Iluminatul curții are multiple utilități. Poate spori și asigura siguranța și extinde spațiile de locuit. O schemă de iluminare exterioară eficientă și bine planificată dă viață grădinii și face spectacol noaptea, indiferent de anotimp.
În acest ghid, vei putea afla care sunt cele mai bune soluții de iluminare exterioară, cum le adaptezi la stilul general al spațiului, precum și câteva idei care îți vor fi de folos în realizarea propriilor tale planuri.
- Rolul iluminatului exterior
- Ce luminezi și ce lași în întuneric?
- Tipuri de lumini pentru exterior
- Gradul de protecție
- Stiluri de design ale sistemelor de iluminat exterior
- Detalii de care trebuie să ții cont când iluminezi curtea
Rolul iluminatului exterior
Iluminatul zonei exterioare are, în egală măsură, rol funcțional și estetic. Cele două aspecte se combină și se susțin reciproc. Pusă în valoare cu ajutorul luminii, zona exterioară devine un spațiu util și generează un sentiment plăcut de siguranță.
În exterior, lumina face spectacol, amplifică spațiul, dă personalitate decorului și generează emoție. În funcție de anotimp, aceeași iluminare peisagistică a curții va genera imagini diferite.
Bine de știut:
➣ Scopul iluminării decorative a curții este acela de a vedea doar efectele produse de lumină, nu sursa în sine.
➣ Iluminatul ușii de la intrare, a pereților, căilor de acces și aleilor are, în principal, scop funcțional, dar și decorativ, astfel că sursele de lumină trebuie să fie vizibile și adecvate stilului arhitectural al casei și zonei din jurul acesteia.
În oferta Brico Dépôt vei descoperi tot ceea ce îți poate fi necesar pentru decor și iluminare exterioara, respectiv o gamă generoasă de aplice, lămpi, proiectoare, cu sau fără senzori de mișcare, alimentate pe cablu sau cu energie solară, de bună calitate, cu design variat, compatibile cu toate tipurile de curți și grădini.
Prin intermediul aplicației Brico Dépôt, disponibilă în platformele iOS și Android, ai acces în permanență la cele mai bune oferte și poți plasa comenzi prin aplicație sau direct în magazin. În plus, beneficiezi de consiliere, în cazul în care nu știi exact ce să alegi. Totodată, la Brico Dépôt ai posibilitatea de a opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.
Ce luminezi și ce lași în întuneric?
Sunt câteva aspecte care trebuie luate în considerare, pentru ca efectul să fie unul decorativ, practic și funcțional, în egală măsură.
- Stabilește ce detalii trebuie scoase în evidență și pe acelea luminează-le. Poate să fie un copac, o zonă de relaxare exterioară, la care se adaugă aleile, treptele - dacă există, spațiul de acces în curte și în casă. Ia în calcul elemente care nu ies în evidență ziua, astfel ca imaginea grădinii să fie diferită noaptea, față de cea din timpul zilei.
- Luminează locurile funcționale ale curții: garajul, camera tehnică și altele, pentru a te putea deplasa în siguranță. Lasă în întuneric zonele lipsite de interes noaptea: straturile de flori, zona cu legume, dacă există și marginile grădinii.
- Iluminarea exterioară trebuie să genereze un sentiment de calm și intimitate. Obții această stare, folosind o lumină cu o tentă aurie, fără a omite efectele scenografice speciale pe care le aduce combinația dintre surse de lumina calda si lumina rece și punctând cu accente de lumină doar ariile utile ale grădinii.
- Scopul iluminării exterioare este acela de a crea jocuri de lumini și umbre, evitând lumina orbitoare a proiectoarelor, care sunt lumini de siguranță.
Tipuri de lumini pentru exterior
Există o multitudine de tipuri de lumini pentru exterior, fiecare în parte având caracteristici proprii și funcții specifice, care trebuie cunoscute, pentru a putea face alegeri corecte, adaptate perfect situației și cu un bun randament energetic.
După sursa de energie utilizată, luminile de exterior sunt alimentate:
- din rețea, pe cablu – sunt destinate spațiilor din curte utilizate intens, cum ar fi zona de relaxare, aleile, grătarul de grădină; cablurile trebuie montate conform normelor de siguranță;
- cu baterii și/sau acumulatori – pentru spațiile utilizate ocazional, dar și pentru sistemele de iluminat dotate cu senzori de mișcare pentru siguranță;
- cu energie solară – este varianta cea mai prietenoasă cu mediul, cea mai ieftină și versatilă, fiind ușor de montat, cu amendamentul că intensitatea luminii depinde de gradul de încărcare al acumulatorilor expuși la lumină.
În funcție de tipul corpului de iluminat peisagistic, există mai multe categorii de lumini pentru exterior:
- Aplice de exterior - sunt destinate fixării pe perete, pot avea senzori de mișcare și sunt alimente prin cablu, dar există și aplice cu baterii solare. Sunt ideale pentru zona de intrare în casă și a porții, fiind utile și pentru foișoarele de grădină și alte spații exterioare.
- Lămpi de exterior - pot fi mobile sau fixe. Cele fixe sunt montate pe diferite suprafețe (pereți, garduri), fiind alimentate prin cablu sau cu acumulatori reîncărcabili, și pot fi plasate acolo unde este necesar.
- Spoturi - există într-o gamă variată, se pot monta la nivelul solului sau pe structuri, pot fi alimentate prin cablu sau cu energie solară. Sunt elemente importante ale iluminării exterioare, ajutând la crearea atmosferei, generează contururi abstracte și creează jocuri de lumini și umbre. Rolul lor este mai ales decorativ și mai puțin funcțional, deși există zone (aleile, de exemplu) care pot fi marcate cu ajutorul lor. Spoturile pot fi folosite în combinație cu alte sisteme de iluminare exterioară.
- Stalpi de iluminat exterior - au modele și înălțimi diferite și pot fi alimentați cu energie solară sau pe cablu. Sunt ideali pentru iluminatul aleilor și al zonelor de accent, dar pot fi utilizați și pentru a face spectacol de lumini, prin plasarea lor în zonele cu vegetație.
- Proiectoare și reflectoare - produc un fascicul de lumină concentrat, îngust, util pentru siguranță, oferind vizibilitatea generală și o iluminare de ansamblu a curții sau a unui teren. Sunt utilizate și pentru a pune în evidență detalii arhitecturale ale peisajului. Pot fi alimentate prin cablu, cu acumulatori sau energie solară, pot avea senzori de mișcare și se montează prin agățare de pereți sau au sisteme de suport proprii.
- Lampi solare - sunt cele mai eficiente soluții de iluminat. Au lumină caldă sau intensă, fiind, totodată, elemente de decor spectaculoase, care oferă personalitate curții și zonei exterioare casei.
Toate sistemele de iluminare exterioară folosesc becuri de tip LED. Acestea pot varia în funcție de:
- tipul de lumină:
-
- caldă;
- rece;
- naturală.
- putere, care poate varia de la 0,36 watti, pentru cele mai mici lămpi solare, la 20 watti, în cazul proiectoarelor;
- intensitatea luminoasă, de la 300 la 1600 de lumeni.
Sistemele alimentate cu cablu și acumulatori trebuie incluse la consumul total de energie al casei, mai ales dacă urmărești să ai un cămin care îndeplinește condițiile unei locuinte eficiente energetic.
Gradul de protecție
Sistemele de iluminare exterioară beneficiază de un grad ridicat de protecție, care le oferă rezistență la condițiile de mediu exterioare, cuantificate cu indicatori IP (Ingress Protection). Astfel, ele pot să funcționeze timp îndelungat sub acțiunea prafului, a apei, variațiilor mari de temperatură și radiațiilor solare de tip UV, fără ca acestea să afecteze calitatea materialelor din care sunt realizate.
Indicatorul IP este format din două cifre. Prima indică gradul de protecție față de obiectele solide, care, în grădină, pot fi praf sau particule fine de pământ. Cel mai ridicat nivel este șase. A doua cifră indică protecția împotriva apei. Maximul este opt și arată o protecție ideală, inclusiv în cazul precipitațiilor abundente sau dacă sunt acoperite cu strat gros de zăpadă și gheață.
Este util ca acești factori de protecție să fie utilizați și la iluminatul din bucatarie și din baie.
Stiluri de design ale sistemelor de iluminat exterior
Iluminatul exterior este realizat prin combinarea elementelor fixe cu cele mobile, la care se pot adăuga cele utilizate ocazional.
Există mai multe stiluri care pot fi urmate strict sau asociate. Este important ca iluminarea curții să urmărească particularitățile celorlalte elemente din grădină, dar și arhitectura casei. Se poate realiza acest lucru, folosind corpuri de iluminat exterioare cu design specific.
Stilurile de design ale sistemelor de iluminare exterioară sunt:
- contemporan - cu aspect minimalist; corpurile de iluminat pot avea forme inventive, care combină arta cu funcționalitatea;
- rustic - predomină modelele cu detalii din fier forjat, de tipul felinarelor, montate pe structuri solide, sau lămpile cu aer retro, uneori, bogat ornamentate;
- clasic - sunt potrivite corpurile de iluminat încastrate și ghirlandele luminoase, combinate sau nu cu cele montate pe perete;
- tradițional - cu un aspect între rustic și contemporan; astfel de corpuri de iluminat nu sunt exagerat ornate, dar nici minimaliste; utilizează sisteme cu braț, de care sunt atașate becuri în felinare, cu finisaje negre sau bronz; sunt potrivite pentru aproape orice tip de amenajare exterioară.
Detalii de care trebuie să ții cont când iluminezi curtea
O schemă de iluminare exterioară reușită trebuie bine planificată. În felul acesta, va acoperi și componenta funcțională, și pe cea decorativă. Ca să reușești, ia în calcul următoarele aspecte:
1. Fă un proiect și o planificare. Acestea trebuie să includă:
- locurile unde iluminarea nocturnă este obligatorie;
- elementele de decor;
- tipul corpurilor de iluminat folosite (lămpi, spoturi, proiectoare);
- ce fel de energie vor utiliza (pe cablu, cu acumulatori sau solară).
2. Stabilește ce vrei să obții și dacă îți dorești un iluminat spectaculos, de tip scenografic sau unul care să-ți permită desfășurarea unor activități în aer liber, când este întuneric. Totodată, stabilește stilul de design pe care îl dorești, iar pentru asta, ia în calcul stilul grădinii și arhitectura casei.
3. Calculează bugetul necesar sau o limită a sumei pe care o poți investi. Optează pentru elemente de calitate, care să facă față tuturor condițiilor meteorologice, și alege punând pe primul plan elementele de siguranță și luminile necesare pentru zonele de acces și abia apoi detaliile decorative fără scop funcțional.
4. Alege elementele din curte care merită sau trebuie puse în evidență, de exemplu: plante, copaci, zona de relaxare, elementele de arhitectură. În funcție de acestea, poți realiza o ierarhie a locurilor care trebuie iluminate. Efectul va fi maxim, dacă vei combina elementele individuale (un copac în spatele grădinii), cu iluminarea din aria de relaxare. Folosește lumina pentru a extinde spațiul de locuit.
5. Folosește efectele iluminatului exterior asupra interiorului. O grădină frumos luminată generează un efect vizual special în casă și poate fi un element pe care să-l iei în calcul la amenajarea unei locuinte mici. Acesta este unul dintre motivele pentru care unele corpuri de iluminat exterioare trebuie poziționate astfel încât să fie vizibile de la ferestre.
6. Evită iluminarea excesivă. Pentru a realiza un aspect plăcut, este important să lași zone întunecate, care vor realiza contrastul și echilibrul unei amenajări reușite.
Iluminatul exterior oferă un sentiment suplimentar de confort și siguranță. Instalarea corpurilor de iluminat și realizarea unei ambianțe potrivite permit utilizarea spațiului exterior și oferă un plus de frumusețe și valoare casei.
Sursa foto: Shutterstock.com