Plantele de apartament nu au doar rol estetic în casa ta, ci și rol terapeutic pentru starea ta de spirit. Este dovedit științific faptul că plantele te fac să te simți mai bine, contribuie la scăderea nivelului stresului și curată aerul din locuința ta.
Pentru a avea parte de toate beneficiile pe care ți le oferă plantele de apartament, ele trebuie îngrijite că la carte și au nevoie de atenție din partea ta. Din fericire, nu este deloc greu să îngrijești colțul verde din casă ta. Iată, mai jos, ce ai de făcut pentru că plantele tale de interior să-și păstreze frumusețea:
Îngrijirea plantelor de apartament în funcție de anotimp
Plantele de interior nu se îngrijesc pe tot parcursul anului la fel. Nevoile lor sunt diferite, iar dacă îți dorești că ele să fie sanatose și verzi, este neapărat necesar să te ghidezi după necesitățile lor în funcție de condițiile meteorologice.
În caz contrar, plantele nu riscă doar să își piardă din frunze sau să nu mai înflorească, ci pot inclusiv să se usuce complet. Chiar dacă nu sunt într-o grădină în aer liber, asta nu înseamnă că plantele de interior nu sunt influențate de schimbarea anotimpurilor. Lumina, umiditatea din aer și din pământ, temperatura ambientală – elemente vitale pentru sănătatea plantelor, diferă de la un anotimp la altul chiar și în interior.
Iată, așadar, ce ai de făcut în funcție de anotimp pentru a îngriji ca la carte plantele din casa ta:
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de apartament primăvara
Primăvara temperaturile încep să crească, orele în care plantele au parte de lumină naturală sunt și ele în creștere, iar în interiorul casei aerul nu mai este la fel de uscat ca în timpul iernii, când sistemele de încălzire duc la o umiditate scăzută.
Cât de des trebuie să udăm plantele primăvara?
Primavăra începe perioada de vegetație activă, așa că necesarul de apă crește. Regula după care ar trebui să te ghidezi pentru udarea plantelor primăvara este menținerea pământului în permanență umed. În această perioadă a anului plantele au nevoie de cât mai multe substanțe nutrivite pentru a se dezvolta armonios și tocmai de aceea ar trebui udate o dată la două zile.
Desigur, frecvența udării depinde mult de specia plantei, vei găsi mai jos în articol recomandările de îngrijire pentru plantele de interior cele mai populare.
Primăvară este anotimpul potrivit pentru schimbarea pământului / a ghiveciului
În cazul în care vasul în care este în prezent a devenit neîncăpător, primăvară este un moment potrivit pentru schimbarea lui. Nu uită, însă, că transplantarea totală se face doar o dată la 2-3 ani (în funcție de mărimea ghiveciului și al ritmului de creștere al plantei), în vreme ce transplantarea parțială (înlocuirea pământului de la suprafață ghiveciului se face în fiecare primăvară).
Nutriția plantelor de apartament primăvara
Dacă îți dorești ca plantele tale de interior să se dezvolte armonios și să înflorească frumos, trebuie să iei în calcul administrarea de îngrășăminte. La începutul primăverii îngrășămintele administrate ar trebui să fie mai bogate în azot, așa că atunci când ești în căutarea unui fertilizant, urmărește acest aspect.
Mai târziu, cu cât se apropie vara, îngrășămintele pe care le administrezi ar trebui să aibă mai mult fosfor și potasiu, așa încât plantele tale să facă multe flori.
Tratarea plantelor de apartament împotriva paraziților
Chiar dacă sunt ținute în permanentă în casă, asta nu înseamnă că plantele de interior nu au probleme cu paraziții. Tratamentul împotriva paraziților implică administrarea de substanțe speciale pe care le găsești la fitofarmacii. În cazul unor paraziți precum acarienii, este de ajuns să pulverizezi plantă cu apă pentru a îndepărta musafirii nepoftiți.
Tratarea plantelor împotriva bolilor
În afară de infestarea cu paraziți, unele plante pot suferi și din cauza condițiilor de mediu – un vas prea mic, prea puțină lumină, prea multă sau prea puțînă apă. Dacă planta a crescut prea mult, ia în calcul transplantarea, informează-te cu privire la nevoile plantei în ceea ce privește lumina și oferă-i condițiile de care are nevoie. Încearcă pământul plantei cu degetul – dacă este uscat și are crăpături, udă-l mai frecvent (dar nu mult o singură dată), iar dacă este prea umed, mărește perioada dintre udări.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de apartament vara
Vara se schimbă condițiile de îngrijire. Plantele au nevoie de alte condiții pentru o dezvoltare sănătoasă, iar tu trebuie să îți schimbi obiceiurile în ceea ce privește întreținerea lor.
Cât de des trebuie să udăm plantele vara?
Vara, plantele au nevoie de multă apă. Temperaturile crescute duc la o uscare rapidă a solului, așa că trebuie să ții cont de asta și să le uzi mai des decât în alte anotimpuri. Desigur, fiecare floare are propriile nevoi, însă, orientativ, e bine să șții că majoritatea florilor trebuie udate vara o dată pe zi, preferabil seară sau dimineață, când este mai răcoare.
Nutriția plantelor de apartament pe durata verii
Pentru hrănirea plantelor de apartament în timpul verii poți apela la produse din fitofarmacie și din magazine cu produse pentru casă și grădina. Poți apela și la soluții naturale – la începutul verii o lingură de zat în pământul plantei poate face minuni, apă cu zahăr este și ea benefică, la fel și cojile de ou pisate, cenușă sau drojdia.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de apartament toamna
Toamna, plantele intră în repaus și nu mai au nevoie de la fel de multă atenție. Trebuie totuși să ții cont de soiul lor și să le oferi condițiile nececesare dezvoltării sănătoase.
Cât de des trebuie să udăm plantele toamna?
Odată cu debutul lunii septembrie, plantele trebuie udate mai rar. Fă un test simplu pentru a-ți da seama dacă planta are nevoie sau nu de apă – ridică ghiveciul. Dacă vasul este prea ușor, e cazul să uzi planta, iar dacă este greu, mai așteaptă una – două zile până la următoarea udare.
În timpul toamnei majoritatea plantelor au nevoie de un nivel de umiditate mai crescut. Poți amplasa vase cu apă lângă ele, în felul acesta ai și apă la îndemână atunci când le vei uda.
Întrerupem nutriția plantelor toamna?
Odată cu venirea toamnei, plantele de aparatament nu mai au nevoie de îngrășământ. Doar anumite specii, precum violetele africane, hibiscus sau impatiens (sporul casei) au nevoie de fertilizator și în această perioadă. Informează-te cu privire la nevoile fiecărui soi de plantă din acest punct de vedere.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de apartament iarna
În timpul iernii este neapărată nevoie să ai grijă la temperatură. Dacă ai ținut plantele în balcon în restul anului, acum e vremea să le aduci în casă. Nu uită, însă, că nici o temperatura prea ridicată nu le priește. Cel mai bine ar fi că plantele să stea în timpul iernii în cea mai răcoroasă camera din casă.
Cât de des trebuie să udăm plantele iarna?
În timpul iernii, udarile ar trebui să fie mai rare, în funcție de nevoile plantei. Verifică pământul înainte să îi pui apă. Orientativ, o dată la una-două săptămâni este suficient, însă depinde foaret mult și de plantă. Temperatura apei ar trebui să fie aceeași cu cea din camera.
Apă cu care uzi plantele poate fi și cea de la robinet, însă după ce a stat 2-3 zile într-un vas descoperit așa încât să se evapore clorul și sarurile să se lase pe fundul vasului. O altă varianta este fierberea apei și răcirea ei.
Este necesară hrănirea suplimentară a plantelor de apartament iarnă?
Că regulă generală, iarnă nu se aplică îngrășământ florilor de apartament. Singurele plante cărora le poți administra fertilizator în această perioada sunt cele care au înflorirea naturală iarnă. În cazul în care plantele pe care le ai au nevoie de îngrășământ și iarnă, este de preferat să folosești îngrășământ lichid, pe care să-l amesteci în apă cu care le uzi.
Care sunt cele mai rezistente plante de apartament?
Unele plante de apartament sunt foarte rezistente la orice condititii și rezistă cu brio chiar și în casele celor mai ocupate persoane din lume. Ficusul, cactusul în general și cactusul de Crăciun în special, bambusul, crăciuniță, crassula, violetă africană, până cocoșului, dracena, limba soacrei, epipremnum, voalul miresei, aloe vera, croton, palmierul pitic, crinul păcii, maranta.
Când trebuie schimbat ghiveciul unei flori?
Ghiveciul unei plante de interior trebuie schimbat atunci când plantă a crescut prea mult, dar și când achiziționezi o plantă nouă.
Cum se schimbă ghiveciul unei flori?
Pașii pe care trebuie să-i parcurgi sunt:
· scoate planta din ghiveci
· mărunțește cu grijă pământul cuprins de rădăcini
· elimina cu o foarfeca rădăcinile moarte și creează o ușoară aerisire, nu elimina, însă, total, pământul de pe rădăcini
· pune planta într-un nou ghiveci (curat, dacă nu este nou ar trebui curățat bine și dezinfectat, preferabil din lut ars și cu perforații la baza) cu 2-3 cm mai mare față de volumul de pământ cuprins în rădăcini și la baza căruia ai pus înainte cioburi de lut, spărtură de cărămidă, folie de platic perforată sau pietriș grosier
· completează cu pământ de flori umed și udă floarea
Cum scapi de puricii de pe plante sau de alți dăunători?
În general, orice dăunători ai plantelor urăsc apă, așa că poți rezolva majoritatea acestor probleme clătind bine cu dușul frunzele plantelor mai mari și scufundând în apă plantele mai mici.
Scufundarea se face astfel – într-o găleată amestecă câteva lingurițe de detergent de vase cu 3,5 litri de apă caldă, ține rădăcina plantei în vas și scufundă în apă doar frunzele și tulpină, apoi rotește plantă. Dăunătorii vor fi eliminați total în felul acesta. În cazul plantelor mai mari poți folosi aceeași soluție, însă va fi nevoie să o pulverizezi pe plantă pentru a îndepărta paraziții. Repetă operațiunile o dată pe săptămâna până la eliminarea totală a infestării. Scufundările și stropirile dau roade și dacă folosești o soluție dintr-un amestec de două părți apă și o parte alcool sanitar.
Mirosul de cimbru și de lavandă îndepărtează afidele, așa că poți plasa ghivece cu aceste plante lângă cele vulnerabile la dăunători pentru a le proteja. Utilă este și pulverizarea de 2-3 ori a frunzelor cu ceai de cimbru sau levănțică foarte concentrat.
Reguli esențiale pentru fertilizarea plantelor în ghiveci
În funcție de tipul de îngrășământ, există diverse reguli de administrare. Așadar, în cazul ingrasamantului lichid, el se administrează după ce plantă a fost udată, îngrășământul se diluaza după raportul 1 dop la 5 litri de apă, se aplică o dată la 3 zile în perioada de fertilizare a plantei, în cazul în care folosești bacuri de rezervă pentru udarea plantei, pune și fertilizatorul în bac, însă cu de două ori mai multă apă decât de obicei.
În cazul în care folosești îngrășământ granulat, el se repartizează uniform pe suprafață pământului sau se încorporează în pământ cu un bețișor.
Îngrășământul baton se înfige în pământ în poziție verticală, însă nu aproape de rădăcinile plantelor, și se îngroapă la 3 cm adâncime și la 10-15 cm distanță unul de altul. Îngrășământul foliar se aplică pe frunze prin pulverizare în aer liber sau în cadă pentru a evita că substanțele să ajungă și pe alte suprafețe din casă.
Sfaturi de îngrijire a celor mai comune plante de apartament
Pentru că îngrijrea plantelor depinde foarte mult de tipul lor, îți arătăm mai jos ce reguli de îngrijire trebuie să urmezi pentru cele mai populare și mai frumoase plante de apartament.
· are nevoie de un ghiveci cu diametrul de 15 – 20 de cm prevăzut cu găuri de scurgere a apei
· pământul trebuie să fie bine mărunțit, eventual amestecat cu perlita sau vermiculita
· are nevoie de cel puțin 6 ore de expunere directă la soare în fiecare zi, iar ghiveciul ar trebui rotit o dată la câteva săptămâni pentru că plantă să crească în mod egal
· temperatura ideală este de cel puțin 15 grade Celsius
· se udă regulat, iar pământul trebuie să fi mereu umezit, frunzele nu trebuie udate niciodată
· în tăvița ghiveciului se așază un strat de pietriș
· se folosesc fertilizatori bogați în potasiu într-un amestec de ¼ apă și doar în perioada în care apar bobocii.
· se îndepărtează florile ofilite și frunzele îngălbenite sau uscate, lăstarii uscați sau care dau semne de putrezire trebuie tăiați
Orhidee Phalaenopsis
· se udă des vara și ideal ar fi să fie udată din abundență deasupra chiuvetei, așa încât apă să treacă prin ea și să se scurgă prin găurile vasului, în vasul de sub ghiveci nu mai este nevoie să pui apă
· nu uda această plantă pe frunze
· are nevoie de lumină, dar nu trebuie lăsată în bătaia directă a soarelui
· temperatura ideală este cea cuprinsă între 18° și 30° C, fără fluctuații dese de temperatura
· se fertilizează cu soluție cu azot, fosfor și potasiu în părți egale, ideal în proporții de 20-20-20, când planta este în stare de repaus, are nevoie de o soluție cu mai mult azot, fertilizarea trebuie făcută o dată pe săptămâna, după ce este udată plantă
Aloe Vera
· are un ritm accelerat de creștere în primii ani și trebuie transplantat în ghivece mai mari în fiecare primăvară în primii 4 ani, apoi o dată la 3-4 ani
· are nevoie de mult soare
· se udă mai rar și doar atunci când simți că pământul este uscat
· ghiveciul trebuie neapărat să aibă găuri și un vas care să permită scurgerea apei în exces
Cactus
· se udă o dată pe săptămână și doar în farfuria de sub vasul său, pentru a-și trage singur apa de care are nevoie
· temperatura minimă pe care o suportă un cactus este de 10 grade Celsius
· aerisește zilnic încăperea în care ai un cactus, iar vara pulverizeaz-o cu apă
· în timpul iernii redu frecvența udărilor în mod treptat
Gerberă
· nu trebuie pusă în bătaia directă a soarelui, iar vara este de preferat să stea la loc umbrit, are nevoie de lumina 5-6 ore pe zi
· temperatura optimă este de 20-22 grade Celsius, iar iarnă de minimum 13-15 grade Celsius
· se udă regulat, dar fără ca apa să băltească în vasul de sub ghiveci, deoarece există riscul că rădăcinile să putrezească
Azaleea (rhododendron)
· are nevoie de multă apă, se udă o dată pe zi cu apă cu cel mult 2-3 grade mai rece decât temperatura ambientală
· temperatura optimă este de 23-25 de grade Celsius ziua și nu mai mică de 17 grade Celsius noaptea
· se îndepărtează florile și frunzele uscate, iar ramurile preaa lungi se taie o dată pe an
· trebuie așezată într-un loc cu penumbră
Plante verzi
· au nevoie de multă lumină
· se udă regulat, când observi că pământul este ușor uscat la suprafață
· frunzele se pulverizează cu apă la fiecare udare și se șterg cu o cârpă moale, poți să le ștergi și cu bere