Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Apa dură: efecte negative ale consumului și utilizării și soluții de dedurizare

Apa potabilă de la robinet nu este cea mai sănătoasă opțiune, din cauza conținutului mare de minerale și săruri minerale, care pot dăuna sănătății.

Deși hidrocarbonatul de calciu și cel de magneziu pot fi eliminate prin procese relativ simple precum fierberea, depunerile de săruri de calciu și magneziu au o duritate permanentă și nu pot fi înlăturate astfel.

Cum știi că apa de la robinet este dură: testul paharului

Cea mai simplă metodă de a testa duritatea apei este testul paharului. Spală un pahar la chiuvetă și lasă-l să se usuce natural, într-un suport sau pe un prosop de bucătărie. Analizeaza aspectul paharului în lumină după ce apa s-a scurs complet și paharul este uscat. În cazul în care paharul prezintă mici pete albicioase, acestea sunt depuneri de săruri minerale, care fac apa să fie dură.

Care sunt efectele negative ale consumului și utilizării apei dure

În primul rând, gustul apei dure nu este unul tocmai plăcut. Indiferent dacă sursa de la care provine este rețeaua de apă potabilă a localității sau o fântână, aceasta nu este incoloră, inodoră, insipidă, așa cum ar trebui să fie.

În al doilea rând, medicii specialiști în urologie și nefrologie susțin că apa dură poate fi dăunătoare pentru rinichi și că poate genera formarea pietrelor la rinichi, din cauza depunerilor de săruri minerale.

În al treilea rând, apa dură poate afecta și dantura, atacând smalțul dinților și contribuind la crearea unui mediu propice pentru depunerile de tartru și pentru apariția cariilor.

Pe lângă efectele pe care le are asupra consumului, apa dură ne mai poate afecta și în alte moduri. Aceasta contribuie la apariția depunerilor de calcar în interiorul unor electrocasnice precum mașina de spălat sau mașina de spălat vase, care nu mai funcționează corespunzător sau se defectează iremediabil din cauza unor astfel de depuneri.

Hainele spălate în apă dură suferă modificări de culoare, dar și de textură. Acestea se pot decolora sau păta, iar materialele devin mai aspre și mai neplăcute la atingere.

Nici spălarea părului și a pielii cu apă dură nu sunt indicate. În vreme ce pielea devine aspră și uscată din cauza sărurilor minerale, părul își pierde din strălucire și din elasticitate și capătă un aspect tern și neîngrijit.

Soluții de dedurizare a apei

În ceea ce privește dedurizarea apei de băut, cea mai la îndemână soluție o reprezinta filtrele de apă tip cană. Acestea elimină din apă clorul activ, pesticidele, metalele grele și substanțele de proveniență petrolieră, într-un timp scurt.

Alte soluții de dedurizare sunt dedurizatoarele de apă pentru uz industrial și rezidențial. Acestea pot fi de dimensiuni mari sau compacte, în funcție de nevoile tale și de cantitatea de apă pe care o folosești. De asemenea, filtrele de apă cu osmoză inversă sunt eficiente pentru demineralizarea și purificarea apei.

te-ar mai putea interesa

Ce este și cum poate fi personalizată o bucătărie modulară
Alături de baie, bucătăria reprezintă locul în care petreci cel mai mult timp. Este important, așadar, să creezi un spațiu în care să te simți bine și care să te relaxeze. Mobila
citește mai mult
40+ Idei practice și creative pentru amenajarea insulei de bucătărie
Insula de bucătărie este un element practic în bucătărie, dar și un element de design care oferă încăperii un aer deosebit. Acestea se potrivesc cel mai bine într-o bucătărie
citește mai mult
Apa dură: efecte negative ale consumului și utilizării și soluții de dedurizare
Apa potabilă de la robinet nu este cea mai sănătoasă opțiune, din cauza conținutului mare de minerale și săruri minerale, care pot dăuna sănătății. Deși hidrocarbonatul de calciu și cel
citește mai mult
Cum recondiționezi butoaiele de vin: sfaturi practice de reparare și îngrijire
În România, obiceiul gospodarilor de a planta și îngriji viță-de-vie pentru producerea vinului de casă încă se păstrează în zonele rurale. Indiferent de rețetă și
citește mai mult
Cum să cureți eficient borcanele și bidoanele pentru murături
Dacă te gândești la toamna, cu siguranță îți vin în minte și murăturile. Te gândești la ce legume sau fructe ai vrea să pui la murat – castraveți, conopidă, gogoșari,
citește mai mult
Tehnici de depozitare corectă a vinului. Cât de importante sunt temperatura și umiditatea
Un vin devine mai bun odată cu vârsta numai dacă este păstrat în condiții optime. Acestea includ temperatura, umiditatea și lumina potrivite. În măturarea vinului trebuie să ai
citește mai mult