Idei și inspirație
Cultivarea și întreținerea culturii de zmeură toamna: sfaturi și trucuri pentru o recoltă bogată

Cultivarea și întreținerea culturii de zmeură toamna: sfaturi și trucuri pentru o recoltă bogată

Se încarcă...

Cu puțină îndemânare și o îngrjire adecvată, poți planta și cultiva zmeură delicioasa direct din grădina ta. Zmeurul este un arbust care poate fi plantat în grădină de orice grădinar iscusit, iar fructele sale pot fi folosite pentru prepararea borcanelor cu dulceață și a prăjiturilor, sau le poți savura proaspete, abia culese din grădină.

Și cum toamna care abia a sosit este cea mai potrivită perioadă pentru plantarea zmeurei, am pregătit un mic ghid util cu sfaturi practice, care să te ajute să obții fructe sănătoase și gustoase.

Pași premergători pentru plantarea zmeurei

· Perioada potrivită pentru plantare – este recomandat să plantezi zmeură în perioada octombrie – noiembrie, după ce cade prima brumă. În acest fel, plantele vor avea suficient timp să se acomodeze cu terenul înainte să între în perioada de vegetație (aproximativ 5-6 luni).

· Soiul de zmeur – soiul trebuie să îl alegi în funcție de condițiile climatice din zona în care locuiești. Înainte să achiziționezi butașii, întreabă dacă soiul respectiv este aclimatizat la condițiile meteo din regiunea ta. De exemplu, soiurile cu înflorire târzie sunt recomandate pentru locurile mai răcoroase.

· Locul – zmeură este o plantă care preferă lumina directă, așa că ar trebui să alegi un loc unde să se bucure de soare în cea mai mare parte a zilei. Zmeura poate crește și în zonele parțial umbrite, însă, cu cât are mai mult soare, cu atât recolta de zmeură va fi mai bogată. Totodată, plantează zmeura într-un loc ferit de vânt puternic.

· Tipul solului – solul în care vei planta zmeura trebuie să fie bogat și bine drenat. Evita să plantezi în zonele în care au fost cultivate anterior roșii, mure, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri că să previi apariția bolilor.

Plantarea propriu-zisă

· Pregătește locul unde vei plantă zmeură. Trebuie să aplici un strat de îngrășământ în locul respectiv, cu câteva săptămâni înainte de plantarea butașilor.

· Înainte de plantare, ține rădăcinile butașilor în apă timp de o oră, cel mult două ore.

· Plantează butașii în găuri cu o adâncime de 20 de centimetri.

· Lasă o distanță de 60 centimetri – 1 metru între găuri. Pământul de pe fundul gropilor trebuie să fie bine afânat.

· E recomandat să lași o distanță de 2-3 metri între rândurile în care plantezi butașii.

· După ce ai plantat butașii, acoperă găurile cu pământ afânat. Aceasta ajută la o mai bună dezvoltare a rădăcinilor.

· La final, acoperă groapa cu pământ fărâmițat și bine tasat.

Întreținerea culturii de zmeură

· Dacă nu plouă deloc în prima săptămână de la plantare, poți uda fiecare butaș cu o cantitate de 3-4 litri de apă. În general, arbuștii de zmeură necesită udare doar dacă nu plouă timp de 2-3 luni la rând, ceea nu ar fi cazul pe perioada toamnei. Dacă nu plouă nici în săptămânile următoare, repetă operațiunea de două ori.

· După udare, taie butașii la o înălțime de cel mult 5 centimetri față de sol. Planta va înmuguri din nou la primăvară. Odată ce plantă se va prinde, va trebui să o uzi doar în perioada secetoasă.

· Pe măsură ce planta se dezvoltă și atinge o înălțime de 2-2.5 metri, lăstarii au nevoie de un sistem de susținere. Folosește spalieri cu sârme duble, legate de stâlpi de lemn. Acest procedeu asigură o producție mai mare de zmeură. În caz contrar, partea de jos a tulpinii rămâne fără lumină, iar recolta va fi mai mică.

· Odată cu venirea primăverii, este necesar să împrăștii îngrășământ natural, precum mraniță sau compost.

· Pentru zmeură plantată toamna nu este necesar să îndepărtezi buruienile din jur. Acestea vor proteja plantă până la primăvară.

· Protejează zmeura de rozătoare și folosește produse speciale pentru a preveni apariția lor.

Dacă ai parcurs toate aceste etape, ai siguranța că în anul următor te vei bucura de o recoltă bogată de zmeură. Culturile de zmeură înființate toamna intră în perioada de vegetație la începutul primăverii.

Zmeura trebuie recoltată manual, deoarece fructele sunt perisabile. După ce le-ai cules, le poți păstra pentru mai mult timp la congelator.

 

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360