Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum să-ți faci o grădină superbă de lalele

Le vezi în imaginile spectaculoase din Olanda, poate în vacanțele pe care le-ai făcut în Țările de Jos, dar știai că și grădina ta se poate bucura de același spectacol de culoare al lalelelor? Îți oferim un ghid practic, dacă vrei să te bucuri de o grădina în stil olandez.

Cum alegi bulbii de lalele

Există mai multe soiuri de bulbi, mai mari sau mai mici, însă acest lucru nu trebuie să fie neapărat un criteriu de selecție, pentru că ambele tipuri îți vor oferi flori în primul an. Când îi alegi, fii atent ca bulbii să nu fie nici foarte moi, nici uscați, și să nu fie tăiați sau ciupiti de insecte.

Cum trebuie să fie solul pentru grădina de lalele

Tot procesul de plantare a bulbilor de lalele trebuie început din lunile octombrie – noiembrie. Înainte de alegerea bulbilor potriviți, trebuie să te asiguri că solul este de calitate. Pentru lalele, un sol perfect trebuie să fie nisipos, bine aerat și bogat în nutrienți. E indicat să eviți plantarea alături de garduri, pomi sau alte elemente care pot oferi umbră, deoarece lalelele trebuie să beneficieze pe tot parcursul zilei de lumina și căldură. De asemenea, evita plantarea pe un teren încărcat cu apă, pentru că există riscul că bulbii de lalele să putrezească.

Sfat practic: Înainte de a plantă bulbii, elimină-i pe cei care sunt uscați sau stricați. Astfel vei avea parte de o grădină uniformă de lalele.

Cum plantezi bulbii

Pentru a fi sigur că bulbii vor ieși odată cu primele raze de soare ale primăverii, plantarea trebuie făcută la sfârșitul toamnei. Pentru a obține un efect spectaculos atunci când înfloresc lalelele, plantarea trebuie făcută structurat, pe fiecare metru pătrat, la o adâncime de minimum 10 centimetri și maximum 15. Aproximativ 70 de bulbi pe o astfel de suprafață vor fi suficienți pentru a obține o mică parcelă spectaculoasă.

Sfat practic: Evită să plantezi la fel bulbii precoci și pe cei care înfloresc cu întârziere. Primii trebuie puși mereu deasupra, iar ceilalți în adâncime. După plantare, pământul trebuie tasat puțin, pentru a te asigura că florile nu vor crește oblic.

Condițiile pentru udarea bulbilor

Nu exagera cu udarea bulbilor de lalele după ce i-ai plantat. Singurul scenariu în care va fi nevoie de o intervenție este în cazul unei toamne secetoase. În rest, dacă iarna se anunță grea, folosește frunze, paie, crengi uscate sau ramuri de brad pentru ca bulbii să nu înghețe în pământ. Odată cu venirea primăverii, poți îndepărta acest strat.

Sfat practic: Obișnuiește-te să uzi individual bulbii de lalele, în momentul plantării, în cazul în care observi că pământul este prea uscat. Dacă acesta este umed, nu mai trebuie să acționezi și tu.

Cel mai mare pericol pentru bulbii de lalele

Din fericire, laleaua este o floare ferită de bolile care pot distruge o grădină superbă. Există însă un mare pericol atunci când alegi să plantezi bulbii. Aceștia reprezintă un deliciu pentru rozătoare, motiv pentru care trebuie să te asiguri că ai luat toate măsurile că bulbii tăi să nu ajungă hrana invitaților nepoftiți din grădină.

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult