Idei și inspirație
Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi

Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi

Se încarcă...

Obicei cu vechime la noi în țară, cunoscut de toți agricultorii profesioniști sau amatori care cultivă pomi fructiferi sau viță-de-vie, stropirea cu diferite substanțe (tratamentele fitosanitare) are nevoie de instrucțiuni precise pentru a fi realizată ca la carte, cu rezultate eficiente. Află de ce este important acest procedeu în cazul pomilor fructiferi, în ce perioada a anului este recomandat și ce tipuri de tratamente trebuie aplicate în funcție de soiuri.

1. Stropirea pomii fructiferi
2. Cum stropim corect și eficient pomii fructiferi
3. Stropirea principalelor tipuri de pomi fructiferi

1. Stropirea pomilor fructiferi

Stropirea pomilor fructiferi este una dintre cele mai importante lucrări realizate într-o livadă sau grădină, indiferent de dimensiunile acesteia. Aceasta se realizează de obicei în aceeași etapă cu tăierile de rodire (primăvara), dar și în alte perioade din an și asigură sănătatea pomilor și o producție bună, corespunzătoare potențialului fiecărui soi.

De ce trebuie stropiți pomii fructiferi

În funcție de etapa de vegetație în care se realizează (primăvara sau toamna, după căderea frunzelor), aplicarea tratamentele fitosanitare are rol preventiv sau de ameliorare a bolilor provocate de dăunători. Prevenția este însă esențială, pentru că astfel de boli, odată instalate, pot aduce pagube însemnate în livadă sau grădină, sau pot compromite definitiv producția de fructe.

SFAT PRACTIC: Pentru majoritatea soiurilor de pomi fructiferi, numărul mediu al tratamentelor aplicate într-un an este de 5 – destul de multe, dar perfect justificate, având în vedere faptul că schimbările de anotimp favorizează apariția de noi boli și dăunători.

Când se realizează stropirea pomilor fructiferi

Un tratament eficient trebuie să țină cont de anotimp și de cât de favorabile sunt condițiile meteo în ziua aleasă pentru aplicare.

Calendarul stropirii pomilor dintr-o livadă

Stropirea pomilor fructiferi este necesară în mai multe etape:

  • primavara, înainte de înflorire;
  • toamna, în perioada de repaus vegetativ și după căderea frunzelor;
  • la finalul lunii februarie sau cand condițiile meteorologice arată că iarna este pe sfarșite;
  • în sfarșit, de-a lungul perioadei de vegetație.

Majoritatea pomicultorilor consideră perioada cuprinsă între finalul lunii februarie și începutul lunii martie că fiind momentul cel mai favorabil pentru tratamentele fitosanitare (primul tratament din an). Substanțele necesare se aplică prin stropire imediat după tăierea pomilor, această perioada fiind aleasă pentru temperaturile foarte bune, de aproximativ 5 grade Celsius, care favorizează un start corespunzător al plantației.

Un alt moment esențial este sezonul de toamna, după recoltarea fructelor și căderea frunzelor, când un nou tratament aplicat în livada are că rezultat o producție mult îmbunătățită anul următor. Acum sunt combătute ciupercile și insectele aflate în stadiul de iernare.

Produse recomandate

Alegerea zilei sau a momentului zilei când stropirea pomilor este cea mai eficientă

Stropirea pomilor fructiferi se realizează în condiții meteo normale, care împiedică înghețarea soluției folosite – într-o zi cu temperaturi pozitive și fără precipitații sau vânt putrernic.

Substante folosite la stropirea pomilor fructiferi

Alegerea substanțelor potrivite pentru stropirea pomilor este influențată de specie, etapa de vegetație, vârsta plantației, condițiile climatice specifice zonei în care se găsește livada sau grădina și rezerva de boli și dăunători. Pentru o informare cât mai corectă, pomicultorii pot solicita o analiză a bolilor și dăunătorilor din zonă, în așa fel încat tratamentele aplicate să fie cele recomandate.

Principalele substanțe folosite de obicei pentru tramentele fitosanitare (insecticide și fungicide) sunt:

 · substanțele pe bază de cupru (folosite pentru stropirea albastră): fungicide ca zeamă bordeleză, Champ 77, Alcupral, Cuproxat Flowable;

               · substanțele pe baza de ulei horticol (folosite în etapele următoare): insecticide ca Nuprid Oil și Confidor Oil.

SFAT PRACTIC: Substanțele cuprice nu trebuie amestecate niciodată cu cele pe bază de ulei horticol, motiv pentru care, după prima stropire albastră (cu zeamă bordeleză sau alt insecticid din aceeași categorie), următorul tratament nu trebuie aplicat mai devreme de cel puțin o săptămână.

