Idei și inspirație
Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

Se încarcă...

“Prințese” sau doar “mimoze”, copaci în care cresc lalele sau tui serioase și veșnic verzi – trebuie să știi din timp care și, mai ales, de ce se potrivesc în grădina ta.

Pentru oricine s-a mutat la casă, odată ce-a terminat cu renovarea sau redecorarea locuinței propriu-zise, grijă următoare este îndreptată către grădina. E și normal: grădina este unul dintre principalele motive pentru care românii lasă apartamentul din bloc pentru casă și al doilea loc în care investesc bani, după locuința propriu-zisă.

Gazonul este de nelipsit într-o curte. I se alătură cele câteva rânduri de flori, un foișor, grătarul, dar la fel de importanți, poate, sunt arborii și copacii care vor decora curtea.

Înainte să-i plantezi trebuie să-ți pui câteva întrebări. Care sunt cele mai potrivite soiuri de arbori ornamentali, cât de repede cresc și ce rol vrei să îndeplinească? Să ofere umbră, să-ți protejeze curtea de vânt și de curioși sau să arate superb în mijlocul gazonului? Uite câteva răspunsuri la întrebările de mai sus, care te vor ajută să faci alegerea perfectă.

Paulownia

Unul dintre arborii cei mai cunoscuți pentru ritmul rapid de creștere este Paulownia, sau “copacul prințesei”, cum mai este cunoscut în România.

Arborele se înalta cu până la 4 metri pe an, iar unele soiuri ajung în până la 20 de metri în primii 3 ani.

Este un adevărat record pe care, pe plan local, nici plopul nu-l poate atinge.

Arborele are flori foarte parfumate, de culoare liliachie, trunchiul este foarte rezistent și are o proprietate inedită: odată tăiat, din rădăcina va crește un alt arbore, așa că îl poți tăia oricând ți se pare că a crescut peste măsură.

 

 

 

Arborele de mătase

Acest arbore ornamental originar din Asia este tot mai des întâlnit în România.

Este ușor de recunoscut după florile roz închis și frunzele care se strâng la lăsarea serii și arată superb în contrast cu gazonul, dacă este plantat în mijlocul grădinii, într-o zona deschisă.

Ca mai toți arborii, are și dezavantaje: lemnul este fragil, florile atrag fluturii și alte insecte, iar semințele germinează extrem de repede, așadar să nu fii surprins dacă peste noapte te trezești cu o întreagă plantație de mimoze în mijlocul curții.

 

 

 

 

 

Arborele lalea sau tulipanul

Este un copac ornamental originar din America de Nord, cu frunze late, în formă de lira, și flori galben-portocalii, care seamănă cu cele de lalea sau de crin.

Arborele este impunător, florile sunt superbe dar, dacă vrei să plantezi unul în curte, trebuie să ții cont că poate crește până la 40 de metri înălțime, iar trunchiul ajunge la 1,5 – 2 metri diametru, așa că nu-l amplasa prea aproape de gard sau de cablurile de curent electric.

 

 

 

 

 

 

 

Liliacul indian

Așa cum îi arată și numele, arbustul e originar din Asia, dar s-a adaptat cu succes și la climă din România.

Dintr-o singură rădăcină cresc mai multe tulpini înalte, atinge înălțimi de până la 12 metri, iar florile sunt inconfundabile: au nuanțe de roz pal spre roșu închis.

Arborele înflorește din august până în septembrie – una dintre cele mai lungi perioade de înflorire, ceea ce-ți garantează o grădină colorată în culori exotice.

 

 

 

 

 

 

Tuia

Pentru că ți-am prezentat până acum doar arbori exotici și pereni, e momentul să discutăm și despre unul dintre cei mai frumoși arbori ornamentali mereu verzi.

Tuia nu are avantajul unor flori colorate sau al unei coroane impozante. Cu toate astea, odată ce l-ai plantat – fie lângă gard (să delimiteze curtea), fie în mijlocul gazonului, poți fi sigur că va împrumuta un strop din maiestuozitatea sa și celorlalte plante și arbușți care-ți decorează grădina.

În funcție de specie, tuia poate crește cu până la un metru pe an, dar unul dintre soiurile care au prins foarte bine în România, tuia gigant (thuja plicata sau thuja gigantea), crește cu până la 75 de centimetri anual în condiții optime. În cazul acestui arbore, „optim” este doar un fel de-a spune: tuia e printre cei mai rezistenți arbori când vine vorba de schimbări climatice și dăunători.

Încă 3 arbori cu creștere rapidă pe care nu ar trebui să-i plantezi în grădina ta

Mulți români care locuiesc la casă și vor să-și decoreze grădina cât mai repede și cât mai ieftin sunt tentați să se îndrepte către arbori neaoși românești, care au avantajul că fac multă umbră și cresc repede. Ce nu știu ei este că un singur copac ales greșit poate să provoace un dezastru ecologic printre celelalte plante din curte.

Salcia plângătoare – se numără printre arborii care cresc repede și oferă umbră din belșug, însă nu este indicat să o plantezi în grădină. Soarele pătrunde foarte greu printre ramuri, iar rădăcinile se întind pe o suprafață uriașă, uneori de trei ori mai mare decât diametrul coroanei. Fii pregătit să renunți la gazon pentru umbră și nu o planta în apropierea unor conducte sau a unor fundații de beton. O soluție bună e să o așezi într-o zona unde nu ai alte plante și nici iarbă, cum ar fi lângă calea de acces către garaj.

Dudul – nu există multe gospodării în satele din România în care să nu crească cel puțin un dud și puțini dintre românii care au petrecut măcar o vacanță la țară nu au gustat măcar o duda din copacul aflat în curte. Arborele crește repede și oferă o umbră deasă și plăcută, însă cantitatea mare de polen din flori atrage un număr uriaș de insecte, iar umbră poate să dăuneze ierbii.

Plopul – alături de salcie, plopul este un copac ușor de recunoscut, cu o creștere rapidă și fără pretenții. E preferat de cei care își doresc repede și ieftin un copac în curte și are o formă care-l face ideal pentru crearea unei liziere sau pentru cei care doresc să-și pună casele la adăpost de ochii curioși. Crește foarte înalt și drept, dar rădăcina este slabă, trunchiul putrezește repede și asta-l face foarte sensibil la intemperii, mai ales la vânt puternic.

Așadar, înainte să te apuci de lucru, trebuie să îți planifici grădina din timp, ținând cont și de copacii decorativi pe care vrei să-i plantezi. Alege-i în funcție de gusturile tale, de zona în care vrei să crească, de celelalte plante din jurul lor, de gazon, dar și de rolul pe care vrei să-l aibă în curtea ta.

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi

  2. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile

  3. Altoirea pomilor - metode și sfaturi

  4. Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?

  5. 7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare

  6. Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor

  7. 6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360