Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor

Toaletarea pomilor fructiferi se realizează foarte ușor și cu puțin efort atunci când ai la îndemână dispozitivul potrivit. Un fierăstrău electric cu acumulator și prelungitor de la MAC ALLISTER de 45 de centimetri de la Brico Depot îți va ușura foarte mult munca privind toaletarea pomilor de înălțime mică și medie.

Caracteresticile fierastraului electric Einhell

Fierăstrăul electric cu acumulator de la MAC ALLISTER este un produs inovativ, extrem de folositor în pomicultură și agricultură.

Mânerul dispozitivului dispune de un manșon moale. Acesta este prevăzut și cu un buton de siguranță, pentru că pornirea fierastrului să nu poată fi făcută din greșeală. Astfel, te ferește de accidente nedorite.

Fierăstrăul are un voltaj între 220 – 240 V și o energie în wați de 2400, iar viteza lanțului ajunge până la 13,5m/s. În plus, sunt incluse următoarele : bară, capac pentru lamă, kit pentru ascuțire și manual de instrucțiuni. Este foarte important să nu utilizați niciodată ulei uzat sau folosit pentru că are impurități care pot deteriora lanțul, iar uleiul pulverizat proiectat de lanț poate cauza probleme de sănătate.

Fierăstrăul electric propus de la MAC ALLISTER este dotat cu lama și lanț de cea mai bună calitate, marca Oregon, iar sistemul antivibrații integrat oferă utilizatorului un control mai bun și reducerea oboselii în timpul utilizării îndelungate.

Cum se realizează corect toaletarea pomilor

Dispozitivul pe care îl folosești trebuie să fie unul de calitate, cu lama bine ascuțită. Numai așa se obțin tăieturi curate, nescamoșate. În plus, în acest fel se reduce în mod semnificativ și efortul.

În primă fază trebuie îndepărtate ramurile care se încalecă, cele uscate, afectate de boli sau rănite.

Se trece apoi la lăstarii verticali, care au crescut în ultima vara. Aceștia pornesc de obicei din axul pomului sau direct de pe ramuri și trebuie tăiați chiar din punctul de inserție. Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod.

Când sunt mai mulți lăstari la un loc se taie doar cei verticali. Cei poziționați orizontal, spre exteriorul coroanei, se vor păstra, deoarece în anul următor vor purta cu siguranță rod. Lăstarii care cresc însă spre interiorul coroanei trebuie tăiați din punctul de inserție.

Atunci când două ramuri se încalecă, va fi păstrată doar cea care este orientată spre exteriorul coroanei.

Lăstarii crescuți în anii precedenți, pe lateral, într-o poziție aproximativ paralelă cu solul, se păstrează, pentru că urmează să se transforme în ramuri de rod. Dacă sunt însă prea deși, aceștia se vor rari la 10-15 centimetri unul față de altul.

Cu excepția axului, toate ramurile trebuie tăiate după un mugur orientat în jos. Acesta are rolul de a tempera creșterea, dar va stimula, de asemenea, și dezvoltarea ramurilor de rod. Direcția pe care o are ultimul mugur indică și direcția în care va crește ramura.

Cum se recunosc formațiunile de rod

Ramurile de rod sunt cele mai firave din coroană, însă au mugurii cei mai proeminenți. La aproape toate speciile, mugurii de rod sunt umflați și rotunjiți la vârf, spre deosebire de cei vegetativi, ascuțiți și lipiți de ramură.

Ramurile de rod vor fi scurtate la jumătate – sau chiar mai mult. Vor fi păstrate doar cele care au mugurii mari, viguroși și bine poziționați. Muguri mai puțini înseamnă, automat, fructe mai mari și mai frumoase.

Dacă tendința de rodire va fi temperată, pomii vor avea o rezistență sporită la boli, dăunători și ger. În plus, va asigura o rodire la fel de eficientă în anul care urmează.

Alte sfaturi privind toaletarea pomilor

Nu îți fie milă să tai. Un pom bine îngrijit va pierde la finalul toaletarii aproximativ ⅓ din ramuri. Ai însă grijă că tăietura să fie întotdeauna oblică – se face mai ușor și iese mai curată decât cea făcută perpendicular pe ramură. În plus, pe ramurile poziționate vertical, acest tip de tăietură va favoriza scurgerea apei și prevenirea infectărilor.

O tăietură efectuată pe ramuri mai groase de un deget va fi întotdeauna acoperită cu vopsea pe baza de ulei. Dacă nu dispui de așa ceva, se poate folosi zeamă bordeleză sau vopsea lavabilă – vopseaua lavabilă antimucegai este cea mai recomandată de specialișți.

Dacă nu ai efectuat până acum toaletarea pomilor, nu-ți face griji dacă nu iese o lucrare de maestru din prima. Însă, cu siguranță, această misiune va fi mai ușoară cu ajutorul unui fierastru electric, cum este cel de la MacAllister.

produse Brico Depôt utilizate

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult