Vopseaua este soluția rapidă și ușoară prin care poți transforma orice cameră a locuinței tale într-un spațiu modern și primitor. Fie că alegi să schimbi întregul design al camerei, fie că vrei să schimbi doar culoarea, există o serie de sfaturi pe care trebuie să le iei în considerare, astfel încât să obții rezultatul perfect.
Ce trebuie să știi înainte de a alege o culoare pentru cameră
Analizează obiectele din cameră
Înainte de a cerceta paleta de culori disponibilă în magazine, fă o scurtă analiză a camerei pe care vrei să o vopsești. Ce culoare are mobila? Ce material de design ai folosit până acum (lemn, oțel, cărămidă)? Plănuiești să faci schimbări majore în perioada apropiată?
Nuanțele și tonurile de culoare ale fiecărui element din cameră trebuie stabilite înainte de a trece la pasul următor de renovare.
Folosește o paletă de culori
Pentru a găsi culoarea corespunzătoare obiectelor de mobilier, design si materiale textile, folosește-te de o paletă de culoare sau „roata culorilor”, așa cum este cunoscută în general.
Și aici funcționează principiul complementarității, culorile care se află diametral opus în paletă fiind foarte potrivite în stabilirea unei strategii de design corecte. De exemplu, portocaliul este complementar albastrului, iar nuanțele de roșu-orange se potrivesc celor verde-albăstrui.
Dacă vrei să alegi o culoare în tendințe, ai grijă că aceasta să nu se demodeze rapid. Culorile pastelate vor rămâne de fiecare dată în trend datorită luminozității pe care o conferă, față de alte culori mai puternice.
Potrivește culoarea cu restul încăperilor
O casă este ca un puzzle, unde fiecare piesă trebuie să se potrivească perfect. Una dintre cele mai mari greșeli când vine vorba despre schimbarea culorii unei camere este eliminarea celorlalte încăperi din ecuație.
În general, casele, dar mai ales apartmanetele, au același tip de podea, de aceea trecerea dintr-un spațiu în celălalt ar trebui să fie lină.
Ia în considerare scopul încăperii
Ce rol va avea aceasta? Cine o va folosi? Care sunt nevoile celui care o folosește? Fiecare culoare este responsabilă pentru transmiterea unei anumite stări care te poate afecta pe termen lung.
Roșul este asociat cu pasiunea și poate declanșa emoții intense, cum sunt cele de furie sau atracție, dar și de energie. În cazul în care camera este destinată relaxării, nu este recomandat să folosești această culoare.
Galbenul este recomandat mai ales în camerele destinate studiului sau pentru birourile amenajate acasă. Este culoarea inovației, stimulând procesele celebreale de creație.
Albastrul este asociat deseori cu ideea de leadership, fiind o culoare careinspiră liniște și calm, asemeni valurilor marii. Însă prea mult albastru într-o singură încăpere poate da senzația de frig.
Mix & Match: culori și design pentru living și dormitor
Inspirația pentru alegerea culorii vine deseori atunci când cauți cele mai potrivite modele. Ți-am pregătit câteva exemple de dormitoare și living-uri unde vopseaua aleasă dictează întreaga atmosferă.
Albastru
Dacă iubești marea și vrei să recreezi aceeași atmosferă de relaxare și acasă, atunci această culoare este ideală pentru un un living modern. Pentru dormitor este recomandată culoarea albastru ciel.
Galben
A doua cea mai folosită culoare pentru living și dormitor este galbenul. Completează perfect mobilierul de culoare mai deschisă, crem sau alb, fiind culoarea ideală atunci când vrei să obții o atmosfera jucăușă folosind tablouri și accesorii mai creative.
Verde
Culoarea verde creează senzația de prospețime pe care o oferă natura. Nuanțele mai închise și tonurile vintage se potrivesc pentru living, iar în dormitor poți opta pentru verde viu, cu nuanțe de galben.
Roz
Atât culoarea roz, cât și nuanța somon, au devenit foarte utilizate în ultima vreme în renovarea apartamentelor, în special datorită căldurii pe care o conferă întregului spațiu. Pentru dormitor, poți opta pentru un roz-somon, iar în living poți merge pe o nuanță mai deschisă.
Acestea sunt doar câteva exemple din cele mai noi trenduri în materie de culoare pentru pereții locuințelor. Atunci când iei hotărârea unei astfel de schimbări, urmează pașii de la începutul articolului pentru a face alegerea potrivită.
Vezi și alte idei despre cum să vopsești eficient
- GHIDUL ÎNCEPĂTORULUI. Cum aplicăm corect vopseaua lavabilă
- Ghid Complet: Cum sa alegi cea mai buna vopsea lavabila
- Cum să vopsești o ușă pentru a o readuce la viață
- Cum să recondiționezi folosind vopsea pentru renovare
- Cum să vopsești un tavan în 8 pași simpli
- Cum să vopsești o baie în mod eficient
- Cum să vopsești un radiator pentru a-i împrospăta modul cum arată
- Cum să vopsești o fereastră în mod eficient
- Vopsea pentru exteriorul casei tale
- Fii creativ cu vopseaua în interiorul casei tale