Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Mic ghid pentru plantarea bulbilor de zambile. Cum îi îngrijim și cum îi ferim de ger

Zambilele pot fi plantate în ghiveci sau direct în grădină. Se găsesc cu siguranță în topul preferințelor oricărui pasionat de frumos, vor înfrumuseța orice grădină și vor învălui curtea într-un plăcut și discret parfum.

Zambilele sunt alegerea perfectă pentru orice grădină. Sunt ușor de îngrijit și se găsesc într-o multitudine de culori din care poți alege.

Sunt printre primele flori care apar primăvara

După faimoșii ghiocei, cei care vestesc că iarnă și-a arătat în sfârșit pentru ultima dată colții, zambilele sunt primele flori care vestesc sosirea primăverii. Tocmai de aceea, în România, sunt printre preferatele celor care fac cadouri doamnelor și domnișoarelor, în luna Martie.

Zambilele sunt flori care se dezvoltă din bulbi. Aceștia trebuie să fie cât mai mari și în niciun caz uscați. Una dintre regulile de aur ale plantatului de zambile spune că mărimea bulbilor determina și mărimea florilor.

Vestea bună este că plantarea zambilelor nu necesită tehnici speciale, putând fi făcută chiar și de începători în ale grădinăritului.

Solul potrivit pentru plantarea zambilelor

Orice tip de sol este potrivit pentru cultivarea bulbilor. Excepție face doar solul îmbibat cu apă, în care bulbii pot putrezi. Așadar, terenul pe care urmează să plantezi zambilele trebuie să fie bine drenat. Bulbii se vor dezvolta cu dificultate și dacă solul este arid sau nisipos. Sau dacă pământul este lipsit de mineralele necesare.

Pentru că Brico Depot știe cum să va facă muncă mai ușoară, aici găsiți toate uneltele necesare pentru pregătirea solului în această primăvară.

Plantarea bulbilor de zambile

Plantarea bulbilor de zambile se poate face toamna târziu, la sfârșit de octombrie, început de noiembrie, sau cu 3-4 săptămâni înainte de primul îngheț. Dacă ați rarat momentul, vestea bună este că zambilele pot fi plantate și primăvară, după ce pământul s-a dezghețat.

Adâncimea de plantare este dată de mărimea bulbilor. Groapa de plantare se va face de aproximativ trei ori mai adâncă decât înălțimea unui bulb. De exemplu, un bulb de 5 centimetri va fi plantat la 15 centimetri adâncime. Dacă acestă regulă nu este respectată, bulbii se vor usca în timp.

Pentru un efect decorativ deosebit, plantați bulbii grupat, ca pe paleta unui pictor. Pe pachetul de bulbi veți găsi instrucțiuni privind distanța la care aceștia trebuie plantați. Acestea trebuie respectate cu strictețe, pentru că, în caz contrar, plantele nu vor avea suficient spațiu să se dezvolte. De regulă, specialiștii recomandă o distanță de 10-15 centimetri între plante.

Puteți apela și la ajutorul îngrășământului special pentru bulbi. Acesta se adaugă direct în gropile în care urmează să fie plantați bulbii. Dacă bulbii au fost plantați toamna, pământul trebuie acoperit cu iarbă uscată, pentru a proteja plantele de ger.

Bulbii trebuie udați, însă nu în perioadele cu ger, atunci când recomandarea specialiștilor este să-i acoperim cu frunze uscate, compost, paie sau crengi de pin.

Ce flori ați ales în această primăvară pentru grădina?

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult