Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare

7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare

Dacă vrei să îți creezi o mică livadă în grădina și nu ai suficient spațiu, poți opta pentru soiuri de pomi fructiferi pitici. Aceștia pot fi plantați direct în pământ sau chiar în ghivece mari, pe care le poți așeza chiar pe terasă sau în balcon. Pomii fructiferi pitici sunt ușor de plantat și oferă fructe  de aceleași dimensiuni ca un pom fructifer cu o înălțime obișnuită.

Pomii fructiferi pitici sunt obținuți prin altoirea unor soiuri de pomi cu înălțime medie sau moderată și este necesar ca, după plantare, să îi scurtezi la o înălțime cuprinsă între 50 – 60 de cm. Poți apela la un specialist pentru tăierea lor, dacă vrei ca pomii să rodească armonios. Soiurile de pomi fructiferi pitici pot să aibă o durată de viața între 10 și chiar 60 de ani.

Îți prezentăm mai jos ce soiuri de pomi fructiferi poți să alegi pentru grădina ta și cum trebuie să îi îngrijești ca să te bucuri de cele mai delicioase fructe:

Mărul pitic

Acest soi de pom fructifer prosperă în solul uscat și într-un mediu cu umiditate scăzută, iar dacă vrei să obții cele mai bune mere, trebuie să ai grijă că solul să fie bine drenat. Perioada până când va rodi complet poate dura până la 3 ani.

Deși marul pitic oferă mai puține fructe decât un mar obișnuit, de la un singur pom cu o înălțime în jur de 1,2 m, vei culege aproximativ 45 de mere. Cele mai populare tipuri de soiuri de mere sunt Fuji si Red Delicios. Dacă vrei să îl plantezi într-un ghiveci, acesta trebuie să aibă un diametru de 45 de cm, astfel încât mărul pitic să poată rodi armonios.

Cireșul pitic

Cireșul pitic are nevoie de un sol nisipos, bine drenat și de multă lumină naturală, pentru a produce fructe de calitate, iar ramurile vor începe să rodească abia după 2 ani. Cantitatea anuală de fructe pe care o poate produce cireșul pitic este de 9 pana la 14 kg de fructe.

Dacă îi plantezi în grădină, ține cont că trebuie să păstrezi o distanță cuprinsă între 1,5 si 3 m între pomi, iar dacă îi plantezi în ghiveci acestea trebuie să aibă un diametru de aproximativ 45 de cm. Soiuri populare de cireș pitic sunt Gisela 5 și Colt.

Părul pitic

Este considerat cel mai voluminos soi dintre pomii fructiferi pitici și prosperă în solurile acide cu un pH de 6-6,5 și dacă au multă lumină. Părul pitic este foarte rezistent iarna și rezistă la temperaturi de până la -35 de grade Celsius.

În grădină, perii pitici trebuie plantați la o distanță de aproximativ 2,5 m, însă pot rodi și în ghivece  mari, cu o adâncime de cel puțin 60 de cm.

Caisul pitic

Caisul pitic înflorește la începutul primăverii, iar pe timpul iernii poate rezista la temperaturi de aproximativ -6 grade Celsius. Poate fi plantat în grădină atunci când solul nu este înghețat și temperatura depășește cel puțin 5 grade Celsius.

Dacă plantezi acești pomi fructiferi pitici în grădină, aceștia au nevoie de un spațiu de aproximativ 6 m, iar dacă îi plantezi în ghiveci, alege unul de 25-38 de cm. Caisul pitic rodește după 2 sau 3 ani și poate ajunge la o înălțime de 1,5-3 m. Soiurile populare de caiși pitici sunt St. Julien A și Torinel.

Portocalul pitic

Portocalul pitic are nevoie de un sol nisipos, lumină și multă căldură. Poate fi plantat atât în grădină, cât și în casă, însă preferă condițiile din interiorul locuinței pentru a rodi armonios.

Nu are nevoie să fie plantat în ghivece adânci, ci mai degrabă într-un ghiveci cu un diametru de 20 de cm. Portocalul pitic poate crește până la 1 m înălțime și preferă temperaturi de 7-18 grade, ziua și 10-12 grade, noaptea.

Dacă preferi citricele, poți alege și soiuri de mandarin pitic sau lămâi pitic.

Avocado pitic

Acestui pom fructifer pitic îi priește solul nisipos sau cel alcalin, iar dacă primește suficientă lumină, poate rezista la temperaturi de până la -1 grad Celsius. Avocado pitic produce fructe tot timpul anului, însă începe să rodească abia după 1 sau 3 ani.

Prunul pitic

Condițiile prielnice pentru prunul pitic sunt un sol argilos, bine drenat și lumina naturală. Dacă îl plantezi în grădină, păstrează un spațiu cuprins între 4 și 6 m între pomi, iar dacă îl plantezi în ghiveci, alege unul care să aibă un diametru de cel puțin 30 de cm.

Prunul pitic începe să rodească abia după 3 ani și poate atinge o înălțime de 2 metri. Soiurile de pruni pitici sunt Quince C, Quince A si EMH.

Soiurile de pomi fructiferi pitici sunt ideali într-o grădină mică sau chiar în casă, plantați în ghivece. Pentru apartament, poți opta și pentru soiuri de pomi columnari. Aceștia ocupă un spațiu minim și oferă fructe delicioase, la fel ca un pom fructifer obișnuit.

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi

  2. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile

  3. Altoirea pomilor - metode și sfaturi

  4. Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?

  5. Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor

  6. Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

  7. 6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult