde de:
-
- calitatea combustibilului (tipul lemnului, al cărbunelui, păcurii ori gazului natural sau amestecului de gaze);
- randamentul pe care îl dezvoltă centrala termica pe gaz, în care acesta este ars.
3. Puterea calorică a celor mai comune tipuri de combustibili este:
-
- cărbunele - de la 5000 la 8500 kilocalorii per kilogram;
- gazul natural - 7600 kilocalorii pe litru (un metru cub de gaz are 1000 de litri);
- lemn - de la 3450 la 3900 kilocalorii per kilogram;
- peleți - de la 4100 la 4600 kilocalorii per kilogram.
4. Un watt corespunde unei energii de 0.0144 kilocalorii degajate pe minut.
Folosind acest algoritm, se pot stabili necesarul caloric și cantitatea de combustibil pentru încălzirea unei suprafețe.
Pentru o locuință cu suprafața de 80 metri pătrați, ce are un necesar energetic de 10.000 Watt (10 kW), acesta va fi generat de aproximativ 3500-4000 litri de gaz și circa 3000-3500 de kilograme de lemne (10-12 metri cubi de masă lemnoasă, un metru cub având aproximativ 300 de kilograme).
Ce sistem de încălzire alegi
Primul criteriu trebuie să fie cel al tipului de combustibil disponibil, care poate fi gaz natural, peleți, lemn, cărbune sau energie electrică ori un alt tip specific (biogaz, gaz lichefiat). Fiecare tip de combustibil poate fi utilizat în centrale termice specifice, care vor încălzi locuința prin sistemul de incalzire prin pardoseala sau cu radiatoare (calorifere).
De exemplu, la alegerea centralei potrivite, ia în calcul următoarele detalii:
- puterea acesteia (este exprimată în kilowați), indiferent de tipul combustibilului utilizat, care trebuie să fie cel puțin egal cu necesarul termic al locuinței; o centrală termică ce are o capacitate prea mică nu va putea produce suficientă energie termică, în timp ce una având o capacitate cu mult peste necesar va funcționa cu un randament ineficient;
- cu sau fără sistem de gazeificare, criteriul principal fiind tipul combustibilului la care ai acces, cu precizarea că cele cu gazeificare au un randament superior;
- randamentul centralei, care depinde de capacitatea și de tipul combustibilului utilizat.
La alegerea centralei termice, ia în calcul existența unor surse separate de căldură cum ar fi semineul din living sau un cazan pentru apă caldă, acestea oferind un plus de energie termică, ce scade din puterea minimă pe care trebuie să o aibă centrala termică a casei.
Dacă vrei să găsești un echilibru perfect între necesarul termic al casei și sursa de energie pe care o utilizezi, analizează cu atenție toate detaliile la care am făcut referire în articol și consultă un specialist Brico Dépôt, care poate să-ți ofere sfaturi utile și să te ajute să identifici cea mai eficientă și mai rentabilă soluție de încălzire.
Sursa foto: Shutterstock.com