- 1. Utilizarea pietrei naturale în amenajări interioare
- Avantajele utilizării pietrei naturale în amenajările interioare
- i. Nu se demodează
- ii. E durabilă
- iii. E versatilă
- iv. Se întreținere ușor
- v. Oferă un aspect natural interiorului
- vi. Are un aspect unic care nu se regăsește în niciun alt material
- vii. Este un foarte bun izolator fonic
- viii. Este un material fără emisii la schimbarea temperaturii
- ix. Este reciclabilă în proiectele de amenajare a interiorului
- x. Inerția termică a pietrei naturale - o sursă de economisire
- Moduri de utilizare a pietrei naturale în amenajările interioare
- i. Ca pardoseală
- ii. Pentru placarea pereților
- iii. Ca mobilier făcut pe comandă
- 1. Blatul de bucătărie
- 2. Mobilier de baie din piatră naturală
- 3. Șemineul din piatră naturală
- Cele mai utilizate tipuri de piatra naturala in amenajari interioare
- i. Marmura
- ii. Travertin
- iii. Ardezie
- iv. Granit
- v. Piatra de rau
- 2. Alegerea piatrei naturale pentru amenajări interioare
- În funcție de culorile dorite
- În funcție de stilul designului interior
- În funcție de tipul de trafic și de utilizare
- 3. Stiluri de utilizare a pietrei naturale în amenajările interiore
- Combină piatra naturală cu materiale industriale
- Plachează parțial un singur perete cu piatra naturală
- Folosește mai multor tipuri de piatră în același spațiu
- Avantajele utilizării pietrei naturale în amenajările interioare
Piatra naturală a fost dintotdeauna considerată un material de construcție premium. Și pe bună dreptate. Nimic nu-ți vorbește ca ea despre stabilitate și despre longevitate. Dovada: marile opere arhitecturale ale omenirii sunt realizate din piatră.
Calitățile pietrei naturale o recomandă, însă, nu doar pentru construcția de monumente, ci și pentru amenajarea interioarelor în care trăiești. E colorată, e versatilă, e reciclabilă și izolează fonic și termic spațiul.
Din ghidul pe care ți l-am pregătit în continuare afli exact cum să alegi şi cum să folosești piatra naturală eficient și creativ.
Utilizarea pietrei naturale în amenajări interioare
Îți petreci cea mai mare parte a timpului în interior, așa că felul în care acesta e amenajat îți influențează viața. Ca să te menții sănătos și activ, ar trebui să trăiești într-un spațiu care să îți inspire calm, continuitate și optimism.
Sunt efecte pe care le obții cel mai bine amenajându-ți spațiul cu materiale naturale. Dintre toate, piatra s-a dovedit, în timp, cel mai versatil, mai luxos și mai durabil material.
De ce să o alegi pentru casa ta și cum să o combini eficient și creativ cu celelalte materiale, afli din ghidul complet pe care ți l-am pregătit.
AVANTAJELE utilizării pietrei naturale în amenajările interioare
Amenajarea cu piatră naturală va crea, în orice spațiu interior, o atmosferă unică. Aproape magică. Dar nu numai despre frumusețe e vorba, ci și despre eficiență. Iată patru motive pentru care să alegi piatra naturală, când amenajezi:
Nu se demodează
De regulă, tot ce este natural nu se demodează; moda trece - culorile, materialele, texturile - însă materialele care supraviețuiesc probei timpului vor fi folosite și refolosite, datorită faptului că te poți baza pe ele. Ele vor constitui mereu o sursă de inspirație sau un punct de pornire pentru inovație.
Atât constructorii și designerii, cât și proprietarii de locuințe o văd ca pe o soluție, de ani buni. Că vrei un luciu clasic sau un finisaj mat, la interior, piatra naturală îți oferă infinite soluții de amenajare.
