Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Înțelegerea grădinii tale – o referință pentru începători

Înțelegerea grădinii tale – o referință pentru începători

Se încarcă...
1445 vizualizări

Există destul de mult jargon pe care îl poți auzi atunci când îi asculți pe alți grădinari, care poate fi destul de derutant și te poate face să fugi cât vezi cu ochii. Acest ghid te va ajuta să filtrezi acest limbaj, să-ți înțelegi spațiul și să iei deciziile potrivite pentru grădina ta.
Acest ghid util îți va prezenta câteva dintre lucrurile care pot face o diferență în modul în care utilizezi și îți planificigrădina.


Orientare
Orientarea înseamnă modul în care este poziționată grădina ta față de soare. Grădinile orientate spre sud-vest sunt în general cele mai căutate, deoarece vor fi mai calde, mai însorite. Dacă nu este prea cald și uscat, vei putea să plantezi o gamă largă de plante care vor prospera. O grădină orientată spre nord-est va avea cel mai probabil multă umbră, însă acest lucru poate fi o oportunitate de a crește plante care preferă umbra.
Pentru a stabili ce orientare are grădina ta, petrece puțin timp în aceasta și urmărește unde se află soarele și umbra pe parcursul zilei. Acest lucru te va ajuta să planifici ce zone ale grădinii sunt mai indicate pentru anumite lucruri.


Microclimate
Toate grădinile conțin o serie de microclimate determinate de diverși factori; lumina, căldura, vântul, zona și nivelurile de umezeală pot influența un microclimat. De exemplu, zonele adăpostite de la poalele unui deal pot deveni zone de îngheț pe timpul iernii, când aerul rece coboară. De asemenea, dacă te afli într-o zonă cu vânt, este mai puțin probabil să ai parte de îngheț. Observarea și înțelegerea diverselor zone din grădina ta te va ajuta să faci cele mai bune alegeri cu privire la ce zone vor fi cele mai bune pentru o zonă de șezut sau ce plante vor fi potrivite în fiecare zonă.


Sol
Solul este format din particule de piatră fărâmițate îmbogățite cu materie organică în descompunere. Procesul de descompunereeste ajutat de milioane de bacterii și ciuperci, esențiale pentru crearea unui sol bogat și fertil. Unii grădinari tratează tipul de sol ca pe o misiuneștiințifică, însă nu este nevoie să ajungi la o înțelegere atât de profundă! Multe plante sunt foarte adaptabile și se vor simți bine într-o varietate de soluri.Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi sunt despre drenarea solului și dacă este sau nufoarte acid sau alcalin.
•Solul argilo-nisipos reține umezeala bine, dar o lasă să se scurgă liber, astfel că nu va fi impregnat cu apă.
•Solul argilos poate fi foarte greu în condiții de umezeală și greu de drenat, apoi uscat și dur în anotimpul cald
•Solul calcaros are particule foarte fine și permite scurgerea liberă, fiind adeseori uscat
•Solul nisipos este granulos și permite scurgerea liberă, nereținând apa
Calcarul este cel mai alcalin sol, însă celelalte pot fi acide sau alcaline, astfel că poate merita să investești într-un testerde pH pentru a vedea ce tip de sol ai. Dacă nu îți surâde acest lucru, uită-te în jur pentru a vedea ce crește, lucru care îți va indica destul de bine ce îi priește solului tău. Poți chiar să ai o discuție cu vecinii tăi, aceștia pot ști ce crește bine în grădina lor, lucruri care ți se pot aplica și ție.

Composturi comerciale
Aceste composturi sunt realizate din materie organică îmbogățită cu nutrienți. Pot fi utilizate ca mediu de creștere în recipiente sau în jurul plantelor din sol. Compostul are o durată de viață limitată, deoarece este complet organic, iar nutrienții din acesta rezistă o perioadă scurtă (în jur de 6 săptămâni). Așadar, dacă folosești compost pentru a crește plantele în recipiente, este important să le hrănești periodic. Unele composturi conțin o substanță denumită John Innes. Aceasta este o formulă care conține un element de sol și care poate ajuta compostul să își mențină structura și durata de viață. Este utilă în special atunci când plantezi într-un recipient timp îndelungat. Există multe composturi diferite disponibile, inclusiv unele pentru creșterea legumelor sau a plantelor ericacee (cărora le place solul acid).


Amelioratori de sol
Amelioratorii de sol îmbunătățesc structura solului, ajută la reținerea umezelii și încurajează organismele benefice, precum râmele, putând ajuta plantele tale să crească puternice și sănătoase. Aceștia funcționează prin adăugarea de humus în sol –materie organică moartă și în descompunere care este vitală pentru creșterea plantelor. Compostul de grădină putrezit bine este cea mai ieftină opțiune și un ameliorator de sol excelent. Poți cumpăra și alți amelioratori precum bălegarul, humusul din frunze și compostul de ciuperci, însă pot fi destul de costisitori dacă ai o grădină mare.


Folosirea mulciului
Mulciul este orice material, organic sau nu, care este împrăștiat pe suprafața solului pentru a reține umezeala și a împiedica dezvoltarea buruienilor. Așchiile de scoarță și compostul constituie un mulci excelent și vor putrezi pentru a adăuga nutrienți solului.
Unul dintre cele mai bune lucruri despre grădinărit este că există întotdeauna ceva nou de învățat și chiar și cei mai experimentați grădinari vor recunoaște acest lucru. Dacă începi prin a înțelege unii dintre acești termeni, acest lucru te va ajuta în experiența ta de creare a unui spațiu exterior minunat și îți va oferi și încrederea de a cumpăra produsele și plantele potrivite pentru grădina ta.

 

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360