Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Izolarea podului și mansardei: etape, materiale de construcție necesare și beneficii

Izolarea podului și mansardei: etape, materiale de construcție necesare și beneficii

Se încarcă...
29475 vizualizări

Dacă dorești să faci economii substanțiale la facturi, dar și să te protejezi împotriva intemperiilor și a pierderilor de căldură, este timpul să iei în considerare izolarea podului sau a mansardei. Aceasta nu trebuie făcută neapărat cu materiale scumpe, însă este necesară, dacă îți dorești economii majore la energia termică.

Pod plus mansardă este combinația ideală, care vă protejează cel mai bine de intemperii și pierderi de căldură în timpul sezonului rece. Dacă aveți doar pod, izolarea acestuia este absolut necesară. Materialele nu trebuie să fie neapărat scumpe, dar trebuie să fie eficiente și să reducă pierderea de energie termică. În cazul în care aveți și o mansardă, izolația termică este recomandată de către experți, pentru reducerea substanțială a costurilor anuale cu energia termică.

Potrivit specialiștilor, o mansardă sau un pod bine izolate pot aduce ecomonii cuprinse între 20 și 50%, la bugetul familiei. Iar aceste beneficii le veți obține investind inteligent, nu mult.

Cum se izolează un pod nelocuit

Podul nelocuit se poate izola cu polistiren, vată minerală sau celuloza – cea mai eficienta, dar și cea mai costisitoare variantă existentă pe piață.

Produse recomandate

Tipuri de izolații potrivite pentru un pod nelocuit

Polistirenul expandat sau extrudat este cel mai folosit în procesele de izolare a podurilor, fiind și cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor. Intens promovat și de primăriile din România, în programele de reabilitare termică, acesta este folosit și la construcția de case și blocuri noi, cu avantaje imediat vizibile. De exemplu, dacă afară temperatura se aproprie de cea a înghețului, în casă, fără căldura pornită, aceasta rămâne constant la 20 de grade Celsius.


Plăcile de polistiren au însă și limitele lor, mai ales atunci când nu sunt bine montate. Acestea își pot pierde aspectul plat, iar pereții devin valuriți. Iar dacă legăturile dintre panouri nu sunt strânse cum trebuie, apar așa-numitele punți termice, ceea ce duce la condens. Umiditatea astfel obținută se transformă repede în mucegai și igrasie. Ca să nu mai menționăm faptul că, prin legăturile neetanșe, pot intra șoarecii, scrie Gândul.info.

Produse recomandate

Vata minerală – de sticlă, precum și bazaltică – este la fel de eficientă că și polistirenul, dar de cel puțin două ori mai scumpă. Practic, este o țesătură de fibre de sticlă cu un liant organic menit să țină aceste fibre lipite între ele. Între fibre se creează camere de aer, foarte eficiente în izolarea termică, dar și fonică. Vata minerală este foarte sigură și în caz de incendii, spre deosebire de polistiren, care se aprinde și emană un fum toxic. Aceasta nu numai că nu arde, dar nici nu întreține focul. În plus, dăunătorii se strecoară mai greu în izolație, deși au fost întâlnite cazuri.


O alternativă foarte bună la polistiren sau la vată minerală este celuloza, obținută prin tocarea hartiei și adăugarea unor substanțe de ignifugabilitate, rezistență la ciuperci și la dăunători. Izolația este pulverizată cu ajutorul unei pompe direct pe pereții sau pe acoperișul podului.


Izolația cu celuloză este și antifonica și ecologică, prezentând un risc zero de formare a mucegaiului, spun producătorii. Asigura protecție optimă împotriva rozătoarelor sau a insectelor.

Materialele necesare și etapele montării izolației pentru pod


Izolarea unui pod nelocuit se face în mai multe etape:

  • Podul trebuie golit de toate obiectele depozitate acolo, pentru că veți avea nevoie de mult spațiu de mișcare. La sfârșitul proiectului, luați în considerare și că aglomerarea spațiului cu obiecte de care nu mai aveți nevoie vă împiedică buna circulație a aerului;
  • Pentru izolarea podului veți avea nevoie de mai multe materiale. Cel mai bine ar fi să apelați la soluția de mijloc, vata minerală, care are un raport bun calitate-preț. Căutați varianta pentru izolat podul, cu o grosime mai mare. Vă mai trebuie folie de aluminiu, dar și accesorii suplimentare precum grinzile de lemn, care sunt necesare pentru fixare înainte să montați vata între pereți/acoperiș și căpriori. Calculați totul cu precizie, dar luați-vă și o marjă, să nu rămâneți fără material;
  • Dacă sub acoperiș există deja o izolație, starea acesteia trebuie verificată de un expert. Numai acesta vă poate sfătui dacă trebuie înlocuite doar anumite părți deteriorate sau trebuie să refaceți izolația cu totul;
  • Starea acoperișului trebuie verificată și la exterior. Acesta este un pas absolut necesar înainte de montarea izolației interioare. Pentru acest pas este de asemenea recomandat să apelați la ajutorul unui specialist. Întreaga suprafață a acoperișului trebuie verificată, iar porțiunile afectate de intemperii trebuie înlocuite neapărat cu materiale de calitate. Numai în acest fel vă puneți la adăpost de infiltrațiile de apă, care pot ajunge în izolația proaspăt montată. Acordați o atenție sporită coșurilor de evacuare, găurilor de aerisire sau ferestrelor superioare, dacă acestea există;
  • Vata minerală, sau orice alt material alegeți pentru izolație, nu se aplică niciodată direct pe acoperiș. Prinderea unei folii hidroizolatoare este absolut necesară, dacă doriți să împiedicați pătrunderea apei, formarea condensului și apariția mucegaiului. Apelați la ajutorul unui specialist și în acest caz, pentru că montarea foliei nu este simplă și necesită o mâna sigură;
  • Vata minerală trebuie măsurată, tăiată și pregătită pentru izolație. La fel și polistirenul, dacă apelați la această soluție. Nu tăiați materialul în pături foarte mari, care vor fi greu de manevrat și montat. În plus, bucățile mai mici pot acoperi mai eficient tot spațiul;
  • Grinzile trebuie atașate de căpriori înainte de montarea materialului termoizolant. Acestea trebuie să formeze un cadru amplu, necesar aplicării izolației. Acest pas este absolut necesar atunci când lucrați cu vata minerală, pentru că în acest fel pierderile de căldură sunt reduse la minimum, iar materialul izolant este protejat de umezeală și formarea mucegaiului;
  • Atunci când așezați vata minerală între căpriori și acoperiș, folosiți echipament de protecție pentru mâini, ochi și nas. Este bine să aveți și un ajutor alături de voi sau să apelați la o firmă specializată. Atenție la ușa/scara de acces, coș de evacuare sau ferestre și guri de aerisire, dacă acestea există. Este bine să lăsați un spațiu de câțiva zeci de centimetri între acestea și izolație, pentru a evita orice potențiale riscuri și a avea mereu acces la aceste zone;
  • Odată montată, vata minerală trebuie acoperită cu folie, care va funcționa că o barieră de vapori și care o va proteja de condens. Puteți folosi apoi chiar și gips-carton pentru a conferi un aspect plăcut interiorului podului;
  • Procesul de izolare termică a podului se finalizează cu izolarea podelei, care se face după aceiași pași. Nu este o etapă obligatorie, însă este recomandată pentru o protecție suplimentară.

Cum se izolează o mansardă locuită

Și în cazul mansardelor locuite, sistemul termic care oferă cea mai mare eficientă energetică este cel din vat minerală, mai precis vata bazaltică. Topul este completat de vata minerală din sticlă și polistirenul expandat.


Cei care vor o izolație ecologică pot opta pentru celuloză sau lână naturală. Polistirenul este, în schimb, triumfător la capitolul preț, inclusiv cel al montării izolației de către un expert.

Tipuri de izolații pentru o mansardă locuită

Factori că formă, metodă sau ușurință în instalare trebuie luați în considerare atunci când alegeți izolația termică pentru mansardă locuită. Proprietățile termice sau rezistență la foc a materialului ales nu sunt nici ele de neglijat.


Puteți să alegeți între:

  • Polistiren expandat;
  • Vată minerală bazaltică sau de sticlă;
  • Spumă poliuretanică;
  • Fibre de celuloză, sub formă de fulgi.

Materialele necesare și etapele montării izolației pentru mansarda locuită
În cazul unei mansarde locuite, izolarea termică a acoperișului se face fie deasupra căpriorilor – între căpriori și țiglă, fie între căpriori. Un strat termoizolant se va adaugă și sub căpriori, pentru evitarea punților.


Izolația se montează în patru etape:

  • Într-o primă fază se verifică dacă există deja o folie hidroizolatoare. În caz că răspunsul este nu, aceasta trebuie neapărat aplicată;
  • Materialul termoizolant se taie și se fixează între căpriori;
  • Pentru stratul termoizolant de sub căpriori se vor monta grinzisoare perpendiculare pe căpriori, între care se va aplica un strat nou de material termoizolant;
  • Ultima etapă constă în montarea unei membrane ce nu va permite formarea vaporilor. Când acest pas este gata, puteți trece la realizarea finisajelor.

Evaluarea izolației podului sau mansardei la cumpararea unei clădiri

O evaluare a izolației podului sau mansardei o poate face numai un specialist la fața locului. Expertul va fi cel care va verifica starea izolației – în caz că a fost montată una în trecut, zonele care trebuie reparate, starea acoperișului sau existența unei folii hidroprotectoare.


Materialul cel mai potrivit trebuie ales tot în baza sfaturilor primite de la specialist. Fie că vreți să izolați termic podul sau o mansardă locuită, primul pas este să asigurați hidroizolația acoperișului. Apoi, sfatul unui specialist este absolut necesar, dacă va doriți o lucrare care să treacă și testul timpului.

Vezi și alte articole despre izolarea eficientă a casei:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360