Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ce este OSB-ul și la ce se folosește

Ce este OSB-ul și la ce se folosește

Se încarcă...
3545 vizualizări

Placa de tip OSB este unul dintre materialele de construcții cele mai folosite. Asemănător cu placajul, OSB-ul este realizat din lemn și reprezintă un produs sustenabil, valorificând în mod superior materialul lemnos brut.

În cele ce urmează, îți spunem ce este, mai exact, OSB-ul, cum este fabricat, de câte tipuri este, dar și ce caracteristici și proprietăți au plăcile OSB. Totodată, afli unde și cum poate fi utilizat, precum și care sunt avantajele și dezavantajele acestuia.

Ce este OSB și cum este fabricat

Produse recomandate

OSB este prescurtarea de la Oriented Strand Board și descrie exact tehnologia de fabricare, adică fragmente de lemn orientate. OSB este un derivat de lemn cu rol multifuncțional, realizat prin lipirea așchiilor care au forme și dimensiuni diferite.

Prin suprapunerea mai multor straturi, orientate pe direcții diferite, rezultă un produs final rezistent. Tehnologia de fabricare este cea care face diferenta dintre PAL si MDF, pe de o parte și OSB, pe de alta. 

Cum este fabricat OSB-ul

OSB-ul este format din trei straturi. Cele exterioare au o dispunere longitudinală a așchiilor, iar cel din mijloc, transversală. Materialul lemnos este lipit cu rășini sintetice și diferite tipuri de ceară (în proporție de 5-6%), prin presare la cald.

O etapă esențială în procesul tehnologic este uscarea fragmentelor de lemn până la 5% umiditate. Ulterior, sunt amestecate cu rășină și ceară și încălzite la peste 200 de grade Celsius.  Prin presare la presiune ridicată, se formează panouri rigide, dense și compacte.

Bine de știut:

  Utilizarea lianților hidrofobi conferă plăcilor de OSB o rezistență superioară la umezeală, detaliu care face diferența dintre acest material și altele, realizate tot prin presarea așchiilor de lemn. În compoziția plăcilor de OSB intră 95% lemn pentru construcții, restul fiind liantul pentru încleiere. 

  OSB-ul a fost realizat prima dată într-o fabrică de cherestea din California, în anii 1960, iar în timp, modul de fabricare s-a perfecționat, ceea ce a dus la creșterea rezistenței acestui tip de material. Prin modul de fabricare, masa lemnoasă este complet valorificată, OSB-ul fiind unul dintre cele mai sustenabile materiale de construcție, calitate ce se reflectă și în prețul rentabil. 

La Brico Dépôt, partenerul tău de încredere, alături de care poți descoperi cele mai inspirate soluții de construcție și amenajare, găsești toate variantele de plăci OSB și lemn pentru constructii de care ai nevoie. În plus, beneficiezi de consiliere, în cazul în care nu știi exact ce să alegi. Totodată, la Brico Dépôt ai posibilitatea de a opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

Care sunt proprietățile plăcilor OSB

Plăcile OSB au o serie de proprietăți comune, care pot varia, în plus sau în minus, în funcție de:

  • tipul de masă lemnoasă utilizat;
  • tipul de liant și caracteristicile acestuia;
  • grosimea plăcilor.  

Principalele proprietăți ce caracterizează plăcile OSB sunt:

  • rezistența mecanică ridicată, caracteristică ce poate varia în funcție de grosimea plăcii și de tipul lianților utilizați;
  • greutatea redusă, raportată la nivelul de rezistență;
  • o durată lungă de viață, mai ales dacă sunt utilizate în medii ce corespund caracteristicilor tipului de OSB;
  • rezistența mare la umiditate și vapori;
  • bun izolator fonic;
  • bun izolator termic cu rol important în sporirea eficienței energetice a locuințelor, unde este utilizat pentru placări interioare sau exterioare, în condițiile în care această proprietate depinde de grosimea plăcilor de OSB;
  • elasticitatea ridicată, putând fi curbat foarte ușor, fără să apară fisuri;
  • unele tipuri de OSB au o rezistență foarte ridicată la foc, fără a fi tratate pentru ignifugare;
  • stabilitatea la variațiile de temperatură, dilatarea fiind nesemnificativă;
  • costul de fabricație redus;
  • plăcile de OSB au suprafețe mari, ceea ce le face extrem de eficiente ca material de construcție, pentru placările pereților, pardoselilor și altele;
  • foarte bună rezistență la forfecare;
  • structura plăcilor permite o montare simplă, pentru îmbinări putând fi utilizate orice sisteme de fixare specifice lemnului, rezistența ideală la forfecare permițând montarea elementelor de prindere chiar și la marginile plăcilor de OSB;
  • în funcție de caracteristicile de bază, pot fi utilizate în interior și în exterior;
  • au o foarte bună rezistență la dăunători (inclusiv carii de lemn și rozătoare).

Dincolo de numeroasele avantaje, plăcile OSB prezintă și câteva inconveniente:

  • dacă materialului lemnos e de calitate slabă, acesta poate fi un dezavantaj pe termen lung și poate duce la deteriorarea rapidă a acestuia;
  • în funcție de tipul rășinilor și al lianților utilizați, plăcile de OSB pot fi o sursă de aerosoli toxici (formaldehidă, mai ales), în cazul în care sunt utilizate pentru placări sau diferite structuri interioare.

Aceste situații pot fi evitate, alegând producători care oferă certificate de garanție și care utilizează rășini și lianți naturali sau lipsiți de toxicitate.

Bine de știut:

  Tencuirea directă a plăcilor de OSB nu este recomandată. Soluția ideală este acoperirea cu gips-carton, plasă de susținere și tencuială clasică.

  Vopsirea sau lăcuirea acestora este recomandată, iar aspectul final este plăcut și estetic. Prin lăcuire sau vopsire, rezistența la umezeală a plăcilor de OSB crește, mai ales dacă se folosesc vopsele cu proprietăți antifungice.

Tipuri de OSB

Tipuri de plăci OSB

Plăcile OSB sunt de mai multe tipuri, standardizate și împărțite în patru mari categorii:

 1. OSB de tip 1, recomandat pentru utilizare generală; are cea mai scăzută rezistență la umiditate.

  • Tips&tricks: este ideal pentru mediul uscat și zone de interior, pentru suprafețe verticale, având cea mai redusă portanță. Poate fi tencuit și vopsit și are o foarte mare rezistență la foc.

 2. OSB de tip 2, destinat mediilor uscate, pentru ridicarea structurilor (pereți interiori, de exemplu).

  • Tips&tricks: capabil să suporte greutăți, poate fi placat cu gips-carton și tencuit sau vopsit. Rezistența la foc este moderată.

 3. OSB de tip 3 este cea mai utilizată variantă. Este ideal pentru construcții și decorațiuni.

  • Tips&tricks: poate rezista la sarcini importante și are un raport optim preț/funcționalitate. Caracteristicile tehnice ale plăcii OSB de tip 3 permit utilizarea în medii umede și au o rezistență moderată la combustie.

 4. OSB de tip 4 este varianta cea mai rezistentă. Are un grad de fiabilitate sporit, ceea ce permite utilizarea în construcții.

  • Tips&tricks: suportă sarcini mari și are maximă rezistență la umiditate. Rezistența la foc este redusă.

Bine de știut:

 ➣ Caracteristicile „mediu umed” și „mediu uscat” se referă la umiditatea relativă a aerului. Termenul de „mediu uscat” include zone cu temperatură medie de 20 de grade Celsius și umiditate relativă a aerului de 65-80% pentru intervale relativ mici de timp, iar „mediul umed” se referă la zone cu umiditate a aerului care poate depăși pragul de 85%.

 ➣ O altă clasificare a plăcilor OSB se poate face în funcție de grosimea acestora, care variază de la 6 la 25 mm. Cele mai utilizate plăci de OSB au grosimi cuprinse în intervalul 10-22 mm.

 ➣ Dimensiunile standard ale plăcilor sunt: ​​1250 x 2500 milimetri pătrați, ceea ce permite o manevrare și un transport optim și sigur al plăcilor, prevenind deteriorarea prin ondulare. Există și plăci cu lungimea de 3000 și 3150 mm, iar la cerere, pentru șantiere, se pot fabrica și plăci cu lungime mare, de 6-7 metri. 

 ➣ Rezistența la greutate depinde în cea mai mare măsură de grosimea plăcilor și abia apoi de tipul acestora. 

 ➣ În funcție de rezistența plăcilor, producătorii recomandă următoarele soluții:

    • grosimea optimă a plăcilor de OSB pentru pereții interiori trebuie să fie de cel puțin 10 mm;
    • pentru pereții exteriori, grosimea ideală este cuprinsă în intervalul 12-15 mm;
    • la placarea podelelor, grosimea ideală este cuprinsă între 18 și 22 mm;
    • pentru acoperișuri, placa de OSB trebuie să aibă o grosime de cel puțin 12 mm.

 ➣ Finisajul plăcilor variază astfel:

    • neșlefuite;
    • șlefuite;
    • cu muchii drepte;
    • cu muchii lamba și îmbinare de tip click.

La ce este utilizat OSB

La ce poți folosi plăcile OSB

Utilitatea plăcilor OSB depinde de tipul acestora, de grosime și suprafață. La modul general, acestea pot fi folosite pentru construcții, ca elemente de structură, pentru placări și finisaje.

Plăcile de OSB pot fi utilizate pentru următoarele elemente de construcție:

  1. Placarea pereților. Rezistența la deformare și umezeală, precum și montarea ușoară le fac ideale pentru placarea pereților interiori și exteriori, cu rol de izolator termic și fonic, cu scop decorativ sau ca element de finisare.
  2. Pardoseli. Plăcile OSB sunt ideale pentru placarea podelelor formate din grinzi sau a celor de beton. Acestea sunt compatibile cu orice alte materiale de izolație termică și fonică. Utilizarea OSB-ului reduce sarcina pe fundație. Alte beneficii esențiale sunt absența scârțâielilor și faptul că reprezintă o solutie ideala pentru substratul pardoselilor de tip LVT (Luxury Vinyl Tiles).
  3. Structuri de interior. Plăcile OSB sunt utilizate pentru compartimentarea interioară. Placate cu gips-carton și tencuite, pe structuri metalice subțiri de rezistență, formează pereți despărțitori cu grosime mică, fapt ce mărește spațiul util interior, aceștia rămânând eficienți din punctul de vedere al izolației termice și fonice.
  4. Acoperișuri. Datorită elasticității, panourile OSB pot rezista la sarcinile caracteristice acoperișurilor și pot fi utilizate pentru structura de rezistență, protejate cu tablă sau țiglă ușoară.
  5. Structuri de susținere. Rigiditatea OSB-ului asigură fiabilitatea oricărei structuri care necesită rezistență la deformare, cum ar fi pereții interiori și exteriori pentru construcții ușoare. OSB-ul este utilizat inclusiv pentru realizarea de planseu pe structura de lemn usor, pentru casele cu regim parter și mansardă sau parter, etaj și mansardă.
  6. Cofraje detașabile pentru lucrări de beton. Plăcile de OSB șlefuit pot fi utilizate în mod repetat și intensiv pentru acest scop, fiind extrem de fiabile și economice.
  7. Împachetări. Plăcile OSB sunt utilizate pentru fabricarea de containere cu scopul transportului de mărfuri, în mod special pentru cele cu greutate redusă și volum mare.
  8. Diferite construcții ușoare, de la structuri ale anexelor gospodărești până la cele detașabile rapid (panouri publicitare, bariere temporare și altele).
  9. Producția de mobilă folosește toate tipurile de plăci OSB. Tipurile 2 și 3 sunt utilizate pentru a realiza elemente funcționale de mobilier (rafturi, polițe, spătare, uși și piese de mobilier pentru baie și bucătărie) sau cu scop decorativ. Tipul 1 de OSB, fiind mai subțire, este folosit pentru spatele dulapurilor. Cele de tip 1 și 2 sunt cele mai folosite pentru proiecte de bricolaj și DIY.

Plăcile de OSB au o multitudine de alte utilizări, datorită versatilității materialului, durabilității excepționale și simplității în utilizare și montare. Trebuie punctat și respectul față de mediu, atât prin modul de producție al acestora, cât și prin posibilitatea exploatării pe termen lung, fără ca proprietățile acestora să fie afectate.

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360