Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
7 soluții alternative de a planta căpșuni roditoare în grădină

7 soluții alternative de a planta căpșuni roditoare în grădină

Se încarcă...
10146 vizualizări

Idei practice pentru plantarea căpșunilor la tine în curte, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție

Spre deosebire de alte fructe populare, căpșunile nu au nevoie de spații întinse pentru culturi substanțiale. O singură grădină îți poate oferi o recoltă suficientă pentru a începe un business sau cel puțin pentru a-ți satisface propria nevoie de consum.

Și știi deja că aceste fructe nu se mănâncă doar primăvara și vara. Doar gândul la o felie cu dulceață de căpșuni te poate încălzi iarna, însă numărul de rețete de deserturi la care aceste fructe se pot folosi este greu de estimat.

Dacă vrei ca grădina ta să producă ceva, nu ai cum să dai greș cu căpșunile. Aceste idei te vor ajută să-ți pui mai ușor planurile în practică.

Alege ce tip de căpșuni ți-ar plăcea cel mai mult să-ți crească în grădină

Înainte de a te apuca de plantat ar trebui să alegi soiul de căpșuni pe care vrei să le crești. Căpșunile pot fi:

· Neremontate

acestea rodesc o singură dată pe an, de obicei la începutul verii. Recolta abundentă durează două sau trei săptămâni, iar căpșunile rezultate sunt mai mari.

· Semi-remontate

înfloresc de primăvara până toamna, producând astfel mai multe recolte. Fructele sunt mai mici decât în cazul soiurilor neremontate, iar stolonii produși sunt mai puțini la număr.

· Remontate

acestea rodesc de două ori pe an, primăvară și la începutul toamnei (în funcție de condițiile climatice). La fel ca în cazul semi-remontatelor, fructele sunt mai mici, iar recolta este mai puțin abundentă decât în cazul soiurilor neremontate. Soiurile remontate și semi-remontate au însă avantajul de a fi rezistene la condițiile climatice și chiar la îngheț.

Asigură-te că alegi exact tipul de căpșună pe care vrei să îl plantezi, potrivit grădinii tale, dar și a timpului pe care ești dispus să îl oferi acestor culturi. Reține că poți plantă căpșunile atât primăvara (martie-aprilie), cât și toamna (septembrie-octombrie). În cazul stolonilor păstrați în depozite frigorifice, plantarea se poate face și vara (iunie-iulie). Recoltele plantate primăvară vor rodi abia anul viitor, pe când plantate vara rodesc în toamna aceluiași an.

Pregătește atent solul

Căpșunile au nevoie de multe substanțe nutritive pentru a crește. Asigură-te că solul ales este drenat și fără denivelări. Nivelul pH-ului ar trebui să fie între 5,8 și 6,2. Poți determina nivelul pH-ului achiziționând un kit special pentru această operațiune sau folosind mostre de sol, apă distilată și hârtie de pH. După ce ai determinat o valoarea (chiar și aproximativă), asigură-te că solul este lipsit de buruieni.

Reține că, pentru a se dezvoltă corespunzător, căpșunile au nevoie de mult soare. Evita zonele care ar putea primi prea multă umbră sau cele unde plantele ar fi foarte expuse la vânt.

Pentru că solul să fie cu adevărat fertil, cel mai bine merg îngrășămintele naturale precum compost sau gunoi de grajd.

Semințe sau stoloni?

Majoritatea celor care plantează căpșuni aleg stolonii gata crescuți. Metodă este mult mai simplă și mai rapidă, întrucât plantarea semințelor se poate dovedi o operațiune delicată și cu o probabilitate de succes redusă.

Totuși, dacă vrei să încerci să plantezi semințe, ține minte că acestea sunt foarte mici și greu de manevrat cu degetele. Poți încerca să folosești chiar și o pensetă pentru a le introduce în sol. Până la germinare, semințele au nevoie de o căldură asemănătoare cu cea dintr-o seră. Astfel, poți fie să învelești ghivecele în folii de plastic, fie să folosești caserole de plastic pe care le poți închide. Odată ce plantele încep să se dezvolte, stolonii rezultați vor fi mutați în recipiente mai mari.

Ideile pe care le vom recomanda în continuare se pot aplica doar la plantarea stolonilor.

Plantarea căpșunilor în sol

Dacă dispui de o grădină suficient de mare, poți planta căpșunile direct în pământ, după ce ai pregătit atent solul. Metoda cea mai ușoară este așezarea stolonilor în rânduri. Va trebui să lași o distanță de 30 cm între rânduri și 20-25 cm între stoloni.
O metodă foarte des folosită pentru ingrjirea culturii este acoperirea solului cu un strat de paie gros de 90 cm. Acesta va proteja căpșunile de umezeala excesivă și de putrefacție.

Plantarea căpșunilor în ghivece

Dacă spațiul nu îți permite, cea mai la îndemână metoda de plantare a căpșunilor este chiar în ghiveci. Trebuie să alegi ghivece mari cu o adâncime de cel puțin 30 cm. Ghiveciul va trebui să aibă găuri pentru scurgerea apei. Înainte de a pune solul fertilizat în ghiveci va trebui să pui un strat de material care să permită drenarea.

Avantajul ghivecelor este ușurința cu care pot fi mutate și amplasate. Poți aranja mai multe ghivece și pe verticală, iar dacă stai la bloc poți crește căpșuni și în balcon. În anotimpurile reci va trebui să însă să ții ghivecele în camere călduroase și bine luminate.

