Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Amenajarea bucatariei: mobilier si accesorii pentru spatii mici

Amenajarea bucatariei: mobilier si accesorii pentru spatii mici

Se încarcă...
7573 vizualizări

Bucataria este una dintre acele incaperi din locuinta care poate fi numita si inima casei, locul unde fiecare dimineata incepe cu pofta de viata. De aceea, mobilarea si decorarea ei este extrem de importanta si trebuie realizata astfel incat sa rezoneze cu modul de viata al celor care se bucura de ea zi de zi. Fie ca vorbim despre o bucatarie mica si eleganta, fie ca ne referim la un spatiu extins, procesul de amenajare implica o serie de repere utile de care e nevoie sa tinem cont, pentru un rezultat pe masura asteptarilor.

Bucataria: centrul locuintei tale

In componenta casei, bucataria nu este un spatiu destinat exclusiv meselor petrecute cu familia, ci este si locul in care oamenii obisnuiesc sa petreaca tot mai mult timp in cursul unei zile, mai ales la final de saptamana. Din acest motiv, organizarea, echiparea si decorarea acesteia implica un proces complex care are in vedere sa asigure confortul si starea de bine. Obiectele ce o compun sunt, astfel, extrem de importante si trebuie alese cu grija, in functie de calitate, preferinte, nevoi si durabilitate.

Repere in amenajarea unei bucatarii mici: cum sa ii oferi un look fresh tot timpul?

Adevarata provocare apare in momentul in care spatiul destinat bucatariei tale nu este suficient de extins ca sa permita implementarea unor idei elaborate de amenajare. Totusi, acest lucru nu inseamna ca nu poti organiza o bucatarie de dimensiuni reduse intr-un mod foarte chic, cu un design potrivit si accesorii care sa confere un plus de eleganta. Astfel, este important sa te ghidezi in functie de cativa pasi semnificativi si sa iti transformi bucataria intr-un loc placut, in care domneste energia pozitiva si relaxarea.

Pasul 1: Alegerea mobilierului corespunzator bucatariei tale

Pentru ca deja te confrunti cu problema spatiului si ai nevoie de un plan bine stabilit in ceea ce priveste pozitionarea obiectelor de mobiler, este de preferat sa alegi un tip de mobilier care sa iti permita deplasarea in voie prin bucatarie, in orice moment. Poti alege sa organizezi mobilerul intr-un mod cat mai ergonomic prin utilizarea tuturor spatiilor care iti raman libere in urma asezarii unor obiecte precum aragazul sau frigiderul. O idee buna sunt rafturile pe care le poti amplasa oriunde simti ca este nevoie, avand grija sa depozitezi pe ele obiectele foarte necesare, pentru a evita supraincarcarea. De asemenea, o alta optiune de luat in considerare este mobilierul pliabil, care iti va permite sa utilizezi anumite piese doar atunci cand ai nevoie de ele. Scaunele sau mesele plaibile sunt perfecte pentru o bucatarie mereu in schimbare, pe care o poti transforma dupa bunul tau plac.
 

 
Obtinerea unui spatiu mai amplu depinde si de modul in care este asezata mobila in interiorul bucatariei, astfel incat sa nu dea impresia de claustrare. Acesta este motivul pentru care o varianta ideala in procesul de mobilare ar fi amplasarea unui coltar, cu scopul de a centra interesul asupra acelei zone si a oferi deschidere intregului spatiu. De altfel, daca iti doresti sa aplici o solutie extrem de practica, poti aseza mobila in forma de L si vei economisesti unul dintre spatiile inguste ocupate de fereastra. In locul caloriferului de sub fereastra poti plasa cateva dulapuri compartimentate, unde sa depozitezi obiectele intr-o forma organizata. Totodata, pentru a tine pasul cu fluxul tehnologic, poti recurge la electrocasnice care pot fi incorporate in obiectele de mobilier, pentru si mai mult spatiu pe care il poti valorifica in alt mod. Un aspect relevant este, in acest sens, stabilirea corecta a dimensiunilor bucatariei si a proportiilor ocupate de fiecare dintre obiectele pe care ai planificat sa le amplasezi.
 

Pe langa masuratorile pe care este nevoie sa le faci inainte de a achizitiona mobila mult dorita, este de preferat sa te gandesti si la alte aspecte precum cromatica, design-ul si accesorizarea, mai ales ca acestea te pot ajuta sa rezolvi problema spatiului restrans si sa obtii o bucatarie luminoasa.

Pasul 2: Stabilirea combinatiilor de culori pentru un efect vizual de impact

Cromatica este si ea extrem de relevanta in completarea tabloului unei bucatarii ideale pentru tine si cei dragi. Tocmai de aceea, trebuie sa ai in vedere si efectul vizual pe care il va produce aceasta de fiecare data cand vei pasi in spatiul ei. In plus, o bucatarie vopsita in nuante chic nu numai ca va fi admirata de toti vizitatorii, ci va compensa lipsa de spatiu intr-un mod autentic.
Senzatia de luminozitate poate fi conferita de culorile pamantii si pale pe care le poti alege pentru pictarea peretilor sau chiar atunci cand decizi ce mobila ti-ai dori sa ai in bucatarie. De la albastru pal, pana la galben mustar sau chiar rosu, iti poti asorta bucataria, astfel incat sa emane prospetime si seninatate in fiecare zi.
 

 
Pasul 3: Selectarea si depozitarea obiectelor de vesela

Una dintre problemele care ingreuneaza si mai mult misiunea amenajarii unei bucatarii mici este depozitarea vaselor de gatit. Adesea, multe dintre acestea nu sunt folosite sau sunt pastrate pentru ocazii care solicita utilizarea lor intr-un numar mai mare, iar o bucatarie mica nu le poate gazdui pe toate. Varianta optima este trierea lor in functie de necesitate si transferarea celor suplimentare intr-o alta camera, de preferat intr-o anexa sau debara pe care o poti adauga bucatariei.
Cateva cutii sau separatoare iti pot fi de folos in organizarea eficienta a obiectelor de care ai nevoie in bucatarie. Acestea iti poti oferi beneifcii multiple, pe langa economisirea spatiului: sunt perfecte pentru mentinerea ordinii in interiorul dulapurilor si reprezinta o varianta eficienta ca tu sa gasesti toate lucrurile in timp util.

 
Pasul 4: Orientarea catre tipul de pardoseala preferat

✔ GRESIA este un tip de material foarte raspandit in randul celor care isi amenajeaza bucataria, datorita proprietatilor remarcabile. Fiind cunoscuta pentru calitatile sale ignifuge, gresia se remarca prin durabilitate si varietate in materie de culori. De mentionat este si modul extrem de facil in care poate fi intretinuta, mai ales cand vine vorba despre un mediu precum bucataria, unde mai pot aparea urme de resturi alimentare, sosuri sau pete uleioase. Ceea ce trebuie sa stii, insa, este ca un astfel de material presupune costuri mai mari la achizitionare, luand in considerare faptul ca o gresie de calitate mai slaba se va deteriora in mod rapid si nu va fi o investitie avantajoasa pe termen lung. De asemenea, alegerea gresiei pentru podea implica si folosirea constanta a incaltarilor de interior, avand in vedere ca este un material foarte rece, mai ales in perioada toamna-iarna.
 

✔ PARCHETUL reprezinta o alta solutie adoptata de o varietate de persoane pentru placarea bucatariei. Avantajele pe care le ofera sunt deja populare, acesta avand si un design atractiv in camerele unde este montat. Laminat sau masiv, parchetul este extrem de confortabil in timpul mersului si retine caldura, fara a mai fi nevoie de precautii in privinta incaltarilor, ca in cazul gresiei. Desi este un material popular in randul articolelor de bricolaj, parchetul nu are aceeasi rezistenta intalnita in cazul gresiei, fiind predispus la zgarieturi in mod frecvent. Bucataria este un spatiu cu trafic intens, iar acest lucru poate constitui un dezavantaj, daca te-ai gandit sa optezi pentru parchet. Mai mult, ai grija sa tii cont ca acesta se poate deteriora usor in contact cu diferite substante chimice sau solutii abrazive.
 

✔ LINOLEUMUL este optiunea cea mai avantajoasa in privinta costurilor pe care trebuie sa le suporti atat la achizitionare, cat si la montare. Varietatea de culori si modele menite sa imite toate celelalte tipuri de material transforma linoleumul intr-o solutie profitabila in cazul in care vrei sa economisesti bani. Asemenea gresiei si parchetului, linoleumul vine cu unele dezavantaje precum durabilitatea scazuta la razele UV – se poate decolora usor, pierzandu-si din stralucire -, lipsa rezistentei la zgarieturi si posibilitatea de a se pata in contact cu unele alimente de genul mustarului, sosurilor, cafelei sau ketchup-ului.
 

Pasul 5:
Accesorizarea bucatariei si atentia la detalii

Ultimul pas in amenajarea bucatariei este reprezentat de alegerea accesoriilor care sa ofere un plus de stil imaginii de ansamblu. Chiar daca simti ca un spatiu de dimensiuni reduse nu poate suporta prea multe decoratii si esti adeptul unui stil cat mai simplu, poti adauga unele detalii pentru a completa in mod discret design-ul bucatariei.
 

Rafturile sunt elemente indispensabile in bucatarie si pot avea, pe langa rolul practic, calitatea de obiect decorativ. Daca te pasioneaza arta si iti doresti sa dai frau liber imaginatiei, poti colora marginile rafturilor in concordanta cu tonurile alese pentru mobila si pereti. Si vesela poate fi considerata un mijloc prin intermediul caruia bucataria sa devina atractiva din punct de vedere vizual, daca alegi cateva seturi asortate in prepararea meselor cu familia si nu numai.
Si podeaua este inca un spatiu ce poate fi exploatat in procesul de decorare, prin amplasarea unui covor mic intr-unul dintre colturi sau a unuia de dimensiuni mai mari, de-a lungul intregii incaperi.
 

 
Pentru a insufleti bucataria, poti aranja chiar cateva poze de familie pe unul dintre pereti, astfel incat sa pastrezi tot timpul o atmosfera relaxanta in intregul spatiu. Ramele sunt si ele un accesoriu potrivit pentru a decora portiunile ramase libere din bucatarie, putand fi solutia perfecta pentru ca suporturile pe care deja le-ai pozitionat sa fie completate intr-o maniera artistica.
 

 
Transforma-ti bucataria intr-un spatiu personalizat si simte-te confortabil in orice moment
Amenajarea bucatariei este cu adevarat dificila, insa depinde doar de tine ce nuante iti doresti sa ii dai, astfel incat sa devina mai mult decat un spatiu destinat gatitului. O bucatarie decorata in functie de propria personalitate iti va aduce satisfactie si va completa in mod ideal fiecare moment petrecut in familie.
 

Vezi și alte articole despre amenajarea bucătăriilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360