Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum recondiționezi butoaiele de vin: sfaturi practice de reparare și îngrijire

Cum recondiționezi butoaiele de vin: sfaturi practice de reparare și îngrijire

În România, obiceiul gospodarilor de a planta și îngriji viță-de-vie pentru producerea vinului de casă încă se păstrează în zonele rurale. Indiferent de rețetă și tehnicile folosite pentru a prepara licoarea bahică, cei mai mulți oameni care fac acest lucru folosesc butoaie confecționate din lemn.

Spre deosebire de alte materiale, esența lemnului are avantajul de a conferi vinului note și arome speciale, greu de obținut în alte condiții fără folosirea unor potențiatori de gust. De aceea, îngrijirea și recondiționarea butoaielor de vin este o preocupare constanța a producătorilor casnici.

Află totul despre tehnicile de reparare și despre păstrarea acestor butoaie într-o stare bună de funcționare!

Caracteristicile butoaielor din lemn pentru vin

În funcție de lemnul din care sunt confecționate, dar și de modalitățile de păstrare și de îngrijire, durata unui butoi din lemn poate varia între 50 și peste 100 de ani. Cel mai frecvent utilizat și totodată cel mai rezistent lemn folosit în confecționarea butoaielor de vin este cel de stejar.

De altfel, această esență este perfectă și pentru învechirea vinului, caracteristicile soiurilor locale fiind comparabile cu cele ale esențelor originare din Franța și Italia, țări renumite pentru calitatea vinurilor.

Ce caracteristici trebuie să aibă un butoi de lemn de calitate

Prima condiție pe care trebuie să o îndeplinească un butoi de calitate este rezistență la coroziune și cea la șocuri mecanice. Pentru că sistemele de prindere a elementelor din lemn sunt întotdeauna realizate din metal, este foarte important ca esența lemnoasă să reziste când acestea oxidează. În ceea ce privește rezistența la șocuri, predispoziția la lovituri a butoaielor în timpul procesului de producere a vinului, dar și pe parcursul depozitării, este destul de mare.

O altă calitate este aceea de a nu imprima vinului mirosuri sau gusturi neplăcute și de a nu favoriza formarea unor vapori nocivi, care pot afecta sănătatea consumatorilor.

Un butoi bun din lemn poate fi curățat și scurs cu ușurință. Acesta permite evacuarea sigură și completă a apei și a soluțiilor folosite la spălare și nu se deteriorează din cauza substanțelor folosite de regulă pentru dezinfectare.

Rezistența termică este o altă calitate a butoaielor. E important ca acestea să își păstreze proprietățile la temperaturi foarte scăzute, de sub 0 grade Celsius, dar și la temperaturi foarte mari, deoarece condițiile de depozitare și metodele de curățare implică uneori expunerea la astfel de valori extreme ale temperaturii.

Forma este și ea importantă, mai ales dacă spațiile de depozitare din gospodărie sunt limitate. Aceasta trebuie să permită utilizarea cât mai eficientă a spațiului disponibil. De altfel, formă poate avea un cuvânt de spus și în ceea ce privește cantitatea pierderilor de lichid suferite, care trebuie să fie cât mai mică.

În concluzie, un butoi de calitate este construit dintr-o esență lemnoasă superioară și rezistență, tratată astfel încât să poată fi curățată și dezinfectată corespunzător la nevoie. În ceea ce privește defecțiunile, butoaiele de calitate nu ar trebui să aibă nevoie decât de reparații simple, în urmă unor defecțiuni cauzate de șocuri mecanice sau de slăbirea în timp a sistemelor de prindere.

În ce condiții trebuie păstrate butoaiele pentru vin

Butoaiele se păstrează pe podvale din lemn sau piatră. Acestea trebuie să aibă o înălțime de cel puțîn 30 de centimetri, astfel încât butoaiele să fie ridicate față de nivelul pardoselii. De asemenea, e important să există o distanță și între butoaie, pentru a putea fi aerisite cu ușurință.

Podvalele trebuie să fie văruite sau vopsite în fiecare an, pentru igienizare și împrospătare. Și butoaiele au nevoie de îngrijiri periodice; capetele doagelor și cercurile butoaielor trebuie vopsite la intervale de doi-trei ani, iar corpul acestora trebuie îmbibat cu ulei de în, cu ajutorul unei pensule, pentru o bună impermeabilizare și pentru sporirea rezistenței lemnului.

Cum se curată și recondiționează butoaiele de vin

Butoaiele care nu au suferit defecte majore se pot clăti cu apă rece pentru eliminarea drojdiilor și se tratează ulterior cu ajutorul fitilelor de pucioasă, după ce au fost bine scurse cu gura în jos. De asemenea, acestora li se pot aplica diferite soluții cu apă fierbinte și substanțe de tratament; acestea trebuie scurse temeinic înainte de răcirea completă a butoaielor și uscarea acestora.

Tratament pentru butoaiele infectate

Dacă butoaiele sunt infestate cu bacterii acetice, acestea pot fi dezinfectate cu soluție pe baza de sodă caustică aplicată sub formă lichidă sau vapori, obținuți prin supraîncălzire. Aceste bacterii pot fi însă combătute și cu tratamente cu var nestins, în concentrație de un kilogram la un volum de zece litri de apă; tratamentul cu var trebuie lăsat să acționeze timp de 24 de ore. După oricare dintre aceste tratamente, butoaiele trebuie clătite bine cu apă rece și scurse cu gura în jos.

Infecțiile cu bacterii acetice sunt ușor de recunoscut, deoarece impregnează în butoaie un miros caracteristic și produc dioxid de carbon din abundență. De asemenea, din cauza abundenței de CO2 și a lipsei de oxigen, producătorii de vin vor observă că, în încercarea de a arde sulful în butoaie pentru a le pregăti înainte de culegerea strugurilor, butoaiele infestate nu întrețîn arderea și „nu primesc sulf”.

Tratamentele cu var nestins și cu sodă caustică nu doar că distrug bacteriile acetice, ci și extrag substanțele metabolice rezultate din păstrarea generației precedente de vin, care pot conferi vinului tânăr un miros sau un gust neplăcut și nenatural.

Tratament pentru butoaiele mucegăite

Mucegaiul își poate face uneori apariția pe butoaiele din lemn pentru vin, mai ales dacă sunt depozitate în condiții necorespunzătoare și expuse la umezeală. Stratul de mucegai se îndepărtează însă cu ușurință, prin rașchetare, cu ajutorul unei perii de sârmă.

Ulterior, butoaielor li se aplică un tratament cu lichid fierbinte, pe baza de sodă calcinată, cu o concentrație de 10%. Tratamentul se lasă să acționeze timp de 20 de minute, cel mult o jumătate de ora, după care butoaiele sunt limpezite bine, răcite și uscate.

Alte sfaturi de îngrijire și recondiționare

Procesul de curățare este foarte important pentru întreținerea butoaielor în stare bună de funcționare. Acestea trebuie spălate imediat după goliere. În intervalul de timp în care nu sunt umplute, tratamentele cu sulf trebuie aplicate în fiecare luna, prin arderea fitilelor de pucioasa în interiorul acestora. Cantitativ, se folosește un fitil de pucioasa de sulf pentru un volum de 100 de litri.

te-ar mai putea interesa

Roadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină Roadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină
Tranziția de la zilele toride de vară, la cele răcoroase de toamnă nu înseamnă doar o succesiune firească a anotimpurilor. Venirea toamnei reprezintă, în același timp, perioada perfectă...
citește mai mult
Patru pași simpli pentru curățenia de primăvară Patru pași simpli pentru curățenia de primăvară
Primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar Paștele este la mai puțin de o lună distanță. Pentru că vremea caldă ține cu noi și casa sigur are nevoie de o reîmprospătare după sezonul...
citește mai mult
Cum instalezi corect dulapurile de bucătărie Cum instalezi corect dulapurile de bucătărie
Instalarea dulapurilor este o operațiune simplă, dar care trebuie să urmeze câțiva pași specifici. În bucătărie, avem atât piese de mobilier obișnuite, cât și corpuri suspend...
citește mai mult
Ghidul complet în amenajarea bucătăriei. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis Ghidul complet în amenajarea bucătăriei. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis
Bucătăria mai este numită și „inima casei”, pentru că este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Aici îți începi ziua, cu o cafea tare, și aici o închei...
citește mai mult
Ghid pentru economisirea apei Ghid pentru economisirea apei
Datorită încalzirii globale, a poluării și a suprapopularii, 1,4 miliarde km3 din apa globului se află în pericol. Resursele de apă devin limitate și astfel trebuie să avem grijă cum c...
citește mai mult
Pregătirea pentru renovarea bucătăriei Pregătirea pentru renovarea bucătăriei
Renovarea bucătăriei și a băii prin placarea pereților nu este o sarcină atât de complicată pe cât pare. Succesul pentru o placare reușită constă într-o bună pregătire. Vom demonst...
citește mai mult