Dragi clienți, programul magazinelor noastre în această perioadă este 8-16 de luni-sâmbătă și 9-16 duminică, cu excepția magazinului Orhideea București, care are un program restrâns 8-14 de luni-sâmbătă, 9-12 duminică. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

Stilul tău de viață se poate transforma complet atunci când te muți dintr-un apartament într-o casă, iar schimbările majore vin adesea din nevoia de a îngriji curtea, de a planta o grădină sau chiar o livadă de pomi fructiferi.

Capcanele în care poți cădea, ca începător, țin adesea de felul în care îngrijești spațiile verzi din jurul casei. Tocmai de aceea, am pregătit pentru tine o listă a celor mai comune greșeli care îți pot distruge livada și grădina încă dinainte de a te bucura de acestea.

1. Alegerea locului nepotrivit pentru plantare

Oricât de temeinic ai respecta instrucțiunile de plantare și oricâte eforturi ai depune pentru a mulci solul, atunci când alegi un loc umbros sau un teren aflat la o altitudine mai mică față de cea a împrejurimilor, există riscul că pământul să nu se dreneze corespunzător.

Imaginea unei grădini inundate pare destul de tragică, însă adevărul este că această greșeală poate fi reparată dând la o parte stratul superficial de pământ, acoperind zona cu pietricele și ulterior cu solul înlăturat inițial. Acest proces va regla drenajul și îți va salva grădina, cu eforturi minime.

2. Înlăturarea accidentală a plantelor în procesul de combatere a buruienilor

Pentru că unele buruieni nu se lasă îndepărtate decât prin smulgeri repetate, este posibil că în timpul acestui proces să dezradăcinezi și câteva plante bune și sănătoase, pe care le-ai plantat benevol în propria grădină.

În etapa în care plantele nu sunt încă suficient dezvoltate, riscul de a comite această greșeală este și mai mare, pentru că acestea pot fi cu greu deosebite de buruieni. Pentru a evita această greșeală, consultă întotdeauna etichetele plantelor pe care le-ai sădit și caută imagini cu diferitele stadii ale evoluției acestora în timp.

3. Neglijarea pregătirii solului

Solul trebuie pregătit în fiecare an pentru plantarea noilor plante, dar și în jurul celor care rezistă peste an. Atunci când acest proces este neglijat, șansele că parcelele plantate să nu rodească sau chiar să se ofilească prematur sunt destul de mari.

Pentru a te asigura că vei avea parte de o grădina sănătoasă, este important să testezi tipul solului în care urmează să plantezi și să îi aplici tratamentele potrivite, să folosești cantitatea recomandată de compost pentru a le oferi plantelor toți nutrienții de care au nevoie și să utilizezi fertilizatori specifici, care să îți garanteze creșterea sănătoasă a plantelor.

4. Irigarea exagerată

Această greșeală este la fel de frecvent întâlnită în îngrijirea grădinilor și a livezilor. Pur și simplu, cei mai mulți începători în ale grădinăritului și pomiculturii nu își dau seama de ce cantitate de apă au nevoie plantele și pomii fructiferi pentru a se dezvoltă optim. În contextul unei cantități prea mari de apă, rădăcinile acestora se pot îneca și pot putrezi, în timp ce în situația în care acestea nu primesc suficientă apă, se pot deshidrata și ofili.

Cea mai ușoară metodă de a evita această greșeală este investirea într-un sistem de irigare inteligent, care va ajusta automat cantitatea de apă în funcție de senzorii de umiditate și de tiparul de irigare. Astfel de sisteme poți găsi în magazinele Brico Depot, unde vei putea solicita și consultanță în ceea ce privește montarea și utilizarea lor.

5. Neadaptarea la nevoile de lumină ale plantelor și pomilor fructiferi

Fiecare soi și specie are propriile necesități în ceea ce privește lumina. Tomatele, de exemplu, au nevoie de o expunere directă la lumina naturală de cel puțin 6 ore, zilnic, pe când salata verde poate fi plantată în locuri mai umbroase. Pomii fructiferi locali, așa cum sunt anumite soiuri de prun, vișin, păr sau măr nu sunt foarte pretențioși în privința luminii, însă pentru a da o recolta bogată au nevoie de o medie anuală de 5-6 ore de lumină, zilnic.

Tocmai de aceea, este important să îți gândești și proiectezi strategic grădina și livada și să oferi fiecărui soi condițiile propice pentru a rodi și a se dezvoltă optim.

6. Folosirea unor cantități prea mari de pesticide

Combaterea buruienilor poate fi uneori dificilă, însă folosirea excesivă a pesticidelor nu este o soluție, mai ales atunci când urmează să plantezi soiuri comestibile pe o parcelă. Pesticidele rămân în sol ani de zile și pot împiedica creșterea oricărei alte specii sau îți pot otrăvi plantele.

Poți înlocui erbicidele chimice cu o soluție de apă fierbinte cu oțet, în părți egale, pentru a combate iarba și buruienile din grădină. Oțetul va ucide cele mai multe dintre rădăcinile acestora și îți va ușura considerabil munca de îndepărtare prin smulgere. Ulterior, solul va rămâne curat și sănătos și va putea fi folosit pentru plantarea soiurilor dezirabile.

Întreținerea spațiilor verzi din jurul casei nu este ușoară, indiferent dacă vorbim despre o livadă, o grădină de legume sau una de flori. Ține cont de sfaturile noastre și evită aceste greșeli care îți pot periclita munca și eforturile și te vei putea bucura de plante sănătoase, curate și dezvoltate optim.

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult