Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
bucatarie de vara

Amenajarea și construirea unei bucătării de vară

Se încarcă...
4346 vizualizări
Posted in: Bucătărie

Locuitul la curte are multe avantaje, de care oricine poate ține cont. Spre exemplu, ai posibilitatea de a parca mașina la loc ferit de traficul stradal, te bucuri de o zonă verde cu flori și cu arbori și beneficiezi de mai mult spațiu decât dacă ai locui la bloc. Acest spațiu îl poți amenaja cum îți dorești, ținând cont și de normele de construcție. 

Una dintre soluțiile constructive pe care le aleg cei care dispun de o suprafață generoasă este bucătăria de vară, un decor ideal pentru weekenduri și seri petrecute alături de cei dragi, într-o atmosferă relaxantă. În funcție de spațiul disponibil din curte, bucătăria poate lua o mare varietate de forme, iar în funcție de bugetul disponibil, poate fi construită din diferite materiale. 

Ca orice altă soluție menită să-ți facă viața mai plăcută, și aceasta trebuie abordată conform unui plan bine pus la punct, atât din punctul de vedere al materialelor necesare, cât și în privința utilării, odată ce pereții și acoperișul sunt finisați. Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre amenajarea și construirea unei bucătării de vară. 

avantaje bucatarie de vara

Avantajele unei bucătării de vară moderne

Sezonul cald este momentul ideal pentru a te bucura de bucătăria ta din curte. Fără a-i deranja pe ceilalți locuitori ai casei, vei putea găti ore întregi, iar la final, îi vei putea invita la o masă pe cinste, într-un decor agreabil. Având în vedere clima din țara noastră, câteodată, este destul de greu să gătești vara în bucătăria din casă, chiar și cu aerul condiționat pornit. Printre motivele care te-ar putea convinge să pornești construcția unei bucătării de vară moderne se mai numără: 

 • posibilitatea de a găti în voie preparate care emană un miros puternic, așa cum sunt vinetele, peștele și porumbul, în cantități mai mari;
 • ușurința în a monta și adapta aparatele electrocasnice necesare;
 • oportunitatea de a transforma locul într-un living de tip open-space, în funcție de spațiul disponibil (acest lucru poate fi posibil în cazul unei bucătării de vară lipite de casă); 
 • compatibilitatea acestui spațiu cu diferitele soluții pentru bucătării modulare;
 • autonomie totală, în cazul bucătăriilor racordate la apă, energie electrică și gaze naturale. 

Îți dorești o bucătărie de vară modernă, închisă, cu mobilier la un preț excelent și cu livrare rapidă? Atunci accesează categoria bucatarii modulare de la Brico Dépôt și alege dintre produsele puse la dispoziție. 

bucatarie de vara moderna

Ce condiții trebuie să respecte o construcție de tip bucătărie de vară?

Înainte de a te apuca de construit o bucătărie de vară, indiferent dacă este o bucătărie de vară închisă, semi-deschisă sau dacă ne referim la bucătării de vară lipite de casă, este important să ai un plan bine stabilit. Cele mai importante realizări încep cu o coală albă. Este și cazul bucătăriei de vară, care trebuie adaptată perfect specificului curții și obiceiurilor membrilor familiei. 

Până la a respecta preferințele care determină materialele, finisajele, culorile și accesoriile, o asemenea construcție are de îndeplinit câteva cerințe tehnice, foarte importante din punctul de vedere al aspectelor legale, dar și al trăiniciei. Calitatea de anexă gospodărească, pe care o are, în fața legii, o bucătărie de vară, impune respectarea legii 50/1991. 

Potrivit acesteia, proprietarul care dorește să-și completeze locuința cu o dependință este nevoit să solicite primăriei de care aparține eliberarea certificatului de urbanism. Acesta va servi drept bază pentru obținerea autorizației de construcție și pentru întocmirea proiectului după care va începe construcția. Eliberarea certificatului depinde de depunerea copiei actului de proprietate și a planurilor cadastrale, dar și de plata taxei aferente. Lipsa autorizației de construcție atrage după sine o amendă a cărei valoare nu este deloc neglijabilă și care poate fi cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei. 

Mai sunt necesare avizele pentru racordarea la rețeaua de utilități și pentru prevenirea și stingerea incendiilor, respectiv avizul de mediu. Există și alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, odată ce ai obținut autorizația de construire a unei bucătării de vară. 

dezavantaje bucatarie de vara

Odată ce ai hotărât că spațiul va fi racordat la rețeaua de utilități, vei avea nevoie de racorduri și de instalații realizate profesionist, cu materiale de calitate și cu accesorii care să reziste foarte bine în fața intemperiilor. Este recomandat ca amplasarea construcției să nu deranjeze vecinii, mai ales dacă plănuiești să petreci în curte seri de vară lungi.

Îndeplinești toate cerințele legale pentru a construi o bucătărie de vară? În cazul acesta, tot ce mai ai de făcut este să alegi materialele potrivite. Accesează categoria constructii de la Brico Dépôt și achiziționează tot ce ai nevoie pentru viitoarea bucătărie de vară. 

tipuri de bucatarie de vara

Ce tipuri de bucătării de vară poți construi?

Câtă vreme detaliile logistice și juridice sunt puse la punct, ai libertate totală să treci la etapa de construcție. Acesta este punctul în care schița realizată pe hârtie se întâlnește cu posibilitățile din viața reală. Cu avantajele și cu dezavantajele lor, tipurile de bucătărie de vară după care te poți inspira pot fi adaptate în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Cu o estimare cât mai exactă a bugetului necesar, vei reuși să ții costurile sub control și să obții un rezultat care să mulțumească fiecare membru al familiei.

Bucătării de vară închise și bucătării de vară lipite de casă

Bucătăria de vară închisă este de departe cel mai apreciat tip de bucătărie vară și face parte din peisajul rustic al multor gospodării din țara noastră. Zidurile acesteia pot fi construite din: 

 • lemn;
 • BCA; 
 • piatră;
 • alt tip de zidărie. 

În unele cazuri, poate servi chiar și pe post de încăpere suplimentară. Acesta este motivul pentru care acoperișul acestei construcții trebuie alcătuit din materiale durabile, cum ar fi tabla, țigla metalică sau șindrila bituminoasă. Bucătăria de vară închisă necesită o sursă puternică de încălzire, iar cea mai frecventă este soba pe lemne. Dacă bucătăria beneficiază de branșament la rețeaua electrică, vei alege un aparat de aer condiționat sau un radiator electric.  

constructie bucatarie de vara

Bucătăriile de vară lipite de casă reprezintă o soluție pentru curțile în care spațiul liber disponibil nu este prea mare. Acestea pot fi construite în continuarea sufrageriei sau chiar a bucătăriei interioare. De cele mai multe ori, acestea au pereți realizați din sticlă, care se deschid. Bucătăria va sta închisă doar în momentele în care se dorește răcoare și se folosește un aer condiționat, pe timpul serii și în sezonul rece. 

 La Brico Dépôt găsești o gamă variată de produse pentru amenajari interioare, ideale pentru orice bucătărie de vară. Alege produsele care se potrivesc cel mai bine tipului de bucătărie pe care îl construiești. 

bucataie de vara deschisa

Bucătării de vară deschise și bucătării de vară semideschise

Acestea reprezintă alegerea celor boemi, care văd bucătăria de vară ca pe un hibrid între o construcție solidă și un loc destinat picnicului. Ambele tipuri de bucătării impun adaptări menite să contracareze intemperiile. Umbra, în aceste bucătării, va fi asigurată de o pergolă, iar în zilele cu adevărat toride, vei aprecia din plin funcționalitatea unei copertine retractabile. Suprafețele pe care poate ploua în orice moment vor avea o textură dură și vor fi rezistente la apă, praf și șocuri mecanice. Vei alege, așadar, materiale precum gresie, piatră, inox și aluminiu, pentru zona blatului și pentru pardoseală, atât pentru bucătăriile de vară semideschise, cât și pentru cele deschise. 

foisor cu bucatarie

Foișor cu bucătărie de vară

Un foișor cu bucătărie de vară este una dintre cele mai interesante construcții de tip hibrid și este apreciat în special pentru ușurința cu care poate fi obținut, prin simpla adaptare a unui foișor convențional. Poți să branșezi construcția deja existentă la rețeaua electrică, pentru a aduce în peisaj un grătar electric, ceea ce va impune adăugarea unor materiale ignifuge, la structura veche.

În cazul în care pornești de la zero, iar spațiul îți permite, ai oportunitatea de a amenaja un grătar din piatră sau un cuptor de pizza cu aspect rustic, la care ai ocazia să adaugi o chiuvetă mică și un blat minimalist. Astfel, vei avea parte de mai multă igienă în timpul preparării mâncărurilor și nu va mai fi nevoie să utilezi și bucătăria din casă, pentru anumite operațiuni culinare.  

Blogul Brico Dépôt îți va răspunde la întrebarea „cum alegi cea mai buna chiuveta pentru bucataria ta de vară”, astfel încât să știi care sunt criteriile după care te vei ghida. 

cum amenajezi bucataria de vara

Cum amenajezi bucătăria de vară?

Există multe criterii în funcție de care vei alege cum să arate bucătăria de vară, iar cel mai important dintre acestea este stilul. În cazul unei bucătării de vară cu aspect rustic, vei merge pe o combinație între lemnul natur și pereții placați cu piatră sau chiar construiți din piatră naturală. Mai ai la dispoziție și varianta pereților din cărămidă netencuită, ce se potrivesc de minune cu tâmplăria din lemn lăcuit. 

Un aspect eclectic va fi redat de o combinație între piatră și texturile metalice, caz în care vei avea de câștigat, dacă vei alege aparatură din inox. Pardoseala din lemn este recomandată doar în cazul unei bucătării de vară închise, în timp ce o bucătărie de vară deschisă sau un foișor cu bucătărie va trece mai bine testul timpului, dacă vei alege materiale precum travertinul, granitul sau chiar marmura.

mobilier pentru bucataria de vara

În cazul unei case noi, probabil vei dori o bucătărie de vară în stil modern. În acest caz, materiile prime principale sunt reprezentate de sticlă și inox, care vor oferi și senzația de spațiu luminos, spre deosebire de bucătăriile rustice. 

Adori stilul minimalist? În cazul acesta, vei construi și amenaja o bucătărie de vară bine organizată, în culori neutre, cu puține elemente decorative atent alese și cu accent pe calitatea materialelor și pe ustensile de bucătărie multifuncționale. 

Un tip de bucătărie de vară care este din ce în ce mai apreciat și în țara noastră este bucătăria în stil mediteranean. Aceasta se caracterizează prin tonuri regăsite în natură, în special cele marine: albastru, violet, nuanțe de portocaliu, culoarea măslinelor verzi. Toate acestea se asortează foarte ușor cu albul. 

bucatarie de vara albastra

Pe blogul Brico Dépôt vei găsi informații esențiale despre amenajarea bucatariei. De asemenea, vei vedea și numeroase imagini ce îți pot servi drept inspirație pentru a aduce la viață schița bucătăriei tale de vară. 

Echipamente și mobilier pentru bucătăria de vară

Diversitatea aparaturii electrocasnice și a mobilierului este dată de specificul bucătăriei. În timp ce o bucătărie de vară acoperită va putea fi dotată cu aparatură electrică, pentru asigurarea căldurii sau pentru răcorirea necesară pe timpul verii, o bucătărie deschisă va conține minimul necesar. Câteva corpuri de iluminat, un grătar și o chiuvetă sunt suficiente pentru a acoperi necesarul din timpul unei vizite în care toți invitații se adună în jurul grătarului. 

În cazul în care este nevoie de apă caldă, bucătăria de vară poate fi dotată cu un încălzitor instant, iar în funcție de preferințele familiei, pot fi adăugate pe lista dotărilor o cafetieră, un minifrigider și chiar un storcător de fructe. În ceea ce privește mobilierul pentru bucătăria de vară, o masă durabilă și un set de scaune pe măsură trebuie să fie nelipsite din arsenalul unei astfel de bucătării, fie că alegem unele obișnuite, fie unele de tip rabatabil. 

Dacă îți dorești cele mai bune electrocasnice pentru bucătăria de vară, accesează categoria electrocasnice pentru bucatarie de la Brico Dépôt și alege dintre produsele cu prețuri accesibile, puse la dispoziție. 

bucatarie de vara din lemn

Alege bucătării de vară de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești tot ce ai nevoie pentru ca bucătăria de vară să treacă de la o schiță pe hârtie la o construcție adevărată. Iată de ce să alegi tot ce ai nevoie pentru amenajarea și construirea bucătăriei de la Brico Dépôt: 

 • produse calitative;
 • game de produse variate, îmbogățite lunar;
 • servicii de măsurare și montaj;
 • proiectare 3D gratuită; 
 • comenzi cu ridicare din magazin, în doar patru ore;
 • posibilitatea de a livra comenzile acasă;
 • sustenabilitate;
 • prețuri competitive;
 • branduri exclusiviste.

Dacă îți dorești mobila de bucatarie calitativă și la prețuri excelente, o poți găsi la Brico Dépôt. Procesul de achiziționare este simplu și te vei bucura de o mare varietate de produse și de livrare rapidă. 

Așadar, informațiile prezentate pot reprezenta punctul de plecare pentru implementarea acelor soluții care să aducă un plus de relaxare estivală. Cu materiale de calitate și cu alegeri inspirate, bucătăria de vară se poate dovedi mai mult decât o simplă construcție. Ea poate deveni punctul de atracție al întregii locuințe. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360