Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor

Toaletarea pomilor fructiferi se realizează foarte ușor și cu puțin efort atunci când ai la îndemână dispozitivul potrivit. Un fierăstrău electric cu acumulator și prelungitor de la MAC ALLISTER de 45 de centimetri de la Brico Depot îți va ușura foarte mult munca privind toaletarea pomilor de înălțime mică și medie.

Caracteresticile fierastraului electric Einhell

Fierăstrăul electric cu acumulator de la MAC ALLISTER este un produs inovativ, extrem de folositor în pomicultură și agricultură.

Mânerul dispozitivului dispune de un manșon moale. Acesta este prevăzut și cu un buton de siguranță, pentru că pornirea fierastrului să nu poată fi făcută din greșeală. Astfel, te ferește de accidente nedorite.

Fierăstrăul are un voltaj între 220 – 240 V și o energie în wați de 2400, iar viteza lanțului ajunge până la 13,5m/s. În plus, sunt incluse următoarele : bară, capac pentru lamă, kit pentru ascuțire și manual de instrucțiuni. Este foarte important să nu utilizați niciodată ulei uzat sau folosit pentru că are impurități care pot deteriora lanțul, iar uleiul pulverizat proiectat de lanț poate cauza probleme de sănătate.

Fierăstrăul electric propus de la MAC ALLISTER este dotat cu lama și lanț de cea mai bună calitate, marca Oregon, iar sistemul antivibrații integrat oferă utilizatorului un control mai bun și reducerea oboselii în timpul utilizării îndelungate.

Cum se realizează corect toaletarea pomilor

Dispozitivul pe care îl folosești trebuie să fie unul de calitate, cu lama bine ascuțită. Numai așa se obțin tăieturi curate, nescamoșate. În plus, în acest fel se reduce în mod semnificativ și efortul.

În primă fază trebuie îndepărtate ramurile care se încalecă, cele uscate, afectate de boli sau rănite.

Se trece apoi la lăstarii verticali, care au crescut în ultima vara. Aceștia pornesc de obicei din axul pomului sau direct de pe ramuri și trebuie tăiați chiar din punctul de inserție. Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod.

Când sunt mai mulți lăstari la un loc se taie doar cei verticali. Cei poziționați orizontal, spre exteriorul coroanei, se vor păstra, deoarece în anul următor vor purta cu siguranță rod. Lăstarii care cresc însă spre interiorul coroanei trebuie tăiați din punctul de inserție.

Atunci când două ramuri se încalecă, va fi păstrată doar cea care este orientată spre exteriorul coroanei.

Lăstarii crescuți în anii precedenți, pe lateral, într-o poziție aproximativ paralelă cu solul, se păstrează, pentru că urmează să se transforme în ramuri de rod. Dacă sunt însă prea deși, aceștia se vor rari la 10-15 centimetri unul față de altul.

Cu excepția axului, toate ramurile trebuie tăiate după un mugur orientat în jos. Acesta are rolul de a tempera creșterea, dar va stimula, de asemenea, și dezvoltarea ramurilor de rod. Direcția pe care o are ultimul mugur indică și direcția în care va crește ramura.

Cum se recunosc formațiunile de rod

Ramurile de rod sunt cele mai firave din coroană, însă au mugurii cei mai proeminenți. La aproape toate speciile, mugurii de rod sunt umflați și rotunjiți la vârf, spre deosebire de cei vegetativi, ascuțiți și lipiți de ramură.

Ramurile de rod vor fi scurtate la jumătate – sau chiar mai mult. Vor fi păstrate doar cele care au mugurii mari, viguroși și bine poziționați. Muguri mai puțini înseamnă, automat, fructe mai mari și mai frumoase.

Dacă tendința de rodire va fi temperată, pomii vor avea o rezistență sporită la boli, dăunători și ger. În plus, va asigura o rodire la fel de eficientă în anul care urmează.

Alte sfaturi privind toaletarea pomilor

Nu îți fie milă să tai. Un pom bine îngrijit va pierde la finalul toaletarii aproximativ ⅓ din ramuri. Ai însă grijă că tăietura să fie întotdeauna oblică – se face mai ușor și iese mai curată decât cea făcută perpendicular pe ramură. În plus, pe ramurile poziționate vertical, acest tip de tăietură va favoriza scurgerea apei și prevenirea infectărilor.

O tăietură efectuată pe ramuri mai groase de un deget va fi întotdeauna acoperită cu vopsea pe baza de ulei. Dacă nu dispui de așa ceva, se poate folosi zeamă bordeleză sau vopsea lavabilă – vopseaua lavabilă antimucegai este cea mai recomandată de specialișți.

Dacă nu ai efectuat până acum toaletarea pomilor, nu-ți face griji dacă nu iese o lucrare de maestru din prima. Însă, cu siguranță, această misiune va fi mai ușoară cu ajutorul unui fierastru electric, cum este cel de la MacAllister.

 

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi

  2. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile

  3. Altoirea pomilor - metode și sfaturi

  4. Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?

  5. 7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare

  6. Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

  7. 6 greseli comune din cauza cărora livada și grădina pot avea de suferit

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult