Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Magnolia

Magnolia

Se încarcă...
24526 vizualizări

Momentul înfloririi magnoliilor înveselește orice parc sau grădină, oferind o priveliște superbă pe care ne grăbim s-o imortalizăm în fotografii artistice. Acestea ne încântă din punct de vedere estetic, dar sunt utilizate și în bucătăria și medicina tradițională. De asemenea, magnolia este încărcată de simbolistică, fiind numită planta oficială a mai multor țări și state, dar reprezentând în același timp o sursă de inspirație în cinematografie, literatură sau muzică.

Stiai ca magnoliile existau inca dinaintea albinelor?
Utilitatea culinară și medicală a magnoliilor
Cum se plantează magnolia?

Cum se îngrijește magnolia?
Boli si daunatori

Cum se înmultește magnolia?

Dacă vrei să te bucuri de magnolii în propria grădină, citește mai departe pentru a află mai multe despre istoria și semnificația lor, dar și despre modul în care acestea se plantează și se îngrijesc aceste plante, pas cu pas.

Știai că magnoliile existau încă dinaintea albinelor?

Deși genul Magnolia și-a primit numele occidental de la botanistul francez Pierre Magnol, există dovezi care atestă existența magnoliei încă de acum 95 de milioane de ani. În prezent, genul înglobează de fapt peste 200 de specii și varietăți, conform Societății Internaționale a Magnoliei. Acestea provin din Asia, dar totodată și din America Centrală și de Sud sau din anumite părți din India și Africa, prin filiere și specii diferite.

Magnoliile sunt de fapt arbori și arbuști care pot trăi până la un secol și înfloresc primăvara, iar uneori chiar și vara, în funcție de temperatură. Mugurii lor sunt fructe comestibile, care pot fi utilizate în medicină sau gastronomie. Dacă mugurii nu sunt consumați, aceștia înfloresc în culori diverse, de la alb sau galben la roz sau liliachiu.

Frunzele și florile de magnolie reprezintă un alt indicator al istoriei îndelungate a acestui tip de arbore. Floarea este formată din tepale, nu din petale și sepale distincte, iar aceste tepale sunt protejate de frunzele membranoase dure aflate la baza lor, fapt care le ajută să supraviețuiască în condiții improprii.

Floarea de magnolie – sinonimă cu frumusețea și delicatețea feminină

Magnoliile au dobândit, de-a lungul timpului, o aură de legendă și un simbolism bogat, în vremuri diferite și zone geografice diferite. Adesea, acest tip de floare simbolizează feminitatea sau puritatea, iar în China Antică magnolia reprezenta frumusețea și delicatețea unei femei. În epoca victoriană, aceste flori erau folosite pentru a trimite mesaje de dragoste secrete, iar acum acestea sunt adesea utilizate în ceremoniile nupțiale, din același motiv.

Magnolia a devenit floarea oficială a mai multor țări și state, printre care Coreea de Nord, Shanghai sau Mississippi, supranumit și „The Magnolia State”. De fapt, magnoliile sunt extrem de populare în partea de Sud a Statelor Unite ale Americii, unde simbolizează nobilitatea, dar și grandoarea, și au devenit parte integrantă a celor mai importante evenimente și sărbători locale.

Utilitatea culinară și medicală a magnoliilor

Magnoliile au fost utilizate chiar și în medicina tradițională chineză, de-a lungul timpului, florile și scoarța lor fiind transformate în pastile, ceaiuri sau tincturi. Deși nu s-au efectuat suficiente teste relevante în această privință, se crede că magnoliile ar avea un efect pozitiv în combaterea problemelor digestive și musculare sau în ameliorarea congestiei pulmonare, ori în prevenirea răcelilor. În plus, se spune că uleiul esențial de magnolie este tonic pentru psihic, reducând depresia și anxietatea.

O altă utilitate a magnoliilor este cea gastronomică, florile și frunzele fiind utilizate în bucătăria asiatică și nu numai, pentru un plus de aromă în mâncăruri sau ceaiuri. În plus, acestea sunt uneori fierte și consumate ca atare, fiind considerate legume benefice pentru sănătate.

Cum se plantează magnolia?

Dacă te-ai decis să plantezi un astfel de copac de magnolie, perioada propice pentru acest lucru este primăvara, când se întrunesc condițiile optime de mediu pentru prinderea rădăcinilor și dezvoltarea plantei. Aceasta are nevoie sa fie plasată într-o zonă luminoasă, ferită de curenți de aer, dar și de expunerea prea puternică la soare. În plus, arborele sau arbustul va avea nevoie de un spațiu generos pentru a crește nestingherit, fără a trebui să fie mutat ulterior.

