Idei și inspirație
Sfaturi care te ajuta sa construiesti un dressing in orice apartament

Sfaturi care te ajuta sa construiesti un dressing in orice apartament

Se încarcă...

Vizitele in magazine ne umplu sacosele de cumparaturi si mintea cu idei. De pilda, dressingul, acea mica incapere destinata hainelor, a devenit un spatiu care imprumuta tot mai mult elemente specifice designului spatiilor comerciale. Desigur, ideea amenajarii unui dressing in locuinta nu este noua: au existat, dintotdeauna, vestiarul si garderoba, insa astazi avem posibilitatea sa iesim din tiparul traditional si sa ne organizam hainele, incaltamintea si accesoriile nu doar eficient, ci si creativ.

  • 1. Modele de dressing
    1. Camera de dressing
    2. Dressing la mansarda
    3. Dressingul de pe hol
    4. Dressingul amenajat in balcon
  • 2. Construirea unui dressing
    1. Alegerea spatiului dedicat unui dressing
    2. Masurarea corecta a spatiului dedicat dressingului
    3. Realizarea schitelor pentru dressing
    4. Alegerea usilor pentru dressing
    5. Pregatirea materialelor pentru dressing
    6. Construirea dressingului
      • i. Construirea dressingului intr-o debara
      • ii. Construirea dressingului pe balcon
      • iii. Construirea dressingului intr-o camera dedicata
    7. Iluminarea dressingului
  • 3. Sfaturi pentru organizarea unui dressing
    1. Aloca un spatiu pentru hainele de care vrei sa scapi
    2. Foloseste cutii pentru haine marunte
    3. Construieste-ti un sistem de organizare
      • i. Organizarea lucrurilor pe culori
      • ii. Organizarea lucrurilor dupa tipul materialului
      • iii. Organizarea lucrurilor in functie de anotimp
      • iv. Organizarea lucrurilor in functie de tipul de activitate
    4. Foloseste umerase de calitate
    5. Foloseste cutii cu o latura transparenta pentru pantofi
    6. Foloseste spatiile de jos pentru hainele si pantofii copiilor
    7. Foloseste usa dressingului in mod inteligent

Modele de dressing

De obicei, dressingul este o incapere construita separat de restul camerelor, care permite depozitarea articolelor de imbracaminte aflate intr-o locuinta. Hainele care se gasesc aici sunt fie impachetate pe rafturi, fie asezate perfect pe umeras, in timp ce incaltamintea - pentru ca si ea isi gaseste locul aici - sta pe rafturi speciale sau in cutii.

In functie de spatiul disponibil, dressingul poate fi, insa, amenajat si altfel: in balcon, mansarda sau debara, sau ii putem spune dressing sistemului de dulapuri instalat in dormitor. Singurul spatiu nerecomandat este vecinatatea baii, asta pentru ca umiditatea poate deteriora matasurile, accesoriile metalice si pantofii.

Departe de a fi un moft, dressingul elibereaza, de fapt, spatiul din locuinta, preluand rafturile si sertarele care aglomerau dormitorul sau alte camere.

Camera de dressing

Daca ai urmarit vreodata MTV Cribs, o productie de televiziune in care diferite vedete isi prezinta locuintele in fata echipei de filmare, ai putut observa ca foarte multe doamne aleg sa ne arate dressingul si tinutele preferate. Acesta este amenajat in interiorul unei camere (dressing room) construite special in acest scop, spatiul fiind uneori la fel de generos ca in marile magazine.

O intreaga camera pentru dressing este, desigur, optiunea ideala; insa, pentru multi, nu este deloc o optiune. Motivul este evident: lipsa spatiului. Pe de alta parte, se poate intampla sa nu ai nevoie de un dressing atat de mare si, chiar daca detii spatiul necesar amenajarii lui, sa alegi sa il utilizezi in alt scop.

Parasind insa zona V.I.P., trebuie sa spunem ca, de cele mai multe ori, dressingul reprezinta o camera de dimensiuni reduse, construita in prelungirea dormitorului, de care o desparte uneori un hol de acces.

Dressing la mansarda

Daca nu folosesti mansarda pentru locuit, sau ca birou, o poti transforma in dressing. Nu numai ca vei avea spatiu suficient pentru tot ceea ce vei dori sa depozitezi, dar vei avea si mai multa libertate pentru idei creative. In mansarda, totul este lasat la vedere, iar dressingul poate deveni un adevarat element de decor.

SFAT PRACTIC: Foarte potrivite aici sunt rafturile realizate pe comanda, care permit valorificarea zonelor mai putin accesibile, si sistemele de dressing cu rafturi deschise.

Dressingul de pe hol

Dressingul poate fi improvizat in spatiul destinat in mod obisnuit debaralei, sau poate fi creat separat, instaland pe hol rafturi, o canapea de mici dimensiuni si un suport pentru pantofi.

Dressingul amenajat in balcon

Locul ideal pentru dressing este cat mai aproape de dormitor, asa ca amenajarea dressingului in balcon este recomandata doar daca acesta comunica cu dormitorul. Balconul poate fi spatiul perfect si va fi intotdeauna mai eficient exploatat prin amenajarea unui dressing, decat depozitand aici tot felul de lucruri inutile.

Construirea unui dressing

Chiar daca ai ales unul dintre modelele de dressing disponibile in magazine, asta nu e tot: trebuie sa ii gasesti cel mai bun loc si sa ii adaugi accesorii. In cazul unui dressing construit de la zero, sunt mult mai multe aspecte de luat in calcul.

Alegerea spatiului dedicat unui dressing

Primul pas il reprezinta alegerea spatiului potrivit, care trebuie sa se afle in imediata vecinatate a dormitorului. De pozitionarea fata de dormitorul principal va depinde decizia de a construi dressingul in balcon, pe hol sau in debara.

Masurarea corecta a spatiului dedicat dressingului

Mai departe, vom realiza masuratori ale camerei, tinand cont de capacitatea necesara pentru a depozita tot ceea ce ne dorim si de modul in care vrem sa compartimentam dressingul.

Realizarea schitelor pentru dressing

O idee mai clara asupra compartimentarii o ofera insa schitele pe care le vom realiza ulterior pe hartie, cu creionul, pornind de la masuratori si pastrand proportiile.

Alegerea usilor pentru dressing

Foarte important, in aceasta faza, este sa decidem ce tip de usi sunt potrivite pentru dressing, in functie de spatiul disponibil: glisante (realizate din PVC), culisante (din lemn), sau rafturi deschise (fara usi). In multe cazuri, cea mai buna optiune sunt rafturile deschise, in special in apartamente, unde spatiul este limitat.

Pregatirea materialelor pentru dressing

Materialele utilizate frecvent pentru realizarea rafturilor sunt lemnul masiv, rigipsul si PAL-ul melaminat, la care se adauga sticla, utilizata in constructia usilor. Rafturile pot avea diverse marimi, care asigura o compartimentare eficienta, si pot fi inchise cu diferite tipuri de usi, insa acestea nu sunt singurele elemente care vor face parte din dressing. Vom avea de pregatit si corpuri interioare, fatade si accesorii.

Construirea dressingului

Regulile de constructie si compartimentare trebuie adaptate in functie de spatiul in care se va afla dressingul, holul sau debaraua oferind, de exemplu, conditii diferite fata de balcon.

Construirea dressingului intr-o debara

Spatiul limitat al debaralei impune o organizare riguroasa pe module, fiecare dintre acestea fiind destinat altui scop: hainelor impachetate, umeraselor, accesoriilor, pantofilor si asa mai departe. Organizarea ideala a rafturilor se realizeaza pe verticala, caz in care am putea avea nevoie de o scara ajutatoare.

Construirea dressingului pe balcon

Pentru dressingul din balcon, cea mai buna optiune sunt rafturile zidite, din caramida sau BCA, pentru ca economisesc spatiu. Este adevarat, exista si un dezavantaj: acela ca nu pot fi mutate, insa balconul este un spatiu pentru care planuim rareori o reamenajare.

Construirea dressingului intr-o camera dedicata

In dormitor, sau intr-o camera pe care am rezervat-o pentru amenajarea dressingului, organizarea rafturilor se va face pe orizontala, asta daca nu instalam dulapuri de sine statatoare. Rafturile deschise sunt potrivite nu doar in debara sau mansarda, ci si in camera de dressing, dar mai putin recomandate in dormitor, unde exista destule alte elemente de design menite sa atraga atentia.

Iluminarea dressingului

Dressingul poate fi luminat discret cu ajutorul spoturilor luminoase incastrate, insa putem instala aici si o lampa de podea, sau lumini de accentuare, a caror raza focalizata scoate din umbra rafturile si diverse alte elemente si accesorii. Oglinzile mari au, la randul lor, rolul de a amplifica lumina, acestea putand fi instalate pe suprafata usilor dressingului, sau intr-un spatiu separat.

Sfaturi pentru organizarea unui dressing

Compartimentarea eficienta a dressingului poate fi realizata prin cateva trucuri usor de pus in practica. Daca locuinta este impartita de un cuplu, prima recomandare se refera la organizarea spatiului in asa fel incat sa isi gaseasca loc aici - separat - hainele, pantofii si accesoriile ambilor parteneri.

Aloca un spatiu pentru hainele de care vrei sa scapi

Un modul destinat hainelor uzate, care ocupa spatiu inutil, si pe care le pastrai pana acum in dormitor sau pe balcon, te ajuta sa castigi spatiu in aceste incaperi. Creeaza acest compartiment intr-o zona mai putin folosita a dressingului, departe de cele mai noi piese vestimentare.

Foloseste cutii pentru haine marunte

Alaturi de hainele impaturite si cele aflate pe umeras, vor exista intotdeauna mici piese, cum ar fi lenjeria intima sau sosetele. Pentru depozitarea lor, poti utiliza cutii, acest tip de organizare facand usor de gasit fiecare obiect care te intereseaza.

Construieste-ti un sistem de organizare

In plus, poti avea propriile reguli de organizare, tinand cont de criterii precum culoarea hainelor sau sezonul in care pot fi purtate.

Organizarea lucrurilor pe culori

Daca esti genul care are preferinte clare pentru anumite culori, iar acestea se repeta in garderoba, separarea camasilor albe, de exepmplu, de cele de culoare albastra, te poate ajuta sa te organizezi mai rapid dimineata, inainte de a porni spre birou.

Organizarea lucrurilor dupa tipul materialului

In ceea ce priveste tipul materialelor, organizarea hainelor in functie de acest criteriu poate fi utila nu neaparat ca sa poti castiga timp, ci ca sa protejezi tesaturile. Nu este recomandat, de pilda, sa tii in acelasi loc bluzele de matase si jachetele cu multe capse si fermoare.

Organizarea lucrurilor in functie de anotimp

Compartimentarea in functie de anotimp este simplu de realizat si este deja o traditie in fiecare locuinta, chiar si acolo unde nu exista un dressing.

Organizarea lucrurilor in functie de tipul de activitate

Separa intotdeauna imbracamintea profesionala de cea pe care o porti in casa si pastreaza un raft separat pentru echipamentul sportiv sau costumul de schi.

Foloseste umerase de calitate

Alege intotdeauna diferite modele, fiecare destinat altui tip de haine: umerase pentru sacou, costum, pantaloni, umerase cu clipsuri si modele destinate exclusiv copiilor, dar si suporturi din metal, ca acestea.

Foloseste cutii cu o latura transparenta pentru pantofi

Cutiile realizate din plastic trasnparent rezistent, pentru vizualizarea continutului, au rolul de a economisi timp si spatiu, iar la nevoie, le poti utiliza si pentru pastrarea jucariilor sau a produselor cosmetice.

Foloseste spatiile de jos pentru hainele si pantofii copiilor

Rezerva sertarele inferioare pentru cei mici, in asa fel incat sa poata ajunge singuri la ele. Daca detii multe perechi de pantofi, cateva dintre ele isi pot gasi locul tot aici, nu doar pe suportul pentru pantofi.

Foloseste usa dressingului in mod inteligent

Poti vopsi usile in diferite culori, sau le poti placa cu oglinzi, care vor aduce mai multa lumina si vor amplifica vizual spatiul, dincolo de rolul lor practic.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360