Sistemele de încălzire pe care le găsești pe piață diferă între ele în funcție de preț, costuri de montare și întreținere sau eficientă.
Un sistem de încălzire clasic funcționează pe bază de combustibil solid. Includem aici lemnul, cărbunele sau peletii. Tot la sisteme clasice le includem și pe cele pe bază de lichid – motorină – sau pe cele pe bază de gaz.
Sistemele de încălzire moderne, în schimb, funcționează pe bază de energie electrică sau solară, cu apă geotermală, pe bază de aer cald sau abur.
Atunci alegi un sistem de încălzire pentru căminul tău, trebuie să ții cont de specificul clădirii, dar și de eficiența acestuia în funcție de locul în care este plasat. Trebuie să ai în vedere și perioada de amortizare a investiției, dar și costurile pe termen lung. Nu în ultimul rând, trebuie să te orientezi și în funcție de posibilitățile de montare.
Tipuri de sisteme de încălzire
Soluția cea mai bună pentru zonele cu densitate mare de locuințe este încălzirea centralizată prin CET-uri – centrale termoelectrice care produc atât energie termică, cât și electrică. Este varianta ideală atât din punct de vedere ecologic, dar și pentru sănătatea oamenilor.
Sunt însă situații în care racordarea la un CET nu este posibilă. În multe localități din România – în special în cele mici – acest tip de regii au fost desființate de mult. Iar probleme există și în orașe mari – cum este Clujul sau Bucureștiul – care se dezvoltă într-un ritm halucinant.
Noile cartiere răsărite peste noapte nu pot fi racordate la regii, așa că dezvoltatorii trebuie să găsească soluții avantajoase din punct de vedere al costurilor, dar și eficiente pentru clienți. Probleme există și dacă alegi să stai la casă. Vei fi nevoit să eficientizezi sistemul de încălzire. Din fericire, există nenumărate posibilități din care să alegi.
Sisteme de încălzire locale și sisteme centralizate
Sistemele de încălzire locale sunt cele mai simple. Și asta pentru că includ atât sursă de energie termică, dar și suprafață de încălzire. În această categorie intră sobele și semineurile.
Sistemele locale de încălzire sunt perfecte pentru clădiri mici, cu maximum 3-4 etaje, pentru locuințele din mediul rural sau pentru cele sezoniere. De asemenea, pot și folosite și în monumente istorice sau lăcașuri de cult.
Sistemele centralizate sunt CET-urile de care vorbeam mai sus. Față de soluțiile individuale de încălzire, aceste regii produc energie termică eficient și la un preț mai mic pentru populație. De multe ori, prin cogenerare, sunt echipate să producă și energie electrică.
Din punct de vedere al siguranței, aceste tipuri de centrale sunt mult mai sigure pentru populație. Centralele pe gaz, de exemplu, prezintă un permanent risc de explozie sau de asfixiere – dacă nu au fost bine montate.
Sisteme de încălzire cu lemne sau alți combustibili solizi
Încălzirea cu lemne este una dintre cele mai curate și mai ieftine moduri de încălzire. Ideală mai ales pentru cabane sau case, dar și pentru zonele rurale. Includem aici centralele – care pot funcționa atât pe lemne, cât și pe peleți, semineurile și sobele.
Sisteme de încălzire cu gaze
Centralele termice pe gaz presupun racordarea sistemului de încălzire la țeava de gaz natural. Sunt mai comode decât centralele pe lemne, care, de obicei, trebuie încărcate manual. Pe lângă centrale, și sobele pot fi racordate la o țeavă de gaz.
Astfel de sisteme prezintă însă riscuri de siguranță, mai ales dacă lucrarea nu este efectuată de o firma specializată.
Sisteme de încălzire electrice
Experții mizează pe faptul că sistemele de încălzire electrice vor deveni din ce în ce mai populare odată cu trecerea timpului. La momentul actual, însă, costurile de instalare, dar și facturile considerabile care vin la pachet cu o astfel de alegere sunt descurajante. Dacă totuși te gândești să apelezi la această variantă, să ai în vedere și faptul că locuința vă trebuie neapărat izolată termic.
Includem la sisteme de încălzire electrice: convectoarele de perete, convectoarele plintă, convectoarele de pardoseală, radiatoarele electrice, panourile radiante, radiantii luminoși, radiantii în infraroșu, aerotermele electrice, centralele electrice, aparatele de încălzire cu acumulare, cazanele electrice cu prepararea agentului termic, încălzirea electrică prin pardoseală sau încălzirea electrică prin pereți.
Sisteme de încălzire solară
Sistemele de încălzire solară pot fi folosite atât pentru căldură, cât și pentru apă caldă, însă numai în tandem cu un alt tip de sistem – energie eoliană, pompe de căldură sau cazane termice.
Asta pentru că un astfel de sistem nu va răspunde cerințelor de încălzire a unui spațiu, mai ales în anotimpul rece.
Ține cont că un astfel de sistem nu poate fi folosit decât în cazul în care arhitectura și orientarea clădirii au fost executate ținându-se cont de poziția soarelui.
Apoi, panourile de captare trebuie montate cât mai spre sud și va trebui să instalezi și un sistem de acumulare a căldurii. Izolarea termică a clădirii este și ea obligatorie.
Sisteme de încălzire cu apă geotermală
Acest tip de sisteme utilizează o sursă de apă existentă deja în pământ pentru încălzirea, dar și răcirea locuințelor. Este folosită mai ales în zone precum Islanda sau Canada, unde există cantități foarte mari de apă fierbinte, care se găsesc relativ aproape de suprafață.
Un astfel de sistem de încălzire presupune însă o tehnologie avansată și o atentă studiere a sursei geotermale.
Sisteme de încălzire cu panouri radiante
Sistemele de încălzire prin radiație presupun transferul căldurii de la o suprafață de încălzire – numită panou radiant, la mediul încălzit. Sunt avantajoase mai ales pentru că reușesc să repartizeze uniform căldura și se integrează perfect în designul locuințelor.
Apoi, în lipsa unor curenți de aer, nu transportă germenii și praful prin încăperi.
Sisteme de încălzire mixte
Soluțiile mixte de încălzire presupun combinarea a două sisteme diferite. Practic, posibilitățile sunt infinite și depind de nevoile tale. Un șemineu la care faci focul ocazional trebuie dublat de o centrală electrică sau pe gaz, de exemplu.
Sistemele de încălzire care folosesc aerul cald pot fi montate în combinație cu panourile radiante, mai ales în spațiile mari de lucru. La fel și aerotermele. Iar dacă sursă ta principala de încălzire este energia solară, trebuie să ai în vedere și un sistem de eoliene, un cazan termic sau o pompă de căldură, care să ajute, mai ales în anotimpul rece.
Sisteme de încălzire pentru hale industriale
În sistemul industrial sunt folosite la scară largă mai ales sistemele de încălzire cu aer cald. Aceste sisteme, care folosesc aerul drept agent termic de transport, pot fi combinate cu panouri radiante, de exemplu, pentru un confort termic sporit.
SFAT PRACTIC: Nu monta un astfel de sistem în spațiile cu degajări de praf sau alte surse de poluanți, în lipsa unui sistem de ventilație eficient.
Și aerotermele de perete pot fi folosite pentru încălzirea unor hale cu deschidere mare, unde se dorește o distrubuție uniformă a căldurii.
Alegerea unui sistem de încălzire potrivit
Instalarea unui sistem potrivit și eficient de încălzire poate reprezenta o provocare pentru orice proprietar de casă sau de apartament. Mai ales dacă locuința este situată într-un loc cu ierni lungi și geroase. Din fericire, există o serie de factori pe care trebuie să-i iei în considerare și care te vor ghida spre alegerea potrivită.
Calculul necesarului caloric – spațiu, timp, temperatură de confort
Necesarul termic al unei încăperi este cantitatea totală de energie pe care un sistem de încălzire trebuie să o producă și să o furnizeze, pentru un confort termic optim.
Acest tip de calcul presupune mai mulți parametri:
- Localitatea unde este situat imobilul – temperaturile pot să difere semnificativ de la o zonă la alta;
- Orientarea camerelor față de punctele cardinale – încăperile cu geamurile spre nord sunt, de exemplu, mai friguroase;
- Izolația casei – o casă izolată va fi mai ușor de încălzit, iar costurile aferente vor fi mai reduse;
- Geamurile – cele de proastă calitate sau tamplariile vechi, din lemn, vor lasă aerul rece să pătrundă în locuințe;
- Temperatura pe care o dorești în încăpere – nu vei vrea aceeași temperatură în bucătărie și în dormitor;
- Dimensiunea încăperii. Un astfel de calculator poate fi de folos atunci când dorești să alegi un sistem eficient de încălzire.
Costurile de achiziție, instalare și întreținere ale sistemului de încălzire
Costurile de achiziție și instalare ale unui sistem eficient de încălzire a locuințelor variază semnificativ în funcție de tipul de locuință. Într-o garsonieră, de exemplu, costurile vor fi mult mai reduse decât într-o casă cu etaj.
Orientativ, prețul unei centrale pe gaz, lemne sau peleți, cele mai populare în România, pornește de la 8.000-9.000 de lei, dar poate depăși chiar și 15.000 de lei. Aceste sume includ prețul centralei și a accesoriilor necesare – calorifere, țevi etc., dar și instalarea.
Dacă îți dorești o casă eco, cu panouri solare și un boiler intern, care să poată asigura și apa caldă, prețurile încep de la aproximativ 3.000 de euro. Însă trebuie să ai în vedere că nu te poți baza numai pe un astfel de sistem, mai ales în anotimpul rece.
Întreținerea se va face prin revizii periodice ale sistemelor de încălzire, realizate de firme specializate. Prețul unei astfel de revizii pornește de la 150 de lei.
Primul aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este izolarea locuinței.
Costul combustibilului și randamentul energetic în funcție de sistemul de încălzire ales
Oricât de performant este sistemul de încălzire pe care îl alegi, acesta nu va fi eficient într-o locuință prost izolată, cu geamuri vechi, care permit pătrunderea aerului rece în camere.
Apoi, dacă ai o locuință într-o zonă rurală sau o locuință sezonieră – cum este cabana, sobele pot fi suficiente. Însă, pentru un confort sporit, poți apela la o centrală pe lemne sau peleți. Acest tip de combustibil este mai ieftin decât gazul sau curentul și este foarte apreciat pentru eficientă lui.
Dacă îți dorești un sistem de încălzire care să funcționeze pe bază de curent electric, o pompă de căldură va asigura o factură la energie de patru-cinci ori mai mică decât o centrală electrică.
Panourile radiante sunt și ele din ce în ce mai utilizate și în România, mai ales că reduc cheltuielile cu încălzirea și cu 50%.
Durata medie de funcționare și lucrări de întreținere a unui sistem de încălzire
Pompele de căldură sunt foarte ușor de întreținut, presupun costuri mici, așa cum notăm mai sus, și, în plus, au o durată lungă de viață, de circa 20-25 de ani.
Cele mai populare sisteme de încălzire din România, centratele termice, au o garanție de maximum 3 ani.
Durata medie de viață a acestor sisteme este de 8-10 ani – la fel că în cazul tuturor sistemelor de încălzire, cu excepția celor electrice prin pardoseală, care au o durata de viață de 50 de ani.
Lucrările de întreținere depind în mare măsură de tipul de centrală ales, dar majoritatea sistemelor au nevoie de inspecții tehnice periodice.
Creșterea eficienței sistemelor de încălzire
Orice sistem de încălzire poate fi eficientizat printr-o simplă izolare termică a locuinței.
Acest lucru include și schimbarea tocariei de la geamuri. Cele vechi, de lemn, nu asigura o izolare perfectă, iar efectele se văd direct în facturile de la sfârșitul lunii.
În cazul încălzirii radiante cu panouri, țevile de cupru sunt cele mai eficiente.
Suprafață din interiorul acestor țevi este foarte netedă și oferă în acest fel un flux excelent pentru apă care circulă prin ele. Această caracteristică duce la economii substanțiale ale consumului de energie.
Alege așadar un sistem de încălzire în funcție de orașul unde locuiești, suprafață pe care o ai de încălzit, dar și orientarea camerelor față de punctele cardinale. Și nu în ultimul rând, gândește-te serios la izolarea termică a locuinței.
Dacă nu știi ce tip de încălzire se potrivește locuinței tale, citește aici.
Vezi și alte idei despre încălzirea casei tale:
- GHIDUL celor mai frecvente defecțiuni ale centralei termice. Cum pot fi acestea remediate
- Ce trebuie să știi despre încălzirea în pardoseală. Avantaje, instalare, costuri
- Unde NU trebuie să montezi o centrală termică
- Cum alegem și întreținem caloriferele pentru a avea o casă călduroasă și facturi mici
- Cum să alegi parchetul pentru încălzirea în pardoseală. 4 sfaturi utile
- Ce sistem de încălzire se potrivește casei tale: 7 exemple și beneficiile lor
- Cum alegi cea mai bună centrală termică în condensație pentru un maximum de confort și facturi cât mai mici
- Cum funcționează și cum alegi caloriferul electric și alte aparate de încălzire
- Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece
- Tot ce trebuie să știi despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje și cum le alegi
- 4 pași simpli în alegerea sistemului de încălzire potrivit casei tale