Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cultivarea și întreținerea culturii de zmeură toamna: sfaturi și trucuri pentru o recoltă bogată

Cultivarea și întreținerea culturii de zmeură toamna: sfaturi și trucuri pentru o recoltă bogată

Cu puțină îndemânare și o îngrjire adecvată, poți planta și cultiva zmeură delicioasa direct din grădina ta. Zmeurul este un arbust care poate fi plantat în grădină de orice grădinar iscusit, iar fructele sale pot fi folosite pentru prepararea borcanelor cu dulceață și a prăjiturilor, sau le poți savura proaspete, abia culese din grădină.

Și cum toamna care abia a sosit este cea mai potrivită perioadă pentru plantarea zmeurei, am pregătit un mic ghid util cu sfaturi practice, care să te ajute să obții fructe sănătoase și gustoase.

Pași premergători pentru plantarea zmeurei

· Perioada potrivită pentru plantare – este recomandat să plantezi zmeură în perioada octombrie – noiembrie, după ce cade prima brumă. În acest fel, plantele vor avea suficient timp să se acomodeze cu terenul înainte să între în perioada de vegetație (aproximativ 5-6 luni).

· Soiul de zmeur – soiul trebuie să îl alegi în funcție de condițiile climatice din zona în care locuiești. Înainte să achiziționezi butașii, întreabă dacă soiul respectiv este aclimatizat la condițiile meteo din regiunea ta. De exemplu, soiurile cu înflorire târzie sunt recomandate pentru locurile mai răcoroase.

· Locul – zmeură este o plantă care preferă lumina directă, așa că ar trebui să alegi un loc unde să se bucure de soare în cea mai mare parte a zilei. Zmeura poate crește și în zonele parțial umbrite, însă, cu cât are mai mult soare, cu atât recolta de zmeură va fi mai bogată. Totodată, plantează zmeura într-un loc ferit de vânt puternic.

· Tipul solului – solul în care vei planta zmeura trebuie să fie bogat și bine drenat. Evita să plantezi în zonele în care au fost cultivate anterior roșii, mure, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri că să previi apariția bolilor.

Plantarea propriu-zisă

· Pregătește locul unde vei plantă zmeură. Trebuie să aplici un strat de îngrășământ în locul respectiv, cu câteva săptămâni înainte de plantarea butașilor.

· Înainte de plantare, ține rădăcinile butașilor în apă timp de o oră, cel mult două ore.

· Plantează butașii în găuri cu o adâncime de 20 de centimetri.

· Lasă o distanță de 60 centimetri – 1 metru între găuri. Pământul de pe fundul gropilor trebuie să fie bine afânat.

· E recomandat să lași o distanță de 2-3 metri între rândurile în care plantezi butașii.

· După ce ai plantat butașii, acoperă găurile cu pământ afânat. Aceasta ajută la o mai bună dezvoltare a rădăcinilor.

· La final, acoperă groapa cu pământ fărâmițat și bine tasat.

Întreținerea culturii de zmeură

· Dacă nu plouă deloc în prima săptămână de la plantare, poți uda fiecare butaș cu o cantitate de 3-4 litri de apă. În general, arbuștii de zmeură necesită udare doar dacă nu plouă timp de 2-3 luni la rând, ceea nu ar fi cazul pe perioada toamnei. Dacă nu plouă nici în săptămânile următoare, repetă operațiunea de două ori.

· După udare, taie butașii la o înălțime de cel mult 5 centimetri față de sol. Planta va înmuguri din nou la primăvară. Odată ce plantă se va prinde, va trebui să o uzi doar în perioada secetoasă.

· Pe măsură ce planta se dezvoltă și atinge o înălțime de 2-2.5 metri, lăstarii au nevoie de un sistem de susținere. Folosește spalieri cu sârme duble, legate de stâlpi de lemn. Acest procedeu asigură o producție mai mare de zmeură. În caz contrar, partea de jos a tulpinii rămâne fără lumină, iar recolta va fi mai mică.

· Odată cu venirea primăverii, este necesar să împrăștii îngrășământ natural, precum mraniță sau compost.

· Pentru zmeură plantată toamna nu este necesar să îndepărtezi buruienile din jur. Acestea vor proteja plantă până la primăvară.

· Protejează zmeura de rozătoare și folosește produse speciale pentru a preveni apariția lor.

Dacă ai parcurs toate aceste etape, ai siguranța că în anul următor te vei bucura de o recoltă bogată de zmeură. Culturile de zmeură înființate toamna intră în perioada de vegetație la începutul primăverii.

Zmeura trebuie recoltată manual, deoarece fructele sunt perisabile. După ce le-ai cules, le poți păstra pentru mai mult timp la congelator.

 

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult