Toamna nu pare un anotimp prea prietenos cu plantele. Chiar și așa, poți să-ti păstrezi gradina colorată, plantând arbuști și flori perene care înfloresc în acest anotimp.
1. Florile de toamnă
2. Flori de grădină ornamentale pe care le poți planta pentru a înflori toamna
3. Flori perene și arbuști care înfloresc până toamna târziu
Florile de toamnă
Florile de toamnă ar trebui să își găsească loc în geometria oricărei grădini. Aceste plante sunt foarte rezistente la frig, multe dintre ele înflorind până în prag de iarnă.
Tipuri de plante ce înfloresc până toamna târziu
Printre plantele celebre de toamna se numără dalia, crizantema, brândușele sau gladiolele. În același timp, au fost au fost acomodate cu condițiile climaterice din România și numeroase alte plante, mai puțîn cunoscute, dar extraordinare din punct de vedere estetic, precum Callicarpa, Caryopteris sau Helenium.
Vom vorbi pe larg despre toate aceste tipuri de flori în cele ce urmează. Însă, mai întâi de toate, haideți să descoperim împreună câteva reguli generale de îngrijire a florilor de tomana.
Când se plantează florile care înfloresc toamna
Semănatul florilor de toamna se face în cele mai multe dintre cazuri între lunile februarie și iunie. Însă plante precum crizantemele sau ochiul boului pot fi plantate și toamna.
Plantele de toamna pot fi și înmulțite primăvara, atunci când apar lăstarii de la rădăcina. Cu toate acestea, există specii – de exemplu, tufanelele – a căror înmulțire se poate face și toamna, prin butași.
Pregatirea solului pentru florile de toamnă
Solul în care cresc florile de toamnă nu are nevoie de o pregătire laborioasă. Este obișnuitul pământ de gradină – fertil, nisipos și bine drenat, pentru că majoritatea acestor tipuri de flori nu suportă excesul de apă.
Multe dintre speciile de plante care înfloresc toamna iubesc lumina, deci plantează-le într-o zonă cu soare, dacă vrei să ai o grădină frumos colorată până la venirea iernii.
Cum se îngrijesc plantele perene care înfloresc toamna
Pentru a le ajuta să reziste mai bine pe timp de iarnă, specialiștii recomandă acoperirea multor plante care înfloresc toamna cu frunze uscate și fan pe timpul anotimpului rece. Plantele pe care le tii în ghiveci pot fi mutate la interior, într-un loc răcoros și udate mai rar decât de obicei.
Plantele de toamnă precum tufanelele și crinzantemele sunt prin definiție flori de grădină. Dacă le cumperi în ghiveci, ia în considerare că trebuie transplantate în grădină cât mai repede.
De asemenea, specialiștii recomandă și fertilizarea plantelor. Acest proces le va ajută să reziste mai bine la temperaturi scăzute și trebuie făcut în funcție de specificul florilor pe care le-ai ales pentru grădina ta.
SFAT PRACTIC: Atenție la perioadele caniculare. Multe dintre speciile de flori de toamna nu fac față cu brio episoadelor cu temperaturi extreme, așa că vor avea nevoie de un regim de îngrijire special, în funcție de tipul de plantă.
Flori de grădină ornamentale pe care le poți planta pentru a înflori toamna
Multe dintre florile de toamnă pot fi plantate și în ghivece, așa că te vei putea bucura de frumusețea acestora și dacă locuiești la bloc. Dacă stai la casă și ai o grădină, coloritul și parfumul florilor de toamnă vor atrage insectele polenizatoare, inclusiv fluturii, creând un frumos spectacol.
Crizantema, regina florilor de toamnă
Crizantema, numită și regina florilor de toamnă datorită frumuseții acesteia, dar și a faptului că își păstrează vitalitatea și în cele mai vitrege condiții, face parte din familia Asteraceae. Crizantemele sunt înrudite cu daliile și cu gălbenelele, toate fiind foarte asemănătoare cu margaretele de primăvară. Pot fi cultivate în grădina, dar ținute și la ghiveci. Aceste spectaculoase flori, care se găsesc în zeci de specii și culori, încep să înflorească la sfârșitul lunii august și rezistă până în octombrie, chiar și după prima brumă.
Tufanelele
Tufanelele sunt foarte asemănătoare crizantemelor. Florile acestei plante sunt însă mai mici, albe sau colorate în roz, galben, maroniu sau mov și sunt grupate în buchete. Spre deosebire de tufanele, însă, crizantemele au o singură floare, mai mare, în vârful tulpinii.
Anemona
Anemonele sunt flori foarte frumoase, în culori vii. Înfloresc pentru prima dată în septembrie și îți vor înfrumuseța grădina până la începutul lui noiembrie. Preferă temperaturile scăzute, așa că iubesc toamnele lungi și răcoroase.
Ochiul boului
Callistephus chinensis este denumirea științifică a acestei flori ornamentale, originară din Extremul Orient, mai ales China și Japonia. Cu flori roz, roșii, mov sau albe, aceste frumoase plante sunt printre vedețele sezonului de toamnă. Pot fi plantate și în grădini, dar pot fi aranjate și în ghivece, pentru decorarea interioarelor.
Dalia, floarea de toamnă multicoloră
Prin dimensiune și colorit, dalia este una dintre cele mai spectaculoase plante specifice toamnei, putând să crească până la 2 metri. Plantele se dezvoltă în timpul primăverii și verii, iar toamna înfloresc în culori superbe. Florile – albe, roz, violet, portocaliu, galben sau grena – sunt mari și bogate. Dalia iubește soarele, așa că trebuie plantată într-un loc cu lumina, ferit de vânt. Solul în care crește are nevoie de humus, iar plantă trebuie udată zilnic.
Gladiola, printre cele mai apreciate flori de toamnă
Gladiola se adaptează rapid condițiilor de mediu, în ciuda delicateței care o caracterizează. Într-o varietate de culori, această floare nu trebuie udată des, însă are nevie de un sol afânat, lipsit de buruieni. Se spune despre aceste plante originare din Africa de Sud că sunt florile aventurierilor. Mari iubitoare de soare, pot crește până la 100 de centimetri.
Salvia, plantă decorativă de toamnă
Salvia este cunoscută mai mult că planta aromatică, însă aceasta poate fi folosită și în scopuri decorative. Planteaz-o într-un sol nisipos, într-o zonă semiumbrită și ferită de vânt. Dacă îi creezi condițiile necesare unei dezvoltări armonioase, te va răsplăti cu frumoase flori în nuanțe de violet, roșu, roz sau galben. Cu toate acestea, există și salvie cu flori albe.
Flori perene și arbuști ce înfloresc până toamna târziu
Nu trebuie să privești toamna că pe anotimpul care răpește frumusețea plantelor. Există flori care, îngrijite corespunzător, îți vor încânta privirea până la debutul iernii.
Brândușa de toamnă
Originară din Europa, brândușa de toamnă face parte din familia Liliacee. Această frumoasă plantă crește mai ales în zonele deluroase sau montane, în poieni. Este cultivată și în grădini, mai ales că plantă medicinală, fiind una dintre cele mai puternice și otrăvitoare din flora mondială. Face o singură floare, care apare direct din bulb.
Steluțele de toamnă sau Asterul
Din nicio grădină pregătită pentru toamnă nu trebuie să lipsească steluțele. Denumită și Aster, această plantă are nevoie de un sol bine drenat și de udări frecvente pe timpul verii. Unele soiuri, precum Aster montanis, cresc și în flora spontană de la noi din țară. Pot fi de talie pitică sau înalte, iar după semănare devin perene. Aceste plante pot fi înmulțite prin semănare, dar și prin despărțirea tufelor.
Splinuța sau Solidago
Solidago, denumită popular splinuța, face parte din familia Asteraceae, ordinul Asterales. Foarte des întâlnită în Europa, este cunoscută și sub denumirea de floare boierească, splinarița sau varga de aur. Cu frunze eliptice și dințate, poate crește până la 1 metru și are flori frumoase, de culoare galbenă.
Iarba neagră sau Calluna Vulgaris
Calluna Vulgaris face parte din familia Ericaceae și este o plantă perenă, care crește sub formă de tufa și ajunge până la 60 de centimetri înaltime. Foarte rezistentă, își păstrează frunzele și bobocii chiar și peste iarnă și înflorește din iulie până în octombrie. Este o plantă care iubește lumina și preferă solurile acide din zone deschise precum pășunile, pajiștile sau poienile.
Callicarpa
Este un arbust decorativ care crește foarte rapid și arată spectaculos în fiecare sezon. Primăvara înflorește, florile având culoarea liliachie, iar toamna face fructe violet. Callicarpa este o plantă de talie medie, cu o înălțime care nu depășește 200 de centimetri și care se dezvoltă cel mai bine în soluri bine drenate. Poate fi cultivată atât în zone cu soare, dar și la semiumbră.
Caryopteris
Caryopteris este o plantă foarte îndrăgită de fluturi, atrași de florile mici și albastre. Este o plantă care are nevoie de mult soare și de un sol bine drenat. Face fructe căzătoare și înflorește din august până în octombrie. Are nevoie de soare și de un sol relativ uscat. Poate atinge până la 1,5 metri înălțime.
Helenium
De florile acestei plante perene ne putem bucură până la primul îngheț. Helenium poate fi păstrată la ghiveci, iar dacă vrei să o plantezi în grădina poți face acest lucru în orice perioada a anului, mai puțin iarnă, când solul este înghețat.
Flori de piatră
Cu flori frumoase și strălucitoare, roșii, portocalii, roz, galbene sau albe, florile de piatră sunt extrem de rezistente și supraviețuiesc în soluri pe care alte plante nu ar rezista. De talie mică, aceste plante se înmulțesc prin semințe, în lunile martie și aprilie. Te vor bucura cu frumusețea lor din mai și până toamna târziu.
Lilicelul
Plantă erbacee originară din Europa, Iberis sempervirens face parte din familia Brassicaceae. Liliceul formează tufe bogate, cu multe flori, albe, cu patru petale. Frunzele acestei plante sunt alungite, lucioase și au o nuanță de verde închis.
Care este preferata ta dintre florile de toamnă?
Vezi și alte articole despre îngijirea florilor:
- Orhidee – fertilizare, îngrijire, udare, provocarea înfloririi
- Sfaturi practice pentru plantarea semințelor și bulbilor de flori
- Azaleea: cum se plantează și cum se îngrijește arbustul cu flori superbe
- Mic ghid pentru plantarea bulbilor de zambile. Cum îi îngrijim și cum îi ferim de ger
- Totul despre hortensie
- Totul despre plantarea și îngrijirea magnoliei
- Cum îngrijim trandafirii. Bolile și tratamentele pentru dăunătorii acestora
- Cum să-ți faci o grădină superbă de lalele