Alege un magazin
021.204.34.34
Prețuri mici zilnic Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Revino in meniul principal

Cum arată și ce avantaje au casele cu mansardă, față de cele cu etaj

Cum arată și ce avantaje au casele cu mansardă, față de cele cu etaj

Multă vreme, mansardele nu s-au bucurat de cea mai bună reputație: erau văzute ca spații neospitaliere, rezervate depozitării, și asta pe bună dreptate, pentru că accesul nu se făcea ușor, iar aerul era supraîncălzit vara.

Sunt probleme cărora constructorii și arhitecții le-au găsit rezolvarea, după cum s-au găsit soluții și pentru alte mici neajunsuri, cum ar fi îngustarea spațiului util, dată fiind înclinarea pereților.

Astăzi, mansardele au mai multe avantaje decât dezavantaje, sunt aerisite, luminoase și înconjurate de un farmec boem, drept pentru care sunt transformate nu doar în spații de locuit, ci și în ceainării, cafenele și birouri.

Iată câteva dintre principalele beneficii ale construcției unei mansarde:

1. Unul dintre primele motive pentru care mulți proprietari aleg să amenajeze mansarda și să nu o folosească ca pod este aspectul cu totul unic pe care îl are acest spațiu și aerul sau intim, care i-a făcut în trecut pe scriitori și pictori să își caute adăpost aici. Este locul ideal pentru amenajarea unui spațiu creativ, a camerei de oaspeți, a unui dressing, dar poate deveni la fel de bine dormitor, cameră de zi sau chiar un mic apartament.

2. Costurile reduse se află, de asemenea, pe lista avantajelor, atât în fază de proiect, începând cu taxa pentru autorizația de construcție, cât și atunci când vorbim despre costurile materialelor de construcție și întreținerea acestui spațiu. Mansarda permite extinderea casei pe verticală fără a ridica un întreg etaj, iar dacă avem deja o casă cu pod înalt, sunt necesare doar câteva modificări.

Principalele costuri se referă la izolarea și placarea pereților, construcția acoperișului și a ferestrelor, realizarea și izolarea termică a pardoselii, la care se adaugă sistemul de încălzire (șeminee, încălzire prin pardoseală, calorifere electrice), mobilierul, diferite elemente din lemn etc.


Multe dintre proiectele de case cu mansardă sunt gândite în așa fel încât să implice costuri minime: case care au mai puțin de 100 metri pătrați, cu living, două-trei dormitoare, cameră de depozitare, baie, bucătărie și terase.


3. Podul și mansarda au avut întotdeauna rolul de a regla temperatura întregii locuințe, iar izolarea acestora aduce un avantaj în plus, din acest punct de vedere.

4. Construcția unei mansarde, în locul unui întreg etaj, înseamnă și o greutate redusă a clădirii, adevăratul beneficiu, aici, fiind faptul că riscul de distrugere în caz de cutremur sau alte șocuri este scăzut.
5. Printre avantajele pe care o casă cu mansardă le are în față caselor cu etaj se numără și un impozit pe locuință mai mic.

Ce trebuie să știi despre construcția unei mansarde


Fie că te pregătești să construiești de la zero o casă cu mansardă, să cumperi una sau să aduci modificări unei mansarde vechi, trebuie să știi ce face ca o mansardă să fie bine sau, dimpotrivă, prost construită. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care le ridică construcția unei mansarde:

Care este cel mai bun tip de acoperiș pentru mansardă?

Prima întrebare pe care și-o pun proprietarii care dețîn o casă cu pod înalt, pe care vor să îl transforme într-o mansardă locuibilă, este: ce tip de acoperiș permite mansardarea casei?

De foarte multe ori, sunt alese acoperișul în 2 ape sau cel în 4 ape (4 pante, câte una pe fiecare latură), indicate în cazul în care există spații suplimentare la etaj. Recomandat este și acoperișul într-o singură apă (o singură pantă) – simplu, dar totodată neobișnuit, dar și cel cu pantă frântă, de formă concavă, destul de asemănător cu acoperișul în 4 ape.


Dacă alegi acoperișul într-o singură apă, grație design-ului sau inedit, trebuie să știi că implică costuri mai mari și că are nevoie de izolație suplimentară, aici infiltrațiile de apă fiind mai greu de evitat.


Ce materiale sunt folosite pentru izolarea acoperișului mansardei?


Poate fi vorba despre vata minerală de sticlă, polistiren expandat, spumă poliuretanică sau vată bazaltică. Pentru a alege materialul potrivit, se vor lua în calcul tipul construcției, al acoperișului (gradul de înclinare), dar și condițiile climatice ale zonei în care se află locuința.


Cu ce izolezi pardoseală mansardei?
Adesea, fie că planșeul este realizat din beton armat sau structură de lemn, este folosită vata minerală de sticlă, cu proprietăți izolatoare foarte bune și cu avantajul că nu reține apa și nu întreține arderea.


Cum se realizează montarea ferestrelor?
Cel mai bine este să apelezi la ajutorul unui montator, care se va ocupa și de realizarea hidroizolației și a termoizolatiei, în așa fel încât să nu ai probleme cu infiltrațiile de apă și pierderile de căldură.


SFAT PRACTIC: Vara, însă, apare o altă problemă – supraîncălzirea mansardei, pe care o poți evita dacă montezi, la exteriorul ferestrelor, un rulou parasolar.


Pot fi mărite ferestrele existente?

Înainte de a lua o astfel de decizie, este indicat să ceri sfatul unui inginer de structuri sau al unui inginer proiectant, care îți poate spune dacă și cum pot fi modificate ferestrele.

De multe ori, ferestrele obișnuite pot fi înlocuite cu altele mult mai mari, care fac din mansardă cel mai luminos spațiu al casei.


Există vreun avantaj al pereților înclinați, specifici mansardelor?

Da, astfel de pereți fac loc pentru numeroase spații de depozitare și ne obligă să fim creativi, folosind piese de mobilier ușoare și cu un design atipic.


Idei pentru amenajarea unei mansarde

Mansarda poate fi transformată într-un mic apartament, poate deveni dormitor, living, cameră de oaspeți, camera celor mici, birou sau cafenea. Iată câteva dintre cele mai ingenioase idei de amenajare a acestui spațiu.


Proiecte de case cu mansardă


Multe dintre casele cu mansardă își așteaptă deja proprietarii – sunt, așadar, case la cheie, adesea cu o suprafață utilă care le face destul de accesibile (în jur de 100 – 165 metri pătrați), însă există și construcții care ocupă 200 metri pătrați.


Dacă plănuiești, însă, să construiești de la zero o astfel de locuință, te poți inspira din modul de organizare pe care l-au gândit dezvoltatorii. Îți prezentăm, mai jos, câteva exemple:

• Casă cu suprafață utilă de 92 mp, o locuință economică și o bună alternativă la apartament, care are hol (împreună cu casa scării), bucătărie, living, cameră tehnică și grup sanitar la parter, și un hol, două dormitoare, o baie și un balcon, la mansardă.
• Casă cu suprafață utilă de 100 mp, parter ocupat de living, bucătărie și sala de mese, în timp ce etajul (mansarda) este rezervat băii și celor trei dormitoare, fiecare cu acces spre propriul balcon.
• Casă cu suprafață utilă de 165 mp, cu terasă, hol (împreună cu casa scării), bucătărie, living, baie și un dormitor la parter, în timp ce la mansardă găsim un al doilea hol (casa scării), trei dormitoare și două băi.

Vezi și alte articole despre casele eficiente:

te-ar mai putea interesa

Tot ce trebuie să știi despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje și cum le alegi Tot ce trebuie să știi despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje și cum le alegi
Caloriferele electrice sunt de un real ajutor în timpul iernii, iar în acest ghid complet vei găși tot ce trebuie să iei în considerare când alegi unul. Tipuri de calorifere...
citește mai mult
Ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală. Avantaje, instalare, costuri Ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală. Avantaje, instalare, costuri
Tot mai multe persoane aleg încălzirea în pardoseală în detrimentul celei clasice. Este o opțiune cu nenumărate beneficii, dar presupune costuri mai mari și o instalare cu un grad...
citește mai mult
Cabină de duș sau Cadă: Ghid complet despre avantaje și dezavantaje Cabină de duș sau Cadă: Ghid complet despre avantaje și dezavantaje
Dacă nu știi ce să alegi între cabina de dus și cadă, îți venim în ajutor cu câteva informații esențiale, care să te ajute să ai parte de o baie spectaculoasă, dar și î...
citește mai mult
Casele construite din containere - accesibile, durabile și prietenoase cu mediul Casele construite din containere - accesibile, durabile și prietenoase cu mediul
Case din containere Construirea unei case din containere Idei de amplasare și relocarea unei case din containere Case din containere Folosite inițial pe șantier, la câmp, în parcuril...
citește mai mult
Cum să vopsești un radiator pentru a-i împrospăta modul cum arată Cum să vopsești un radiator pentru a-i împrospăta modul cum arată
Dacă radiatorul tău arată puțin obosit, încearcă să îi dai un strat proaspăt de vopsea pentru a-l împrospăta în loc să-l înlocuiești. Vopseaua pentru radiatoare este dura...
citește mai mult