Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum îngrijim trandafirii. Bolile și tratamentele pentru dăunătorii acestora

Cum îngrijim trandafirii. Bolile și tratamentele pentru dăunătorii acestora

Se încarcă...
22464 vizualizări

Pentru a ne bucura de frumusețea trandafirilor, este nevoie să-i protejăm de afecțiuni. Iată cum prevenim atacul dăunătorilor și cum tratăm florile afectate.

Bolile trandafirului. Care sunt afectiunile specifice acestora

Daunatorii trandafirului


Alti factori in masura sa afecteze trandafirii

Tratamente pentru boli si daunatori

Cum previi imbolnavirea trandafirilor

Cum cumperi trandafiri rezistenti

Bolile trandafirului. Care sunt afecțiunile specifice acestora

Ciupercile, virusurile și bacteriile sunt factorii care provoacă îmbolnăvirea trandafirilor, iar protejarea acestor flori atât de speciale începe prin recunoașterea acestor agenți patogeni. Iată, așadar, care sunt cele mai frecvente boli ale trandafirilor, în funcție de factorul ce le cauzează:

Boli cauzate de ciuperci

· Pătarea neagră – Este provocată de ciupercă Diplocarpon rosae și este una dintre cele mai comune boli ale trandafirilor, iar dacă nu este tratată poate provoca defolierea completă a florilor. Boală se manifestă prin apariția unor pete negre, circulare, cu aspect radiar și margini neregulate, pe partea superioară a frunzelor.

· Rugina trandafirului – Provocată de Phragmidium disciforum, această boală se manifestă de regulă primăvară prin apariția unor pete galbene, pe partea superioară a frunzelor și a unor lagăre portocalii, circulare, pe partea inferioară a lor. Petele pot apărea atât pe frunze, cât și pe ramurile tinere sau pe muguri.

  • Făinarea – Cauzată de ciupercă Sphaerotheca pannosa var. Rosae, făinarea se manifestă prin apariția unor pete neregulate că mărime și formă pe frunze, ramuri tinere și boboci. Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pâslă miceliană groasă, albicioasă.

· Putregaiul cenușiu – Produs de ciuperca Botrytis cinerea, putregaiul cenușiu atacă frunzele, mugurii și florile. Când plantă este atacată, organele ei se brunifica și apar formățiuni ce seamănă cu mucegaiul.

· Mâna trandafirului – Produsă de ciuperca Peronospora sparsa, se manifestă prin apariția unor pete difuze de culoare roșiatică pe partea superioară a frunzelor. Petele evoluează și devin galbene, iar în partea inferioară a frunzei apare un puf albicios. Mâna duce la uscarea în totalitate a frunzelor și la reducerea capacității plantei de a forma flori.

Boli cauzate de virusuri sau bacterii

  • Mozaicul trandafirului – Este cauzat de virusul Cherry necrotic și este caracterizat prin apariția unor pete și inele galbene pe suprafață frunzelor. Plantele atacate au boboci subdezvoltați și flori decolorate.

· Cancerul bacterian – Provocat de Agrobacterium radiobacter pv. Tumefacias, este caracterizat prin dezvoltarea pe rădăcini a unor tumori care, lăsate netratate, se lemnifica.

· Boală trandafirului rozetă – Este o boală care poate distruge complet plantă și se manifestă printr-o creștere exagerat de rapidă a lăstarilor, fapt ce împiedică plantă să înflorească. Această boală a trandafirului nu se vindecă, singurul mod de a o elimina din grădina fiind scoaterea din pământ a plantei și distrugerea ei.

Dăunătorii trandafirului

Cei mai frecvenți dăunători ai trandafirilor sunt:

  • Afidele – Mai sunt cunoscute și sub numele de păduchii verzi al trandafirului, compromit înflorirea plantei și pot fi o cauză pentru dezvoltarea unor boli prin crearea unui mediu de viață propice ciupercilor, virusurilor și bacteriilor.

· Tripsii – Provoacă apariția unor pete galbene sau castanii pe frunzele plantei, iar ulterior planta nu va mai înflori. Atacul tripsilor poate duce la vulnerabilizarea plantei în fața unor boli mai grave.

· Albinele croitor – Decupează marginile frunzelor de trandafir pentru a-și construi un adăpost de hibernare. Atacul lor este periculos deoarece poate duce la o dezvoltare deficitară a plantei.

· Viespea neagră a trandafirului – Distruge frunzele și împiedică dezvoltarea sănătoasă a acestora.

· Viespea sucitoare – Provoacă răsucirea frunzelor de trandafir, acest lucru împiedică fotosinteză, iar planta nu se mai dezvoltă corespunzător.

· Acarienii – Sunt păianjeni minusculi care se hrănesc cu părți din plantă. În urmă atacului, frunzele capătă o culoare albicioasă, apoi maronie. Se poate observă și o pânză fină ce acoperă diverse elemente din plantă.

· Larvele de viespi sau molii – Uneori se observă prezența lor cu ochiul liber, larvele săpând tranșee pe flori și chiar pe boboci. În urmă atacului, plantă nu mai înflorește sau are flori în număr redus.

· Omizi – Mai multe tipuri de omizi (omidă vaporoasă, omidă de iarnă, omidă cu coadă galbenă, omidă cu spate galben) atacă trandafirii, iar acestea pot provoca pagube importante, ducând chiar la împiedicarea înfloririi.

· Cicadă meliferă – Este un dăunător ce poate fi văzut cu ochiul liber și care se înmulțește rapid. Insectele stau pe tulpină și frunzele trandafirului împiedicându-i dezvoltarea.

· Scuipatul cucului – Larvele acestei insecte sunt protejate de o spumă albă, acesta fiind și motivul denumirii neobișnuite a acestui dăunător. Larvele se hrănesc cu elemente din plantă și îi afectează dezvoltarea.

  • Nematozi – Sunt viermi rotunzi care atacă întreaga plantă provocând daune ireversibile asupra trandafirilor, dar și asupra altor plante din grădină, inclusiv legume.

· Sfredelitorul tulpinilor – Larvele acestui dăunător atacă numeroase plante, nu doar trandafirii. Odată ce trandafirul a fost atacat, acesta nu va mai înflori, iar planta este în pericol să se usuce complet. Larvele sunt vizibile cu ochiul liber pe suprafață plantei, sunt de culoarea roșiatică, abdomenul și părțile laterale de culoare roz, cu partea dorsală brună.

· Cărăbușul de mai – Atacă trandafirii, dar și alte plante. De obicei apar în număr mare împiedicând dezvoltarea optimă a plantelor.

· Gândacul păros – Se hrănește cu părți din plantă și atacă, devorând, la propriu bucăți din această. Atacul lui poate distruge plantă complet.

· Ploșnitele trandafirului – Sunt vizibile cu ochiul liber, acestea mănâncă părți ale plantei.

· Gărgăriță coletului – Este o insectă neagră, nu are aripi și este ușor de observat pe suprafață plantei. Se hrănește cu părți din plantă și îi incetinste dezvoltarea.

· Gărgăriță bobocilor – Se hrănește cu bucăți din frunzele trandafirului.

· Moliile miniere – Rod frunzele și, chiar dacă sunt specifice pomilor fuctiferi, atacă și trandafirii, oprindu-le înflorirea.

· Molia rozaceelor – Este un dăunător specific al livezilor, însă este atrasă și de trandafiri, cu a căror frunze se hrănește.

Alți factori în măsură să afecteze trandafirii

Dincolo de atacul ciupercilor, bacteriilor și insectelor, trandafirii pot fi afectați și de alți factori, precum:

· Ploi acide – Pe suprafața frunzelor apar porțiuni afectate și chiar se formează găuri.

· Grindină – Bucățile de gheață afectează în mare măsură integritatea plantei, care se regenerează cu greu în urmă unui astfel de fenomen.

· Buruieni – Buruienile acaparează resursele din sol, astfel încât trandafirul nu mai are suficiente elemente nutritive pentru a se dezvoltă corespunzător. Totodată, dacă buruienile nu sunt anihilate la timp, ele sufocă trandafirii, umbresc plantă și împiedică fotosinteză.

· Îngheț – În funcție de momentul în care apar temperaturile de îngheț, ele pot fi fatale plantelor. Înghețul din primăvară este cel mai dăunător.

Tratamente pentru boli și dăunători

Pentru a îngriji trandafirii, este aproape imperativ să utilizăm metode de prevenire sau de tratare a factorilor ce le pot afecta dezvoltarea. Vom vorbi mai jos, pe larg, despre modalitățile prin care ne putem proteja trandafirii.

Fungicide pentru bolile trandafirului

Mai multe companii de fitosanitare au dezvoltat produse pentru protejarea trandafirilor. În general, cele mai utilizate pentru prevenirea și tratarea bolilor sunt produse care conțin următoarele substanțe active:

· Produse cuprice – hidroxid de cupru, sulfat de cupru – împotriva mânei trandafirului

· Tebuconazol – împotriva ruginii trandafirilor

· Difenoconazol – împotriva patarii negre a frunzelor, ruginii trandafirilor

· Penconazol – împotriva patarii negre a frunzelor, ruginii trandafirilor

· Tiofanat metil – împotriva pătării negre a frunzelor

· Boscalid – împotriva pătării negre a frunzelor

· Benalaxyl – împotriva mânei trandafirilor

· Mancozeb – împotriva mânei trandafirului

· Mefenoxam – împotriva mânei trandafirului

· Cymoxanil – împotriva mânei trandafirului

· Sulf micronizat

· Cyflufenamid

· Propiconazol

Insecticide pentru dăunătorii trandafirului

În scop combativ și curativ se utilizează produse ce conțin una dintre aceste substanțe active:

· Substanțe active din clasa neonicotinoide – împotriva afidelor

· Substanțe active din clasa piretroidelor – împotriva afidelor

· Esfenvalerat – împotriva omizilor și larvelor diverselor insecte

· Cipermetrin – împotriva omizilor și larvelor diverselor insecte

· Lambda cihalotrin – împotriva omizilor și larvelor diverselor insecte

· Abamectin – împotriva acarienilor

Erbicide pentru trandafiri

Pentru a proteja trandafirii de buruieni, se pot folosi erbicide ce conțin:

· Glifosat

· Acid glifosat

· Fluazifop-p-butil

· Quizalofop-p-tefuril

  • Metribuzin
  • Pendimetalin

Toate aceste substanțe, atât insecticidele, cât și fungicidele și erbicidele, trebuie utilizate cu mare grijă și obligatoriu după citirea etichetei fiecărui produs în parte.

Soluții naturale pentru protejarea trandafirilor de dăunători

Există și câteva fungicide și insecticide naturale, care nu implică utilizarea unor substanțe pesticide. Plantarea usturoiului sau a arpagicului sub trandafiri sunt unele dintre aceste soluții naturale și care ajută la combaterea dăunătorilor. Totodată se poate apela și la alte soluții făcute în casă, care se pulverizează pe trandafiri:

  • Amestecăm 2 linguri de ardei iute uscat și zdrobit cu câteva picături de săpun lichid într-un sfert de litru de apă. Punem amestecul într-un recipient cu pulverizator și aplicăm soluția pe plantele afectate de afide.
  • Într-o oală se pun la fiert o cană de ardei iuți, o cană de frunze de pelin și 6 căni de apă. Când dă în clocot, oprește focul, lasă amestecul să se răcească și apoi pulverizează-l pe plantele afectate de paduchi.
  • Amestecă 1 linguriță de săpun lichid cu 1 cană de alcool și 1 litru de apă și pulverizează amestecul pe plantele afectate de insecte.
  • Ceaiul de arpagic pulverizat pe plante previne atacul ciupercilor.
  • O linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvată într-un litru de apă ajută la combaterea îmbolnăvirilor plantei.
  • Infuzia de busuioc, de coajă de lămâie sau alte citrice, coada calului, coada șoricelului, coriandru ajută la protejarea plantei împotriva ciupercilor și a altor factori patogeni.

Cum previi îmbolnăvirea trandafirilor

Cele mai simple metode pentru a preveni îmbolnăvirea trandafirilor este să le asiguri de la bun început condițiile prielnice dezvoltării. Acest lucru presupune:

Alegerea potrivită a spațiului de plantare – În funcție de specie, fiecare trandafir și fiecare plantă, de altfel, are nevoie de anumite condiții de luminozitate, temperatură, umiditate. Asigură-te că speciei pe care o plantezi îi oferi exact condițiile de care are nevoie pentru a putea face față atacurilor. Când alegi spațiul de plantare trebuie să iei în considerare și asigurarea unui drenaj bun al solului.

Tratarea solului înainte de plantare

Înainte de sădirea oricărei plante, fie că vorbim despre legume sau flori, este necesară o dezinfectare a solului, precum și aplicarea unui îngrășământ. În felul acesta în sol nu se găsesc dăunători care ar putea afecta planta chiar din primele luni de viață și i se oferă și nutrienți care să o ajute să se dezvolte armonios.

Îngrijirea corectă a trandafirilor – Este un aspect esențial atât pentru protejarea de dăunători a trandafirilor, cât și a altor plante. Dacă planta este udată în exces sau, dimpotrivă, nu are parte de apă suficientă, dacă nu este protejată de frig sau de caldură excesivă, devine sensibilă la atacul diversilor inamici. Totodată, dacă nu se observă boala într-un stadiu incipient, uneori întreaga plantă este compromisă.

Cum cumperi trandafiri rezistenți

Când vorbim despre trandafiri rezistenți, vorbim, de fapt, despre două aspecte:

· Rezistență fenotipică a trandafirilor – Se referă la rezistență unui soi la o anumită boală.

· Rezistență genotipica a trandafirilor – Se referă la adaptarea unui soi la climă și regiune.

Pe eticheta butașilor de trandafir ar trebui să apară o mențiune cu privire la acest aspect.

Trandafirii, în funcție de soiul ales, dar și de modul de îngrijire și condițiile climatice, pot fi plante extrem de rezistente, în ciuda aspectului diafan și plapand. Niște flori cu totul aparte, cu o istorie lungă și o semnificație aparte, trandafirii pot înfrumuseța orice grădina și nu implică mult efort când vine vorba despre îngrijire.

Vezi și alte articole despre îngijirea florilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360