Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Rolul tencuielii și de câte tipuri este - care sunt etapele aplicării acesteia

Rolul tencuielii și de câte tipuri este - care sunt etapele aplicării acesteia

Se încarcă...
2049 vizualizări

Aplicarea tencuielii este o etapă esențială atunci când construiești sau renovezi o locuință. Tencuiala nu este doar un element estetic, ci este importantă și din perspectiva izolației fonice și termice, având, totodată și un rol de protecție. De aceea, este recomandat să știi exact de tip de tencuială să aplici pentru construcție și care sunt etapele acestui proces, pentru a obține cel mai bun rezultat.

Tencuiala se poate utiliza atât la interior, cât și la exterior, tipul acesteia și modul de aplicare fiind diferite, în funcție de suprafața pe care este folosită. În continuare, îți explicăm care sunt detaliile de care e bine să ții cont, pentru a-ți pune în practică și cele mai îndrăznețe idei.

Ce rol are tencuiala

Tencuiala este învelișul ce are rolul de a proteja la interior și la exterior zidăria casei, netezind suprafața inegală a zidăriei. Aceasta este necesară pentru aplicarea ulterioară a finisajelor dorite, cum ar fi vopseaua, tapetul ori diferitele tipuri de placaje. Astfel, rolul tencuielii se referă, de fapt, la mai multe aspecte, iar mai jos, ți-am pregătit o listă a celor mai importante dintre ele.

  • Asigură protecție față de intemperii. Încă din Antichitate, tencuiala era aplicată pe clădiri, pentru a le proteja împotriva intemperiilor, însă materialele și tehnica de aplicare au evoluat mult, în timp. Dacă romanii și grecii foloseau piatră ponce sau cenușă pentru a tencui casele, în prezent, folosim calcarul și cimentul, materiale mult mai durabile și rezistente. Tencuiala izolează termic peretele și îl protejează împotriva înghețului.
  • Asigură protecție față de infiltrații. Umiditatea excesivă cauzează igrasie și deteriorarea pereților casei; de aceea, tencuiala aplicată pe pereții exteriori are rolul de a-i proteja împotriva infiltrațiilor cauzate de ploi abundente sau de zăpada care se acumulează lângă ei.
  • Contribuie la buna izolație fonică. Tencuiala acționează ca un sigiliu care permite izolația fonică, astfel încât vei beneficia de confort complet.
  • Conferă un aspect uniform. Acoperă denivelările de pe suprafețe și contribuie la aspectul final al construcției, ascunzând defectele, în etapa în care se aplică finisajele.
  • Asigură protecție față de razele UV și nu numai. Tencuiala protejează pereții exteriori față de radiațiile UV, murdărie și agenții poluanți din atmosferă, contribuind la durabilitatea zidăriei.
  • Previne apariția fisurilor din ziduri. Aplicată corect și cu materialele potrivite pentru tipul tău de construcție, tencuiala preia din tensiunile zidăriei, prevenind apariția fisurilor. Tensiunile apar din cauza variațiilor mari de temperatură, la schimbarea anotimpurilor, iar în timp, aceste diferențe duc la deteriorarea pereților.

Bine de știut:

 ➣ În cazul în care alegi să construiești casa într-o zonă cu umiditate mare, cum ar fi în apropierea unei păduri sau într-o regiune unde plouă frecvent, este nevoie să adaugi în materialul pentru tencuială aditivi care previn apariția mușchilor sau a altor dăunători ce pot deteriora suprafața pereților. 

Brico Dépôt este aliatul tău de nădejde, pentru a-ți pune în practică ideile. Aici, găsești toate soluțiile practice de tencuiala de soclu sau canelata si grund pentru tencuiala. De asemenea, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin și de a-ți organiza eficient bugetul, pentru că poți alege produse durabile și sustenabile, la prețuri avantajoase.

Cum se aplica tencuiala

Care sunt etapele aplicării tencuielii

Pentru aplicarea tencuielii interioare și exterioare, sunt necesare câteva etape, ca să obții suprafețe durabile și rezistente. Etapele sunt aceleași, fie că aplici tencuiala manual, fie mecanizat:

  • Etapa 1: alegerea mortarului. Este una dintre cele mai importante etape în aplicarea tencuielii. În funcție de grosimea peretelui și de materialul din care este realizat (cărămidă, beton sau BCA), se aleg clasa de mortar potrivită și concentrația amestecului de nisip și grund.
  • Etapa a 2-a: aplicarea grundului și a tinciului. Pentru a obține un perete drept, pregătit pentru următoarele etape, se recomandă aplicarea unui strat de grund și a unui al doilea strat de tinci. Grundul se aplică fie manual, fie cu un aparat special, iar după ce acesta se usucă, vei obține o suprafață dură, care ajută tinciul să adere mai bine.
  • Etapa a 3-a: aplicarea unei amorse. Zidul pe care se aplică tencuiala trebuie să fie bine curățat, fără praf sau urme de ciment. Dacă suprafața care urmează să fie tencuită este una absorbantă, este recomandată aplicarea unei amorse.
  • Etapa a 4-a: pregătirea amestecului pentru tencuială. Se face într-o cuvă curată, în cazul în care aplicarea se va realiza manual. Se toarnă peste mortar cantitatea de apă necesară și se amestecă bine, până se obține consistența dorită. Pentru tencuirea mecanizată, se adaugă materialele în mașina de tencuit, ajustând cu atenție cantitatea de apă.
  • Etapa a 5-a: aplicarea propriu-zisă a tencuielii. Se poate face cu ajutorul unui aparat special, reglând presiunea. Manual, se folosește mistria, canciocul, șpaclul sau gletiera.
  • Etapa a 6-a: răzuirea suprafețelor. Următorul pas în tencuirea pereților interiori este răzuirea suprafeței, ce are loc după câteva ore de la aplicarea acesteia. Pentru a răzui, se folosește fie un șpaclu, fie un dreptar, iar materialul rămas se adaugă în eventualele goluri rămase.
  • Etapa a 7-a: drișcuirea și finisarea. După ce tencuiala se usucă, suprafața peretelui se drișcuiește, cu ajutorul unui aparat special, cu burete umezit. După finisarea cu ajutorul aparatului, sunt necesare aproximativ 96 de ore, pentru ca apoi, să se poată aplica gletul sau vopseaua lavabilă. 

Bine de știut:

  Tencuiala se aplică atât pe pereți, cât și pe tavan (la interior). Totodată, se folosește pe mai multe tipuri de suprafețe: beton, cărămidă sau BCA. Procesul de aplicare, cantitatea de material folosită și grosimea stratului aplicat depind de tipul suprafeței.

Ce rol are tencuiala

Cum aplici tencuiala - detalii de care să ții cont

Construcția unei case presupune o investiție importantă și atenție la detalii, pentru ca rezultatul final să fie cel la care ai visat. De aceea, toate etapele procesului de construcție sunt esențiale, începând cu turnarea șapei și până la lucrările de finisare și elementele de decor.

Aplicarea tencuielii este un pas la care trebuie să folosești cele mai bune materiale, în cantitatea potrivită și aplicând toate regulile de construcție. Astfel, există câteva detalii cărora e bine să le acorzi atenție deosebită:

  • temperatura - este necesar ca temperatura să fie cea potrivită, atât în ceea ce privește mediul, cât și suprafața pe care se aplică materialul; este important ca temperatura să nu depășească 30 de grade Celsius și să nu fie sub 5 grade Celsius, pentru ca materialul să adere corespunzător și să nu apară fisuri după aplicare;
  • prepararea materialelor - materialele pentru tencuială nu se prepară în betonieră, ci se folosește o cuvă curată, în care se amestecă manual sau folosind un mixer, la o turație mică, pentru a obține o pastă omogenă; în cazul în care materialul este prea gros, poți adăuga apă până obții consistența potrivită; dacă, în schimb, este prea subțire, nu se recomandă adăugarea de material, pentru că omogenizarea nu se va realiza complet;
  • curățarea uneltelor - este important ca uneltele pe care le utilizezi să fie curate, pentru că impuritățile și resturile de material pot afecta calitatea tencuielii;
  • uscarea tencuielii - lasă suficient timp pentru uscarea tencuielii, înainte de aplicarea finisajelor; temperatura, umiditatea și consistența tencuieli variază, așa că este posibil ca uscarea să fie un proces de durată, care trebuie respectat, pentru a obține rezultatele dorite.

Tipuri de tencuială pentru care poți opta

Pentru lucrările de finisare a locuinței, există mai multe modalități de a folosi tencuiala, în funcție de tipul acesteia. Astfel, există două tipuri de tencuieli, în funcție de suprafața pe care se aplică:

  • tencuieli interioare - se aplică întâi pe tavan, apoi pe pereți, de sus în jos;
  • tencuieli exterioare - este necesar ca mortarul preparat dupa retete speciale să aibă o clasă mai mare decât cel folosit pentru tencuielile interioare.

Împărțirea tipurilor de tencuieli se face, de asemenea, și în funcție de modul în care acestea au fost preparate:

  • tencuieli simple - sunt cele netezite cu drișca și sunt cele mai folosite tipuri de tencuială, pentru case și clădiri care au o suprafață mică;
  • tencuieli brute - se folosesc în zonele unde nu sunt necesare suprafețe perfect drepte, având strict rol de protecție a peretelui; acest tip de tencuială se aplică în special în poduri și subsoluri;
  • tencuieli silvisite - sunt cele la care fața vizibilă a grundului se prelucrează cu ajutorul unor substanțe speciale și sunt netezite, până se obține o suprafață lucioasă; aceste tencuieli se folosesc în încăperile unde există un grad mare de umiditate, precum băile sau spălătoriile;
  • tencuieli gletuite - sunt tencuieli simple, acoperite cu un strat subțire de ipsos sau var, care se netezește cu o drișcă metalică; se aplică în camerele de locuit sau în birouri.

În funcție de modul de execuție, tencuielile pot fi împărțite în mai multe categorii:

  • tencuieli uscate - se realizează din plăci gata confecționate, care se aplică direct pe suprafața peretelui; aceste tencuieli nu se folosesc în încăperile unde există umiditate mare, deoarece au în compoziție ipsos, un material care se deteriorează rapid la contactul cu umezeala;
  • tencuieli umede - sunt cele la care mortarul se aplică direct pe suprafața peretelui sau a tavanului, manual sau mecanizat;
  • tencuieli prefabricate - sunt realizate în fabrică și se montează în construcție, cu tencuiala deja aplicată pe suprafața materialelor prefabricate.

etapele aplicarii tencuielii

Tencuirea este o etapă a construcției, care constă în aplicarea unui strat de mortar peste zidărie, pentru a netezi și a proteja suprafețele, înainte de a finisa pereții și tavanul. Tencuiala are rolul de a nivela și de a pregăti zonele pe care urmează să se aplice vopseaua lavabilă, tapetul sau materialele decorative preferate. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360