E durabilă
Din piatră au fost construite, în urmă cu circa 5.000 de ani, piramidele din Egipt. La fel, Acropolele și Colloseumul, minuni ale lumii antice. Tot din piatră e și palatul Taj Mahal, ridicat acum aproape patru secole. Iar Empire State Building, cea mai înaltă clădire din New York, este placată, la exterior, tot cu piatră. Probabil, acestea sunt cele mai solide argumente care stau dovadă pentru durabilitatea și versatilitatea pietrei naturale.
E versatilă
Piatra naturală poate fi folosită, în combinație cu multe alte materiale, pentru placarea podelelor, a pereților și a șemineurior. E bună și pentru realizarea de piese de mobilier, de lavoare și de obiecte decorative.
Poți folosi, la fel de bine, piatra naturală pentru o amenajare de inspirație clasică și pentru una cu tentă modernă.
Se întreține ușor
Orice piatră naturală ai folosi, doar patru sunt regulile de respectat ca să o întreții. Iată-le:
- Orice verși pe ea, trebuie șters imediat
- Curăță-o des, fără substanțe acide care să o ardă
- Nu o șterge cu obiecte abrazive și nu pune pe ea obiecte fierbinți
- Fă-o impermeabilă
De asemenea, poartă-te frumos cu ea:
- Curăț-o des cu un amestec diluat de apă și săpun de mâini. Nu folosi oțet și nici zeamă de lămâie. Aceste substanțe ard suprafața pietrei și o fac să își piardă strălucirea. Evită să folosești substanțe abrazive
- Nu călca cu încălțările murdare pe pardoseala din piatră. Particulele de nisip, de noroi și chiar cele fine, de praf, pot să zgârie anumite tipuri de piatră
- Nu pune pahare, tacâmuri sau obiecte fierbinți direct pe suprafața din piatră naturală. Folosește suporturi
Oferă un aspect natural interiorului
Piatra, spre deosebire de finisajele sintetice, creează o legătură permanentă a spațiului tău de locuit cu natura. E uimitor cum, atunci când e folosit corect, un material atât de dur și de rece poate crea o atmosferă atât de caldă și de primitoare.
Piatra naturală se transformă continuu, la fel ca orice alt element natural. De regulă, prin uz, piatra capătă patină și se închide la culoare.
Are texturi unice care nu se regăsesc în niciun alt material.
Travertinul are aspect poros. Suprafața ardeziei prezintă mici despicături. Marmura are aspect lucios. Granitul e granulat. De fapt, fiecare tip de piatră are o textură proprie.
Poți folosi marmura și travertinul pentru finisaje cu aspect natural. Granitul e ideal atunci când vrei o suprafață cu aspect patinat. Suprafața onixului arată ca sticla.
Este un foarte bun izolator fonic
Expunerea zilnică la zgomote puternice ne îmbolnăvește, potrivit unei informări a greenreport.ro. Iar românii sunt foarte nemulțumiți de nivelul ridicat de zgomot din orașe.
Transferul de sunete poate fi problematic și atunci când ai vecini gălăgioși. Placarea cu piatră naturală a pereților și a pardoselii ajută, însă, la izolarea fonică.
Deși nu există studii concrete care să susțină această soluție, arhitecții și designerii de interior folosesc cu recurență piatra naturală ca soluție de izolare fonică.
Este un material fără emisii la schimbarea temperaturii
Piatra naturală nu conține substanțe chimice vătămătoare și nici toxine. Poți, deci, să stai liniștit, știind că mediul pe care l-ai amenajat cu piatră este unul sănătos. E o componentă importantă a ceea ce se numește design sustenabil.
Este reciclabilă în proiectele de reamenajare a interiorului
Piatra naturală este reciclabilă. Să o refolosești înseamnă, de fapt, să îi înțelegi potențialul și să nu o lași să se irosească. Din punct de vedere al protecției mediului, reciclarea pietrei înseamnă economisirea resurselor de care ar fi fost nevoie pentru a scoate alta, din carieră.
Pietrei reciclate îi poți da mai multe utilizări. Spre exemplu, piatra rezultată din demolarea unei case vechi poate fi folosită la pavaje sau la placări exterioare. Piatra spartă în bucăți mici ar putea fi folosită la crearea unui mozaic. Aceste materiale pot da unei case un aer de nostalgie și o patină istorică.
