Idei și inspirație
Cum să montezi draperii și jaluzele

Cum să montezi draperii și jaluzele

Se încarcă...

Draperiile și jaluzelele au rolul de a bloca lumina, precum și de a oferi mai multă intimitate. Însă acestea pot fi și elemente de design distinctive, introducând culoare, model și textură în orice încăpere din locuința ta. De asemenea, șinele și galeriile pentru draperii pot avea numeroase modele diferite, pentru a se potrivi oricărui stil de interior. Dacă optezi pentru draperii gata confecționate, este o idee bună să le alegi înainte de a cumpăra șina sau galeria, întrucât poți afla că sunt concepute să fie agățate de un anumit sistem de prindere. Există câteva metode de montare a draperiilor sau a jaluzelelor în funcție de tip, astfel că îți vom prezenta fiecare tip mai jos.

Siguranța pe primul loc

Înainte de a da găuri într-un perete, verifică întotdeauna dacă nu există țevi sau cabluri în perete, folosind un detector electronic. Nu găuri niciodată direct deasupra sau sub un corp de iluminat sau o priză.

Șnururile jaluzelelor făcute bucle reprezintă un pericol potențial pentru bebeluși sau copii mici, așadar montează un dispozitiv de siguranță care să țină șnurul tensionat sau într-un loc inaccesibil, cum ar fi eclisă, clips în formă de P sau conector de rupere a lanțului. Evită amplasarea unui pătuț, pat, țarc sau scaun înalt de copii în apropierea unui șnur, precum și poziționarea oricărui obiect de mobilier lângă o fereastră, pe care un copil ar putea să se cațăre și să ajungă la un șnur.

Cum să montezi jaluzelele rulou

Jaluzelele rulou au numeroase culori, modele și dimensiuni. Va trebui să decizi dacă vrei ca jaluzeaua să fie montată în interiorul sau deasupra ancadramentului ferestrei și să iei măsurătorile înainte de a merge la cumpărături. Dacă jaluzeaua va intra în ancadrament, reține că va trebui să lași puțin spațiu de fiecare parte, pentru ca aceasta să funcționeze ușor. Multe dintre jaluzele pot fi tăiate la dimensiunile dorite, însă ar trebui să verifici dacă producătorul recomandă acest lucru.

Pasul 1

Măsoară lățimea ancadramentului; nu uita să lași suficient spațiu de fiecare parte pentru jaluzea (consultă instrucțiunile producătorului cu privire la cât spațiu să lași). Verifică, de asemenea, să nu existe țevi sau cabluri ascunse. Apoi marchează pozițiile suporturilor în colțurile superioare, folosind o nivelă cu bulă de aer pentru a te asigura că sunt drepte.

Pasul 2

Desfășoară jaluzeaua și marchează lățimea pe tubul din carton. Taie tubul cu un bomfaier, folosind un rest de lemn pentru a proteja suprafața de mai jos, dacă este necesar.

Pasul 3

Măsoară și marchează lățimea pe spatele jaluzelei cu un creion. Utilizează o riglă de verificare a suprafețelor pentru a desena o linie de tăiere estompată de-a lungul jaluzelei și taie cu atenție urmând această linie cu ajutorul unor foarfece ascuțite.

Pasul 4

Montează placa goală într-un capăt, iar sistemul lanțului în celălalt capăt. Împinge-le înăuntru apăsând de o suprafață dură sau lovind ușor cu un ciocan.

Pasul 5

Utilizează un ac de punctare pentru a face găurile inițiale și apoi dă găuri în cadrul ferestrei. După aceea, fixează suporturile cu șuruburile furnizate. Dacă montezi jaluzeaua de un cadru de fereastră din PVC, vei avea nevoie de șuruburi autofiletante.

Pasul 6

Introdu jaluzeaua în cele două suporturi și testează dacă funcționează corespunzător.

Cum să montezi o șină pentru draperii

Pentru a lăsa să pătrundă suficientă lumină, draperiile trebuie să poată fi trase în afara ferestrei. Pentru a te asigura că draperiile tale îndeplinesc această condiție, va trebui probabil să montezi șina pe peretele de deasupra ancadramentului ferestrei, deși ai putea să o montezi și la interiorul ancadramentului.

Dacă agăți draperiile deasupra unei ferestre de tip bovindou, folosește șine flexibile. Este posibil ca șuruburile furnizate cu o șină pentru draperii să nu fie suficient de lungi pentru a fixa șina în mod sigur, în special dacă gipsul tău este vechi și ușor sfărâmicios. În această situație, poți utiliza fie șuruburi mai lungi și dibluri, fie înșuruba în lemnul solid din tavan.

Pasul 1

Începe prin a măsura lungimea șinei de care vei prinde draperiile. Dacă ai o fereastră lată sau draperii groase, șina va trebui să se prelungească mai mult decât dacă materialul folosit este unul ușor. Taie șina folosind un bomfaier cu dinți fini, apoi marchează poziția de fixare pentru primii 25 mm în afara marginii verticale a ancadramentului și la 50 mm în sus. Repetă operația la celălalt capăt și apoi marchează pozițiile suporturilor rămase la intervale egale, măsurând pentru fiecare 50 mm în sus de la partea superioară a ancadramentului ferestrei. Utilizează o nivelă cu bulă de aer lungă pentru a te asigura că marcajele sunt drepte.

Pasul 2

Verifică să nu existe țevi sau cabluri ascunse, apoi realizează găurile de fixare și introdu diblurile cu dimensiunea corectă pentru șuruburile tale. Înșurubează suporturile în poziție. Declicurile suporturilor în care se montează șina trebuie să fie orientate în față.

Pasul 3

Pentru a monta capetele, glisați câte unul la fiecare capăt al șinei și strângeți șuruburile rămase.

Pasul 4

Amplasează șina în gaura unuia dintre suporturile de la capete și împinge în declic până auzi sunetul specific. Apoi prinde șina în fiecare suport de aceeași manieră.

Cum să monteți o galerie pentru draperii

Galeriile pentru draperii pot fi din metal, lemn sau plastic și oferă posibilitatea de a include mai multe elemente decorative decât șinele standard. Draperiile sunt prinse de ochiuri metalice, inele sau bride de material. Poți ajusta lungimea anumitor galerii pentru draperii sau poți tăia altele pentru a se potrivi folosind un bomfaier cu dinți fini. Dacă vrei să agăți draperii foarte grele sau gipsul tău nu este extrem de solid, este posibil să fie nevoie să folosești șuruburi mai lungi decât cele furnizate la pachet cu galeria.

Pasul 1

Suporturile de la capete pentru galeria ta trebuie poziționate la cel puțin 50 mm de fiecare capăt al ancadramentului. Marchează pozițiile pentru cele două suporturi de capete și apoi verifică dacă sunt drepte cu o nivelă cu bulă de aer lungă.

Pasul 2

După ce te-ai asigurat că nu există țevi sau cabluri ascunse, găurește în pozițiile marcate folosind un burghiu pentru zidărie. Introdu dibluri și înșurubează suporturile.

Pasul 3

Asamblează galeria (tăind sau ajustând lungimea, dacă este necesar), apoi gliseaz-o prin suporturi. Lasă un inel pentru draperie în afara fiecărui suport, iar restul între suporturi.

Cum să faci tiv draperiilor

Nu e nevoie să renunți la a cumpăra draperiile gata confecționate pe care le dorești doar pentru că nu au lungimea potrivită pentru ferestrele tale. Cu un tiv termoadeziv nici nu ai nevoie de o mașină de cusut.

Pasul 1

Spală draperiile înainte de a le tivi, deoarece materialul poate intra puțin la apă. Toate draperiile noastre pot fi spălate la mașina de spălat rufe la 30 °C.

Pasul 2

Primul pas este să decizi cât de lungă vrei să fie draperia. Măsoară lungimea de la galeria sau șina pentru draperii. Ia în considerare tipul de prindere și stilul draperiei, întrucât acestea vor afecta lungimea finală.

Pasul 3

Așază prima draperie pe jos, plană, astfel încât să privești la partea de pe spate. Pentru a lăsa material pentru tiv, măsoară lungimea draperiei plus 100 mm de la banda termoadezivă. Marchează cu cretă sau creion pe material. Folosește o riglă lungă pentru a obține o linie de tăiere dreaptă și verifică din nou măsurătorile. Procedează la fel cu cealaltă draperie, tăind orice material care este în plus cu foarfece ascuțite.

Pasul 4

Setează temperatura fierului de călcat la lână/poliester. Cu fața draperiei în jos, măsoară 50 mm din partea de jos a materialului și pliază. Pliază peste alți 50 mm, folosind ace pentru a menține materialul în poziție. Apoi calcă materialul pliat pentru a forma o dungă clară.

Pasul 5

Scoate acele și ridică materialul de-a lungul dungii. Așază banda termoadezivă în interiorul pliului, adiacent dungii. Fă această operație de-a lungul întregii lățimi a draperiei și taie banda la capăt, după ce verifici că a ajuns până la margine.

Pasul 6

Verifică dacă banda adezivă este plată și prinsă perfect în material. Apoi plimbă fierul de călcat fierbinte pe fiecare parte, ținându-l și apăsând timp de 6-10 secunde. Deplasează-te pe întreaga lățime a draperiei, având grijă să nu întinzi materialul. Așteaptă 2 minute până la întărirea adezivului înainte să miști materialul. Repetă procesul pentru cealaltă draperie.

Sfat important

Cordoanele draperiei – Acestea sunt bucăți de material care țin draperia atunci când este deschisă. Prinde-le după ce montezi draperiile, pentru a fi sigur că le așezi în poziția corectă.

Află aici cum să alegi jaluzelele și draperiile potrivite.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360