Casele din lemn sunt privite mai degrabă ca niște construcții de vacanță, destinate petrecerii timpului pe perioade scurte de timp, însă ele pot fi și locuințe permanente.
Pline de farmec, cu un aer aparte și în comuniune perfectă cu natura, căsuțele din lemn pot fi construite în mai multe stiluri, iar construcția lor este mai puțîn laborioasă și costisitoare decât ai crede.
Case din lemn – avantaje, stiluri, costuri de construcție
Casele din lemn au un farmec aparte și ne duc imediat cu gândul la vacanță. Dacă plănuieșți să-ți construiești una, avem toate informațiile de care ai nevoie.
O căsuță din lemn, într-un loc liniștit, cu multă verdeață în jur este locul perfect pentru a-ți regăsi echilibrul la finalul unei săptămâni solicitante sau a unei perioade încărcate. Dar o căsuță de lemn nu este doar potrivită pentru vacanțe sau weekend-uri, ea poate deveni locuință permanentă, deoarece îți oferă tot confortul de care ai nevoie.
Ți-am pregătit un articol complet, în care vei găsi toate datele de care ai nevoie pentru a construi o căsuță din lemn fermecătoare și rezistentă.
Avantajele unei case din lemn
Puține persoane sunt conștiente de multitudinea de avantaje cu care vin la pachet casele din lemn. În afară de aerul lor aparte, ce nu poate fi egalat de nicio altă construtie, ele mai au și alte avantaje:
• Costurile de construcție sunt mai mici cu circa 40% decât în cazul caselor din cărămidă – o casă din lemn de 70 de metri pătrați are un preț aproximativ de 15.000 de euro, în care sunt incluse și finisajele.
• Se construiesc repede – în circa 1-3 luni (în funcție de dimensiuni) este gata
• Sunt flexibile, motiv pentru care sunt sigure în cazul unui cutremur
• Vara sunt răcoroase, iar iarna păstrează bine căldura la interior.
• Pot fi construite pe terenuri variate
• Oferă libertate mai mare în ceea ce privește compartimentarea, deoarece sunt construcții ușoare, ce nu au nevoie de foarte mulți stâlpi de susținere la interior.
• Casele din lemn sunt mai sănătoase – riscul apariției igrasiei este mai mic, deoarece materialul este natural și permite ventilarea încăperii.
Modele de case din lemn
Casele din lemn pot fi construite în nenumărate feluri, acest material fiind unul versatil. Poți opta pentru un model de casă americană, rustică, din lemn rotund, din lemn lamelar, case cu cerdac sau cu mansardă. Prețurile depind în mare măsură de complexitatea proiectului și, desigur, de dimensiunea lui.
Casele din lemn pot avea și două niveluri, însă cu cât este mai complexă, cu atât mai multă atenție presupune construcția ei. Cum o imagine valoareaza cât 1000 de cuvinte, îți arătăm mai jos câteva modele de case din lemn, care îți vor demonstra că acest material îți permite să alegi aproape orice stil de construcție:
Tipuri de case din lemn
Casele din lemn pot fi de mai multe tipuri, în funcție de stilul pentru care ai optat, dar și în funcție de lemnul folosit. Iată care sunt cele mai căutate tipuri de case din lemn:
1. Case din lemn din bușteni – mai sunt cunoscute sub numele de case din lemn rotund, sau case din bârne de lemn. Sunt foarte rezistente și au o durată de viață ridicată, întreținerea ei nu este laboriosă.
2. Case din lemn lamelar – grinzile din lemn sunt lipite unele de altele, iar rezultatul este o construcție asemănătoare cu casele americane.
3. Case din lemn de prefabricate de OSB – sunt casele realizate din panouri din OSB (așchii de lemn), se construiesc foarte repede și sunt cele mai ieftine case din lemn, însă au mare nevoie de tratare cu o soluție ignifugă pentru a nu fi vulnerabile în fața unui incendiu.
Primele două tipuri sunt cu structuri din lemn masiv, în vreme ce al treilea este cu structură ușoară. De asemenea, casele din lemn mai pot fi clasificate și în case cu fundație și fără fundație – pe piloni sau direct pe pământ.
Etapele construcției unei case din lemn
Construcția unei case din lemn urmează, în mare, aceleași etape ca și construcția unei case din cărămidă. Pașii sunt aceiași și nu trebuie să uiți de niciunul dintre ei.
În definitiv, vorbim despre ridicarea unei case și despre siguranță celor care vor locui în ea, așa că orice scăpare poate deveni un potențial pericol. Îți arătăm mai jos etapele construcției unei case din lemn:
Poziția și orientarea casei în funcție de relief.
Locul în care urmează să construiești are o importanță majoră în ceea ce privește viitoarea casă. În cazul în care optezi pentru o casă cu fundație, trebuie să iei în considerare natură geotehnică a terenului și natură topometrică a acestuia sau gradul de înclinare, deoarece relieful și strucura solului îți pot ridica anumite probleme în procesul de construcție.
SFAT PRACTIC: Dacă poți controla orientarea casei, este de preferat să ai pe direcția Sud-Est dormitorul, atelierul sau biroul și livingul, pe direcția Sud-Vest – camera copilului, terasa, pe direcția Nord-Vest – băile, casa scării (dacă e cazul), holul casei, pe direcția Nord-Est – bucătăriile, debaraua, cămara.
Alegerea materialelor de construcție
După ce ai ales locul în care va fi amplasată casa, precum și orientarea ei, urmează alegerea materialelor. În funcție de tipul de casă ales, se aleg și materialele – bușteni, plăci OSB, lemn lamelar.
O casă nu poate fi construită în totalitate din lemn, așa că va fi nevoie și de materiale pentru fundație – în cazul în care optezi pentru o casă cu fundație, dar și de materiale pentru izolație, tencuială, lacuri și soluții pentru tratarea lemnului.
Alegerea materialelor se face cu ajutorul constructorului, care te va îndruma în legătură cu necesarul de materiale, precum și cu opțiunile pe care le ai la dispoziție. Nu cumpără nimic fără să te consulți cu un specialist și nu face rabat la calitate.
Instalațiile electrice și sanitare dintr-o casă din lemn
Instalațiile electrice într-o casă din lemn trebuie să fie speciale, omologate pentru astfel de construcții.
Este recomandată folosirea cablurilor electrice din cupru din categoria celor cu întârziere la propagarea flăcării, iar încărcarea să fie la maximum 85% din curentul maxim admisibil. Dozele de derivație și cele pentru prize și intrerupatoare trebuie să fie din metal sau din material plastic ignifug care satisface proba cu fir incadescent la 960 de grade Celsius.
De asemenea, tuburile pe care se trag cablurile trebuie să fie metalice sau din materiale plastice omologate pentru construcțiile din lemn, iar accesoriile pentru îmbinări trebuie să aibă și ele aceeași rezistență și izolație electrică că și tuburile pe care sunt utilizate.
Și tablourile electrice, cât și corpurile de iluminat trebuie să fie omologate pentru construcții din lemn, iar în cazul în care vor fi montate direct pe lemn trebuie să aibă un grad de protecție IP 54.
În ceea ce privește instalația sanitară, scurgerile au nevoie de o atenție deosebită. Scurgerile se realizează integral din tuburi PVC, iar alimentarile cu apă trebuie făcute pe tubulatură din polipropilenă cu inserție de fibră.
Tratarea lemnului de construcție
Lemnul necesită o îngrijire aparte, fiind un material natural, ce suferă de pe urmă intemperiilor, a schimbărilor de temperatură, dar și a trecerii timpului. Totuși, casele din lemn pot rezista fără probleme câteva decenii, dacă sunt tratate și dacă se aplică substanțe menite să le creascaa durata de viață.
