Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să planifici proiectul tău pentru grădină

Cum să planifici proiectul tău pentru grădină

Se încarcă...
672 vizualizări

Spațiul tău exterior este o extensie a casei tale. Este aproape ca o altă cameră pe care o poți decora pentru a ți se potriviție și stilului tău de viață.
Indiferent dacă aceasta înseamnă crearea unei oaze liniștite la exterior, pentru a evada din stresul cotidian sau un spațiu viu de socializare pentru primirea musafirilor, suntem aici pentru a te ajuta să transformi viziunea în realitate.
Atunci când planifici o grădină nouă sau o transformare a spațiului tău curent, va trebui să iei în considerare:

  • De ce ai nevoie de la grădina ta? Este un loc în care mănânci, socializezi sau doar te relaxezi?
  • Ce stil de grădină îți dorești? Găsește inspirație și alege un tip de grădină.
  • Planifică-ți bugetul: fii realist în legătură cu costurile și prioritizează în consecință.
  • Gândește să angajezi un profesionist pentru operațiunile dificile.
  • Realizează un plan la scară cu măsurători, acest lucru te va ajuta să-ți faci o idee mai bună despre spațiu și posibilități.
  • Fă cunoștință cu grădina ta –testează pH-ul solului, determină câtă lumină primește și expunerea la vânt sau brize sărate.
  • Verifică dacă există restricții de construire și obține autorizații dacă este necesar.

De ce ai nevoie de la spațiul tău exterior?
Un punct bun de pornire este să te gândești la ce ai avea nevoie de la grădina ta:

  • Un loc în care să se joace copiii?
  • Un loc unde să iei masa și să bei cu prietenii și familia?
  • Un spațiu în care să-ți crești propriile fructe și legume?

Decizia cu privire la folosirea grădinii este primul pas. Acest lucru îți va permite să îți imaginezi unde vor fi amplasate lucrurile și să împarți spațiul în secțiuni utile. Nu vei vrea să dedici o suprafață mare relaxării în liniște dacă copiii vor avea nevoie de ea să alerge și să-șiconsume energia!
Aceasta nu înseamnă că va trebui să alegi un singur punct de interes pentru grădina ta, ci mai degrabă că spațiul trebuie împărțit într-un mod adecvat pentru toată lumea.
inspiră-te
După ce ai decis ce ai nevoie de la grădina ta, este momentul să cauți surse de inspirație. Navighează pe canale de pe rețeledesocializare și site-uri de grădinărit și răsfoiește reviste pentru a găsi tendințe și idei.

Poți, de asemenea, să vizitezi alte spații exterioare, precum grădinile prietenilor, parcurile din zonă sau grădinile vilelorșifă fotografii și ia notițe. Deși unele dintre elementele mai elaborate nu vor fi probabil ideale pentru spațiul tău, poți totuși găsi idei la care nu te-ai gândit anterior! Salvează ideile pe un panou de inspirație (Pinterest este o modalitate grozavă de a strânge și salva idei) astfel încât să le ai într-un singur locși să le poți consulta ulterior cu ușurință.


Alege un stil de grădină
Gândește-te la lucrurile care ți-au plăcut la grădinile pe care le-ai salvat. Există o temă? Sunt grădini tradiționale de la țară sau contemporane și minimaliste? Sunt îngrijite și împărțite în secțiuni clare sau mai sălbatice și mai puțin formale?
Știai că o grădină simetrică poate fi mai relaxantă pentru ochi deoarece creierul nu trebuie să lucreze la fel de mult să analizeze modele complicate?
Dacă ai însă o grădină mai mică, un design mai puțin fix, fără delimitări stricte poate face ca spațiul tău să pară mai mare.
Încă nu ești sigur ce stil de grădină îți dorești? Consultă ghidul nostru cu privire la proiectarea grădinii ideale pentru mai multe idei și inspirație.


Planificarea bugetului
Dacă ești sincer și realist cu privire la bugetul tău înainte de a începe, vei evita surprizele sau problemele pe parcurs. Gândește-te cum arată bugetul tău total și apoi împarte-l în secțiuni. Am făcut o listă cu cele mai frecvente elemente și costuri mai jos.
Acestea pot fi prioritizate în funcție de ceea ce trebuie făcut pentru ca grădina să fie utilizabilă. Este întotdeauna util să iei în considerare o sumă suplimentară pentru situații neprevăzute, în cazul în care există costuri mai mari decât cele anticipate.

Amenajarea peisagistică - ai nevoie să nivelezi grădina? Adaugi pardoseală sau plăci de gresie? Gândește-te la costul închirierii de echipamente sau al angajării de profesioniști, pe lângă costurile materialelor. Poate fi mai ieftin să faci lucrările singur,dar dacă nu te simți încrezător în abilitățile tale de bricolaj, angajarea unui profesionist îți poate economisi atât timp, cât și bani. Pentru a reduce costurile inițiale, ia în considerare montarea unei scurgeri și acoperirea temporară cu pietriș ieftin. Poți înlocui ulterior aceasta cu plăci ceramicesau pardoseală de exterior, când bugetul se poate extinde mai mult. Avem, de asemenea, în gama noastră, produse care sunt ușor de instalat.

Garduri/ziduri/delimitări - ai nevoie să adaugi sau să înlocuiești separatoare de delimitare? O alternativă mai puțin costisitoare ar fi să folosești plante. Consultă ghidul nostru privind utilizarea plantelor pentru borduri și împărțirea zonelor pentru mai multă inspirație.

Ajutor profesionist – pentru unele lucrări, ca cele electrice, va trebui să te consulți cu un profesionist pentru a verifica dacă lucrările au fostefectuate corect și pentru a obține autorizația de folosire. În general, costurile cu manopera ajung la aproximativ 50-60% dintr-un proiect pentru grădină, restul de 40-50% fiind alocat uneltelor și materialelor.

Majoritatea contractanților vor oferi un tarif pe oră sau pe zi și o estimare a duratei proiectului, pentru a te ajuta să îțiplanifici bugetul.

Plante-adăugarea de copaci, arbuști și plante perene este o idee bună de a economisi bani și efort pe termen lung, deoarece acestea nu vor necesita înlocuirea în fiecare an, însă va mări adeseori costul inițial. Bulbii sau plantele mici sunt o opțiune rentabilă pentru început, știind că se vor dezvolta până la mărimea dorită în timp.


Mobilier și spațiu de depozitare – pentru a te bucura de grădina ta la maxim, vei adăuga probabil undeva un spațiu de relaxare și servire a mesei. Mobilierul tău va fi expus intemperiilor pe tot parcursul anului sau îl vei depozita în lunile reci? Dacă nu ai spațiudedepozitare, vei dori să investești în materiale mai durabile sau acoperitori rezistente la intemperii.
Iluminat – plănuiești să incluzi corpuri de iluminat pentru a te ajuta să explorezi spațiul tău în întuneric? Vei avea nevoie să iei în calcul costul corpurilor de iluminat, precum și instalarea de către un electrician calificat. Felinarele și șiragurile de lumini sunt un plus decorativ drăguț, dar mai pot aștepta dacă bugetul este strâns.
Note finale - carpetele de exterior, pernele și păturile pot unifica aspectul grădinii și o fac să pară confortabilă, dar nu sunt esențialeîn primele etape.


Creează un plan pentru grădina ta
Acum că ai câteva idei de design și un buget în minte, este momentul să începi planificarea! Ia o bucată de hârtie (hârtia milimetrică funcționează cel mai bine) sau o tabletă și schițează grădina. Folosește o ruletă pentru a crea un plan exact, incluzând măsurătorile reale ale grădinii tale.
Alege o scară pentru a obține măsurători exacte. În cazul unei grădini mici, o scară de 1:50 (1cm pe pagină reprezintă 50cm îngrădină) ar trebui să fie în regulă. Dacă grădina este mai mare, o scară de 1:100 ar fi mai potrivită.
Nu uita să incluzi copacii sau structurile fixe în schița ta. Desenează exteriorul casei tale și include ferestrele sau ușile îndreptate spre grădină sau care se deschid în grădină.
Este util să marchezi și amplasarea canalizărilor, țevilor sau cablurilor în plan, pentru a le evita atunci când faci lucrările. Poți închiria un instrument pentru evitarea cablurilor (CAT) pentru a verifica dacă există cabluri în grădina ta. O nivelă cu laser poate fi utilă la măsurarea pantelor și colinelor.
Nu te grăbi și gândește-te la tot ce ai nevoie să incluzi în plan. Este mai bine să lucrezi amănunțit acum decât să faci o greșeală scumpă mai târziu!


Adaugă detalii și diverse elemente
Acum că ai determinat mărimea și forma spațiului tău, poți începe cu partea distractivă: adăugarea detaliilor! Dacă desenezi pe hârtie, pune hârtia de copiat deasupra părții de sus a schiței inițiale, pentru a putea adăuga elemente noi, a le muta cu ușurință și a începe de lacapăt dacă te răzgândești.


Fă cunoștință cu grădina ta
Pe lângă măsurători, există o mulțime de alte elemente pe care merită să le cunoști. Ia în considerare acești factori acum pentru a avea o grădină încântătoare și sănătoasă pentru anii ce vor veni.

Sfaturile noastre importante:
Înțelege clima locală - grădinile cele mai sănătoase sunt în armonie cu mediul natural din jurul lor. Acestea includ plante care ar crește natural înregiunea respectivă, păstrând întreținerea la nivel minim.
Controlează solul - există multe tipuri diferite de soluri: calcar, argilă, nisip, turbă și sol roditor. Dacă știi care este tipul solului, vei putea să alegi plantele cele mai potrivite și vei avea o idee despre cât de greu ar putea fi un proiect mare de peisagistică. Utilizează un tester de soluri pentru a verifica pH-ul (nivelurile de aciditate). Unele plante se simt bine în solul ericaceu (acid), în timp ce altele preferă solul calcaros (alcalin). Nu uita să testezi solul în secțiuni diferite ale grădinii, deoarece pH-ul se poate modifica. Citește ghidul nostru pentru plantare și pregătirea solului pentru mai multe recomandări și sfaturi.
Gândește-te la orientarea grădinii tale - nu vei vrea să creezi un spațiu de relaxare pe șezlonguri de soare într-o zonă în care grădina ta are parte de razele soarelui doar o oră pe zi! Adaugă arcul soarelui în schița ta, pentru a vedea unde cad umbrele.
Nu uita de microclimate. Toate grădinile conțin zone în care plantele sunt orientate în direcții diferite sau zone care sunt mai umbrite ori mai expuse la ploaie. Gândește-te cum poți folosi aceste schimbări în avantajul tău, incluzând diverse varietăți de plante.


Verifică reglementările locale și discută cu vecinii
Reglementările urbanistice variază de la o zonă la alta, dar reține că există de obicei limitări foarte stricte ale lucrărilor care pot fi realizate asupra clădirilor istorice sau a proprietăților aflate în zone de conservare.
Chiar și clădirile noi sunt supuse anumitor reglementări, așa că este bine să verifici la instituțiile locale competente pentru a te asigura că poți face toate operațiunile pe care le-ai planificat.
Adeseori este util să ai o discuție și cu vecinii despre lucrările pe care intenționezi să le faci, chiar dacă nu-i afectează direct. Astfel poți gestiona așteptările și preveni reclamațiile ulterioare. Aceștia pot să aibă chiar și sfaturi utile dacă au făcut ceva similar!
Acum ești pregătit și înarmat cu un plan, să trecem la treabă și să creăm grădina de vis!

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360