Idei și inspirație
Cum să cureți eficient borcanele și bidoanele pentru murături

Cum să cureți eficient borcanele și bidoanele pentru murături

Se încarcă...
Posted in: Bucătărie

Dacă te gândești la toamna, cu siguranță îți vin în minte și murăturile. Te gândești la ce legume sau fructe ai vrea să pui la murat – castraveți, conopidă, gogoșari, pepeni, gogonele – și probabil la cantitățile necesare că să îți ajungă ție, dar să le dai și rudelor, copiilor sau prietenilor.

Ar trebui să te gândești însă și la primul pas și anume curățarea recipientelor pentru murături, căci el este cel care garantează reușita. Dacă borcanele și butoaiele nu au impurități și bacterii, murăturile vor rezista chiar și un an în cămară. Îți prezentăm mai jos pașii pe care trebuie să ii respecți pentru a obține murături delicioase:

Curățarea borcanelor

Indiferent dacă ai cumpărat borcane noi sau refolosești unele în care au mai fost muraturi sau alte produse din comerț, e important să le cureți înainte, pentru că e posibil să fi adunat depuneri cât timp au fost nefolosite.

Cum alegi borcanele

Primul pas este alegerea borcanelor potrivite, iar asta ține cont atât de cantitatea de murături, cât și de starea fizică a recipientelor:

  • După ce ai hotărât câte legume vrei să pui la murat, apreciază numărul de borcane necesare pentru ele, spre exemplu, un borcan de jumătate de kilogram este potrivit pentru aproximativ 20 de castraveți de mărime medie;
  • Alege borcane cu gură largă, îți va fi mai ușor atât să introduci murăturile, cât și să le scoți, când le vei mânca;
  • Verifică fiecare capac de borcan în parte. Acestea trebuie să se închidă etanș; în caz contrar, murăturile vor fi expuse la aer, se vor oxida și se vor strica;
  • Dacă achiziționați borcane noi verificați să nu fie zgâriate, fisurate, crăpate sau murdare; se vor sparge mai ușor când vor fi sterilizate;
  • Dacă refolosești borcane vechi, verifică-le la fel ca pe cele din magazin, dar fii atent și la mirosul pe care s-ar putea să il aibă de la fostele murături.

Cum speli borcanele

Indiferent dacă borcanele au un miros neplăcut sau sunt noi, tot vor trebui spălate pentru a elimina orice impurități sau depuneri există pe ele, chiar invizibile ochiului:

  • Umple un lighean încăpător cu apă caldă și detergent de vase;
  • Introdu borcanele în lighean și lasă-le la înmuiat pentru aproximativ 3 ore;
  • Folosește o perie de vase pentru a freca atât interiorul, cât și exteriorul borcanelor;
  • Clătește borcanele cu apă rece de mai multe ori până nu mai sunt urme de detergent și lasă-le la uscat.

Cum sterilizezi borcanele

Acesta este ultimul pas pe care trebuie să îl faci înainte să pui murăturile în borcan și este foarte important să fie făcut corect pentru ca murăturile să reziste mult timp pe raft:

  • Pune o oală mare cu apă pe aragaz și introdu borcanele în ea;
  • Acoperă oala cu un capac și pornește focul la temperatură medie până apa dă în clocot;
  • Dă flacăra la minim și păstrează borcanele calde până ești pregătit să le umpli;
  • Într-o oală mai mică pune capacele și acoperă-le cu apă; pornește focul la mediu până la primul clocot și apoi dă flacăra la mimin; păstrează căpacelul în oală până le vei folosi.

Cum cureți bidoanele

Pentru că bidoanele sunt din plastic, care se poate deteriora la temperaturi foarte mari, pregătirea lor pentru punerea murăturilor este diferită față de recipientele din plastic. Astfel, alegerea și spălarea sunt asemănătoare, dar nu va exista procesul final de sterilizare.

Cum alegi bidoanele

La fel ca în cazul borcanelor de sticlă, trebuie să fii atent să fie în cea mai bună condiție fizică, să nu fie zgâriate, fisurate sau chiar sparte. Chiar și prin cea mai mică gaură e posibil să se scurgă saramura murăturilor. Capacele trebuie să fie de asemenea etanșe, pentru că amestecul din butoaie să nu fie expus la aer și să nu se oxideze.

Cum speli bidoanele

Acesta trebuie făcută și pentru butoaiele noi, dar în special pentru cele care au mai fost folosite, pentru că recipientele din plastic rețin foarte ușor mirosul alimentelor cu care au intrat în contact. Urmează acești pași pentru a obține un butoi curat, fără odor:

· Umple bidoanele cu apă caldă și detergent de vase și folosește o perie pentru a curată cât mai bine interiorul, dar și exteriorul;

· Clătește apoi bidoanele cu apă rece, de cel puțin trei ori;

· Umple bidoanele cu o soluție formată din apă fiartă și oțet (aproximativ 10 ml oțet la 10 L apă);

· Pune capacul bidonului și lasă soluția să acționeze aproximativ o zi;

· După ce ai aruncat soluția umple bidoanele cu apă fierbinte și clătește-le bine;

· Limpezește recipientele cu apă rece și apoi lasă-le la uscat într-un loc fără mirosuri.

Sfaturi pentru o curățare eficientă

Pentru ca procesul curățării să fie cât mai ușor, dar mai ales pentru că murăturile pe care le pui să reziste chiar și un an în cămară fără să se strice, ai în vedere aceste sfaturi:

· După ce borcanele și butoiele sunt curățate, ai grijă să nu atingi interiorul lor sau al capacelor; altfel, vei recontamina recipientele cu bacterii care pot exista pe mâinile tale;

· E foarte important să ai mereu mâinile curate; poți lucra chiar cu mănuși de bucătărie pentru un plus de protecție;

· Lasă recipientele la uscat, dar nu folosi cârpe de bucătărie pentru a le șterge, acestea sunt adeseori pline de impurități;

· Borcanele trebuie să fie umplute într-un interval de aproximativ 40 de minute de la sterilizare pentru a preveni recontaminarea;

Curatarea borcanelor și bidoanelor pentru murături nu este complicată, dar poate fi minuțioasă și va trebui să dedici un timp mai lung pentru asta. Merită însă efortul, pentru ca astfel te vei bucura de murături delicioase tot anul.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360