Pentru un gospodar, mereu se găseşte ceva de făcut prin curtea casei, mai ales în lunile fierbinţi de vară. August nu face excepţie de la această regulă, chiar dacă e o lună mai liniştită faţă de lunile de toamnă.
E cazul să te pregăteşti moralmente pentru efort, însă ai și alternativa de a-i chema alături de tine pe băieți. Veri, cumnați sau prieteni, cu cât vă adunați mai mulți cu atât o să transformați munca într-o petrecere. Dacă mai pregătești și un grătar la sfârșitul unei zile lungi de muncă, ai toate șansele să rezolvi totul cât ai zice pește. Iată principalele lucrări pe care le ai de făcut în gospodărie, în august:
1. În livadă și în vie
Mai sunt câteva săptămâni până la culesul viei şi toată atenţia îţi este îndreptată într-acolo, dar trebuie să iei în calcul şi livada de pomi fructiferi şi să nu neglijezi nici celelalte aspecte ale lucrărilor pregătitoare. Iată ce mai ai de făcut până să scoţi butoaiele la aer, ca să le cureţi:
Stropitul viei
În august, cea mai importantă lucrare pe care trebuie să o faci în vie este stropitul. Dacă în lunile anterioare ai urmat un plan bine stabilit, în această lună e suficient să stropești contra bolilor, dintre care cea mai periculoasă este putregaiul cenușiu.
Stropitul pomilor fructiferi
La fel ca via, și livada trebuie protejată împotriva dăunătorilor și a bolilor. În august, pomii fructiferi trebuie stropiți cu fungicid, pentru că riscul apariției putregaiului cenușiu crește. Alege acele substanțe fungicide care protejează fructele de dăunători și după ce au fost culese, în special în cazul merelor.
Culesul fructelor coapte
Probabil va fi cea mai apreciată activitate printre băieții tăi. Sunt nenumărate soiuri de mere și de pere care se coc în luna august, așa că trebuie să fii pregătit din timp cu lăzi și să ai deja amenajat un spațiu de depozitare. Cel mai important sfat: fructele trebuie sortate atent, cele pentru depozitare trebuie culese direct din pom și să nu prezinte urme de boli sau dăunători.
2. În grădina de legume
Cele mai importante lucrări în grădina de legume se învârt în principal în jurul culesului, dar nu trebuie să te limitezi la asta. Iată ce mai poţi face printre răsaduri:
Culesul legumelor
În august deja nu mai sunt atâtea lucruri grele sau migăloase de făcut în grădina de legume: tot ce ai de făcut acum e să recoltezi periodic legumele care se coc. Ca și în cazul fructelor, trebuie să ai deja pregătit un spațiu de depozitare și să te apuci de făcut conserve pentru la iarnă.
Câtă vreme legumele sunt culese, mai ales dacă este un august cu temperaturi peste medie, nu uita să uzi plantele cât mai des. Roșiile, castraveții, ardeii, vinetele trebuie udate zilnic. Atenție ce sistem folosești: metoda prin picurare e cea mai indicată.
Lucrări de pregătire a pământului
Altă lucrare importantă în grădina de legume, în luna august, este pregătirea terenului pentru primăvară. Vei spune că e prea devreme, dar dacă tot ai ajutorul familiei… de ce să nu desțeleniți terenul acela unde voiai de ani de zile să plantezi mure?
3. În curte
Pe lângă livadă, vie și grădina de legume, nu trebuie să scapi din vedere nici lucrările pe care le ai de făcut în curte. Pe lângă întreținerea rondurilor de flori, plivirea buruienilor, repararea gardului – dacă e cazul – și udarea florilor, iată ce mai poți face în august, în curte:
Culesul semințelor de flori
În mod obișnuit, luna august este luna ideală pentru recoltarea semințelor de flori, în vederea plantării lor în toamnă sau la primăvară. Adună semințele florilor, lasă-le la uscat dacă au stat prea mult pe sol, și apoi depozitează-le într-un loc întunecat și uscat până când vei avea nevoie de ele.
Tunderea și amenajarea gazonului
În această perioadă e indicat să ai grijă mai mare de gazon, pentru că arșița de august poate produce daune ireparabile covorului de verdeață. Udă zilnic iarba și tunde-o cât se poate de des. De asemenea, e bine să ai în vedere și instalarea unor aspersoare, dacă nu le ai deja.
Fă planuri pentru toamnă
Dacă ai de gând să aduci modificări curții tale, acum este momentul ideal să începi să faci măsurători. Dacă ai alături familia, te vor ajuta să îți formezi o imagine de ansamblu și să nu iei decizii pripite. Dacă, de exemplu, vrei să-ți construiești o magazie sau un garaj, cu siguranță vei găsi pe cineva care să se priceapă la betoane.