Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să instalezi un sistem de irigare

Cum să instalezi un sistem de irigare

Se încarcă...
2986 vizualizări

Petrecerea timpului pentru a îngriji grădina poate fi un hobby plăcut și relaxant, indiferent dacă ești un grădinar pasionat saupreferi întreținerea minimă. În timp ce unele operațiuni sunt manuale și trebuie efectuate cu mâna, există multe altele care pot fi simplificate cu sisteme automate.

Un sistem de irigare, de exemplu, udă doar plantele care au nevoie, atunci când au nevoie. Acesta este ușor de controlat și, odată montat, îți va economisi timpul și te va scuti de efort.

Începe prin a consulta ghidul nostru de cumpărare a unui sistem de irigare pentru a găsi sistemul potrivit pentru nevoile tale. După ce alegi setul, folosește acest ghid simplu pentru a instala noul tău sistem de irigare.


Uneltele și materialele necesare:

  • Set de irigare (caută unul care este furnizat cu perforator pentru furtun și cheie, dacă nu ai astfel de unelte)
  • Cuțit utilitar
  • Mulci
  • Temporizator de udare (dacă setul tău de irigare nu este furnizat cu un astfel de instrument)

Siguranța pe primul loc:

  • Citește întotdeauna cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj.
  • Păstrează cuțitele și perforatoarele la distanță de copii și animale.
  • Poartă mănuși atunci când folosești unelte ascuțite.

Vei avea, de asemenea, nevoie de acces la un robinet de exterior și de furtun suplimentar dacă robinetul este amplasat la distanță de straturile tale de flori.


Pasul 1
Măsoară și schițează zona în care vrei să montezi sistemul de irigare. Te poate ajuta schițarea pe o tabletă, pe un computer saupe hârtie milimetrică. Ia în considerare locul de amplasare a sursei de apă și măsoară cât de departe va trebui să așezi furtunul pentru a ajunge laaceasta. Acest lucru te va ajuta să stabilești dacă este nevoie de furtunuri suplimentare.


Pasul 2
Apoi, așază furtunul principal de alimentare de-a lungul zonelor care necesită irigare. Va trebui să lucrezi printre plante crescute sau în jurul marginilor straturilor. Poți folosi, de asemenea, țăruși de susținere pentru a ridica furtunul de pe sol.

Dacă ai nevoie să schimbi direcția furtunului, taie-l și adaugă un conector în formă de T sau L, în funcție de direcțiile în care ai nevoie să îl ramifici.

Pasul 3
După ce furtunul principal este așezat, închide capătul (sau capetele, dacă l-ai ramificat în mai multe direcții) răsucindu-l peste furtun și introducându-l în dopul de capăt. Dacă setul tău nu conține un dop de capăt, poți folosi o clemă pentru a-l păstra închis. Astfel, furtunul este etanșat și astfel sunt prevenite scurgerile de apă.


Pasul 4
Poziționează picurătoarele sau aspersoarele aproape de fiecare plantă. Dacă folosești microaspersoare pentru a uda legume care cresc pe sol sau suprafețe cu gazon, poziționează aspersoare de 90°într-un colț, aspersoare de 180°de-a lungul marginilor, sau aspersoare de 360°în mijlocul suprafeței.


Pasul 5
Apoi, folosește cleștele perforator pentru a crea orificii în furtunul principal acolo unde vei introduce tuburi de alimentare pentru a se conecta la picurătoare sau aspersoare.

•Dacă folosești cleștele perforator furnizat cu setul tău, orificiile vor avea diametrul perfect pentru tuburile de alimentare, evitând riscul de scurgeri. Dacă setul tău nu conține clește perforator, poți alege unul separat de aici.
•Dacă ai creat din greșeală un orificiu într-un loc unde nu era necesar poți folosi un dop pentru a etanșa la loc.


Pasul 6
Taie secțiuni ale tuburilor tale de alimentare pe lungime și folosește-le pentru a conecta picurătoarele sau aspersoarele la furtunul principal de alimentare. Folosește conectori pentru a schimba direcția tuburilor de alimentare dacă ai plante în spații strâmte.


•Reține, majoritatea picurătoarelor și capetelor aspersoarelor sunt reglabile, ceea ce înseamnă că le poți seta să furnizeze cantitatea de apă pe care o dorești. Solurile nisipoase, de exemplu, vor avea nevoie de mai multă apă decât solurile argiloase. Reglează folosind cheia furnizată cu setul tău sau alege una de aici.


Pasul 7
După ce ai montat sistemul, fixează furtunul principal în sol cu țăruși la aproximativ fiecare 30-60cm. Poți ascunde mare partedin furtun sub un strat de mulci dacă dorești să nu fie vizibil. Asigură-te însă că nu îngropi sau blochezi cu pământ niciun aspersor.


Pasul 8
Dacă incluzi plante în ghivece în sistemul tău de irigare, poți amplasa un tub de alimentare lângă ghivece, pe care să-l conectezi la furtunul principal. Taie tubul de alimentare după cum este necesar și adaugă picurătoare înainte de a fixa deasupra plantelor în ghivece cu țăruși de susținere.

Este posibil să ai nevoie de conectori în formă de L pentru a atașa aceste tuburi de alimentare de furtunul principal. Poți face același lucru cu microaspersoarele, doar poziționează-le în ghiveci, cu țăruși pentru a le ridica, dacă este necesar.


Pasul 9
Acum că sistemul tău este montat, poți conecta un temporizator de udare la robinet și apoi conecta furtunul principal la temporizator. Adaugă furtun suplimentar dacă este nevoie și atașează-l direct la capătul furtunului principal conectat la temporizator și robinet folosind un conector filetat sau un adaptor pentru robinet.

Pasul 10
Setează temporizatorul și deschide robinetul. Verifică dacă apa curge din picurătoare sau aspersoare și ajunge la toate planteletale. Reglează poziționarea acelora care au nevoie.


Acum te poți relaxa și te poți bucura de grădina ta, fără a trebui să te preocupi de udarea manuală!


Sfaturi importante
Irigarea ecologică cu temporizatoare și senzori
De ce să nu irigi plantele noaptea folosind temporizatorul? Vei economisi apă, deoarece se va pierde mai puțină din cauza evaporării pe timpul zilei ca urmare a căldurii soarelui.

De asemenea, poți să oprești temporizatorul în timpul perioadelor de ploaie dacă plantele sunt expuse și pot beneficia de apa de ploaie.
Poți să te gândești chiar la instalarea unui senzor de ploaie, care va opri automat sistemul de irigare atunci când detectează 5mm de apă de ploaie.


Lunile de iarnă
Pentru a preveni orice deteriorări, recomandăm depozitarea setului de irigare pe timpul lunilor reci de iarnă, când plantele nu vor avea nevoie de udare periodică.


Spală delicat furtunurile și conectorii în apă caldă și lasă-i să se usuce complet. Strânge furtunul ordonat și introdu-l în șopron, garaj sau o cutie de depozitare. Deconectează temporizatorul și conectorii și depozitează-i și pe aceștia.

 Vezi și alte articole despre irigarea gradinii:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360