Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum se realizează finisarea pereților din baie și bucătărie cu plăci ceramice

În timp ce pardoselile bucătăriilor pot fi realizate cu diferite materiale, precum piatră, parchetul triplustratificat și plăcile ceramice, când ajungem la placarea pereților, acestea din urmă sunt soluția preferată de un număr foarte mare de proprietari. Plăcile ceramice sunt rezistente, simplu de întreținut și disponibile într-o gama variată, ceea ce le face potrivite pentru baie și bucătărie, în egală măsură.

Odată alegerea făcută, nu îți rămâne decât să le instalezi pe perete. Ce trebuie să știi, însă, despre modul în care se realizează montajul? Iată câteva recomandări de care să ții seama.

Materialele necesare
Principalele materiale folosite sunt amorsa, adezivul și distanțierele.
Durata lucrărilor
În timp ce durata întregii operațiuni este mai dificil de estimat, faza de pregătire durează aproximativ două ore, sau chiar mai puțin, dacă tâmplăria sau bricolajul se află printre pasiunile tale casnice.
Ce pași trebuie sa urmezi
Acestea fiind stabilite, să trecem la treabă. Montarea plăcilor pe pereții băii sau ai bucătăriei este o operațiune cu pași bine delimitați, care trebuie urmați întocmai, un rol extrem de important avându-l însă și calitatea materialelor utilizate, în special a amorsei.


1. Nu începe lucrul înainte de a realiza măsurători care vor indică înălțimea și lățimea peretelui care urmează să fie finisat.

2. Pornind de la măsurătorile realizate, următorul pas va fi realizarea unui calcul care îți va arată numărul plăcilor necesare. Cum faci asta? Din nou, prin măsurare, aliniind plăcile pe pardoseală și plasând distanțiere între marginile acestora.

3. Plăcile de ceramică se montează pe perete cu ajutorul adezivului, însă, înainte de utilizarea acestuia, este necesară aplicarea unei amorse pe suprafața pereților, cu ajutorul unei pensule. Amorsarea are rolul de a îmbunătăți calitățile adezivului folosit ulterior, care, la temperaturi ridicate, pierde o cantitate mare de apă din compoziție, ceea ce duce la o scădere a gradului de aderență. Adezivul va fi aplicat pe perete doar după ce s-a uscat amorsă, adică după aproximativ o oră.

4. Eventualele denivelări produse în urmă aplicării amorsei și adezivului vor fi măsurate cu ajutorul unei nivele, care poate fi plasată peste o șipcă de lemn de 5 cm grosime. Dacă există nereguli, acestea trebuie reparate cu puțin chit acrilic, aplicat cu ajutorul unui șpaclu.

5. După măsurarea diferenței dintre dimensiunea plăcilor aliniate pe pardoseală și dimensiunile peretelui, plasează la baza acestuia din urmă un șablon de lemn de aceleași dimensiuni cu diferența obținută. Plăcile vor fi aplicate pe perete în urcare, începând cu zona de deasupra șablonului. Șablonul amplasat pe pardoseală și la baza peretelui are și rolul de a împiedică plăcile să alunece.

Sfaturi utile
• Cel mai important aspect, de care depinde reușita întregii lucrări, este ca suprafețele peste care vor fi aplicate plăcile ceramice să fie perfect curățate anterior, lipsite de fisuri și denivelări. Reparațiile pot fi realizate cu ajutorul unui chit acrilic cu uscare rapidă.

• Oricare ar fi recomandările generale, amorsa și adezivul trebuie pregătite și aplicate conform instrucțiunilor producătorului, fiind posibile unele diferențe de la o marcă la altă.

• Pregătirea adezivului, prin amestecul pulberii cu apă, necesită purtarea unei măști protectoare.

 

te-ar mai putea interesa

Idei de amenajare pentru băi mici
Valorifică la maximum o baie integrată într-o cameră, un vestiar sau un spațiu compact Suprafața unei băi nu este singurul lucru care contează. Dacă alegi opțiuni care fac încăperea
citește mai mult
Idei de amenajare pentru băi de lux
Creează un spațiu generos în stil spa, cu elemente de lux și finisaje naturale Pentru cei care doresc să creeze spațiul absolut de relaxare, baia spa este soluția ideală. Profită de toate
citește mai mult
Cum să îți planifici proiectul de amenajare a băii
Băi frumoase Crearea unui spațiu care să fie atât practic, cât și elegant necesită o studiere și o planificare atente. De aceea, când intenționezi să începi un proiect
citește mai mult
Sfaturi de design pentru o baie mică
Mică și puternică Baia este de obicei cea mai mică încăpere din locuință, ceea ce o poate face dificil de renovat. Există, însă, o multitudine de moduri în care poți moderniza
citește mai mult
Note decorative pentru o baie superbă
Stilul mai presus de esential Un spațiu de relaxare și refugiu, un loc practic pentru a te aranja la începutul unei zile aglomerate sau o combinație între acestea pentru o familie numeroasă?
citește mai mult
Creează o baie de care poți fi mândru
Care este stilul tău? Șic contemporan, extravaganță și lux sau chiar delicii art deco? Stilul băii este o decizie serioasă, iar înțelegerea gustului și a preferințelor personale reprezintă
citește mai mult