Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum se realizează finisarea pereților din baie și bucătărie cu plăci ceramice

Cum se realizează finisarea pereților din baie și bucătărie cu plăci ceramice

În timp ce pardoselile bucătăriilor pot fi realizate cu diferite materiale, precum piatră, parchetul triplustratificat și plăcile ceramice, când ajungem la placarea pereților, acestea din urmă sunt soluția preferată de un număr foarte mare de proprietari. Plăcile ceramice sunt rezistente, simplu de întreținut și disponibile într-o gama variată, ceea ce le face potrivite pentru baie și bucătărie, în egală măsură.

Odată alegerea făcută, nu îți rămâne decât să le instalezi pe perete. Ce trebuie să știi, însă, despre modul în care se realizează montajul? Iată câteva recomandări de care să ții seama.

Materialele necesare
Principalele materiale folosite sunt amorsa, adezivul și distanțierele.
Durata lucrărilor
În timp ce durata întregii operațiuni este mai dificil de estimat, faza de pregătire durează aproximativ două ore, sau chiar mai puțin, dacă tâmplăria sau bricolajul se află printre pasiunile tale casnice.
Ce pași trebuie sa urmezi
Acestea fiind stabilite, să trecem la treabă. Montarea plăcilor pe pereții băii sau ai bucătăriei este o operațiune cu pași bine delimitați, care trebuie urmați întocmai, un rol extrem de important avându-l însă și calitatea materialelor utilizate, în special a amorsei.


1. Nu începe lucrul înainte de a realiza măsurători care vor indică înălțimea și lățimea peretelui care urmează să fie finisat.

2. Pornind de la măsurătorile realizate, următorul pas va fi realizarea unui calcul care îți va arată numărul plăcilor necesare. Cum faci asta? Din nou, prin măsurare, aliniind plăcile pe pardoseală și plasând distanțiere între marginile acestora.

3. Plăcile de ceramică se montează pe perete cu ajutorul adezivului, însă, înainte de utilizarea acestuia, este necesară aplicarea unei amorse pe suprafața pereților, cu ajutorul unei pensule. Amorsarea are rolul de a îmbunătăți calitățile adezivului folosit ulterior, care, la temperaturi ridicate, pierde o cantitate mare de apă din compoziție, ceea ce duce la o scădere a gradului de aderență. Adezivul va fi aplicat pe perete doar după ce s-a uscat amorsă, adică după aproximativ o oră.

4. Eventualele denivelări produse în urmă aplicării amorsei și adezivului vor fi măsurate cu ajutorul unei nivele, care poate fi plasată peste o șipcă de lemn de 5 cm grosime. Dacă există nereguli, acestea trebuie reparate cu puțin chit acrilic, aplicat cu ajutorul unui șpaclu.

5. După măsurarea diferenței dintre dimensiunea plăcilor aliniate pe pardoseală și dimensiunile peretelui, plasează la baza acestuia din urmă un șablon de lemn de aceleași dimensiuni cu diferența obținută. Plăcile vor fi aplicate pe perete în urcare, începând cu zona de deasupra șablonului. Șablonul amplasat pe pardoseală și la baza peretelui are și rolul de a împiedică plăcile să alunece.

Sfaturi utile
• Cel mai important aspect, de care depinde reușita întregii lucrări, este ca suprafețele peste care vor fi aplicate plăcile ceramice să fie perfect curățate anterior, lipsite de fisuri și denivelări. Reparațiile pot fi realizate cu ajutorul unui chit acrilic cu uscare rapidă.

• Oricare ar fi recomandările generale, amorsa și adezivul trebuie pregătite și aplicate conform instrucțiunilor producătorului, fiind posibile unele diferențe de la o marcă la altă.

• Pregătirea adezivului, prin amestecul pulberii cu apă, necesită purtarea unei măști protectoare.

 

te-ar mai putea interesa

Creează-ți propria oază de relaxare Creează-ți propria oază de relaxare
Pentru cei mai multi dintre noi, dușul este un moment de relaxare, de reflexie și de inspirație. Unii cercetători chiar au demonstrat efectul calmant și meditativ pe care îl are apa asupra stări...
citește mai mult
Regândește spațiul din baia ta Regândește spațiul din baia ta
De cele mai multe ori, chiar dacă o ignorăm, baia este un punct central al căminului nostru. Mai ales de dimineață, înainte ca cei mici să plece spre școală, iar cei mari la birou. Toți memb...
citește mai mult
Spațiul evoluează o dată cu tine Spațiul evoluează o dată cu tine
Te-ai gândit vreodată că s-ar putea să vină un moment în care nu vei mai avea loc liber de depozitare în propria casă? Poate că nu ai reflectat prea mult la acest aspect, î...
citește mai mult
Organizare isteață într-un spațiu îngust de 2m2 Organizare isteață într-un spațiu îngust de 2m2
Un spațiu mai mic de 2m2 disponibili pentru organizarea unei băi se poate dovedi a fi o adevărată provocare. Însă, cu puțină imaginație, putem obține o suprafață funcțională și foarte bine a...
citește mai mult
Idei pentru maximizarea spațiului într-o baie de 4m2 Idei pentru maximizarea spațiului într-o baie de 4m2
Chiar dacă ai o baie mică, te poți folosi cu succes de suprafața disponibilă pentru a maximiza eficient spațiul astfel încât să ai loc pentru toate elementele de care ai nevoie, de la...
citește mai mult
Idei pentru o baie potrivită cuplurilor de 6.3m2 Idei pentru o baie potrivită cuplurilor de 6.3m2
Atunci când te gândești la baie, de obicei nu îți vin imediat în minte și cuvintele “organizare eficientă” sau „spațiu suficient”. Acest lucru...
citește mai mult