Plantarea căpșunilor în jgheaburi

La fel ca în cazul ghivecelor, jgheaburile sunt foarte practice, dacă dorești o cultură de căpșuni care să nu ocupe foarte mult spațiu. În plus, forma lor obligă căpșunile să crească pe rânduri, așa cum ar face-o și dacă ar fi plantate direct în sol.

Pentru a folosi un jgheab va trebui să îl închizi, pentru că el să poată formă un recipient. Cel mai recomandat material pentru această operațiune este spumă poliuretanică.

După ce transformi jgheabul într-un fel „ghiveci lung”, va trebui să faci niște găuri pentru scurgerea apei. Însă acum nu vei mai avea nevoie de material drenant și vei putea pune solul direct în jgheab. Stolionii vor trebui cultivați la o distranta de cel puțîn 15 cm unul față de altul.

Plantarea pe verticală

Desigur, atât ghivecele cât și jgheaburile pot fi aranjate pe verticală, însă plantarea căpșunilor pe verticală implică operațiuni mai complexe, prin care poți însă economisi mult spațiu și obține recolte mult mai bogate.

Există patru metode cunoscute prin care poți plantă căpșunile pe verticală.

1. Plantarea căpșunilor în butoaie

Este important să alegi un butoi cu gură largă. De jurul împrejurul sau va trebui să dai rânduri de găuri cu diametrul de aproximativ 7 cm, iar fundul butoiului va trebui și el să fie prevăzut cu găuri mai subțiri pentru ca apa să se poată scurge.

Apoi vei avea nevoie de o țeavă de PVC cu o lungime egală cu adâncimea butoiului. Și ea va trebui găurită de jur împrejur. Pentru această operațiune folosește o bormașină și freze și carote de diametrul dorit.

În continuare, taie o bucată de pânză la diametrul necesar pentru putea fi pusă pe fundul butoiului. Odată ce ai fixat pânză, toarnă un strat de pietriș pe fundul butoiului (aproximativ 5 cm). Următorul pas este să fixezi țeavă de PVC în centrul butoiului și să o umpli și pe această cu pietriș.

Poți începe apoi să umpli butoiul cu pământ. Când pământul ajunge la primul rând de găuri, plantează căpșunile în dreptul găurilor. Așază rădăcinile în formă de evantai, iar tulpinile astfel încât căpșunile să poată crește în afară. Tasează pământul și apoi repetă operațiunea pentru fiecare rând de găuri.

La final, folosește un furtun pentru a pune apă în țeavă de PVC până când pământul din butoi va ajunge la umezeală dorită.

2. Plantarea căpșunilor în țevi de PVC

Principiul este asemănător cu cel al plantării în butoi. Vei avea nevoie de o țeavă de PVC cu un diametru de 15-20 cm și încă o țeavă mult mai subțire (diametru aproximativ 1,5 cm), dar puțin mai lungă. Cea din urmă va fi folosit pe post de irigator și poate fi învelită și în pânză.

Vei folosi bormașina pentru a da găuri mari în tubul mare și găuri mai mici în irigator. Țevile trebuie fixate în ghivece mai mari umplute cu pământ. Pașii următori sunt similari cu cei folosiți pentru a plantă căpșunile în butoi: asigura-te că țeavă irigator stă în mijlocul tubului mare, apoi toarnă straturi de pământ în tubul mare și plantează stolonii cu tulpină afară din gaură.

Prin această metodă economisești cel mai mult spațiu și poți folosi mai multe țevi pentru a crea o grădina verticală foarte productivă.

3. Plantarea căpșunilor în piramidă

Dacă vrei să demarezi un proiect mai dificil, dar cu rezultate cu adevărat satisfăcătoare, poți încerca să îți umpli grădina cu astfel de piramide, potrivite atât pentru căpșuni, dar și pentru alte tipuri de plante. Cu doar câteva scânduri și unelte potrivite poți începe cu o singură piramidă care va deveni punctul central al grădinii tale.

4. Plantarea căpșunilor în saci de polietilenă

O metodă foarte productivă de a cultivă căpșunile este cea a sacilor de polietilenă. Aceștia sunt umpluți cu pământ fertil și atarnati de orice suport ai avea la îndemână. Apoi trebuie să îi gauresti cu grijă pentru a putea introduce stolonii de căpșuni.

Partea complicată la acest procedeu este irigarea, care se poate însă rezolva prin construcția unui apeduct care să ude sacul prin picurare. Avantajul acestui tip de plantare este că dintr-un sac poți obține în jur de 10 kg de căpșuni. Pe timp de iarnă, sacul trebuie mutat.

Îngrijește atent cultura

Înainte de a alege metodă pe care vrei s-o urmezi pentru a obține prima ta recolta de căpșuni, reține că primele flori ale unei culturi nu se vor transformă în fructe și de aceea trebuie îndepărtate.

Udă căpșunile în fiecare zi și asigura-te că primesc mult soare. Îndepărtează imediat buruienile și frunzele uscate (acestea pot fi bolnave). Din când în când va trebui să replantezi stolonii noi crescuți pentru a evita aglomerația și sufocarea plantelor.

Reține că straturile de căpșuni trebuie mutate după 3 ani, pentru a le menține calitatea și a le feri de dăunători.

Ce metodă de cultivare a căpșunilor ți se pare mai la îndemână?

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360