Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Montarea gresiei

Montarea gresiei

Montarea plăcilor de gresie nu este greu de realizat. Cu toate acestea, nu uitați că pregătirea este esentială pentru montarea cu succes a plăcilor ceramice. Vă prezentăm în continuare etapa de pregătire pentru montarea plăcilor ceramice.
 
 
Pasul 1 – Măsurarea cu ruleta
Începeți prin a măsura lungimea și lățimea încăperii în care vor fi montate plãcile.
 
 
Pasul 2 – Realizarea unui plan de ansamblu
Înainte de montarea plăcilor, se recomandă dispunerea acestora pe podea pe baza măsurătorilor efectuate și așezarea distanțierelor între colțurile plăcilor. Astfel, veți putea calcula exact de câte plăci este nevoie.

 
Pasul 3 – Aplicarea amorsei
Acum aplicați amorsa pe podea, folosind o rolă (trafalet). În condiții de vreme caldă, apa din adeziv se evaporă. Odată ce apa este absorbită, este dificil ca plăcile să stea fix pe podea. Amorsa împiedică absorbția rapidă a apei.
Amorsa este un material transparent. Odată ce este aplicată, aceasta se usucă în timp de o oră. Adezivul se aplică după ce s-a uscat amorsa.
 
 
Pasul 4 – Măsurarea cu nivela
Așezați nivela pe o scândură de lemn de 5 cm grosime pentru a verifica dacă există pante. Deoarece nivela nu are lungimea suficientă pentru a măsura întreaga suprafață, așezați nivela pe o scândură lungă, iar panta va fi măsurată corect. Daca există pante, acestea vor fi nivelate aplicând materialul de reparație cu ajutorul unei mistrii. Materialul de reparație se usucă în aproximativ 12 ore. Daca denivelarile au între 3-20 mm grosime, se vor folosi
materiale de reparație mai grunjoase.

 
Pasul 5 – Pregătirea adezivului
Turnați cantitatea de material menționată pe ambalajul produsului într-o găleată. Apoi turnați încet apa în galeată. Pentru siguranța voastră, este recomandat să purtați o mască pentru a nu inhala praf în timpul lucrului.

 

Pasul 6 – Amestecarea adezivului
Montați apoi brațul de amestecare în mașina de găurit și începeți să amestecați materialul până când acesta capătă o anumită densitate. După aceea, lăsați materialul să se uniformizeze în recipient timp de 10 minute dacă nu aveți brațe de amestecare pentru mașina de găurit, materialul poate fi amestecat și cu o bară de aluminiu. Materialul se va usca în 3-4 ore, de aceea nu trebuie lăsat prea mult. După ce ați aplicat adezivul pe suprafață, placile ceramice trebuie montate în 15-20 de minute. Aplicați adezivul în funcție de viteza de lucru pe care o aveți.

Instrucțiuni și detalii:
Nivel de dificultate:
Mediu
Abilități necesare: Aptitudini minime de tâmplărie.
Timp necesar: Pentru cei cu experiență: 30 min. Pentru cei îndemânatici: 1 ora. Pentru începători: 1.5 ore.
Aveţi nevoie de următoarele materiale: amorsã, adeziv, distanțiere, plãci ceramic

Unelte: ruletã, rolã (trafalet), nivelã, mașină de găurit, braț de amestecare, scândurã de lemn, mascã de protecție, genunchiere, gãleatã, mistrie de îndreptat.
Sugestii: Pentru a evita deplasarea plăcilor ceramice și crăparea acestora în scurt timp, suprafețele de montare trebuie să fie în bună stare. Dacã suprafața prezintă înclinații, crăpături sau găuri, acestea vor fi mai întai umplute cu material de reparații. Pregătirea suprafeței este una dintre cerințele esențiale ale montării corecte a plăcilor ceramice. Suprafața trebuie sã fie curată.

 

Montarea gresiei
După ce ați pregătit suprafață și adezivul, începeti să montați plăcile ceramice pe suprafață.
 
Pasul 1 – Întinderea adezivului pe suprafață:
Aplicați adezivul pe suprafața pardoselii utilizând suprafața netedă a mistriei. Întindeți apoi adezivul într-un strat de grosime egală cu ajutorul mistriei. Adezivul se usucă în aproximativ 15-20 de minute, odată ce a fost aplicat pe podea. De aceea, se recomandă aplicarea adezivului în funcție de viteză voatră de lucru.

 
Pasul 2 – Fixarea plăcilor
După întinderea uniformă a adezivului, așezați prima placă pe podea și presați ferm pentru a o fixa bine în adeziv.

 
Pasul 3 – Baterea cu un ciocan de cauciuc
Bateți ușor placa folosind un ciocan de cauciuc pentru a verifica dacă aceasta s-a fixat bine. Dacă se aude un sunet înfundat, înseamnă ca placa este bine fixată.

 
Pasul 4 – Montarea celei de-a doua plăci
Montați a doua placă langă prima, apoi repetați pașii prezentați anterior.

 
Pasul 5 – Verificați dacă placa s-a fixat
Verificați dacă adezivul s-a lipit de spatele plăcii, ridicând-o cu ajutorul unei mistrii cu vârful ascutit. Pentru ca placa să se fixeze bine de suprafață, cel puțin 80% din amestec trebuie să rămână lipit pe spatele plăcii.
 
Pasul 6 – Asezarea distanțierelor

După montarea plăcilor ceramice, asezați distanțierele între punctele de îmbinare ale plăcilor. Montați apoi celelalte plăci parcurgând pașii prezentați anterior.

 
Pasul 7 – Masurarea cu ruleta
Este posibil ca dimensiunile pardoselii să nu permită întotdeauna montarea unui numar exact de plăci. Măsurați acele porțiuni unde trebuie tăiate plăcile, astfel încât acestea să se potrivească exact.
 
Pasul 8 – Marcarea cu creionul
Marcați pe placă măsurătorile efectuate cu ajutorul unui creion.

 
Pasul 9 – Tăierea plăcii
Așezați placa cu fața în sus în mașina de tăiat gresie, aliniați marcajul trasat cu creionul cu ghidajul mașinii și trageți de mâner spre voi.

 

Pasul 10 – Asezarea plăcii
Așezați placa tăiată pe suprafața unde a fost deja întins adezivul.

Pasul 11 – Așteptați să se usuce materialul
Așteptați 24 de ore pentru ca adezivul de pe plăci să se usuce. La temperaturi scăzute, procesul de uscare poate dura aproximativ 48 de ore. Dacă chitul este aplicat înainte de uscarea adezivului, umezeala va rămâne în interior și vor apărea pete pe partea superioară a plãcilor.

Instrucțiuni și detalii
Nivel de dificultate: Mediu
Abilități necesare: Aptitudini minime de tâmplărie
Timp necesar: Pentru cei cu experiență: 1 ora. Pentru cei îndemânatici: 2 ore. Pentru începători: 3 ore.
Aveţi nevoie de următoarele materiale: adeziv, distanțiere, plăci ceramice.

Unelte: mistrie, ciocan de cauciuc, mistrie cu vârf ascuțit, ruleta, creion, mașină de tăiat gresie, genunchiere.
Sugestii: După montarea plăcilor pe pardoseală, așezați distanțierele între punctele de unire ale plăcilor ceramice. Distanțierele sunt folosite pentru a păstra spațiu între plăcile ceramice, care va fi apoi umplut cu chit.
Montarea gresiei în jurul obstacolelor – în jurul sifonului de pardoseală
În timp ce montați plăcile ceramice pe pardoseală, trebuie să aveți în vedere și eventualele obstacole, cum ar fi sifonul de pardoseală.

Urmați instrucțiunile de mai jos pentru a monta plăcile ceramice în jurul sifonului de pardoseală.

 
Pasul 1 – Măsurarea sifonului de pardoseală:
Începeti prin a măsura lungimea și lățimea sifonului de pardosealã.

 
Pasul 2 – Marcarea măsurătorilor
Marcați apoi măsurătorile efectuate, adăugând 1 cm în plus care va fi umplut ulterior cu chit de rosturi.

 
Pasul 3 – Tăierea plăcii
Așezați placa cu fața în sus în mașina de tăiat, aliniați marcajul trasat cu creionul cu ghidajul mașinii și trageți de mâner spre voi.

 
Pasul 4 – Ruperea plăcii cu cleștele:
Rupeți bucăți din placă cu ajutorul cleștelui până ajungeți la porțiunea marcată și tăiați cu mașina de tăiat.

 

Pasul 5 – Asezarea plăcii
Așezați placa pe suprafața unde există deja adeziv. Fixați apoi placa,presați ferm și bateți-o ușor cu un ciocan de cauciuc. Dacă se aude un sunet înfundat, înseamnă că placa este fixată bine.
Instrucțiuni și detalii
Nivel de dificultate: Mediu
Abilități necesare: Cunoștințe medii de tâmplărie
Timp necesar: Pentru cei cu experiență : 30 min. Pentru cei îndemânatici: 1 ora. Pentru începători: 1.5 ore.
Aveţi nevoie de următoarele materiale: adeziv, o placă ceramică.

Unelte: ruletă, mașina de taiat plăci, clește, creion, ciocan de cauciuc.


Chituirea rosturilor
După perioada de 24 de ore necesară pentru ca adezivul să se usce pe spatele plăcilor, puteți începe chituirea. Chitul fixează bine plăcile de ceramică și conferă suprafețelor un aspect plăcut. În plus, acesta împiedică umezeala, apa și mizeria să pătrundă sub plăci.

 

Pasul 1 – Scoaterea distanțierelor
Începeți prin a scoate cu atenție distanțierele, folosind o șurubelniță obișnuită sau orice altceva cu vârful ascuțit. Timpul de uscare al adezivului este de 24 de ore. La temperaturi scăzute, uscarea poate dura până la 48 de ore. Dacă se aplică chitul înainte de uscarea adezivului umezeala va rămâne în interior, putând genera pete pe partea superioară a plăcilor.

 
Pasul 2 – Curățarea cu o surubelnița obișnuită
După ce distanțierele au fost înlăturate, îndepartați adezivul rămas între plăci cu ajutorul unei șurubelnițe obișnuite. Ștergeți apoi suprafața cu o cârpă uscată.

 
Pasul 3 – Chituirea rosturilor
Aplicați chitul preparat în prealabil (urmariți instrucțiunile de preparare ale chitului de pe ambalajul produsului) în diagonală, prin mișcări ample. Gletiera de cauciuc previne zgârierea suprafetelor. Folosiți chit suficient pentru a umple rosturile în mod egal.

 
Pasul 4 – Curățarea cu un burete:
Rupeți bucăți din placa cu ajutorul cleștelui până ajungeți la porțiunea marcată și tăiați cu mașina de tăiat.

 

Acum putem să ne felicităm pentru montarea cu succes a gresiei in propria baie!

te-ar mai putea interesa

Creează-ți propria oază de relaxare Creează-ți propria oază de relaxare
Pentru cei mai multi dintre noi, dușul este un moment de relaxare, de reflexie și de inspirație. Unii cercetători chiar au demonstrat efectul calmant și meditativ pe care îl are apa asupra stări...
citește mai mult
Regândește spațiul din baia ta Regândește spațiul din baia ta
De cele mai multe ori, chiar dacă o ignorăm, baia este un punct central al căminului nostru. Mai ales de dimineață, înainte ca cei mici să plece spre școală, iar cei mari la birou. Toți memb...
citește mai mult
Spațiul evoluează o dată cu tine Spațiul evoluează o dată cu tine
Te-ai gândit vreodată că s-ar putea să vină un moment în care nu vei mai avea loc liber de depozitare în propria casă? Poate că nu ai reflectat prea mult la acest aspect, î...
citește mai mult
Organizare isteață într-un spațiu îngust de 2m2 Organizare isteață într-un spațiu îngust de 2m2
Un spațiu mai mic de 2m2 disponibili pentru organizarea unei băi se poate dovedi a fi o adevărată provocare. Însă, cu puțină imaginație, putem obține o suprafață funcțională și foarte bine a...
citește mai mult
Idei pentru maximizarea spațiului într-o baie de 4m2 Idei pentru maximizarea spațiului într-o baie de 4m2
Chiar dacă ai o baie mică, te poți folosi cu succes de suprafața disponibilă pentru a maximiza eficient spațiul astfel încât să ai loc pentru toate elementele de care ai nevoie, de la...
citește mai mult
Idei pentru o baie potrivită cuplurilor de 6.3m2 Idei pentru o baie potrivită cuplurilor de 6.3m2
Atunci când te gândești la baie, de obicei nu îți vin imediat în minte și cuvintele “organizare eficientă” sau „spațiu suficient”. Acest lucru...
citește mai mult