Inerția termică a pietrei naturale - o sursă de economisire
Piatra naturală nu este rece, prin natura ei. De fapt, e un material care stochează căldură pentru perioade mari de timp. Casele placate cu piatră sunt economice pentru că rețin căldura, pe timpul iernii și răcoarea, pe durata verii.
Poți vedea, în galeria foto, cum arată câteva interioare amenajate cu piatră naturală.
MODURI DE UTILIZARE a pietrei naturale în amenajările interioare
Ca pardoseală
Cele mai folosite tipuri de piatră naturală pentru pardosire sunt ardezia, marmura, travertinul și granitul. Fiecare e preferată pentru anumite proprietăți pe care e important să le înțelegi ca să poți face o alegere asumată:
Calitatea pietrei. Dacă materialul pe care îl alegi are mici defecte, e evident că nici performanțele sale nu vor fi pe măsura așteptărilor tale. Ai grijă ca piatra pe care o cumperi să nu fie ciobită, zgâriată sau crăpată.
Rata de absorbție a lichidului. Pietrele pot fi absorbante, cum e travertinul, sau puțin absorbante, cum e granitul. Pietrele cu suprafață lucioasă sunt mai puțin absorbante decât cele poroase. În funcție de ușurința cu care rețin lichidul, le alegi destinația. Spre exemplu, granitul, spre deosebire de travertin, este mult mai potrivit pentru pardosirea băii.
Coeficientul de frecare. Acesta măsoară cât de alunecoasă este o suprafață. Cu cât e coeficientul mai mare, cu atât aderența pietrei e mai bună.
Pentru placarea pereților
Este o soluție de care designerii de interior nu se plictisesc niciodată. Și asta pentru că variantele în care poți combina culori și texturi, atunci când plachezi cu piatră un perete, sunt nenumărate. Ca să creezi o atmosferă primitoare, în cameră, orientează-te spre culori calde, cum ar fi galbenul, portocaliul și roșul. Caută contrastul, pentru că pune piatra în evidență.
Dacă spațiul e mic, plachează doar parte din perete. Efectul va fi, în continuare, puternic, dar locul va arăta, totodată, aerisit. Gândește-te să folosești pietre de dimensiuni diferite, pentru un efect mai dinamic.
Ca mobilier făcut pe comandă
Când vrei să introduci piatra naturală în casa ta, ai și alte opțiuni în afară de placarea pereților. Poți să îți comanzi și piese de mobilier din piatră, începând cu blatul de bucătărie și până la lavoarul din baie.
Blatul de bucătărie
Blatul de bucătărie este una dintre cele mai solicitate suprafețe dintr-o locuință, motiv pentru care nu poți alege o destinație mai potrivită pentru introducerea pietrei naturale în casa ta. Ideal ar fi să te oprești la ardezie sau la granit - ambele tipuri de pietre sunt rezistente la umezeală și la acțiunea acizilor.
Dacă intri mai rar în bucătărie și ești o victimă a designului interior, ți s-ar potrivi mai degrabă un blat din marmură, travertin sau onix care sunt de-a dreptul spectaculoase. Pe oricare l-ai alege, va trebui să îl impermeabilizezi.
Mobilierul din baie
Puțină lume alege să folosească acest finisaj în decorul băii, asociindu-l mai degrabă cu celelalte încăperi ale casei. Pe lângă finisaje, o mare importanță o au și celelalte elemente prezente în decorul băii: mobilierul (dulapuri cu firide, etajere), și desigur, obiectele sanitare. Împreună, toate acestea trebuie să alcătuiască un decor armonios și echilibrat.
O categorie care face parte din gama dotărilor de lux pentru baie sunt obiectele sanitare din piatră naturală. Și dacă despre lavoare am auzit cu toții, căzile din piatră sunt adevărate piese de lux, realizate, de cele mai multe ori, la comandă. Marmura, granitul, ardezia și piatra de râu sunt cele mai folosite la confecționarea mobilierului pentru baie.
Șemineul din piatră naturală
Un șemineu se potrivește în toate decorurile, fie ele clasice sau contemporane, minimaliste sau cu temă. Tot ceea ce trebuie să faci este să găsești piatra potrivită și un designer priceput.
Șemineurile din piatră sunt grozave pentru interioare, mai ales că ai atâtea posibilități dintre care să le alegi culoarea și textura. Atât de mult le plac designerilor aceste șemineuri, că au început să le folosească și pentru amenajarea curților interioare.
CELE MAI UTILIZATE TIPURI de piatră naturală în amenajări interioare
Fiecare tip de piatră naturală diferă față de celelalte prin compoziție și aspect. În funcție de aceste caracteristici, știi cum să le folosești mai eficient.
Marmură
Aspect:Marmura este o varietate de calcar ale cărui componente minerale au cristalizat. În cursul procesului, textura calcarului se schimbă și apărut venaturile.
Ce trebuie să știi:Este o piatră mai puțin dură și mai absorbantă decât granitul. O găsești într-o varietate de culori. Suprafața îi poate fi lustruită. Doar marmura verde e greu de lustruit.
Utilizare:placarea podelelor și a zonelor expuse umezelii și realizarea de blaturi de bucătărie și de lavoare.
Îngrijire:Marmura se spală cu apă. Dacă e necesar, folosește și un amestec diluat de apă și detergent, dar clătește bine, la final. Petele de rugină se imprimă repede și ies greu, așa că imediat ce le vezi, apucă-te să le cureți. Impermeabilizarea este o opțiune. Totuși, aplicare unora dintre soluții s-ar putea să închidă marmura la culoare. Testează orice substanță pe care n-ai mai folosit-o, pe o suprafață mică.
Travertin
Aspect:Are suprafața poroasă, pentru că ia naștere în preajma izvoarelor cu apă minerală caldă. Cel mai adesea e ivoriu, bej, argintiu și galben-portocaliu
Ce trebuie să știi:În stare naturală, suprafața travertinului seamănă cu cea a unui burete. Poți comanda însă și travertin a cărui suprafață a fost nivelată prin umplere orificiilor
Utilizare:Cel mai potrivit pentru amenajarea zonelor din jurul căzii, pentru blaturi și podele
Îngrijire:Dacă placa de piatră nu e nivelată, curăță cu grijă lichidele vărsate pe travertin. E important ca acestea să nu băltească în micile orificii de pe suprafața pietrei.
Ardezie
Aspect:de regulă, e verde, albastră, gri sau roz. Are o textură neregulată, brăzdată de mici șanțuri. E mată.
Ce trebuie să știi:se formează din lut, în zonele care au fost funduri de mare.
Utilizare:placarea podelelor și realizarea blaturilor de bucătărie
Îngrijire:curățarea se face cu substanțe alcaline, nu foarte concentrate. Poate fi impermeabilizată. Șlefuirea ajută la păstrarea aspectului mat.
Granit
Aspect:În găsești într-o largă varietate de culori. Are, adesea, un aspect pestriț. Uneori, are și venaturi.
Ce trebuie să știi:Granitul este cea mai dură rocă folosită la amenajări interioară. Se zgârie și se pătează greu.
Utilizare:realizarea blaturilor de bucătărie, placarea podelelor, amenajarea împrejurimilor șemineului.
Îngrijire:Lustrul granitului se duce greu. Totuși, nu pune direct pe el vase fierbinți și nu-l zgâria. Nu-l curăța cu substanțe pe bază de amoniac.
Piatră de râu
Aspect:culori diverse, de la albastru la maro deschis. Există și pietre de râu mate, dar și lucioase
Ce trebuie să știi:se formează în albiile râurilor, prin eroziune.
Utilizare:placarea podelelor, pereților și șemineurilor și realizare de obiecte decorative
Îngrijire:alege substanțe de curățate speciale, cu care rezolvi inclusiv problema murdăriei dificil de îndepărtat, cum ar fi petele de ceară sau mucegaiul.
Alegerea pietrei naturale pentru amenajări interioare
Posibilitățile sunt nenumărate. Ca să nu dai greș și să nu cheltuiești mai mult decât face, alege-ți piatra pentru interior astfel:
În funcție de culorile dorite
În cazurile granitului și marmurei, culorile variază de la roz și bej, la roșu și verde. Sunt și bucăți bicolore și multicolore. De regulă, marmura are și venatură colorată, iar granitul, un aspect pestriț, în două culori.
Spre deosebire de banalitatea materialelor produse în serie, piatra naturală te surprinde mereu cu micile ei detalii. Inclusiv cu cele legate de culoare.
În funcție de stilul designului interior
Piatra naturală nu a încetat niciodată să fie un material premium de construcție. Poate, deci, fi folosită cu succes la amenajare, indiferent de stilul abordat. Cu piatră îi poți da unui spațiu intimitate sau eleganță. Poți face o amenajare în stil eclectic sau una care să țină de zona de shabby chic. Merge bine și cu stilul industrial şi cu minimalismul auster.
În funcție de tipul de trafic și de utilizare
Când știi că podeaua va fi supusă unui trafic intens, te poți orienta spre o piatră naturală cu duritate mare, cum e granitul. S-ar putea să cheltuiești mai mult când o cumperi și o montezi, dar o să scutești din cheltuielile de întreținere. Dacă totuși alegi o rocă mai puțin dură, cere să fie șlefuită. Acest procedeu o va face mai rezistentă și mai puțin absorbantă.
Moduri creative de utilizare a pietrei naturale
Combină piatra naturala cu materiale calde
Poți folosi, în combinație cu piatra naturală, materiale ca: lemnul, blana sau cașmirul. Taburetele, pledurile, pernele și covoarele împletite se potrivesc și ele de minune, în combinație cu piatra.
Combină piatra naturală cu materiale industriale
Dacă stilul amenajării tale este unul industrial, poți să te orientezi și către combinații ale pietrei cu plastic sau cu metal. Va trebui, însă, să echilibrezi cromatica amenajării, ca să nu obții o atmosferă prea rece.
Plachează parțial un singur perete cu piatră naturală
E o bună alegere pentru spațiile mici, în care decorarea întregului perete ar fi creat senzația de sufocare. Dar chiar și o simplă porțiune de perete decorată cu piatră poate fi transformată în punctul de interes al unei încăperi. Ajunge să o iluminezi corespunzător. Placarea parțială poate fi și o soluție atunci când vrei să obții un efect spectaculos la preț accesibil.
Folosește mai multe tipuri de piatră în același spațiu
O combinație de culori, forme și texturi va dinamiza atmosferă dintr-o încăpere. Marmura în două texturi sau în culori contrastante va da opulență unei băi. Pentru un aspect sofisticat, alătură o marmură platinată, lucioasă, cu una neagră.
În bucătărie, un blat de granit în două culori contrastante ar atrage toată atenția. Baza poate fi un bej, iar culoare de contrast, una mai închisă.
În spațiile deschise - cum ar fi o bucătărie care dă în living - poți delimita zonele pardosind cu materiale diferite. Ardezia ar merge în bucătărie, iar trecerea la pardoseala de lemn a sufrageriei s-ar face prin intermediul unei borduri de marmură.
Într-o bucătărie amenajată în stil contemporan, pardosită cu travertin, toată atenția ar fi atrasă de un blat de granit sau de marmură neagră.
Designul sustenabil e viitorul. Iar amenajarea unei case cu piatră naturală oferă o gamă incitantă de opțiuni. Decizia de a o folosi e una personală, la fel ca spațiul casei pe care aceasta îl va pune în valoare. Ar trebui, însă, să atârne greu în luarea unei decizii faptul că piatra e un material natural și reciclabil. Vorbește cu un profesionist în domeniul amenajărilor cu piatră naturală despre țelurile și nevoile tale, ca să faci o alegere de care să fii mulțumit mulți ani de aici înainte.