Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Azaleea: cum se plantează și cum se îngrijește arbustul cu flori superbe

Ideală pentru înfrumusețarea locuinței, azaleea este un arbust care dezvoltă multe flori sub forma unor buchete asemănătoare unor explozii intense de culoare. Poate ai întâlnit-o sub numele de Rhododendron, însă cele două denumiri nu sunt sinonime. Pe scurt, toate azaleele sunt Rhododendron, aceasta fiind familia sa, însă există și alte tipuri de Rhododendron în afară de azalee. Uite cum să plantezi azaleea în ghiveci sau în grădină și cum să o îngrijești pe tot parcursul anului:

Cum se plantează azaleea

Atunci când plantezi azaleea, e important să alegi pământ eva mai acid, cu pH cuprins între 5.0 și 6.0. Ca planta sa se poată dezvolta armonios, asigură-te că ghiveciul va avea suficient spațiu pentru rădăcinile în creștere ale azaleei. E bine să plantezi azaleea într-un ghiveci care permite scurgerea apei suplimentare prin cel puțin o gaură, ca rădăcinile să nu putrezească dacă ai udat-o mai mult decât trebuie. Nu o planta prea adânc, altfel coroana este cea care poate putrezi. După plantare, udă planta și acoperă pământul cu un strat subțire și ocrotitor de resturi vegetale.

Cum se plantează azaleea de grădină

Azaleea este o plantă care poate transforma aspectul grădinii tale. Există un motiv pentru care în România observam mai multe azalee în locuință decât în grădină: această plantă este sensibilă la temperaturile de iarnă. Prin urmare, dacă o plantezi pur și simplu în grădină, nu va rezista perioadelor reci.

O soluție simplă este să ții azaleea din grădină în ghiveci. Astfel, o poți adăposti cu ușurință peste iarnă, indiferent că alegi să lași ghivecele la suprafață sau să le îngropi. E important însă unde poziționezi aceste ghivece, deoarece azaleea are nevoie de puțină umbră, în special atunci când soarele este foarte puternic. Dacă alegi să îngropi ghiveciul, poate fi util să îl așezi pe un pat de pietre, ca apa să se poată drena mai bine.

Cum se îngrijește azaleea

Având în vedere abundența sa florala, azaleea este mai ușor de îngrijit decât pare. Respectă indicațiile următoare pentru o plantă frumoasă și sănătoasă:

Luminozitate

Azaleea poate fi poziționată astfel încât să se bucure de lumina soarelui dimineața, fără a fi expusă la razele amiezii.

Temperatura

În general, azaleele trebuie ferite de temperaturi de peste 29°C și sub 13°C. Ideal pentru această plantă ar fi o temperatură cuprinsă între 22 și 25°C pe timp de zi și între 16 și 18°C pe timp de noapte.

Udare și umiditate

Azaleea nu se înțelege bine cu apă dură, așa că aceasta trebuie evitată. Folosește, mai degrabă, apă moale sau apă de ploaie. Pământul nu trebuie udat mereu la fel. În perioadele de creștere, vara, planta are nevoie de mai multă apă, în condițiile în care trebuie să eviți uscarea pământului. Apa nu trebuie să fie rece, ci cu câteva grade mai mult decât temperatura camerei, în cazul azaleei ținută în interior. Totodată, atunci când este înflorită, poți pulveriza planta periodic cu apă, pentru că un mediu prea uscat nu îi face bine.

Fertilizare

Atunci când azaleea este înflorită, folosește de două ori pe lună un fertilizant. Nu alege orice fertilizant, deoarece poți răni planta dacă nu îl alegi pe cel potrivit, care pastrează pH-ul solului acid.

Curățare

Pe masură ce florile se ofilesc, acestea trebuie îndepărtate, lucru care îmbunătățește aspectul plantei și îi crește șansele de a dezvolta mai multe flori.

Tundere și tăiere

Azaleea trebuie tăiată atât pentru menținerea unei forme estetice, cât și pentru sănătatea sa. Orice urmă de mucegai trebuie înlăturată pentru a nu se răspândi. Ca azaleea să nu fie răsfirată la bază, tulpinile bătrâne trebuie tăiate primăvara. Apoi, în timpul verii, se pot tăia tulpinile subțiri, care nu s-au dezvoltat suficient. Ai nevoie de un instrument ascuțit, precum o foarfecă cu care să tai într-un unghi de 45°.

Reînflorire

Odată ce toate florile s-au uscat, azaleea are nevoie să fie expusă timp de 2 luni la temperaturi între 4 și 13°C. Astfel, planta poate înflori din nou.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult