Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum poți să recondiționezi gresia și faianța fără să înlocuiești plăcile

Cum poți să recondiționezi gresia și faianța fără să înlocuiești plăcile

Rolul plăcilor ceramice este acela de a hidroizolă camerele din locuința ta unde se produce cea mai multă umezeală. Chiar ele sunt menite să reziste în timp și să ofere încăperilor un aspect plăcut, este absolut firesc ca după un timp să te plictisești de el sau să înceapă să dea semne de bătrânețe prin diverse crăpături și spărturi.

Cel mai eficient mod de a da o nouă viață pardoselii și pereților placați cu ceramică este o decopertare. Însă acest proces este costisitor, durează și lasă în urmă multă mizerie de care clar nu ai nevoie. În loc să înlocuiești plăcile de gresie și faianță, te poți folosi de una din următoarele metode pentru o recondiționare.

Aplicarea foliei

Metoda care presupune cel mai puțin efort este aplicarea unei folii autocolante direct peste faianță. Nu trebuie decât să achiziționezi o folie cu modele care îți plac și care se potrivesc bine cu plăcile tale și să o aplici direct pe pereți.

Trebuie să cureți bine faianță de orice urme de mizerie, praf și grăsimi pentru a te asigura că folia se va lipi corect. Lipește fiecare bucată cu grijă și niveleaz-o bine, pentru a nu rămâne goluri de aer între faianță și folie. Apoi, trebuie să nu expui pereții la umezeală timp de câteva ore (fie că vorbim despre dus sau aburii făcuți în timpul gătitului), pentru a nu influență în vreun fel adezivul.

Desigur, această metodă are și un mare dezavantaj. În primul rând, nu rezistă prea bine în timp. Dacă vrei să îți decorezi baia sau bucătăria astfel, ar trebui să știi de la început că noile modele vor rezistă un an sau maximum doi. Tot din acest motiv, este contraindicat să aplici folie adezivă pe gresie, deoarece aceasta se va deteriora rapid, dacă pășești constant pe ea.

Vopsirea plăcilor ceramice

Din fericire, există vopsele speciale sau emailuri pe care le poți aplică cu ușurință direct peste plăcile ceramice. La fel că în cazul foliei, va trebui să cureți bine plăcile de orice urmă de murdărie. Pentru a te asigura că vopseaua va prinde și mai bine, poți încerca să șlefuiești plăcile cu șmirghel.

Aplică apoi un strat de grund pentru amorsare și, după ce se usucă, continuă prin aplicarea straturilor de vopsea. Vei avea nevoie de mai multe straturi, mai ales în cazul în care culoarea pe care vrei să o obții este mai deschisă decât cea peste care vopsești.

Reține că vopselele acrilice rezistă destul de bine și pe plăcile ceramice.

Înlocuirea chitului din rosturi

O metodă destul de eficientă de a da un nou aspect băii sau bucătăriei este înlocuirea chitului. Această operațiune pare destul de simplă în teorie, însă, în practică, riști să ciobesti sau chiar să spargi plăcile de gresie sau de faianță, așa că încearcă să lucrezi cu răbdare și precizie.

Pentru a îndepărta chitul poți folosi un ciocan și o șurbelniță, un cuțit pentru curat rosturile sau chiar o mașină electrică special concepută pentru această lucrare. După ce vechiul chit este îndepărtat, aplică noul chit de rosturi și privește cum baia sau bucătăria ta se transformă.

Folosește cu încredere aceste metode, dacă ai nevoie de o „renovare” rapidă și dacă vrei să redai plăcilor de faianță și gresie un aspect nou și spectaculos.

te-ar mai putea interesa

Basm de iarnă Basm de iarnă
Închide ochii și imaginează-ți cum timpul stă în loc, în timp ce te apropii ușor de o ușă din lemn, înaltă și masivă, care se deschide ușor pentru a dezvălui o încăpere i...
citește mai mult
Cum ne alegem spotul potrivit? Cum ne alegem spotul potrivit?
Te-ai gândit vreodată ce rol joacă iluminatul în căminul tău? Ziua, lumina naturală ce îmbie casa face ca totul să pară mai primitor. Atunci când te trezești, deschizi ușor och...
citește mai mult
Stabilitate și eficiență în iluminare Stabilitate și eficiență în iluminare
Nu este nimic mai frustrant decât acel moment în care, după ce ai stat și ai ales cu atenție toate sursele și tipurile de iluminat din cămin, ajungi la clipa în care dorești să pregă...
citește mai mult
Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate
Casa, familia, dar și bunurile personale sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, este foarte important să le știm în deplină siguranță. Cum toate acestea se afl...
citește mai mult
Siguranță la nivel înalt Siguranță la nivel înalt
Știai că simplul fapt de a-ți ști bunurile în siguranță înseamnă un confort psihologic sporit, dar și undă verde pentru a ne concentra la activitățile zilnice importante? Siguranța est...
citește mai mult
Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale
Un plus de siguranță poate face diferența între vacanța perfectă sau un concediu în care ne gândim că cineva ar putea să ne invadeze intimitatea casei sau de ce nu, să ne deschid...
citește mai mult