Pentru a te asigura că rădăcinile de magnolie se vor prinde, caută puieți care se află în ghiveci, cu rădăcinile în pământ. Alege un sol bogat în materii organice și sapă o groapă suficient de mare, la baza căreia să plasezi pietriș, pentru a permite trecerea apei și oxigenarea solului. Apoi plasează înăuntru rădăcina și acoper-o cu o parte a pământului săpat și o parte de pământ cu frunze, care să-i ofere substanțele nutritive necesare.

Înainte de a acoperi complet groapa, udă bine pământul, apoi pune restul solului deasupra și tasează-l bine, pentru ca planta să stea bine ancorată. Totuși, ai grijă să nu îi strivești sau rupi rădăcinile pe parcursul acestui proces, întrucât planta nu va mai crește corespunzător. Pentru a o fixa, utilizează un băț de sprijin, până când aceasta va crește în diametru și poate să reziste pe cont propriu în fața intemperiilor.

Cum se îngrijește magnolia?

După etapa plantării, în primul an e necesar să uzi magnolia de 2-3 ori pe săptămână, dar apoi poți să reduci frecvența operațiunii la o singură dată pe săptămână, cu o cantitate totală de aproximativ 5 litri de apă. Totuși, în zilele caniculare, poți să o uzi chiar și în fiecare zi, cu câte 2 – 3 litri de apă.

În afară de acest aspect, magnoliile sunt destul de nepretențioase și nu au nevoie să fie tăiate sau toaletate în vreun fel. În schimb, acestea se hrănesc cu substanțele nutritive din materiile organice conținute de sol, care ar trebui să fie bogat în compost, rumeguș, covor de frunze sau scoarță de copac.

Pentru a suplimenta necesarul de substanțe benefice pentru creșterea acestor copaci, de două ori pe an ar fi indicat ca pe perioada primăverii solul să fie îmbogățit cu un îngrășământ bogat în azot, care crește toleranța plantelor la secetă. Apoi, la începutul toamnei, un îngrășământ pe bază de potasiu și fosfor va oferi nutrienții necesari pentru dezvoltarea plantei și o va proteja împotriva potențialilor paraziți.

Boli și dăunători

Când are parte de o bună îngrijire, magnolia este destul de rezistentă în fata paraziților. Totuși, printre cei câțiva dăunători care pot apărea se numără puricii frunzelor, cancerul european sau cloroza, care pot fi remediate prin stropirea cu produse speciale achiziționate din farmacii și printr-o îngrijire și fertilizare adecvată. Chiar și așa, cele mai dăunătoare boli pentru magnolie includ:

  • Mana frunzelor este o boală cauzată de o ciupercă. Plantele afectate prezintă o pânză pe partea inferioară a frunzelor și devin treptat complet mate. Soluția împotriva acestei ciuperci este tăierea tuturor ramurilor afectate cu ajutorul unor instrumente curate, care sa fie dezinfectate imediat după aceea. Ramurile tăiate se aruncă imediat pentru a evita extinderea infestației.
  • Verticilioza este o altă boală provocată de o ciupercă, al cărei efect este decolorarea și uscarea ramurilor. În acest caz, ramurile afectate trebuie de asemenea tăiate, iar protecția copacului în fața acestui dăunător trebuie stimulată cu ajutorul unui fertilizator pe bază de azot, administrat treptat până la dispariția bolii.
  • Uscarea trunchiului este provocată de o altă ciupercă al cărei efect poate fi devastator pentru acest arbore, ciuperca infiltrându-se în interiorul copacului prin tăieturi și fisuri. În cele din urmă, aceasta duce la putrezirea tulpinilor, care trebuie tăiate.

Cum se înmultește magnolia?

Dacă îți dorești să ai o grădină plină de magnolii, poți să achiziționezi și alte soiuri ale acestei plante sau poți să obții chiar tu un nou copac, prin intermediul semințelor de magnolie sau prin plantarea de butași obținuți din primul copac.

Însă aceste proceduri presupun etape multiple, materialele de rigoare și destul de multă răbdare până la obținerea unei plante cu rădăcini suficient de puternice pentru a fi transplantată în solul din grădină.

Dacă magnoliile te binedispun prin simpla lor prezență și ai o grădină unde acestea ar putea crește nestingherite, poți începe să-ți decorezi grădina chiar din această primăvară. Mica ta investiție de timp va merita, datorită rezistenței acestei plante care poate trăi până la o sută de ani, având nevoie doar de o minimă atenție din partea ta. Dar cu siguranță n-o vei putea ignora, mai ales atunci când florile de magnolie îți vor transforma curtea, parfumând-o și pictând-o în cele mai frumoase nuanțe.

Vezi și alte articole despre îngijirea florilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360