Iată ce tratamente se aplică în general lemnului de construcție:
1. Hidrofugarea – ține departe umezeala și se poate face prin aplicarea uleiului de in.
2. Ignifugare – ajută la protejarea construcției împotriva incendiilor.
3. Tratament împotriva insectelor – îl face de obicei producătorul prin încălzirea lemnului sau prin fierberea lui la abur.
4. Aseptizarea – se face împotriva ciupercilor și bureților.
5. Tratarea lemnului cu grund – ajută și la protejarea lui împotriva insectelor, cât și la întărirea lui.
6. Aplicarea baițului – este vorba despre aplicarea soluției transparente care colorează lemnul. Atenție, nu este vorba despre vopsea, deoarece fibră lemnului rămâne vizibilă.
Izolarea termică și fonică a unei case din lemn
Izolarea termică a unei case din lemn începe de la fundație, în cazul în care construcția are o fundație. La exteriorul betonului din care este făcută fundația, se aplică un strat de polistiren extrudat peste care vine un strat de ciment.
Pereții se izolează cu vată minerală, peste care se aplică folii anticondens din aluminiu. Termoizolatia caselor din OSB se poate face și cu polistiren expandat.
Odată cu izolarea termică se realizează și izolația fonică, materialele acesteea ajutând și la blocarea zgomotelor exterioare.
Kit de construcție pentru case din lemn, soluția pentru a achiziționa case din lemn la cheie.
Kiturile pentru construcția unei case din lemn includ toate materialele necesare pentru a ridica o casă de vacanță din lemn. Și în acest caz ai la dispoziție mai multe opțiuni – case din lemn pe grinzi sau case din grinzi ce au un sistem special de îmbinare.
În kiturile de construcție a unei case din lemn sunt incluse toate materialele necesare pentru construcția casei, fără finisaje. De cele mai multe ori este inclusă în preț inclusiv manopera pentru ridicarea casei. Prețul unui kit de construcție depinde de dimensiunea casei.
Kitul de construcție este sinonim pentru o casă de lemn la cheie, acest lucru însemnând că atunci când achiziționezi kitul de construcție, cumperi, de fapt, casa gata de locuit.
Secretele construirii unei case din lemn durabile
O casă din lemn poate rezista și 3 – 4 decenii fără probleme, însă pentru asta este nevoie de o atenție sporită la detalii și, desigur, la calitatea materialelor alese. Iată câteva secrete pentru ca o locuință din lemn să fie rezistentă și durabilă.
Calitatea lemnului folosit în construcția unei case din lemn
Cel mai bun lemn pentru construcția unei case este lemnul de esență tare. În țara noastră se folosește preponderent lemnul de rășinoase – molid sau brad, în general. În ceea ce privește calitatea lemnului, există o normă europeană – EN 14081-1 în care există toate datele cu privire la lemnul utilizat în construcții.
Alegerea planului potrivit
Alegerea planului pentru construcția unei case din lemn depinde, în primul rând, de dimensiunea și compartimentarea dorită. Apelează mereu la un arhitect sau la un specialist în construcții pentru realizarea planului, doar el îți poate spune exact ce opțiuni ai la dispoziție din acest punct de vedere.
Atenție, odată ales planul, începe construcția propriu-zisă, așa că nu mai pot fi efectuate modificări. Este, așadar, foarte important să alegi un plan în concordanță cu dimensiunile dorite, dar și cu bugetul de care dispui și cu scopul pentru care construiești casă și locul în care va fi construită – casă de vacanță la munte, casă de locuit etc.
Alegerea constructorului cu experiență
În final, trebuie să amintim faptul că de constructor depinde întreaga calitate a casei tale. Indiferent cât de scumpe au fost materialele, cât de bine realizat este planul, dacă nu vei găsi un constructor bun, rezultatul este compromis.
Îți recomandăm să alegi o firmă de construcție, care îți va oferi și un termen clar de finalizare a lucrărilor, dar și o perioadă de garanție pentru casă.