Idei și inspirație
Cum să depozitezi eficient porumbul, pentru a evita deprecierea acestuia

Cum să depozitezi eficient porumbul, pentru a evita deprecierea acestuia

Se încarcă...

Indiferent de mărimea recoltei tale de porumb, pentru a obține un preț bun pe ea, vei fi nevoit să o păstrezi până vara sau poate până în anul următor. Pentru a face asta, vei fi nevoit să o depozitezi în condiții optime, deoarece, dacă începe să se deprecieze, va trebui să o vinzi mai rapid, la un preț mai mic.

Dacă porumbul nu este stocat corespunzator, pot apărea diverse probleme, precum boabe râncezite, mucegăite sau roase și golite de conținut de insecte și rozătoare. Iți explicăm  în acest articol cum să previi sau să soluționezi aceste probleme, pentru a profita la maximum de recolta de porumb.

Pasi de urmat inaintea depozitarii

Cum poate fi utilizat porumbul

Riscurile unei pastrari necorespunzatoare


Cum depozitezi adecvat porumbul in siloz

Metode alternative de depozitare

Daunatorii care pot afecta porumbul depozitat

Masuri preventive pentru evitarea deprecierii

Pași de urmat înaintea depozitării

Primul pas pentru depozitarea reușită a porumbului este să te asiguri că spațiul de stocare este pregătit pentru cerealele care urmează să fie păstrate. Asta include curățare, igienizare și chiar dezinsecție.

Igienizarea

Dacă locul de depozitare a fost folosit înainte pentru a stoca alte echipamente, precum îngrășământ sau chimicale, e important să le înlături și să speli interiorul, pentru ca porumbul să nu fie contaminat sau să prindă un miros neplăcut.

Dacă înainte a fost stocat tot porumb, înlătură toate urmele de la fosta cultură: semințe, mătase sau știuleți. Curăță tot spațiul, mai ales în locurile unde este posibil să existe găuri în podea, conductele de ventilare, echipamentul pe care îl folosești pentru a manevra porumbul, dar și exteriorul spațiului.

Dezinsecția

După curățarea completă, verifică dacă nu există găuri în structura spațiului prin care ar putea pătrunde rozătoare sau păsări. E mai ușor să le astupi în acest moment, pentru a preveni o posibilă infestație.
Mai apoi, e indicat să folosești un insecticid sub formă de spray pentru a face dezinsecția în întreg spațiul de depozitare.

Verificarea rezistenței la apă

Deoarece umiditatea crescută este problema principală a porumbului, trebuie să te asiguri că spațiul de depozitare este rezistent la apă. Pentru asta, inspectează-l imediat după o ploaie puternică. Repară eventualele găuri din acoperiș și asigură-te că sistemul de scurgere direcționează apa departe de structură și nu într-un punct în care ar putea ajunge pe depozit sau sub el.

Dacă spațiul are podeaua din beton crăpată sau murdară, ar trebui să o acoperi cu o folie de plastic pentru a împiedica umezeala să ajungă la cereale.

Cum poate fi utilizat porumbul

Porumbul este o cereală foarte versatilă, care poate fi folosită în mult mai multe moduri, nu doar sub forma de popcorn atunci când te uiți la filme sau drept porumb fiert pe faleză la mare. Iată câteva dintre multiplele utilizări ale acestuia:

  • Mălai: se obține prin măcinarea semințelor de porumb; cele măcinate mai mare se transformă în fulgi de porumb; prin măcinarea fină se obține o făina ce poate fi folosită la gătit, pentru pizza, mămăligă și chiar clătite;
  • Amidonul de porumb: se obține din endosperma porumbului și este folosit ca agent de îngroșare pentru diverse feluri de mâncare lichidă și ca o alternativă la talc în pudră pentru bebeluși;
  • Zahăr din porumb: se obține prin adaugarea unor enzime amidonului de porumb pentru a-l descompune în zahăr; poate fi folosit pentru a îndulci diverse produse;
  • Etanol: este alcoolul obținut prin distilarea cerealelor; poate fi folosit pentru mașinile care funcționează pe benzină, amestecat într-o proporție de 10% cu gaz;
  • Ceai din mătase de porumb: are proprietăți diuretice și este folosit pentru a trata o serie de afecțiuni (probleme cu tractul urinar, diabet), dar nu există dovezi științifice care să susțină aceste proprietăți;
  • Furaje pentru animale: știuleții pot fi măcinați pentru a hrăni animalele; mai pot fi folosiți și pentru a construi adăposturi pentru acestea;
  • Ulei: este produs prin strivirea germenilor de porumb; margarina este obținută din ulei de porumb; uleiul este utilizat și în industria comestică.

Riscurile unei păstrări necorespunzătoare

România s-a situat pe locul 1 în Uniunea Europeană la porumb și floarea soarelui în anul 2017.

De atunci, atât suprafața cultivată, cât și producția au scăzut, iar un factor ar putea fi modul de depozitare. Dacă porumbul nu este stocat la un nivel de umiditate potrivit și la anumite temperaturi, calitatea lui va scădea și poate deveni chiar neutilizabil.

Semințele de porumb sunt higroscopice, adică absorb umezeala din aer. Dacă spațiul nu este ventilat constant și umezeala atinge un nivel ridicat, semințele o vor absorbi și vor fermenta, prin oxidare anaerobă.

Prin această oxidare, temperatura din aer va crește și asta va provoca o schimbare chimică în interiorul porumbului. Mai exact, semințele vor deveni moi și gumoase și nu vor mai fi bune pentru procesarea ulterioară.

Un alt efect al temperaturii crescute este apariția mucegaiului și a infestațiilor cu insecte. După apariția primelor insecte, acestea se înmultesc rapid și într-o lună pot distruge majoritatea recoltei. Aceste probleme pot fi provocate și de neigienizarea spațiului de depozitare înainte de a introduce porumbul sub formă de semințe sau știuleți.

Mai mult, dacă umiditatea din aer depașește 16%, scade perioada de stocare. Dacă plănuiai să păstrezi porumbul din toamnă până în primăvară, dar nivelul umidității nu a fost menținut constant, e posibil să mai fie doar o lună de stocare până calitatea porumbului va fi afectată și nu vei mai putea vinde recolta.

Cum depozitezi adecvat porumbul în siloz

Pentru început, vei avea nevoie de un sistem de control al temperaturii, de o ventilație cu o dimensiune adecvată, dar și de un sistem de răcire, practic ventilare cu aer rece.

Pentru ca recolta ta de porumb să poată fi depozitată cât mai mult fără să își piardă din calitate, temperatura optimă de stocare este de 15 grade Celsius și umiditate de 13%. Pentru a menține aceste caracteristici, e important să ai un sistem de aerare bine pus la punct.

Una dintre principalele probleme a depozitării cerealelor este migrarea umezelii în interiorul depozitului din cauza diferențelor de temperatură. Asta se întamplă de obicei când diferența dintre temperatura masei de porumb și temperatura aerului exterior depășește 10-12 grade Celsius. Migrarea umezelii provoacă condensarea și stricarea unei porțiuni de porumb. Depozitele de sub 25 de tone se pot răci uniform de obicei, dar cele mai mari au nevoie de aerare.

Aerarea ar trebui să înceapă imediat ce porumbul este stocat și trebuie să fie făcută periodic, până cerealele ajung la temperatura optimă. Răcirea ar trebui să fie controlată în trepte de 3 până la 5 grade Celsius, până ajunge la aceeași temperatură precum cea exterioară.

În timpul iernii, porumbul ar trebui verificat o dată pe săptămână pentru a observă dacă există schimbări în temperatura sau puncte mai calde față de restul. Pornește ventilarea pentru o perioada scurtă și înregistrează temperatura din depozit pentru că apoi să o compari cu ultima măsurătoare. E posibil să fie nevoie de o aerare pentru a restabili o temperatura uniformă.

În timpul primăverii, porumbul va trebui aerat pentru a fi încălzit ușor. Acest proces trebuie să fie făcut din nou în trepte, menținut la o diferența de aproximativ 10 grade Celsius față de temperatura exterioară. Încălzirea trebuie începută în martie, iar aerarea trebuie făcută în zile răcoroase și uscate, pentru a preveni apariția condensului.

În timpul verii, prin aerare, temperatura porumbului ar trebui menținută cât mai redusă posibil, pentru a reduce potențialul apariției mucegaiului și a limita activitatea insectelor- acestea tind să nu se reproducă dacă temperatura este sub 21 de grade Celsius.

Pentru a te asigura că totul este în ordine, e bine să verifici fizic starea porumbului, cam o dată pe săptămâna. Fără a intra în siloz, verifică dacă există vreo crusta sau vreun miros diferit. Dacă ceva nu merge bine, pornește ventilatoarele de aerare. Colectează o mostră pentru a verifica nivelul de umiditate.

Singura soluție reală pentru problemele care nu pot fi rezolvate de aerare este să golești depozitul până ajungi la partea afectată, pentru ca mai apoi să o îndepărtezi. De multe ori asta înseamnă că va trebui să încerci să vinzi recolta mai repede și vei pierde din profit.

Metode alternative de depozitare

Pentru o recolta voluminoasă, cea mai folosită și eficientă metodă este depozitarea în silozuri. Dar există și alte metode de stocare, folosite pentru cantități mai mici sau care sunt noutăți și nu sunt încă populare printre fermieri.

 

Depozitarea în știuleți

Este metoda pe care o regăsim în majoritatea gospodăriilor care au o bucată de pământ pe care au plantat pământ. Dupa recoltare, știuleții întregi sunt păstrați într-un patul sau o cotarcă, deseori acoperită cu folie de plastic.

Pentru a păstra o temperatura constantă, patulul nu ar trebui sa depășească o lățime de 2 metri. Dacî aceștia sunt mai mari, vor trebui create canale de aerare în interior, pentru ca umiditatea boabelor să nu depășească 27%.

E important ca știuleții care sunt afectati de diverse boli sau dăunători să nu fie introduși în patul, deoarece pot strica și restul recoltei.

Silobag-uri

Silobag-urile sunt niște saci imenși în care se poate introduce recolta și pot fi lăsați pe câmp fără ca aceștia să fie afectați de schimbările vremii. Aceștia se închid prin intermediul unui sistem de cheder care funcționează ca un fermoar și închide ermetic sacul.

Dacă porumbul are o umiditate de 14% atunci când este introdus în sac, temperatura va fi păstrată și nu vor exista probleme cu insectele sau variațiile de umiditate. Recolta poate fi păstrată aproximativ un an și jumatate în acești saci.

Dăunătorii care pot afecta porumbul depozitat

Dăunătorii pot fi atât insecte, cât și rozătoare și pot pătrunde în interiorul spațiului de stocare în mai multe moduri:

  • pot fi deja existente în porumb, cum ar fi molia cerealelor, și să intre în ciclul de dezvoltare atunci când sunt introduse în depozit;
  • spațiul de depozitare poate fi deja infestat, iar insectele să fie ascunse în găuri din podea sau pèreți;
  • pot fi aduse în interior de șobolani (se plind de blana lor) sau chiar pe haine.

Există o serie de dăunători care sunt în special atrași de cultura de porumb: Șoarecele de casă (Mus musculos), Șobolanul cenușiu (Rattus norvegicus), Șobolanul negru (Rattus rattus) și insectele Molia cerealelor (Sitotroga cerealella), Molia grânelor (Ephestia elutella).

Măsuri preventive pentru evitarea deprecierii

Prin depozitarea necorespunzatoare poți scădea calitatea cerealelor și astfel nu vei scoate profit din vânzarea lor. Cea mai bună soluție este mereu prevenția, care poate fi un proces ușor, dacă respecți urmatoarele sfaturi:

  • șterge praful de pe toată suprafața spațiului de depozitare, incluzând tavanul și gurile de aerisire;
  • repară toate găurile prin care pot intra insecte;
  • folosește un insecticid cu cel puțin o săptămână înainte de a introduce recolta în depozit;
  • nu depozita recolta nouă deasupra uneia vechi, deoarece insectele deja existente o vor afecta;
  • e bine să răcești recolta pe cat de repede este posibil, deoarece insectele nu se vor reproduce la temperaturi de sub 21 de grade Celsius;
  • verifică des starea recoltei, pentru a descoperi eventualele puncte de caldură.

Dacă acorzi atenție pregătirii spațiului de depozitare înainte de a introduce recolta (igienizare, dezinsecție), dar și în timpul stocării (aerare, verificare constantă), vei putea să îți vinzi recolta în cel mai profitabil moment, fără să întampini probleme.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360