Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Înțelegerea grădinii tale – o referință pentru începători

Înțelegerea grădinii tale – o referință pentru începători

Există destul de mult jargon pe care îl poți auzi atunci când îi asculți pe alți grădinari, care poate fi destul de derutant și te poate face să fugi cât vezi cu ochii. Acest ghid te va ajuta să filtrezi acest limbaj, să-ți înțelegi spațiul și să iei deciziile potrivite pentru grădina ta.
Acest ghid util îți va prezenta câteva dintre lucrurile care pot face o diferență în modul în care utilizezi și îți planificigrădina.


Orientare
Orientarea înseamnă modul în care este poziționată grădina ta față de soare. Grădinile orientate spre sud-vest sunt în general cele mai căutate, deoarece vor fi mai calde, mai însorite. Dacă nu este prea cald și uscat, vei putea să plantezi o gamă largă de plante care vor prospera. O grădină orientată spre nord-est va avea cel mai probabil multă umbră, însă acest lucru poate fi o oportunitate de a crește plante care preferă umbra.
Pentru a stabili ce orientare are grădina ta, petrece puțin timp în aceasta și urmărește unde se află soarele și umbra pe parcursul zilei. Acest lucru te va ajuta să planifici ce zone ale grădinii sunt mai indicate pentru anumite lucruri.


Microclimate
Toate grădinile conțin o serie de microclimate determinate de diverși factori; lumina, căldura, vântul, zona și nivelurile de umezeală pot influența un microclimat. De exemplu, zonele adăpostite de la poalele unui deal pot deveni zone de îngheț pe timpul iernii, când aerul rece coboară. De asemenea, dacă te afli într-o zonă cu vânt, este mai puțin probabil să ai parte de îngheț. Observarea și înțelegerea diverselor zone din grădina ta te va ajuta să faci cele mai bune alegeri cu privire la ce zone vor fi cele mai bune pentru o zonă de șezut sau ce plante vor fi potrivite în fiecare zonă.


Sol
Solul este format din particule de piatră fărâmițate îmbogățite cu materie organică în descompunere. Procesul de descompunereeste ajutat de milioane de bacterii și ciuperci, esențiale pentru crearea unui sol bogat și fertil. Unii grădinari tratează tipul de sol ca pe o misiuneștiințifică, însă nu este nevoie să ajungi la o înțelegere atât de profundă! Multe plante sunt foarte adaptabile și se vor simți bine într-o varietate de soluri.Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi sunt despre drenarea solului și dacă este sau nufoarte acid sau alcalin.
•Solul argilo-nisipos reține umezeala bine, dar o lasă să se scurgă liber, astfel că nu va fi impregnat cu apă.
•Solul argilos poate fi foarte greu în condiții de umezeală și greu de drenat, apoi uscat și dur în anotimpul cald
•Solul calcaros are particule foarte fine și permite scurgerea liberă, fiind adeseori uscat
•Solul nisipos este granulos și permite scurgerea liberă, nereținând apa
Calcarul este cel mai alcalin sol, însă celelalte pot fi acide sau alcaline, astfel că poate merita să investești într-un testerde pH pentru a vedea ce tip de sol ai. Dacă nu îți surâde acest lucru, uită-te în jur pentru a vedea ce crește, lucru care îți va indica destul de bine ce îi priește solului tău. Poți chiar să ai o discuție cu vecinii tăi, aceștia pot ști ce crește bine în grădina lor, lucruri care ți se pot aplica și ție.

Composturi comerciale
Aceste composturi sunt realizate din materie organică îmbogățită cu nutrienți. Pot fi utilizate ca mediu de creștere în recipiente sau în jurul plantelor din sol. Compostul are o durată de viață limitată, deoarece este complet organic, iar nutrienții din acesta rezistă o perioadă scurtă (în jur de 6 săptămâni). Așadar, dacă folosești compost pentru a crește plantele în recipiente, este important să le hrănești periodic. Unele composturi conțin o substanță denumită John Innes. Aceasta este o formulă care conține un element de sol și care poate ajuta compostul să își mențină structura și durata de viață. Este utilă în special atunci când plantezi într-un recipient timp îndelungat. Există multe composturi diferite disponibile, inclusiv unele pentru creșterea legumelor sau a plantelor ericacee (cărora le place solul acid).


Amelioratori de sol
Amelioratorii de sol îmbunătățesc structura solului, ajută la reținerea umezelii și încurajează organismele benefice, precum râmele, putând ajuta plantele tale să crească puternice și sănătoase. Aceștia funcționează prin adăugarea de humus în sol –materie organică moartă și în descompunere care este vitală pentru creșterea plantelor. Compostul de grădină putrezit bine este cea mai ieftină opțiune și un ameliorator de sol excelent. Poți cumpăra și alți amelioratori precum bălegarul, humusul din frunze și compostul de ciuperci, însă pot fi destul de costisitori dacă ai o grădină mare.


Folosirea mulciului
Mulciul este orice material, organic sau nu, care este împrăștiat pe suprafața solului pentru a reține umezeala și a împiedica dezvoltarea buruienilor. Așchiile de scoarță și compostul constituie un mulci excelent și vor putrezi pentru a adăuga nutrienți solului.
Unul dintre cele mai bune lucruri despre grădinărit este că există întotdeauna ceva nou de învățat și chiar și cei mai experimentați grădinari vor recunoaște acest lucru. Dacă începi prin a înțelege unii dintre acești termeni, acest lucru te va ajuta în experiența ta de creare a unui spațiu exterior minunat și îți va oferi și încrederea de a cumpăra produsele și plantele potrivite pentru grădina ta.

 

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult