Poate știai deja că plantele te ajută să ai un aer mai curat în locuință: prin fotosinteză, ele absorb dioxidul de carbon și elimină oxigen. Probabil le folosești deja ca să îți decorezi casa, deoarece ele pot adauga verdeață și culoare. Dar ce poate nu știi, este că plantele pot chiar să îți aducă noroc, așa cum susțin unele mituri și legende.
Mulți oameni aleg plantele care le vor decora casa doar după considerente estetice, poate le place mai mult culoarea roșie sau nu au destul spațiu pentru un ghiveci mare. Totuși, multe legende susțin că unele plante pot atrage norocul, bogăția, sănătatea și iubirea. Îți prezentăm mai jos care sunt aceste plante, legendele din spatele lor, dar și sfaturi de îngrijire.
1. Busuiocul (Ocimum basilicum)
În India, busuiocul este considerat o plantă sfântă, încarnarea soției zeului Vishnu, Lakshmi. În unele părți din Mexic, oamenii umblă cu busuioc în buzunar deoarece cred că asta le va aduce mai mulți bani și va determina persoanele iubite să fie fidele.
Poveștile din popor spun că busuiocul te protejează de ghinion și de necazuri. Astfel, dacă ai plante de busuioc așezate lângă intrarea în casă și la ferestre, forțele răului nu vor intra în locuința ta. În unele părți din Europa, busuiocul este oferit în semn de iubire, dar povestea originală nu este chiar romantică: se spune că busuiocul se ofilea în prezența cuiva care nu mai era virgin, deci era folosit pentru a testa potențialii parteneri romantici.
Sfaturi de îngrijire:
· Busuiocul este o plantă sensibilă la frig, așa că e ideal să fie crescută în interior, în ghivece;
· Planta se dezvoltă repede atunci când se bucură de mult soare și de un sol bine drenat, fără acumulări mari de apă;
· Dacă planta înflorește, taie fiecare tulpină până la al doilea set de frunze, pentru a nu-i permite să crească flori; astfel busuiocul va avea frunze toată vara.
2. Cactusul (Cactaceae)
Aztecii din centrul Mexicului considerau cactusul înflorit o plantă de bun augur. Astfel, pentru ei, un cactus cu flori simboliza noroc, iar cel care îl deține se poate aștepta imediat la vești bune.
Legenda spune că zeul soarelui și al războiului le-a promis preoților azteci că la un moment dat, cineva va vedea un vultur stand pe un cactus în timp ce ține un șarpe. Asta va însemna că și-au găsit noul loc în care vor trăi.
Când în sfârșit au văzut vulturul, aztecii au fugit la marginea unui lac și au urmărit cum cactusul a crescut și s-a transformat într-o insula, pe care aceștia s-au mutat.
Sfaturi de îngrijire:
· Udă cactusul cel puțin o dată pe săptămână; nu folosi apă de la chiuvetă, deoarece aceasta poate avea concentrații mari de minerale dizolvate care se vor aduna în sol și vor afecta dezvoltarea plantei;
· Așază cactusul lângă o fereastră, unde va primi destulă lumină ca să crească;
· Ghivecele trebuie să se afle într-o zonă bine aerisită, dar nu expusă la vânt puternic.
3. Orhideea (Orchidaceae)
Grecii antici considerau orhideea un simbol al virilității. Aceștia erau convinși că există o legătură între orhidee și fertilitate: dacă orhideea avea rădăcini mari, urmă să se nască un băiat, iar dacă rădăcinile erau mici, copilul urma să fie fată.
Aztecii amestecau orhideea cu ciocolată pentru a crea un elixir despre care credeau că îi va face mai puternici. Deși oamenii din epoca victoriană nu foloseau elixire magice, aceștia colecționau orhidee că semn al bogăției.
În Feng Shui, orhideele aduc noroc în dragoste, te ajută să ai o relație mai bună cu partenerul, dar pot favoriza și atragerea unor noi relații romantice. În comparație cu majoritatea plantelor care absorb dioxidul de carbon și elimină oxigen în timpul zilei, orhideele pot elimina oxigen și în timpul nopții.
Sfaturi de îngrijire:
· În perioada de creștere, orhideele tolerează orice temperatură, dar când înfloresc au nevoie de o diferența de 15 grade Celsius între zi și noapte;
· Au nevoie de multă apă pentru a crește; îți poți da seama când trebuie udate, astfel: dacă introduci degetul aproximativ 5 cm în pământul lor și e uscat, e momentul să le uzi;
· Orhideele crescute la interior au nevoie de umiditate în aer de 50 -70%. Pentru a crește umiditatea folosește un umidificator sau stropește des planta cu apă.
4. Arborele de jad (Crassula ovata)
Oamenii din China antică asociau arborele de jad cu bogăția smaraldelor. Aceștia credeau că dacă are un arbore de jad în colțul din sud-est al locuinței, proprietarul va deveni mai bogat cu fiecare frunză crescută. Frunzele rotunde ale plantei seamănă cu niște monede; de aceea, mulți oamenii o numesc planta cu bani.
În timpul anului nou chinezesc, arborele este decorat cu plicuri care conțin bani, monede și panglici roșii, pentru noroc și prosperitate. În general, arborele de jad este verde, culoare creșterii, reînnorii și a primăverii. Legendele spun că planta aduce noroc la bani.
Sfaturi de îngrijire:
· Nu uda planta decât dacă solul este uscat; rădăcinile pot putrezi dacă se adună prea multă apă în interiorul ghiveciului;
· Pentru o fotosinteză reușită, arborele de jad are nevoie de întuneric noaptea; dacă arborele se află în casă, ai grijă să nu fie în imediata apropiere a unei surse de lumină;
· Arborele nu necesită la fel de multă atenție că alte plante și poate rezista chiar și 40-50 de ani.
5. Bambus norocos ( Dracaena sanderiana)
În Feng Shui și în cultura chinezească, dacă primești cadou un bambus norocos înseamnă că vei avea noroc, prosperitate, bogăție și fericire. Tradițiile chinezești susțin că semnificația bambusului norocos este strâns legată de numărul de tulpini, astfel:
· 2 tulpini reprezintă iubire;
· 3 tulpini reprezintă fericire, bogăție și o viață lungă;
· 5 tulpini reprezintă domeniile din viață care afectează bogăția;
· 6 tulpini reprezintă noroc și bogăție;
· 7 tulpini reprezintă sănătate;
· 8 tulpini reprezintă creștere;
· 9 tulpini reprezintă mult noroc;
· 10 tulpini reprezintă perfecțiune;
· 21 de tulpini reprezintă o binecuvântare puternică.
Nu există o semnificație pentru 4 tulpini, deoarece în cultura chinezească cuvântul 4 sună destul de asemănător cu moartea. Astfel, ar fi nepotrivit să faci cadou cuiva 4 tulpini, practic i-ai dori moartea.
Sfaturi de îngrijire:
· Udă planta doar cu apă distilată sau îmbuteliată; fluorura care se poate regăsi în apa de la chiuvetă poate contribui la colorarea în maro a vârfurilor frunzelor;
· Nu poziționa planta direct lângă o fereastră, unde va avea lumină directă, deoarece se va usca; e mai bine să stea să primească lumină indirectă;
· Folosește doar fertilizatoare speciale pentru planta de bambus norocos – se găsesc la fitofarmacii -, tipul nepotrivit de fertilizator poate deteriora planta.
Dacă vrei să atragi asupra ta norocul sau doar să îți decorezi casa cu verdeață, poți alege una sau mai multe din plantele de mai sus. Chiar dacă nu crezi în superstiții, sigur vei aprecia mai mult o plantă care are o poveste în spate.