Rolul plăcilor ceramice este acela de a hidroizolă camerele din locuința ta unde se produce cea mai multă umezeală. Chiar ele sunt menite să reziste în timp și să ofere încăperilor un aspect plăcut, este absolut firesc ca după un timp să te plictisești de el sau să înceapă să dea semne de bătrânețe prin diverse crăpături și spărturi.
Cel mai eficient mod de a da o nouă viață pardoselii și pereților placați cu ceramică este o decopertare. Însă acest proces este costisitor, durează și lasă în urmă multă mizerie de care clar nu ai nevoie. În loc să înlocuiești plăcile de gresie și faianță, te poți folosi de una din următoarele metode pentru o recondiționare.
Aplicarea foliei
Metoda care presupune cel mai puțin efort este aplicarea unei folii autocolante direct peste faianță. Nu trebuie decât să achiziționezi o folie cu modele care îți plac și care se potrivesc bine cu plăcile tale și să o aplici direct pe pereți.
Trebuie să cureți bine faianță de orice urme de mizerie, praf și grăsimi pentru a te asigura că folia se va lipi corect. Lipește fiecare bucată cu grijă și niveleaz-o bine, pentru a nu rămâne goluri de aer între faianță și folie.
Apoi, trebuie să nu expui pereții la umezeală timp de câteva ore (fie că vorbim despre dus sau aburii făcuți în timpul gătitului), pentru a nu influență în vreun fel adezivul.
Desigur, această metodă are și un mare dezavantaj. În primul rând, nu rezistă prea bine în timp. Dacă vrei să îți decorezi baia sau bucătăria astfel, ar trebui să știi de la început că noile modele vor rezistă un an sau maximum doi.
Tot din acest motiv, este contraindicat să aplici folie adezivă pe gresie, deoarece aceasta se va deteriora rapid, dacă pășești constant pe ea.
Vopsirea plăcilor ceramice
Din fericire, există vopsele speciale sau emailuri pe care le poți aplică cu ușurință direct peste plăcile ceramice. La fel că în cazul foliei, va trebui să cureți bine plăcile de orice urmă de murdărie. Pentru a te asigura că vopseaua va prinde și mai bine, poți încerca să șlefuiești plăcile cu șmirghel.
Aplică apoi un strat de grund pentru amorsare și, după ce se usucă, continuă prin aplicarea straturilor de vopsea. Vei avea nevoie de mai multe straturi, mai ales în cazul în care culoarea pe care vrei să o obții este mai deschisă decât cea peste care vopsești.
Reține că vopselele acrilice rezistă destul de bine și pe plăcile ceramice.
Înlocuirea chitului din rosturi
O metodă destul de eficientă de a da un nou aspect băii sau bucătăriei este înlocuirea chitului. Această operațiune pare destul de simplă în teorie, însă, în practică, riști să ciobesti sau chiar să spargi plăcile de gresie sau de faianță, așa că încearcă să lucrezi cu răbdare și precizie.
Pentru a îndepărta chitul poți folosi un ciocan și o șurbelniță, un cuțit pentru curat rosturile sau chiar o mașină electrică special concepută pentru această lucrare. După ce vechiul chit este îndepărtat, aplică noul chit de rosturi și privește cum baia sau bucătăria ta se transformă.
Folosește cu încredere aceste metode, dacă ai nevoie de o „renovare” rapidă și dacă vrei să redai plăcilor de faianță și gresie un aspect nou și spectaculos.