Idei și inspirație
planseu lemn

Planșeul cu structură de lemn - realizare și materiale necesare

Se încarcă...

Tot mai multe persoane renunță la planșeul clasic din beton și aleg varianta din lemn, atât pentru casele fără etaj, cât și pentru cele în regim de parter și mansardă sau parter, etaj și mansardă. Această soluție pentru acoperiș sau tavan poate fi văzută ca o întoarcere la arhitectura caselor românești vechi, dar și ca o adaptare la standardele folosite în prezent, pentru cele construite integral din lemn ori ecologice. 

Greutatea suportată de un planșeu din lemn - de ce e importantă

Dacă planșeele pe structură din beton armat suportă încărcături mari și nu necesită o preocupare specială, lucrurile stau diferit în cazul planșeului din lemn pentru constructii. Pentru structurile ușoare din lemn, sunt potrivite încărcături cuprinse între 0,5 și 3,5 kN/mp. 

Greutățile de peste 3,5 kN/mp sunt suportate de planșee cu structuri grele. Pentru a simplifica lucrurile, dacă un adult cântărește 80 kg, când stă pe un planșeu din lemn, va exercita o forță de 800 de Newtoni, adică 0,8 kN. Totuși, adultul nu va exercita această forță pe o suprafață de 1 metru pătrat, ci pe o arie mai mică și mult mai concentrată. 

De asemenea, dacă o persoană se mișcă prin cameră, aceasta din urmă se transformă dintr-o încărcare statică în una dinamică. O încărcătură statică permanentă apasă pe planșeu în mod constant, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul frigiderului, al mașinii de spălat sau al unui alt obiect voluminos.

O planificare incorectă poate duce la curbarea planșeului și chiar la ruperea sa. Un planșeu de 0,5 kN/mp suportă o mobilă ușoară, precum un birou, pat ori un dulap ușor sau o altă încărcătură cu o greutate totală de 50 kg/mp de planșeu. Acest tip de planșeu este folosit mai ales pentru acoperișuri și terase necirculabile. 

Dacă se depășește cu puțin încărcătura proiectată a planșeului, acesta nu se va rupe. Abia atunci când mergi pe suprafața planșeului și mobila începe să vibreze, înseamnă că ar trebui să îl analizezi cu atenție sau chiar să îl schimbi. 

În general, un planșeu de lemn normal are o încărcătură cuprinsă între 1,5 kN/mp și 2 kN/mp. Această încărcătură este întâlnită la majoritatea caselor din România. Având o încărcare statică de 150-200 kg pe metru pătrat, vei putea monta orice tip de mobilă, chiar și din lemn masiv. 

Depășirea capabilităților planșeului este un caz izolat și apare atunci când umpli camera cu obiecte grele din metal sau sticlă ori cu un rezervor voluminos de apă pentru centrală. 

Avantajele folosirii unui planșeu din lemn

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui planșeu din lemn este prețul redus, prin comparație cu betonul, ceea ce îl transformă într-o soluție eficientă pentru orice buget. Pe lângă costurile aferente materialelor, și manopera este mai accesibilă. Concret, iată care sunt câteva dintre avantajele unui planșeu din lemn:

  • este ușor, deci nu va fi nevoie de o fundație foarte puternică;
  • nu necesită perioadă de uscare;
  • se instalează repede, chiar și într-o zi;
  • nu produce igrasie;
  • are proprietăți termoizolatoare și fonoizolatoare;
  • are un efect estetic plăcut, grinzile din lemn putând fi lăsate la vedere;
  • dacă este întreținut corespunzător, rezistă mai mult decât structurile din beton.

Totodată, la Brico găsești inspirație pentru a-ți pune ideile în practică. Astfel, poți alege dintr-o gamă variată de materiale de constructii, îmbogățită lunar, pentru ca tu să găsești cele mai bune soluții pentru amenajarea casei. De asemenea, este important să știi că 74% din produse sunt sustenabile, iar Brico se concentrează asupra creșterii acestui procent. Mai jos, sunt alte avantaje de care te poți bucura, dacă alegi materiale de construcții de calitate, oferite de Brico:

  • construiești un spațiu funcțional, estetic, confortabil și ușor de întreținut, cu ajutorul unor produse de calitate excelentă, durabile;
  • adaptezi cu ușurință produsele la nevoile tale și le integrezi rapid în locuința ta; Brico îți oferă grinzi de dimensiuni variate, care se adaptează ușor, pentru a crea un planșeu rezistent în timp;
  • produse pot fi comandate online sau direct din magazin; la comanda online, produsele îți vin direct acasă ori le poți ridica din magazin, în maximum patru ore de la comandă;
  • durabilitate și sustenabilitate la prețuri avantajoase.

Punctele slabe ale unui planșeu din lemn

Planșeele pe structură din lemn au și câteva dezavantaje, care ar trebui luate în considerare, în construcția unei case: 

  • umiditatea poate duce la apariția condensului pe grinzile din lemn; putrezirea lor este un risc, motiv pentru care sunt indicate verificarea periodică și întreținerea corespunzătoare; de ajutor poate fi și instalarea unui dezumidificator, dacă umiditatea din casă este ridicată;
  • lemnul poate vibra la mers, sărituri, șocuri etc. – la deschideri de peste 4,5 metri, sunt necesare secțiuni mai mari și prețul poate crește; de asemenea, secțiunile mai mari de 4 metri sunt mai dificil de procurat;
  • lemnul este sensibil la foc, dăunători și intemperii.

Tavanul între parter și mansardă

Un mit foarte răspândit spune că mansarda este perfect construită pentru a te muta acolo. În casele construite de la zero, acest lucru poate fi adevărat. Însă, deseori, planșeul cu structură de lemn dintr-o casă cu parter și mansarda are rolul de a suporta acoperișul camerei de dedesubt și cam atât. 

Totul se reduce la scândurile și grinzile folosite pentru planșeu. Dacă acestea au o lățime mică, nu sunt suficiente pentru a suporta transformarea unei mansarde într-o cameră de locuit. În cazul unui planșeu de dimensiuni decente, este posibil să suporte o greutate mai mare, însă, pentru siguranță, este necesară verificarea mansardei de către un inginer constructor. 

Pe lângă scândurile care sunt parte a planșeului, este importantă și distanța dintre ele. În general, se merge pe o distanță de aproximativ 40 cm, însă, în cazul mansardei, acestea se află la o distanță de circa 61 cm, mult prea mare pentru a suporta o greutate considerabilă. 

Dacă structura nu este potrivită pentru ca mansarda să fie transformată într-un spațiu de locuit, pot fi realizate lucrări de renovare. Modificările necesare pentru susținerea planșeului depind de recomandările inginerului constructor. Mai jos, sunt câteva dintre recomandările posibile:

  • dacă sistemul actual este apropiat de necesarul camerei, poate fi suficientă montarea de noi grinzi, pentru a oferi suport; acestea se vor instala perpendicular pe cele existente și ajută la stabilizarea planșeului;
  • în funcție de starea structurii existente, un profesionist poate recomanda montarea de scânduri-surori, paralel cu scândurile existente.

Dacă locuința nu a fost proiectată pentru a folosi mansarda ca pe o cameră, poate fi nevoie de suport pe verticală, pentru a susține greutatea ce va fi pusă asupra structurii mansardei.  

elemente planseu din lemn

Elementele componente ale unui planșeu din lemn

Planșeele cu structură de lemn au mai multe elemente:

  • elementele de rezistență – grinzi (scânduri), dispuse la 70-90 cm distanță între ele, ancorate în pereții de rezistență, cu ajutorul unor ancore metalice; grinzile trebuie rezemate 20 cm pe pereții de rezistență, fiind obligatoriu tratamentul capetelor împotriva umidității;
  • elementele auxiliare – dușumea, umplutură, șipci, grinzișoare, pardoseala propriu-zisă etc.

De asemenea, planșeele pot fi realizate în mai multe moduri. Astfel, există:

  • planșee din grinzi din lemn - grinzile sunt dispuse la distanțe mici (40-60 cm) și sunt  rezemate pe scheletul din lemn;
  • planșee din grinzi din inimă plină - realizate din placaj și lipite; oferă posibilitatea de modulare; pot acoperi deschideri și alte forme în plan ale construcției;
  • planșee cu ferme din lemn - realizate cu zăbrele din lemn sau metal; permit montarea ușoară, fără a fi nevoie de utilaje de ridicare; poziționarea conductelor pentru instalații se poate realiza prin golurile existente.

Pașii amenajării unui planșeu din lemn

Planșeul este un element esențial al structurii unei clădiri. Acesta este un suport orizontal și contribuie la aspectul solid al construcției. 

De asemenea, planșeul oferă fundație pentru stratul de susținere al pardoselii. Un planșeu din lemn trebuie să respecte o serie de specificații și să fie instalat corect. Mai jos, sunt pașii pentru a realiza planșeul din lemn.

Pasul 1: Calcularea încărcăturii

Încărcătura este calculată de un inginer constructor sau de către arhitect. Calculul implică atât greutățile pasive (greutatea clădirii, materialele și obiectele care vor fi păstrate în cameră), cât și greutatea activă (clădirea plus mobila și oamenii care petrec timp acolo). 

În funcție de localizarea locuinței, se pot lua în calcul și aspecte precum vântul, activitatea seismică sau cantitatea de zăpadă ce cade în sezonul rece. 

Aceste informații sunt utile pentru a stabili un planșeu din lemn configurat, în așa fel încât clădirea să fie cât mai sigură. 

Tot acum se decide din ce material vor fi grinzile, dacă îți dorești lemn tratat sau lemn masiv etc. Tipul de material dorit, calitatea lemnului și alți factori au, la rândul lor, un impact asupra încărcăturii. 

Pasul 2: Turnarea fundației specifice pentru casa pe structură din lemn

Primul pas în construirea unei case începe cu realizarea fundației. Proiectarea acesteia îi revine inginerului constructor care stabilește totul, de la modul de pregătire a terenului până la turnare. 

El decide, în funcție și de materialele alese, care vor fi lățimea și adâncimea fundației. În general, cum structura din lemn este mult mai ușoară decât cea din beton, fundația va avea o adâncime de aproximativ 90 cm (sub limita înghețului) și o elevație standard de 50 cm. 

Etapa 3: Producția și montajul structurii din lemn

Cea mai simplă modalitate de a construi un planșeu din lemn este cumpărarea pieselor necesare - grinzi, dușumea, sipci din lemn - potrivit pașilor anteriori și recomandărilor inginerului constructor.  

Este indicat ca, pentru montaj, să apelezi la o echipă de lucrători cu experiență, pentru a te bucura de o structură solidă, care să țină mulți ani. 

Pentru siguranță, grinzile și scândurile vor fi tăiate cu ajutorul unui fierăstrău electric și se vor prinde cu șuruburi, cuie și alte elemente structurale laterale. 

Peste planșeul din lemn, se montează o placă de OSB, de 22 mm, pentru rigidizarea sa.

montare planseu lemn

Izolația în cazul planșeului din lemn

Casele pe structura din lemn necesită o atenție sporită, legată de izolație. Pentru o rezistență bună, casa ar trebui să fie bine izolată termic, acustic și împotriva focului. 

De asemenea, este necesar ca elementele planșeului din lemn (structura, bariera contra vaporilor, izolația, pardoseala) să conlucreze, pentru a preveni acumularea de vapori, condensul și propagarea sunetelor. Mai jos sunt pașii izolării planșeului din lemn:

Pasul 1: Montarea vatei din sticlă între grinzile planșeului

Cele mai folosite materiale sunt lemnul masiv, lemnul lamelar sau profilele din lemn compozite. În funcție de alcătuirea grinzii și de lățimea planșeului, grinzile vor avea dimensiuni cuprinse între 5 x 15 cm și 10 x 30 cm. 

Este indicată o vată de sticlă cu un coeficient de conductivitate termică de 0,038 w/mpK. Livrată în role, vata poate fi prelucrată destul de ușor. După închiderea părții inferioare cu placi OSB, se va trece la montarea vatei de sticlă între grinzile din partea superioară. 

Este recomandat ca vata de sticlă să fie mai mare cu un centimetru decât înălțimea grinzilor. După acoperirea cu vată de sticlă, se va închide și partea superioară, cu plăci de OSB.

Pasul 2: Montarea barierei împotriva vaporilor

Pentru izolarea fonică, este recomandată montarea unui strat de vata de sticla cu o grosime de 2-4 cm, rigidă, rezistentă la compresiune. Stratul va fi dispus pe toată pardoseala și în jurul acesteia.

Stratul de vată va fi acoperit cu o folie de polietilenă (o barieră împotriva vaporilor), iar peste aceasta, vor fi puse două straturi de plăci OSB. Primul rând se va monta pe o direcție, iar al doilea, transversal față de primul. 

Pentru eficiență, este indicată prinderea celor două cu holșuruburi mai scurte decât grosimea plăcilor de OSB, puse una peste alta. Ca alternativă, poți opta pentru pardoseala cu grinzișoare. În acest caz, dala flotantă se realizează prin grinzișoare din lemn. Acestea au aproximativ 6 x 4 cm. Pe fața cea mai lată, cea de 6 cm, se va fixa, cu ajutorul unui adeziv, o bandă de vată din sticlă, cu o grosime de 1 cm. 

Următorul pas constă în montarea grinzișoarelor cu banda de sticlă în jos, pe tot perimetrul încăperii, iar pe distanța cea mai scurtă a camerei, se vor monta regulat, la fiecare 60 cm. Golurile dintre grinzișoare se vor umple cu vată de sticlă cu o înălțime ușor mai mare decât a grinzișoarelor. 

Similar primului caz, și de această dată, grinzișoarele vor fi acoperite cu o barieră împotriva vaporilor, după care se vor monta cele două straturi de OSB. Acestea se vor prinde de grinzișoare cu holșuruburi, cu mențiunea că nu ar trebui să ajungă la stratul de OSB de peste grinzi. 

Pasul 3: Finisajele

Ultimul pas al izolației implică montarea unei noi bariere de vapori, prinse cu bandă dublu adezivă de placa de OSB. Astfel, se va obține un spațiu necesar pentru diverse instalații, mai ales electrice, și se va oferi protecție structurală împotriva scurt-circuitelor. 

În această etapă este bine să eviți vata din sticlă deoarece crește riscul de acumulare a vaporilor de apă. Picăturile de apă se pot acumula pe planșeu, pe părțile mai reci ale fundației și pot duce la degradarea lemnului și mai apoi a pardoselii.

Planșeul cu structură din lemn este ales de multă lume pentru avantajele multiple: costul redus, timpul scurt de montare, riscul mai mic de igrasie, precum și aspectul estetic. Totuși, pentru a te bucura de aceste plusuri, sunt necesare realizarea unui proiect detaliat, folosirea de materiale de calitate și contactarea unei echipe de lucru profesioniste. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360