Idei și inspirație
Amenajare curți și grădini: Ghid Complet - Sfaturi - Modele și Idei

Amenajare curți și grădini: Ghid Complet - Sfaturi - Modele și Idei

Se încarcă...

Amenajarea unei grădini rustice

Cum amenajăm o grădină în pantă

Sfaturi pentru amenajarea grădinilor și a curților de mici dimensiuni

Idei pentru amenajarea unei grădini cu pietriș decorativ

Modele de amenajare alei cu dale

Idei de amenajare a unei grădini pline cu flori

Sfaturi pentru întreținerea gazonului

Idei pentru amenajarea unei curți înguste

Poți mari vizual spațiul unei grădini cu un pârâu sau cu un iaz

Idei pentru amenajarea grădinii pentru nuntă

Oricine își dorește o grădină mare plină cu flori și cu verdeață, perfectă pentru a evada de la grijile cotidiene și pentru a savura o cafea la începutul zilei. O curte mare este ca o pânză albă, gata să fie umplută cu măiestrie și bun gust. Ți-am pregătit un articol complet despre amenajarea curții. Mai jos îți vom arată ce ai de făcut pentru amenajarea grădinii:

Amenajarea unei grădini rustice

Un stil care ne duce cu gândul la grădina bunicii, stilul rustic este unul fermecător, care imprimă curții acel aer de „acasă” și unde oricine se simte bine. Este curtea aceea în care te poți lasă pradă somnului pe o pătură întinsă direct pe iarbă, sau cea în care savurezi un român în timp ce stai în leagăn. Iată care sunt elementele care nu lipsesc dintr-o grădina rustică:

· Lemnul este materialul de baza – un leagăn din lemn, pergole, bănci și mese din acest material nu lipsesc dintr-o curte amenajată în acest stil

· Piatra este și ea un element nelipsit din grădinile amenajate în stil rustic. Folosește-o pentru alei, pentru a construi un grătar, un cuptor de exterior sau pentru a amenaja un mic iaz

· Obiecte decorative precum un car de lemn umplut cu vase cu flori, un butoi de decor, o fântână decorativă însoțită de cumpăna, desigur

· Elemente de utilizat în decor – împletituri din paie, materiale textile naturale (în, cânepă), mobilier de exterior din ratan, coșuri din răchită, scaune realizate din buturugi de copaci

· Plante care se potrivesc acestui stil – zambile, narcise, lalele, margarete, bujori, trandafiri, aster, lupin, degețel, hortensie, călin, liliac, mușcate în vase amplasate de-a lungul pavajelor (iarna ar trebui mutate în interior, la căldură)

Cum amenajăm o grădina în pantă

Un teren în pantă nu îți îngrădește nicidecum posibilitățile în ceea ce privește amenajarea grădinii. Un prim lucru pe care îl ai de făcut este gândirea terasării pe nivele. Este nevoie de acest procedeu atât pentru a preveni alunecările de teren, cât și pentru a utiliza la maximum terenul.

După terasare vei obține mai multe nivele, în care poți amenaja diverse locuri – un spațiu pentru pomi fructiferi, unul grădina cu legumă, altul pentru relaxare. Folosete blochetii din beton vibropresat pentru a amenaja pereții de suport, dar și drept jardiniere, pentru a avea cât mai multe flori și plante în grădina și pentru a nu irosi spațiul.

Construirea unor trepte și amenajarea unor alei sunt imperative într-o grădina în pantă, așa încât să poți avea acces la toate colțurile ei cu ușurință. În ceea ce privește plantele folosite, o idee excelență este să fie amplasate în funcție de dimensiunea lor, așa încât și ele să fie așezate în trepte. Așadar, în partea de jos plantează arbuști ornamentali, apoi niște plante înalte sau arbori de mici dimensiuni precum magnolia sau liliacul, iar pe treaptă cea mai de sus arbori înalți, cu o coroană bogată.

Dacă vrei să amenajezi un loc de luat masă, primul lucru pe care îl ai de făcut este să pavezi locul și, practic, să amenajezi un platou plan, așa încât să fie o suprafață potrivită pentru această activitate.

Sfaturi pentru amenajarea grădinilor și a curților de mici dimensiuni

Chiar dacă ai o grădina de mici dimensiuni, asta nu înseamnă că trebuie să te privezi de bucuria de petrece timp într-un loc plin cu verdeață și flori. Secretele stau în alegerea plantelor potrivite și folosirea fiecărui centimetru pătrat. Iată ce poți face:

· Amplasează plante pe verticală cu ajutorul jardinierelor sau a aranjamentelor florale pentru grădina amplasate pe garduri, cu ajutorul pergolelor sau chiar a unui dulap vechi, recondiționat, pe a cărui rafturi să amplasezi vase cu plante

· Plantează gazon peste tot în curte, în felul acesta vei da senzația unui spațiu plin de verdeață

· Gardurile pot servi drept un suport excelent pentru plante agățătoare, care vor aduce un plus de verdeață în curtea ta mică.

· Amenajează un loc de luat masa cu o băncuță în loc de scaune, vei economisi spațiu în felul acesta

· Dacă trebuie să amenajezi o alee, o idee de luat în calcul o reprezintă pașii japonezi, care îți răpesc foaret puțîn din spațiul destinat plantelor.

· Alege plante cu multe flori și pline de verdeață, dar care să nu ocupe foarte mult loc – arbori de mici dimensiuni, arbușți din plin și flori care nu au nevoie de mult spațiu pentru a se dezvoltă.

Cum amenajăm o grădină mare

O grădină mare te face să-ți zboare gândul repede la o mulțime de posibilități, însă nu trebuie să exagerezi și nu trebuie să începi amenajarea fără un plan bine stabilit înainte.

Începe prin a face o schița în care să incluzi toate lucrurile pe care ți le dorești– grădina de legume, o zona cu pomi fructiferi, un foișor, poate chiar amenajarea unei piscine în curte sau amplasarea în grădina a unei fântâni de curte. Delimitează zonele cu ajutorul unor alei, amplasează din loc în loc băncuțe și nu umple prea mult spațiul.

Gazonul este, cu siguranță, indispensabil într-o grădina mare. Folosește-l pentru a da viață întregii curți și pentru a avea parte de grădina plină de verdeață oriunde privești. Nu uită să amenajezi și un loc de luat masă, mai intim, poate acoperit de plante agățătoare ce se cățără pe pergole.

Începe amenajarea unei grădini mari de la extremități spre interior. Dacă vrei o amenajare că la carte și un rezultat de excepție, merită din plin să apelezi la un peisagist, care să te îndrume și să te ajute să folosești în mod inteligent spațiul de care dispui. Înainte să te preocupi de aspectul grădinii, nu uită de partea practică, așa că ia în calcul și amenajarea ueni parcări în curte.

Idei pentru amenajarea unei grădini cu pietriș decorativ

Pietrișul decorativ este de mare ajutor pentru a conferi personalitate unei grădini. Îl poți folosi pentru umplerea aleilor, pentru a amenaja un spațiu cu plante exotice sau pentru a contura locul în care se află o fântână.

Așază pietriș decorativ în jurul unei plante deosebite, pentru a o scoate în evidență și pentru a atrage atenția asupra ei. Folosește-l pe lângă garduri pentru a contura în mod plăcut curtea.

Modele de amenajare alei cu dale

Dalele te pot ajută la amenajarea aleilor de acces, dar și să construiești alei care să delimiteze spațiile din grădina. Amplasează pietriș decorativ între dale, plante de-a lungul lor și gazon între ele, pentru a le animă.

Cu ajutorul dalelor poți amenaja și o zona pentru luat masă, ele fiind de mare ajutor pentru a tasă pământul. Folosește dale de mari dimensiuni puse una lângă altă pentru o alee într-o curte mare, și dale mai mici, amplasate la distanță unele de altele într-o curte mai mică.

Idei de amenajare a unei grădini pline cu flori

O grădina frumoasă nu duce lipsa de flori. Colorate și parfumate, ele vor ajută la crearea unui adevărat colț de răi unde poți evada de griji și stres la finalul unei săptămâni stresante. Ai o mulțime de idei pentru o grădina cu flori, iar dacă vrei că ele să înfrumusețeze curtea tot anul, tot ce ai de făcut este să alegi cu grijă plantele.

Orice loc din grădina ta poate fi un suport potrivit pentru un ghiveci cu flori – de la marginile aleilor până la o buturugă. Nu uită că poți amplasa flori și pe suporturi neconvenționale precum cufere vechi, o bicicletă defectă, o valiza pe care nu o mai foloseșți, chiar și ghetute simpatice ale copiilor. Nu trebuie decât să-ti pui la contribuție imaginația. Desigur, soluția cea mai bună o reprezintă aranjamentele de grădina gata făcute, cu mai multe tipuri de flori și cu un aspect absolut fermecător.

Pentru că vara să ai parte de o explozie de culoare și de parfum, îți recomandăm plantele agățătoare, amplasate pe diferite suporturi, care să împodobească în mod fermecător toată curtea. Îți poți imagina cum ar arată o pergola la intrare în curte plină cu flori de caprifoi? Este cu adevărat o imagine idilică, nu-i așa?

Sfaturi pentru întreținerea gazonului

Gazonul este un element care nu poate lipsi dintr-o curte, indiferent de dimensiunile ei. Iată câteva sfaturi foarte utile pentru întreținerea gazonului:

· În perioadele calde, gazonul trebuie udat cel puțîn o dată pe zi – dimineață sau seară, niciodată la amiază

· Gazonul trebuie tuns o dată pe săptămâna în timpul verii, așa vei avea parte de o peluza sănătoasă, deasă și de un verde superb

· Folosește îngrășăminte minerale periodic

· În fiecare primăvară, solul trebuie aerat și sădite din nou semințe, pentru că iarbă să se indeseasca

Nu uită să citești și acest articol dedicat exclusiv gazonului.

Idei pentru amenajarea unei curți înguste

O curte îngustă poate deveni o oază de verdeață cu ajutorul plantelor agățătoare. Ele nu ocupă spațiu mult, dar conferă grădinii un aspect fermecător. Amenajează o alee cu pași japonezi, rari, așa încât printre ei să pui gazon.

Dacă vrei să amenajezi un loc de luat masa într-o curte îngustă, ideal ar fi să folosești băncuțe de lemn, ele ocupă mai puțin loc. În ceea ce privește plantele, folosește jardiniere și amplasează-le pe vertical, în felul acesta nu vei fi privat de verdeață și îți va mai rămâne și loc în curte

Sfaturi în alegerea ornamentelor de grădină

Cel mai important sfat de care trebuie să ții cont când alegi ornamentele pentru grădină este măsura. Nu exagera cu decorațiunile pentru exterior, altfel nu îți va mai rămâne deloc spațiu pentru relaxare.

Un alt lucru de care ar trebui să ții cont este alegerea decorațiunilor dintr-un singur stil de amenajare. Dacă ai ales stilul rustic, rezumă-te la utilizarea de obiecte decorative din spectrul sau, fără să mai adaugi și obiecte din alte stiluri.

O curte ne determina pe mulți dintre noi să dăm frâu liber imaginației, însă nu uită în primul rând de aspectul practic. La ce folosește o grădină plină cu flori și verdeață, dacă nu ai amenajat acolo și un loc de relaxare sau o alee care să îți permită să le admiri de aproape? Ține cont, așadar, de aspectul practic în primul rând, și apoi de cel estetic.

Poți mări vizual spațiul unei grădini cu un pârâu sau cu un iaz

Un pârâu sau un iaz te vor ajută să dai senzația unui spațiu mai generos și nu sunt atât de greu de amenajat pe cât crezi.

În final, trebuie să ții minte faptul că spațiul de care dispui nu este de natură să te îngrădească. Chiar și o curte minusculă merită îngrijită că la carte și îți poate oferi momente de liniște și de relaxare. Iată câteva sfaturi în plus:

· așază băncuțe de-a lungul gardului

· folosește-te de puterea gardurilor vii pentru a avea parte de mai multă intimitate și pentru mai multă verdeață

· nu uită de spații de luat masă și de relaxare – fotolii, șezlong, băncuțe

· amenajează un spațiu de joacă pentru copii cu o groapă de nisip și mobilier de exterior pentru copii

· folosește lămpi solare pentru a lumina aleile și a pune în valoare curtea

Idei pentru amenajarea grădinii pentru nuntă

O nuntă în aer liber, în grădină este o idee excelentă și va conferi evenimentului un aer boem. Desigur, asta înseamnă că vei avea nevoie de o amenajare deosebită, care să se preteze la o nuntă. Pentru că e vorba despre un eveniment la care participa un număr mare de invitați, e nevoie de spațiu pentru mese.

O pergola de lemn împodobită cu flori nu poate lipsi de la acest eveniment, iar lumînarea cu ajutorul siragurilor de becuri este și ea indispensabilă. Idei sunt o mulțime, însă depinde foarte mult de spațiul de care dispui și de stilul evenimentului. Fiecare copac poate fi împodobit cu decorațiuni specifice nunții – panglici albe, sfori de care atârna fotografii cu insurateii.

Nu uită, însă, că o nuntă în aer liber implică și câteva griji în plus – sursă de curent, spray pentru insecte pentru invitați, o soluție pentru protejarea tortului de musafiri nepoftiți, etc.

Vezi și alte articole despre amenajarea grădinelor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360