Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Lucrări importante în curte şi în grădină, în luna august

Lucrări importante în curte şi în grădină, în luna august

Pentru un gospodar, mereu se găseşte ceva de făcut prin curtea casei, mai ales în lunile fierbinţi de vară. August nu face excepţie de la această regulă, chiar dacă e o lună mai liniştită faţă de lunile de toamnă.

E cazul să te pregăteşti moralmente pentru efort, însă ai și alternativa de a-i chema alături de tine pe băieți. Veri, cumnați sau prieteni, cu cât vă adunați mai mulți cu atât o să transformați munca într-o petrecere. Dacă mai pregătești și un grătar la sfârșitul unei zile lungi de muncă, ai toate șansele să rezolvi totul cât ai zice pește. Iată principalele lucrări pe care le ai de făcut în gospodărie, în august:

1. În livadă și în vie

Mai sunt câteva săptămâni până la culesul viei şi toată atenţia îţi este îndreptată într-acolo, dar trebuie să iei în calcul şi livada de pomi fructiferi şi să nu neglijezi nici celelalte aspecte ale lucrărilor pregătitoare. Iată ce mai ai de făcut până să scoţi butoaiele la aer, ca să le cureţi:

Stropitul viei

În august, cea mai importantă lucrare pe care trebuie să o faci în vie este stropitul. Dacă în lunile anterioare ai urmat un plan bine stabilit, în această lună e suficient să stropești contra bolilor, dintre care cea mai periculoasă este putregaiul cenușiu.

Stropitul pomilor fructiferi

La fel ca via, și livada trebuie protejată împotriva dăunătorilor și a bolilor. În august, pomii fructiferi trebuie stropiți cu fungicid, pentru că riscul apariției putregaiului cenușiu crește. Alege acele substanțe fungicide care protejează fructele de dăunători și după ce au fost culese, în special în cazul merelor.

Culesul fructelor coapte

Probabil va fi cea mai apreciată activitate printre băieții tăi. Sunt nenumărate soiuri de mere și de pere care se coc în luna august, așa că trebuie să fii pregătit din timp cu lăzi și să ai deja amenajat un spațiu de depozitare. Cel mai important sfat: fructele trebuie sortate atent, cele pentru depozitare trebuie culese direct din pom și să nu prezinte urme de boli sau dăunători.

2. În grădina de legume

Cele mai importante lucrări în grădina de legume se învârt în principal în jurul culesului, dar nu trebuie să te limitezi la asta. Iată ce mai poţi face printre răsaduri:

Culesul legumelor

În august deja nu mai sunt atâtea lucruri grele sau migăloase de făcut în grădina de legume: tot ce ai de făcut acum e să recoltezi periodic legumele care se coc. Ca și în cazul fructelor, trebuie să ai deja pregătit un spațiu de depozitare și să te apuci de făcut conserve pentru la iarnă.

Irigații

Câtă vreme legumele sunt culese, mai ales dacă este un august cu temperaturi peste medie, nu uita să uzi plantele cât mai des. Roșiile, castraveții, ardeii, vinetele trebuie udate zilnic. Atenție ce sistem folosești: metoda prin picurare e cea mai indicată.

Lucrări de pregătire a pământului

Altă lucrare importantă în grădina de legume, în luna august, este pregătirea terenului pentru primăvară. Vei spune că e prea devreme, dar dacă tot ai ajutorul familiei… de ce să nu desțeleniți terenul acela unde voiai de ani de zile să plantezi mure?

3. În curte

Pe lângă livadă, vie și grădina de legume, nu trebuie să scapi din vedere nici lucrările pe care le ai de făcut în curte. Pe lângă întreținerea rondurilor de flori, plivirea buruienilor, repararea gardului – dacă e cazul – și udarea florilor, iată ce mai poți face în august, în curte:

Culesul semințelor de flori

În mod obișnuit, luna august este luna ideală pentru recoltarea semințelor de flori, în vederea plantării lor în toamnă sau la primăvară. Adună semințele florilor, lasă-le la uscat dacă au stat prea mult pe sol, și apoi depozitează-le într-un loc întunecat și uscat până când vei avea nevoie de ele.

Tunderea și amenajarea gazonului

În această perioadă e indicat să ai grijă mai mare de gazon, pentru că arșița de august poate produce daune ireparabile covorului de verdeață. Udă zilnic iarba și tunde-o cât se poate de des. De asemenea, e bine să ai în vedere și instalarea unor aspersoare, dacă nu le ai deja.

Fă planuri pentru toamnă

Dacă ai de gând să aduci modificări curții tale, acum este momentul ideal să începi să faci măsurători. Dacă ai alături familia, te vor ajuta să îți formezi o imagine de ansamblu și să nu iei decizii pripite. Dacă, de exemplu, vrei să-ți construiești o magazie sau un garaj, cu siguranță vei găsi pe cineva care să se priceapă la betoane.

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult