Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să vopsești o ușă pentru a o readuce la viață

Cum să vopsești o ușă pentru a o readuce la viață

Se încarcă...

Dacă ușile tale arată mai rău din cauza uzurii și le-ar prinde bine o mică reîmprospătare, o revopsire sau o relăcuire le-ar readuce la viață.

Ghidul nostru ușor de urmat te va învăța cum să îndepărtezi vopseaua veche și cum să adaugi noul strat. Dacă ușa este fabricată din lemn de înaltă calitate, scoate-i în evidență căldura naturală prin lăcuire sau băițuire.

Înainte de a începe, citește cu atenție instrucțiunile de îndepărtare a vopselei și ia toate măsurile de precauție recomandate pentru produsul pe care îl utilizezi. Dacă se poate, scoate ușa din balamale și lucrează într-un garaj sau atelier, mai ales dacă ai copii mici sau animale de companie.

Testarea conținutului de plumb

Înainte de a îndepărta vopseaua veche (mai ales vopseaua de dinainte de 1960), este foarte important să verifici dacă nu conține pigmenți de plumb. Poți face acest lucru cu un kit de testare a conținutului de plumb, care este rapid și simplu de utilizat. Dacă rezultatul este pozitiv, trebuie să utilizezi un agent de îndepărtare chimic special și să iei toate măsurile de precauție recomandate de producător.

Cum să cureți vopseaua de pe o ușă cu ajutorul unui agent chimic de îndepărtare

Unelte pentru proiect:

Pasul 1

Aplică agentul de îndepărtare pentru vopsea folosind o pensulă veche, dar asigură-te că porți mănuși și ochelari de protecție. Introdu-l în muluri și colțuri, dând cu pensula în mod uniform pe suprafețele plate și lasă-l pentru perioada recomandată. Vei vedea că substanța chimică începe să reacționeze cu vopseaua și suprafața începe să facă bule.

Pasul 2

Folosește un răzuitor cu lamă plată pentru a încerca să îndepărtezi vopseaua de pe o zonă de testare. În cazul în care sunt mai multe straturi de vopsea, poate fi necesar să mai aplici agent de îndepărtare pentru vopsea și să îl lași o perioadă mai lungă. Odată ce agentul de îndepărtare pentru vopsea și-a făcut efectul, poți răzui vopseaua pentru a dezvălui lemnul gol.

Pasul 3

Folosește un răzuitor triunghiular pentru a răzui vopseaua din muluri. Trage răzuitorul înspre tine, îndepărtând vopseaua din crevase. Continuă până când ai îndepărtat toată vopseaua.

Pasul 4

Degresează suprafața utilizând fie diluant, fie apă (în funcție de produs - verifică instrucțiunile de pe recipient). Aplică pe suprafață cu o cârpă sau o pensulă pentru a îndepărta toate urmele soluției de îndepărtare înainte de șlefuirea și finisarea ușii.

Cum să îndepărtezi vopseaua de pe o ușă folosind un pistol cu aer cald

Pistoalele cu aer cald sunt furnizate, de obicei, cu o selecție de accesorii cu duze. Utilizează duza care răspândește căldură peste o zonă mai largă sau poți folosi pistolul fără a monta vreun accesoriu. Întrucât o duză ascuțită are șanse mai mari să scorojească lemnul, ar trebui să o folosești doar când lucrezi lângă o zonă pe care nu dorești să o deteriorezi.

Siguranța pe primul loc

Poartă întotdeauna mănuși și ochelari de protecție când folosești un pistol cu aer cald sau manipulezi agenți chimici pentru îndepărtarea vopselelor și nu verifica niciodată dacă un pistol cu aer cald funcționează punând mâna în fața duzelor.

Unelte pentru proiect:

Pasul 1

Începe prin a îndepărta mai întâi vopseaua din zonele plate. Asigură-te că porți mănuși și ochelari de protecție și direcționează căldura asupra unei suprafețe mici de vopsea - deplasează pistolul încet înainte și înapoi. Folosește un răzuitor cu lamă plată pentru a lua vopseaua pe măsură ce se înmoaie.

Pasul 2

Începe prin a îndepărta vopseaua din adâncituri cu un răzuitor triunghiular. Ai grijă să ții pistolul cu aer cald în mișcare pentru a nu scoroji lemnul. Trage răzuitorul înspre tine și lucrează cu atenție la fiecare secțiune pe rând.

Cum să șlefuiești și să chituiești o ușă

O ușă de pe care s-a îndepărtat recent vopseaua va avea, de obicei, fisuri ascunse anterior în lemn sau pete, dar poți folosi un chit pentru lemn pentru a le ascunde. Dacă ai de gând să băițuiești sau să lăcuiești ușa, este o idee bună să alegi un chit care se potrivește cu culoarea efectului final. Asta deoarece chitul pentru lemn nu absoarbe baițul sau lacul în același mod ca lemnul natural.

Unelte pentru proiect:

Pasul 1

Poartă o mască de praf și șlefuiește panourile plate cu hârtie abrazivă de granulație medie. Înfășoară hârtia în jurul unei bucăți de lemn sau folosește un bloc de șlefuire și lucrează în direcția granulației, având grijă să nu rotunjești colțurile ascuțite sau mulurile. Ai putea folosi o mașină mică de șlefuit electrică manuală, dar, din nou, ai mare grijă să nu deteriorezi mulurile. Treci peste zonă încă o dată folosind o hârtie abrazivă de granulație mică.

Pasul 2

Împăturește hârtia abrazivă într-o formă adecvată și lucrează la muluri (poți înfășura hârtia în jurul unui cui pentru a face acest lucru). Ai grijă să nu deteriorezi mulurile atunci când lucrezi la colțuri și margini. Poți folosi burete de sârmă de granulație mică în loc de hârtie abrazivă (cu excepția lemnului natural de stejar, deoarece va lăsa semne).

Pasul 3

Pentru a șlefui colțurile și crevasele, va trebui să pliezi hârtia abrazivă și să folosești marginea pliată pentru a ajunge la îmbinare.

Cum să vopsești o ușă

După ce ai îndepărtat vopseaua, ai șlefuit sau chituit, iar ușa ta este pe deplin pregătită pentru vopsire, scoate mânerele și blochează ușa în poziție deschisă cu o pană - păstrând mânerul și axul în buzunar în cazul în care se închide din greșeală.

Dacă vopsești ușa în culori diferite pe cele două părți, este mai bine să vopsești marginea balamalei în culoarea feței de închidere și marginea exterioară în culoarea feței de deschidere.

Unelte pentru proiect:

Vopsirea unei uși cu panouri

Începe cu panourile (1) și mulurile care le înconjoară. În continuare, vopsește pe verticală în partea mediană (2). Apoi, vopsește șinele transversale (3), începând cu șina superioară și coborând. Vopsește verticalele exterioare (4) și termină prin vopsirea celor trei margini expuse ale ușii (5).

Vopsirea unei uși de sticlă

Ar trebui să folosești o bandă de mascare sau un scut de vopsea pentru a proteja geamul de la o ușă vitrată. Mai întâi, vopsește mulurile din jurul geamului (1) cu o pensulă pentru contur. În continuare, vopsește șinele transversale, începând cu șina superioară și coborând (2). Apoi, vopsește verticalele exterioare (3) și, în final, toate cele trei margini expuse ale ușii (4).

Vopsirea unei uși cu canat simplu

Împarte ușa în opt secțiuni imaginare. Începe din partea stângă sus (1) și lucrează de la stânga la dreapta. Îmbină fiecare zonă în următoarea, în timp ce vopseaua este umedă, finisând cu mișcări verticale în linie cu granulația. Vopsește marginile ușii la final.

Cum să băițuiești și să lăcuiești o ușă

Baițurile și lacurile pentru lemn sunt furnizate într-o gamă largă de culori. Dar ține cont de faptul că la final culoarea poate diferi de cea afișată pe recipient, deoarece va arăta diferit pe tipuri diferite de lemn. Poți amesteca sau dilua baițurile pentru lemn pentru a obține o anumită nuanță, dar nu uita să le testezi pe o bucată de lemn, similar cu ușa înainte de a începe.

Unelte pentru proiect:

Pasul 1

Șterge ușa cu o pensulă și folosește o cârpă aderentă pentru a elimina toate urmele de praf. Apoi, aplică baițul cu o pensulă de vopsea, începând cu panourile. Aplică baiț pe muluri, apoi lucrează în jurul unei jumătăți a ușii și apoi în jurul celeilalte. Încearcă întotdeauna să respecți direcția granulației și uniformizează marginile umede înainte de a se usca. Va trebui să lucrezi rapid și să aplici baițul în mod uniform, fără suprapuneri. În timp ce este încă umed, freacă ușa cu o cârpă care nu lasă scame pentru a uniformiza baițul și a elimina orice exces.

Pasul 2

Folosește o pensulă curată de bună calitate pentru a aplica lacul, asigurându-te că ai citit instrucțiunile de pe recipient. Scufundă pensula până la o treime din lungimea firelor și șterge excesul în interiorul recipientului. Lasă primul strat să se usuce bine și apoi treci ușor peste suprafață cu o hârtie abrazivă de granulație mică. După aceea, șterge ușa de sus în jos cu o cârpă aderentă și aplică un al doilea strat. Dacă dorești un finisaj dur, poți aplica un al treilea strat.

Vezi și alte idei despre cum să vopsești eficient

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360