Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Apa dură: efecte negative ale consumului și utilizării și soluții de dedurizare

Apa dură: efecte negative ale consumului și utilizării și soluții de dedurizare

Apa potabilă de la robinet nu este cea mai sănătoasă opțiune, din cauza conținutului mare de minerale și săruri minerale, care pot dăuna sănătății.

Deși hidrocarbonatul de calciu și cel de magneziu pot fi eliminate prin procese relativ simple precum fierberea, depunerile de săruri de calciu și magneziu au o duritate permanentă și nu pot fi înlăturate astfel.

Cum știi că apa de la robinet este dură: testul paharului

Cea mai simplă metodă de a testa duritatea apei este testul paharului. Spală un pahar la chiuvetă și lasă-l să se usuce natural, într-un suport sau pe un prosop de bucătărie. Analizeaza aspectul paharului în lumină după ce apa s-a scurs complet și paharul este uscat. În cazul în care paharul prezintă mici pete albicioase, acestea sunt depuneri de săruri minerale, care fac apa să fie dură.

Care sunt efectele negative ale consumului și utilizării apei dure

În primul rând, gustul apei dure nu este unul tocmai plăcut. Indiferent dacă sursa de la care provine este rețeaua de apă potabilă a localității sau o fântână, aceasta nu este incoloră, inodoră, insipidă, așa cum ar trebui să fie.

În al doilea rând, medicii specialiști în urologie și nefrologie susțin că apa dură poate fi dăunătoare pentru rinichi și că poate genera formarea pietrelor la rinichi, din cauza depunerilor de săruri minerale.

În al treilea rând, apa dură poate afecta și dantura, atacând smalțul dinților și contribuind la crearea unui mediu propice pentru depunerile de tartru și pentru apariția cariilor.

Pe lângă efectele pe care le are asupra consumului, apa dură ne mai poate afecta și în alte moduri. Aceasta contribuie la apariția depunerilor de calcar în interiorul unor electrocasnice precum mașina de spălat sau mașina de spălat vase, care nu mai funcționează corespunzător sau se defectează iremediabil din cauza unor astfel de depuneri.

Hainele spălate în apă dură suferă modificări de culoare, dar și de textură. Acestea se pot decolora sau păta, iar materialele devin mai aspre și mai neplăcute la atingere.

Nici spălarea părului și a pielii cu apă dură nu sunt indicate. În vreme ce pielea devine aspră și uscată din cauza sărurilor minerale, părul își pierde din strălucire și din elasticitate și capătă un aspect tern și neîngrijit.

Soluții de dedurizare a apei

În ceea ce privește dedurizarea apei de băut, cea mai la îndemână soluție o reprezinta filtrele de apă tip cană. Acestea elimină din apă clorul activ, pesticidele, metalele grele și substanțele de proveniență petrolieră, într-un timp scurt.

Alte soluții de dedurizare sunt dedurizatoarele de apă pentru uz industrial și rezidențial. Acestea pot fi de dimensiuni mari sau compacte, în funcție de nevoile tale și de cantitatea de apă pe care o folosești. De asemenea, filtrele de apă cu osmoză inversă sunt eficiente pentru demineralizarea și purificarea apei.

te-ar mai putea interesa

Roadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină Roadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină
Tranziția de la zilele toride de vară, la cele răcoroase de toamnă nu înseamnă doar o succesiune firească a anotimpurilor. Venirea toamnei reprezintă, în același timp, perioada perfectă...
citește mai mult
Patru pași simpli pentru curățenia de primăvară Patru pași simpli pentru curățenia de primăvară
Primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar Paștele este la mai puțin de o lună distanță. Pentru că vremea caldă ține cu noi și casa sigur are nevoie de o reîmprospătare după sezonul...
citește mai mult
Cum instalezi corect dulapurile de bucătărie Cum instalezi corect dulapurile de bucătărie
Instalarea dulapurilor este o operațiune simplă, dar care trebuie să urmeze câțiva pași specifici. În bucătărie, avem atât piese de mobilier obișnuite, cât și corpuri suspend...
citește mai mult
Ghidul complet în amenajarea bucătăriei. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis Ghidul complet în amenajarea bucătăriei. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis
Bucătăria mai este numită și „inima casei”, pentru că este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Aici îți începi ziua, cu o cafea tare, și aici o închei...
citește mai mult
Ghid pentru economisirea apei Ghid pentru economisirea apei
Datorită încalzirii globale, a poluării și a suprapopularii, 1,4 miliarde km3 din apa globului se află în pericol. Resursele de apă devin limitate și astfel trebuie să avem grijă cum c...
citește mai mult
Pregătirea pentru renovarea bucătăriei Pregătirea pentru renovarea bucătăriei
Renovarea bucătăriei și a băii prin placarea pereților nu este o sarcină atât de complicată pe cât pare. Succesul pentru o placare reușită constă într-o bună pregătire. Vom demonst...
citește mai mult