Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Idei și sfaturi pentru adăposturi în grădinile cu vânt

Idei și sfaturi pentru adăposturi în grădinile cu vânt

Dacă locuiești într-o zonă expusă, indiferent dacă este într-o zonă de coastă, pe un teren mlăștinos sau doar într-o regiune cu mult vânt, vântul poate fi o provocare reală în grădină. Există diverse posibilități de a crea adăpost pentru a reduce impactul vântului.


Fără protecție naturală, grădinile expuse pot fi afectate de vânturile puternice. Iar vântul nu este doar deranjant, ci poateafecta mai ales plantele în dezvoltare, împiedicând răsadurile să prindă rădăcini și oprind creșterea copacilor și arbuștilor. Solul în care cresc plantele poate avea de suferit, de asemenea, acestea uscându-se din cauza vântului.
Vestea bună este că poți folosi niște structuri pentru a împiedica aceste lucruri. De la garduri vii la paravane de grădină, poți introduce adăposturi pentru a asigura supraviețuirea plantelor tale. Totuși, merită reținut că apărătorile mai solide pot fi vulnerabile dacă vânturile sunt foarte puternice, în timp ce plantarea unei perdele de protecție sau a unui gard viu difuzează vântul.


Cele mai bune metode a soluționa problema vântului:
•Plantează garduri vii ca paravânt natural. Plantarea unui gard viu în fața vântului predominant va crea un paravânt natural reducând viteza vântului, protejând plantele din grădină și oferind adăpost vietăților din aceasta.
•Utilizează paravane de grădină și garduri țesute
•Ridică structuri în care te poți adăposti de vânt
•Creează o perdea de protecție într-o grădină mare
•Alege plante care rezistă vânturilor puternice
•Alege plante flexibile
•Udă bine grădina expusă vântului
•Adaugă un strat superior de pământ și mulci


Plantează garduri vii ca paravânt natural
Plantarea unui gard viu în fața vântului predominant va crea un paravânt natural reducând viteza vântului, protejând planteledin grădină și oferind adăpost vietăților din aceasta. Paravânturile naturale pot fi un gard viu sau un rând simplu sau dublu de copaci, astfel că pot fi create în majoritatea grădinilor.
Paravânturile pot fi, de asemenea, plantate în grădină, pentru a crea locuri ferite și microclimate. Plantează varietățile aleseapropiat, pe un rând, la distanțe de 30-90cm. Aplică mulci și udă bine până când prind rădăcini și toaletează-le anual pentru a le păstra dense.

  • Păducelul arată excelent atunci când este plantat în grupuri și poate oferi paravanul necesar împotriva vânturilor puternice. În mai înfloresc flori albe, urmate de fructe rotunde, lucioase. Deși păducelul își pierde frunzele, rămurelele cresc în structuri atât de complexe încât pot oferi protecție contra vântului. Păducelul este o alegere excelentă, deoarece atrage în grădina ta o varietate de vietăți, inclusiv albine, fluturi și păsări.
  • Rosa rugosa este un trandafir rezistent, cu flori frumoase roz sau albe și un frunziș dens, greu de pătruns, astfel că funcționează foarte bine ca gard viu împotriva vântului. De asemenea, constituie un gard viu superb cu flori de vară, iar când înflorește este acoperit de flori mari parfumate, urmate de măceșe mari roșii.
  • Dacă grădina este expusă vântului deoarece locuiești într-o zonă de coastă, alege garduri vii care tolerează sarea adusă în atmosferă. Berberis oferă un punct de interes pe tot parcursul anului, cu frunzele decorative, florile frumoase și fructele lucioase. Această plantănu este afectată de sare și este ideală pentru construirea de cuiburi ale păsărilor.
  • Escallonia este foarte potrivită pe litoral. Are frunze lucioase de culoare verde închis și flori parfumate sub formă de clopoței, care înfloresc din iunie până în octombrie. Varietățile diferite au flori de culori diferite.
  • Salba moale crește rapid, iar toamna capsulele roz se desfac, lăsând să se vadă fructele portocalii. Această plantă se simte bine atât înzonele de coastă, cât și în afara acestora.

Utilizează paravane de grădină și garduri țesute
Este posibil să nu ai spațiul necesar pentru a planta straturi de copaci și arbuști pentru a respinge vântul. Sau răbdarea dea aștepta ca aceștia să crească. În schimb, poți utiliza paravane de grădină și garduri țesute, la fel de eficient. Sau poți utiliza paravane artificiale cu paravane vii, pentru a oferi adăpost arbuștilor pe care i-ai plantat până ce aceștia se dezvoltă.
Paravanul de grădină maro Willow (H) 1,8m (l) 1,8m (pachet de 3 buc.) este un paravan decorativ țesut și lăcuit
cu un aspect rustic natural, acționând excelent ca separator și paravânt. Stilul unic creează fundalul perfect pentru orice decor de grădină și funcționează bine în contrast cu diversele nuanțe de verde și auriu. Este atrăgător în special în combinație cu ierburi care dansează în vânt. Panoul 1/2 transparent neva Blooma este un paravan rezistent din acrilic care difuzează bine vântul. Are o secțiune transparentă care va păstra lumina în grădina ta. Panoul poate fi poziționat atât vertical, cât și orizontal, și este ușor de asamblat: trebuie doar să glisezi panourile în stâlpii neva pentru gard cu caneluri. Stâlpii și panourile sunt vânduți separat.


Creează o perdea de protecție într-o grădină mare
O perdea de protecție este un strat de copaci și arbuști, decalați pentru a filtra vântul și a devia și reduce puterea acestuia.Avantajul unei perdele de protecție este că va crește mult mai înaltă decât un gard viu și cu cât este mai înaltă, cu atât oferă o zonă de protecție mai mare. Cu toate acestea, deoarece perdelele de protecție au nevoie de 3-4 rânduri decalate de copaci și arbuști înalți, acestea sunt potrivite doar pentru grădinile și suprafețele mari de teren. The Woodland Trust vinde pachete de copaci pentru crearea de perdele de protecție, o combinație optimă de specii care vor crește împreună pentru a oferi protecție împotriva vântului. Această perdea de protecție va crea și o oază pentru vietățile sălbatice, aer și apă curate și va furniza alimente și combustibil; pachetul conține: stejari, vișini sălbatici, mesteceni, scorușe, păducei și aluni.


Ridică structuri în care te poți adăposti de vânt
O zonă de șezut sau de servit masa acoperită este ascunzătoarea perfectă și îți permite să te bucuri de grădină indiferent decât de tare bate vântul. Pavilionul Rowlinson Carmen este o structură modernă și elegantă care creează un adăpost intim și protejat, unde te poți relaxa și primi musafirii. Panourile perforate lasă lumina naturală să intre, iar podeaua și plafonul au un sistem cu lambă și uluc.

Alege plante care rezistă vânturilor puternice
Multe plante pot fi distruse de acțiunea vântului, așa că, dacă vânturile sunt frecvente în grădina ta, trebuie să plantezi specii care se simt bine în condiții dificile. Iată câteva dintre cele mai bune varietăți pentru a face față vântului.
• Eryngiumeste o plantă rezistentă, sculpturală, care face față vântului și poate supraviețui într-un loc uscat.
• Alliumcrește din bulbi care înfloresc spre sfârșitul primăverii, are un aspect dramatic, având capetele de flori mari sub formă circulară și formate din flori mici sub formă de stea. Allium este superb între grupuri de ierburi decorative.
• Cătușnicaare flori frumoase asemănătoare cu lavanda, fiind preferate de albine. După ce se dezvoltă este rezistentă la secetă și vânt.
• Geranium bohemicumsau mușcatele rezistente, au flori de culoare roz, mov și alb și sunt un magnet pentru insecte.
• Erysimumeste o micșunea perenă, care înflorește de la începutul verii până toamna, continuând și după aceea dacă vremea este blândă. Plantele nu au o durată mare de viață, dar se înmulțesc ușor prin tăiere. Un magnet pentru albine, fluturi și alte insecte.


Alege plante care rezistă vânturilor puternice
Apreciem plantele pentru modul în care arată și miros, după gust dacă sunt comestibile. Dar uităm adeseori cum se mișcă și pot anima o bordură. Iar dacă ai o grădină expusă vântului, poți profita și alege plante care se simt bine în vânt și se mișcă împreună cu acesta.
• Anemona japonezăeste denumită și floarea vântului, după modul în care planta înaltă se mișcă în jurul tulpinii lungi.
• Gaura (Whirling Butterflies)arată elegant și delicat, dar sunt plante foarte rezistente, iar florile se mișcă și se leagănă în vânt.
• Eragrostis elliottiieste o iarbă care atrage atenția, cu mănunchiuri de flori precum norii, care se balansează și sclipesc în vânt.
• Stipa tenuissimaeste o iarbă de briză, cu capete de flori pufoase, care oferă mișcări dramatice într-o grădină cu vânt. O iarbă versatilă, prezintă flori galbene subțiri.
• Burneteste o plantă perenă erbacee, cu flori pufoase ovale roșii sau albe, care se leagănă pe tulpinile subțiri în mijlocul verii.


Udă bine grădina expusă vântului
O grădină expusă vântului poate fi una uscată, așa că irigarea straturilor și a bordurilor pentru ca plantele să rămână umede și sănătoase este o idee bună. În cazul în care cauți un sistem de irigare eficient și flexibil pentru grădina ta, încearcă un sistem de irigare prin picurare. Acesta furnizează apa într-un ritm mult mai lent și treptat față de un sistem de irigare normal, permițându-ți să direcționezi apa direct la rădăcinile plantelor și legumelor tale. Setul de irigare Claber pentru zonele plantate este un set gata de utilizare care conține tot ce ai nevoie pentru a instala un sistem de irigare prin picurare. Acesta poate uda până la 60 de plante din straturi și borduri.

Adaugă un strat superior de pământ și mulci
Vântul poate sufla stratul de suprafață al solului. Adăugarea periodică de pământ nou va fi benefică solului, prin reintroducerea nutrienților, așa că poate fi util să investești într-un sac vrac de strat superior de pământ Verve. Un strat de mulci deasupra stratului superior de pământ va proteja la rândul său. Mulciul este practic orice material răspândit deasupra suprafeței solului. Acesta este utilizat pentru a reține umezeala în sol,a elimina buruienile, a păstra solul rece și a proteja rădăcinile plantelor. Deoarece mulciul este dens, poate rezista vântului. De asemenea, îmbunătățește aspectul straturilor și bordurilor și se descompune în timp, îmbunătățind fertilitatea solului. Împrăștie pachetul de 1000l de mulci din așchii de lemnde 10-50mm Veolia la o grosime de cel puțin 5cm în toată grădina, inclusiv la baza copacilor, a arbuștilor și în jurul plantelor din borduri și straturi de flori.

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult