Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ce plante cresc cel mai bine în ce soluri?

Ce plante cresc cel mai bine în ce soluri?

Se încarcă...

Un sol sănătos este secretul plantelor sănătoase. După ce identifici tipul de sol de care dispui, îți poți ușura viața de grădinar adăugând amelioratori de sol și cultivând plante care se simt în mod natural bine în solul respectiv.


Diferite tipuri de soluri

 • nisipos
 • argilă
 • calcaros
 • argilo-nisipos
 • cu turbă
 • nămolos

Cum să identifici solul tău

Dacă ai un vecin cu o grădină care arată sănătoasă, îl poți întreba ce tip de sol are și ce a descoperit că se cultivă bine pe acesta. Înțelegerea tipului de sol pe care îl ai înseamnă că poți lua măsuri pentru a-l ameliora, precum și a îmbunătăți sănătatea plantelor și recoltelor tale. Toate solurile pot fi ameliorate prin adăugarea de materie organică.

Nisipos
Un sol cu scurgere liberă, ușor de afânat, care se încălzește repede în soarele primăvăratic, solul nisipos este granulos la atingere și se sfărâmă ușor. Principala provocare întâmpinată în cazul solului nisipos este că acesta nu are prea mulți nutrienți, așa că trebuie să adaugi materie organică pentru a crește plante sănătoase și să-l ajuți să rețină umezeala. Amelioratorul de sol GoodHome cu bălegar, de 50l va îmbunătăți structura tuturor solurilor, dar va construi foarte eficient humusul și conținutul organic pentru solul nisipos. Sapă materia organică adânc în solul tău –până la 70cm, astfel încât rădăcinile să aibă mai mulți nutrienți și apă la dispoziție.
Plantele care cresc în sol nisipos trebuie să fie udate bine periodic. Adăugarea unui strat de mulci pentru a împiedica evaporarea umezelii din sol va fi de ajutor. Folosește mulci GoodHome pentru eliminarea buruienilor pentru a reține umezeala și, în același timp, a ține buruienile la distanță!


Argilă
După iarnă, argila se încălzește lent în timpul primăverii, iar când se usucă se întărește și crapă, fiind dificil de săpat. Argila este bogată în nutrienți, astfel că unele plante cresc bine, dar, având în vedere că nu drenează liber, poate sufoca rădăcinile anumitor plante. Adăugareade materie organică în cantitate mare, precum compostul din scoarță, va face argila mai potrivită pentru grădinărit și îi va îmbunătăți drenarea. Mulciul GoodHome pentru eliminarea buruienilor reprezintă compost din scoarță derivat din lemn exploatat responsabil.

Calcaros
Solurile foarte calcaroase pot conține bucăți de pietre albe, calcaroase. Conținând în principal carbonat de calciu, solurilecalcaroase sunt foarte alcaline și drenează liber. Din păcate, acest lucru înseamnă că mineralele sunt drenate odată cu apa. Acest lucru este rezolvat ușor prin adăugarea de fertilizator, însă va trebui să-l adaugi regulat, deoarece solurile calcaroase sunt dificil de păstrat fertile, materia organicădescompunându-se rapid. Aplicarea regulată a amelioratorului de sol GoodHome cu bălegar, de 50l va menține nivelurile de conținut organic și îți va păstra plantele sănătoase.


Argilo-nisipos
Este visul oricărui grădinar și ești foarte norocos dacă ai sol argilo-nisipos în grădină, deoarece este foarte ușor de pregătit. Acesta este un amestec de nisip și argilă, iar acest echilibru al ingredientelor, texturilor și mărimii particulelor face ca solul să fie bine drenat, fertil și ușor de lucrat. De asemenea, este ușor de sfărâmat și puțin umed, cu excepția cazului în care a fost secetă o perioadă lungă. Solul argilo-nisiposse încălzește rapid primăvara, ceea ce înseamnă că poți începe să plantezi timpuriu și să cultivi pe tot parcursul anului.


Cu turbă
Solurile care conțin multă turbă sunt acide, cu conținut ridicat de materie organică, însă cu puțini nutrienți. Solul cu turbă arată foarte închis la culoare, aproape gri, iar dacă îl strângi pare buretos. Poate reține multă apă și deveni impregnat cu apă, astfel că poate fi nevoie să sapi niște canale de scurgere. Pentru a cultiva plante sănătoase în solul cu turbă, trebuie să adaugi materie organică, precum bălegarul. Cu toate acestea, există soiuri de plante cărora le priește aciditatea acestuia.


Nămolos
Conținând particule foarte fine, solul nămolos este bine drenat, însă reține umezeală. La atingere este neted, puțin alunecosșifăinos. De asemenea, conține mai mulți nutrienți decât solul nisipos, așadar este unul din solurile care pune mai puține probleme. Cu toate acestea, are nevoie de îngrijire, doar că mai rar decât alte tipuri: adaugă 2,5cm de materie organică, precum compost sau așchii din lemn anual. Mulciul GoodHome pentru eliminarea buruienilor este certificat de către Forest Stewardship Council. Fertilizează plantele atunci când au nevoie și apoi adaugă un strat de mulci pentru a reține umezeala solului și a descuraja buruienile.


Ce plantă în ce sol?
Doar 25% din suprafața pământului este reprezentată de soluri, iar din aceasta doar 10% poate fi utilizată pentru a cultiva alimente. Solul susține viața ajutând plantele să crească. Îngrijirea solului contează cu adevărat, deoarece cu cât acesta este mai sănătos, cu atât plantele pot absorbi mai mulți nutrienți.
Anumite plante se simt în mod natural ca acasă într-un anumit tip de sol.


Solul nisipos
Fiind adeseori uscat, plantele și bulbii cu toleranță la secetă se simt bine în acest sol.

5 plante cu flori pentru solul nisipos

 • Lalelelorle place solul bine drenat, astfel că se simt bine în tipurile de soluri mai uscate. Adaugă intensitate grădinii tale cu acești bulbi de lalele înalte Rococo (pachet de 10).
 • Cistus se simte bine în solul slab sau moderat fertil, iar dacă locul bine drenat este și în soare, cu atât mai bine. Cistus sunt plante ușor de întreținut, preferate de albine și alte insecte polenizatoare.
 • Lavanda preferă condițiile calde și uscate, având nevoie de foarte puțină apă. Cunoscută pentru florile mov care îi dau și numele, poțigăsi însă soiuri cu flori roz sau albe.
 • Macii sunt plante rezistente, care se înmulțesc singure și se simt bine chiar și în cele mai săracesoluri. Pentru a avea un decor colorat, presară semințe de mac Verve Ballerina în bordurile tale.
 • Flori de câmp - semințele din colecția de flori de câmp Verve vor crește fără probleme într-un sol uscat și nisipos și vor atrage insecte benefice în grădina ta.

Legume
Solurile nisipoase se bucură de drenare bună și se încălzesc repede după trecerea iernii, astfel că sunt ideale pentru cultivarea de legume timpurii. Ceapa, morcovii și sparanghelul cresc foarte bine în solul nisipos. Încearcă să cultivi sparanghel folosind semințele de sparanghel Verve Mary Washington. Cu consistență ușoară și ușor de săpat, solul nisipos poate fi cultivat pe tot parcursul anului.


Solul calcaros
Hrănește plantele pe care le cultivi în sol calcaros cu regularitate și evită speciile care nu se potrivesc cu acest sol.

5 plante cu flori pentru solul calcaros

 • Clematite - Există sute de specii ale acestei plante cățărătoare din care poți alege. Clematitele au sisteme ale rădăcinilor foarte fine,așadar se simt mai bine într-un sol mai ușor, care nu îi va sufoca rădăcinile delicate.
 • Liliacul crește mai bine în solul calcaros decât în oricare altul și, deși florile sale au o viață scurtă, aduc un parfum încântător grădinii tale.
 • Garofița este o plantă populară, care crește la înălțime redusă și are flori cu aromă dulce și culori precum roz, galben, alb și roșu.Îiplace solul calcaros și arată excelent plantată în mănunchiuri în straturi și borduri.
 • Salba moale este un arbust minunat, cu frunze care ies în evidență și fructe colorate îndrăzneț care apar toamna.

Legume
Solul calcaros se încălzește, de asemenea, rapid primăvara; spanacul, porumbul dulce și varza cresc bine în solul calcaros. Plante aromatice precum maghiranul sălbatic și oregano cresc cu ușurință dacă se află într-un loc însorit. Încearcă semințele din colecția de plante aromatice mediteraneene Verve, care conține maghiran.


Solul argilos
Cu consistență grea și greu de săpat, argila este expusă impregnării cu apă pe timpul iernii și transformării într-un sol foartesolid după uscare, vara. Ca aspecte pozitive, este bogată în nutrienți și reține umezeala bine.


5 plante cu flori pentru solul argilos

 • Trandafirilor le place argila deoarece este hrănitoare, dar vor aprecia și adaosurile de materie organică.
 • Merele pădurețese bucură de argilă, iar florile frumoase care apar primăvara luminează orice grădină. Și poți face un gem delicios din fructele care apar toamna.
 • Alchemilla mollis este o plantă foarte rezistentă, care poate crește liniștită în diverse tipuri de soluri și care se simte ca acasă în argilă.Florile galbene durează aproape toată vara și revin după ce sunt tăiate.
 • Bergenia este o plantă perenă care se pretează acoperirii solului. Bergenia este o altă specie rezistentă care se simte bine în argilă și la umbră, dacă este necesar.
 • Coacăzul ornamental este un arbust înfloritor, care produce flori roz delicate; acesta dezvoltă rapid rădăcini sănătoase în argilă. Se simte atâtde bine în aceste condiții, încât va trebui să-l verifici doar să nu depășească 2m în înălțime. Toaletează-l vara după ce a înflorit dacă este nevoie să-i reduci mărimea.

Legume
Fasolea verde, salata verde, sfecla mangold și alte legume cu rădăcini superficiale cresc bine în argilă, deoarece aceasta reține bine umezeala. Încearcă să cultivi Rhubarb Chard Vervedin semințe.


Solul argilo-nisipos
Un sol foarte bun pe întreaga durată a anului, care este ușor de cultivat și bogat în nutrienți.

4 plante cu flori pentru solul argilo-nisipos

 • Nemțișorul este o plantă înaltă, ușor de remarcat și o floare pentru grădinile tradiționale, căreia îi place un loc însorit și solul argilo-nisipos.
 • Glicina este o plantă cățărătoare superbă cu flori extravagante albe și violet, care se înrudește de fapt cu familia mazării. Glicinei îi surâde solul argilo-nisipos, care este fertil și bogat în nutrienți.
 • Bambusul negrueste ideal pentru crearea de intimitate și protejarea anumitor zone din grădina ta ca un paravan. Această plantă se simte bine în solul argilo-nisipos. Trebuie doar să te asiguri că știi cum să o împiedici să se extindă prea mult!
 • Florile sălbatice de pajiștese dezvoltă frumos în solul argilo-nisipos pentru a crea o zonă sălbatică pentru insectele benefice.

Solul cu turbă

Este important să alegi plante care se simt bine în solul cu turbă, care este foarte acid.


5 plante cu flori pentru solul cu turbă

Hortensii - Culoarea hortensiilor poate fi un indicator al tipului de sol pe care îl ai. Dacă solul este alcalin, florile hortensiei vor fi în mod normal roz. În solurile acide, florile sunt albastre. Așadar, dacă există flori mari albastre în zona din jurul grădinii tale, este foarte probabil că solul tău este acid.

Iarba neagră crește predominant la înălțime mică, fiind un arbust cu frunze verde închis și flori în principal roz și liliachiu. Acesta crește foarte bine în solul cu turbă.


Camelia are frunze verzi strălucitoare și flori cerate. Este unul din primii arbuști din grădină care înflorește și se simte cel mai bine în solul acid.

Magnolia este un alt arbust sau copac care înflorește de timpuriu. Florile roz și alb dau strălucire primăverii și cresc cel mai bine într-un sol cu turbă.


Legume
Brasicaceele, leguminoasele, rădăcinoasele și salatele cresc foarte bine în solurile bine drenate, cu turbă. Desfă pur și simplu banda de semințe Verve pentru cultura de salată din grădina de zarzavatși acoper-o cu un centimetru de sol cu turbă.


Solul nămolos
Un sol ușor, foarte fertil, care reține umezeala bine.


Plante cu flori pentru solul nămolos

 • Spânzuleste o floare foarte frumoasă, care marchează sfârșitul iernii și începutul primăverii. Aceasta se bucură de condițiile de drenaj oferite de solul nămolos.
 • Cornus Midwinter Fire-pe măsură ce frunzele cad de pe arbust, își fac apariția tulpinile viu colorate.

Legume
Este foarte simplu. Majoritatea legumelor cresc foarte bine în solul nămolos, așa că alege ce ți-ai dori!

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360