Alege un magazin
021.204.34.34
Prețuri mici zilnic Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Revino in meniul principal

5 moduri în care poți reduce temperatura din casă fără aerul condiționat

5 moduri în care poți reduce temperatura din casă fără aerul condiționat

În zilele caniculare, nici măcar în locuința ta nu mai simți că te afli într-un refugiu. Căldura pare că se infiltrează în fiecare colț al fiecărei încăperi, făcând aerul din casă aproape imposibil de respirat. În aceste condiții, orice activitate pe care încerci să o faci – de la curățenie, la simplul stat pe scaun – devine o povară.

Pentru cei mai mulți, aerul condiționat este singura soluție pentru a diminua efectele caniculei. Dacă, însă, din orice motiv, nu ai instalat încă un astfel de aparat sau dacă pur și simplu nu vrei să-l porneșți din cauza consumului mare de curent, încă ai la dispoziție numeroase alte metode practice de a-ți răcori casa.

Umbrește sau acoperă ferestrele

O mare parte din căldura ce intră în casă pe parcursul verii provine direct de la radiația solară – razele soarelui care pătrund direct prin ferestre. Mai ales dacă ai ferestre orientate spre sud sau vest, vei primi o cantitate considerabilă de căldură pe parcursul zilei.

Deși acesta poate fi un beneficiu în sezonul rece, pe timp de vară acoperirea sau umbrirea acestor ferestre este o metodă eficientă de a reduce căldura din locuință. Iată câteva idei eficiente:

- Acoperirea ferestrelor din interior – Închide ferestrele și acoperă-le cu accesoriile clasice: draperii, jaluzele sau storuri. Cu cât sunt mai opace, cu atât vor bloca mai bine razele soarelui, însă nu uita că și culorile închise au rolul de a atrage căldura.

- Acoperirea ferestrelor din exterior – O soluție foarte elegantă este să instalezi obloane mobile pe pereții exteriori. Acestea pot fi batante, dar și culisante.

- Umbrirea ferestrelor din exterior – O altă metodă de a îmbunătăți design-ul exterior al casei tale este montarea unor corpuri care să umbrească ferestrele, împiedicând razele puternice din mijlocul zilei să pătrundă în locuința ta. Poți crea umbră cu ajutorul copertinelor reglabille sau a pergolelor din lemn, dar și cu ajutorul plantelor; un copac cu o coroană aflată în dreptul ferestrei sau o boltă de viță de vie pot schimbă total climatul din casă ta. Chiar dacă nu reprezintă o soluție rapidă, creșterea plantelor reprezintă o soluție ecologică și sănătoasă.

- Folii reflectorizante – Deși nu este o soluție estetică, învelirea geamurilor în partea exterioară cu o folie de aluminiu va duce la reflectarea razelor soarelui, departe de interiorul case tale.

- Cearșaful umed – Nici această soluție nu este tocmai arătoasă, însă răcoarea pe care o produce cu siguranță va compensa. Umezește un cearșaf cu apă rece și agață-l în dreptul ferestrei, în interior, permițând curenților de aer să treacă. În încăpere nu va fi doar considerabil mai răcoare, dar aerul se va și umidifică și va fi mai ușor de respirat.

Pe lângă ferestrele orientate spre sud sau spre vest, o atenție deosebită trebuie să acorzi și ferestrelor din acoperiș, montate în mansardă. În mod firesc, acestea primesc o cantitate mult mai mare de radiații pe tot parcursul zilei, motiv pentru care este o idee bună să le acoperi și pe ele cu obloane exterioare.

Folosește cât mai rar electrocasnicele

Fiecare consumator de curent electric generează o cantitate considerabilă de căldură, iar toate electrocasnicele din locuința ta pot contribui la creșterea temperaturii. De aceea, este recomandat ca, în timpul zilei, să le ții închise pe cele pe care nu le folosești în mod constant sau chiar să le scoți din priză.

Orice televizor, computer sau laptop care nu e folosit, dar și cuptorul cu microunde, mașinile de spălat sau chiar încărcătoarele de telefoane ar trebui să nu fie conectate la rețeaua electrică atunci când nu sunt folosite. De asemenea, evită să gătești la temperaturi mari în timpul zilei.

O altă sursă importantă de căldură din casă ta sunt becurile. Cele incandescente, în special, cu cât sunt mai puternice, cu atât se încing mai tare, făcând chiar și nopțile de vara greu de suportat. Soluția este să înlocuiești vechile becuri incandescente cu mult mai popularele becuri LED, care, pe lângă consumul redus, au și proprietatea de a se încălzi mult mai greu.

Pune plante la ferestre

Am văzut deja cum plantele pot fi folosite în exteriorul casei pentru a umbri ferestrele, însă și plantele de casă pot avea rolul lor în reducerea căldurii din locuință. Arbuștii de apartament dau rezultate destul de satisfacatoare în această situație.

Nu trebuie decât să plasezi ghivecele cu plantele în dreptul ferestrelor și pe balcon. Astfel, ele vor absorbi o mare parte din energia solară care pătrunde în casă. De asemenea, plantele au rolul de a curăța și purifica aerul din încăpere prin oxigenul pe care îl produc.

Folosește ventilatoare

Chiar dacă astăzi sunt considerate o metodă „învechită” de răcire, ventilatoarele încă pot face diferența în zilele caniculare. Iar în ceea ce privește prețurile, chiar și un ventilator care are funcția de umidifcare a aerului este substanțial mai ieftin decât un AC.

Un alt avantaj al ventilatoarelor este că poți să le muți în orice cameră dorești. Este de preferat să poți seta aparatul să bată de sus în jos, deoarece aerul cald, având o densitate mai mică decât cel rece, se ridică întotdeauna spre tavan.

Iar dacă ventilatorul tău nu este făcut pentru a elibera vapori de apă, un truc constă în amplasarea unui recipient cu apă foarte rece în calea aerului ventilat. Particulele de apă astfel dispersate vor ajuta la creșterea umidității din cameră.

Termoizolația

Izolația termică nu servește doar la menținerea căldurii în casă pe timpul iernii, ci și la menținerea aerului rece în timpul sezonului cald. O casă termoizolată devine astfel mult mai eficientă din punct de vedere energectic, scăzând nevoia folosirii electrocasnicelor de climatizare.

Desigur, izolația casei cu polistiren expandat sau vata minerală nu este o soluție care să te ajute de azi pe mâine să rezolvi problema caniculei. Însă cu cât intreprinzi această lucrare mai repede, cu atât vei avea mai puține probleme cu temperaturile în lunile și anii ce vor urma.

te-ar mai putea interesa

Tehnologia inverter - diferența dintre un aparat de aer condiționat cu inverter și unul fără Tehnologia inverter - diferența dintre un aparat de aer condiționat cu inverter și unul fără
Tehnologia inverter încorporează un compresor cu o viteză variabilă, adaptată de un panou de control în funcție de nevoile de răcire sau încălzire din cameră. Asta în timp ce...
citește mai mult
10 proiecte tip DIY prin care poți refolosi diverse obiecte din casă într-un mod creativ 10 proiecte tip DIY prin care poți refolosi diverse obiecte din casă într-un mod creativ
Cu toții avem prin casă o mulțime de obiecte pe care nu le mai folosim, dar care pot primi o nouă utilizare. Trebuie doar să dai frâu liber imaginației și creativității, pentru a crea o mulțime...
citește mai mult
10 soluții simple și eficiente prin care poți scăpa de furnicile din casă 10 soluții simple și eficiente prin care poți scăpa de furnicile din casă
Furnicile nu sunt insecte dăunătoare, însă atunci când apar în număr mare în casă sau apartament ne pot da adevărate bătăi de cap. Există numeroase soluții simple pe care le ai...
citește mai mult
5 moduri prin care poți să-ți scalzi întreaga locuință în lumină naturală și energie bună 5 moduri prin care poți să-ți scalzi întreaga locuință în lumină naturală și energie bună
O casă plină de lumină naturală nu este doar plăcută din punct de vedere estetic, ci îți aduce și numeroase alte beneficii. În primul rand, lumina naturală îți crește nivelul de prod...
citește mai mult
Cum alegi aparatul de aer conditionat: ghid pentru cumpărători Cum alegi aparatul de aer conditionat: ghid pentru cumpărători
Alegerea unei instalații de climatizare nu este o misiune ușoară. Sunt aspecte pe care trebuie să le ai în vedere încă dinainte să te apuci de căutări. În primul rând, trebuie...
citește mai mult
Tehnici de depozitare corectă a vinului. Cât de importante sunt temperatura și umiditatea Tehnici de depozitare corectă a vinului. Cât de importante sunt temperatura și umiditatea
Un vin devine mai bun odată cu vârsta numai dacă este păstrat în condiții optime. Acestea includ temperatura, umiditatea și lumina potrivite. În măturarea vinului trebuie să ai &icir...
citește mai mult