Cele mai întâlnite boli și cei mai întâlniți dăunători ai pomilor fructiferi

Este o discuție lungă, deoarece rezervă de boli și dăunători poate fi foarte diferită de la o specie, la altă. În țară noastră, cele mai cunoscute pericole care împiedică dezvoltarea normală a pomilor fructiferi sunt:

· Rapănul, care apare pe frunze și fructe, pe care le atacă în toate perioadele de vegetație; fructele sunt deformate și se ajunge la căderea lor prematură;

· Fainarea, vizibilă pe muguri, lăstari, frunze și uneori chiar la nivelul fructelor. Evoluția acestora este oprită și sunt invadate de o pâslă de culoare albă, care duce la uscarea și căderea acestora;

· Focul bacterian se manifestă prin înnegrirea, ofilirea și căderea florilor pomilor fructiferi;

· Bolile de depozit (diverse tipuri de putregai) pot cauza pierderi majore la nivelul producției de fructe;

· Pătarea albă a frunzelor de păr, o afecțiune favorizată de căldură și umiditatea ridicată, care atacă și compromite fructele;

· Pătarea roșie a frunzelor de vișin și cireș, care poate conduce la pierderea completă a frunzelor pomilor;

· Cei mai întâlniți dăunători ai pomilor fructiferi sunt: viermele (merelor, cireșelor, prunelor), păduchele din San Jose, păduchele verde, puricele melifer, molia fructelor, păduchele negru al cireșului, acarianul roșu al pomilor, viespea neagră a prunului.

Cum stropim corect și eficient pomii fructiferi

Un tratament corect realizat implică nu doar respectarea pașilor și a metodelor recomandate de către specialiști, ci și o bună protecție pentru persoanele care se ocupă de stropire. Iată ce trebuie să știi:

Uneltele și echipamentele necesare pentru o stropire eficientă

Stropirea pomilor fructiferi și a viței-de-vie se realizează cu ajutorul unei pompe de stropit manuale, a unui atomizor sau pulverizator. Alegerea celor mai potrivite echipamente și ustensile depinde de suprafață livezii, a plantației de vită-de-vie sau a grădinii.

Echipamentele necesare pentru protecția persoanei ce stropește pomii

Ai nevoie de o salopetă pentru protecție, cizme de grădina, mănuși groase și masca de protecție specială, pentru gaze și substanțe chimice (echipată cu ochelari și filtre de vapori), prin care eviți inhalarea de substanțe toxice.

Tehnici de stropire a pomilor fructiferi

Principala metodă de aplicare a tratamentelor fitosanitare este stropirea prin intermediul echipamentelor de pulverizare terestre (pompă de stropit sau atomizor), prevăzute cu sisteme de agitare a soluției din rezervor. Acestea asigura o îmbăiere completă și eficientă a întregii plantații, evitând însă scurgerile care pot afecta solul.

După folosirea completă a soluției de stropit, atât ambalajele din care provine produsul, cât și pompele folosite în livadă trebuie clătite bine cu apă. Este important că substanțele utilizate în tratamentele fitosanitare să nu ajungă pe sol sau în apă.

Tipuri de tratamente pentru pomii fructiferi

  • Stropirea “la negru” (în sezonul de toamnă)

În această etapă, realizată imediat după căderea frunzelor pomilor, se combină sulfatul de cupru cu un insecticid.

  • Stropirea “albastră” (toamna)

Se realizează toamna, separat de stropirea la negru, în două etape. Sunt folosite substanțele pe bază de cupru: fungicide ca zeama bordeleza, Champ 77, Alcupral, Cuproxat Flowable.

  • Tratamentul de primavară

Acesta este aplicat, inițial, înainte de înmugurire, apoi în următoarele etape de vegetație (înmugurire, formarea fructului etc.). Tipul de substanțe și concentrațiile recomandate depind în mare masură de specia pentru care se dorește realizată stropirea.

  • Alte stropiri, de-a lungul perioadei de vegetație:

În luna februarie, după tăierea pomilor, se realizează o stropire cu insecticid și ulei horticol; stropirea realizată după căderea a mai mult de jumătate dintre florile pomilor fructiferi.

Stropirea principalelor tipuri de pomi fructiferi

Rezerva de boli și dăunători diferă de la o specie de pom fructifer la alta, motiv pentru care substanțele recomandate, ca și nivelul concentrațiilor acestora, diferă la rândul lor.

Stropirea merilor, perilor și prunilor

Cele mai cunoscute specii pentru care se realizează tratamente fitosanitare, la noi în țară, sunt mărul, părul și prunul. Schemele de tratament sunt personalizate și trebuie să țină cont de recomandările specialiștilor, dar au și câteva elemente în comun, boli ca rapănul sau fainarea fiind comune.

  • Combaterea rapănului, dar și a făinării, la măr și păr, se realizează cu ajutorul fungicidelor. Un rol de prevenție îl au și arăturile de toamnă, care distrug rezervele biologice care provoacă aceste boli.
  • În cazul speciilor sâmburoase, putregaiul este înlăturat, de asemenea, cu ajutorul fungicidelor. Combaterea bolilor de depozit se realizează cu aproximativ o săptămână înainte de recoltare.

 

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile

  2. Altoirea pomilor - metode și sfaturi

  3. Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?

  4. 7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare

  5. Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor

  6. Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

  7. 6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360