Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum să-ți faci o grădină superbă de lalele

Le vezi în imaginile spectaculoase din Olanda, poate în vacanțele pe care le-ai făcut în Țările de Jos, dar știai că și grădina ta se poate bucura de același spectacol de culoare al lalelelor? Îți oferim un ghid practic, dacă vrei să te bucuri de o grădina în stil olandez.

Cum alegi bulbii de lalele

Există mai multe soiuri de bulbi, mai mari sau mai mici, însă acest lucru nu trebuie să fie neapărat un criteriu de selecție, pentru că ambele tipuri îți vor oferi flori în primul an. Când îi alegi, fii atent ca bulbii să nu fie nici foarte moi, nici uscați, și să nu fie tăiați sau ciupiti de insecte.

Cum trebuie să fie solul pentru grădina de lalele

Tot procesul de plantare a bulbilor de lalele trebuie început din lunile octombrie – noiembrie. Înainte de alegerea bulbilor potriviți, trebuie să te asiguri că solul este de calitate. Pentru lalele, un sol perfect trebuie să fie nisipos, bine aerat și bogat în nutrienți. E indicat să eviți plantarea alături de garduri, pomi sau alte elemente care pot oferi umbră, deoarece lalelele trebuie să beneficieze pe tot parcursul zilei de lumina și căldură. De asemenea, evita plantarea pe un teren încărcat cu apă, pentru că există riscul că bulbii de lalele să putrezească.

Sfat practic: Înainte de a plantă bulbii, elimină-i pe cei care sunt uscați sau stricați. Astfel vei avea parte de o grădină uniformă de lalele.

Cum plantezi bulbii

Pentru a fi sigur că bulbii vor ieși odată cu primele raze de soare ale primăverii, plantarea trebuie făcută la sfârșitul toamnei. Pentru a obține un efect spectaculos atunci când înfloresc lalelele, plantarea trebuie făcută structurat, pe fiecare metru pătrat, la o adâncime de minimum 10 centimetri și maximum 15. Aproximativ 70 de bulbi pe o astfel de suprafață vor fi suficienți pentru a obține o mică parcelă spectaculoasă.

Sfat practic: Evită să plantezi la fel bulbii precoci și pe cei care înfloresc cu întârziere. Primii trebuie puși mereu deasupra, iar ceilalți în adâncime. După plantare, pământul trebuie tasat puțin, pentru a te asigura că florile nu vor crește oblic.

Condițiile pentru udarea bulbilor

Nu exagera cu udarea bulbilor de lalele după ce i-ai plantat. Singurul scenariu în care va fi nevoie de o intervenție este în cazul unei toamne secetoase. În rest, dacă iarna se anunță grea, folosește frunze, paie, crengi uscate sau ramuri de brad pentru ca bulbii să nu înghețe în pământ. Odată cu venirea primăverii, poți îndepărta acest strat.

Sfat practic: Obișnuiește-te să uzi individual bulbii de lalele, în momentul plantării, în cazul în care observi că pământul este prea uscat. Dacă acesta este umed, nu mai trebuie să acționezi și tu.

Cel mai mare pericol pentru bulbii de lalele

Din fericire, laleaua este o floare ferită de bolile care pot distruge o grădină superbă. Există însă un mare pericol atunci când alegi să plantezi bulbii. Aceștia reprezintă un deliciu pentru rozătoare, motiv pentru care trebuie să te asiguri că ai luat toate măsurile că bulbii tăi să nu ajungă hrana invitaților nepoftiți din grădină.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult