Cum să identifici și să soluționezi problemele legate de umezeală și cum să protejezi locuința împotriva acesteia.
Ocupă-te de mucegai și condens pentru a te simți mai confortabil
Umezeala este unul dintre ultimele lucruri cu care ne dorim să ne confruntăm în locuință. Nu contează dacă suntem proprietari sau chiriași, aceasta nu este ceva pozitiv. Poate face o cameră să pară rece, neprimitoare și nesănătoasă, iar în cazul cel mai nefericit poate însemna probleme structurale sau cu izolația.
Din fericire, umezeala poate de cele mai multe ori să fie tratată și combătută fără ajutorul profesioniștilor. Există semne ușor de depistat, la care ar trebui să fim atenți și care ar putea indica o problemă, precum și măsuri simple pe care le putem încerca pentru a împiedica apariția umezelii.
În acest ghid, îți vom prezenta procesul de identificare a unei probleme de umezeală, de găsire a cauzei acesteia și recomandări cu privire la rezolvări, astfel încât să te poți bucura din nou de spațiul în care locuiești.
Cum să-ți dai seama de prezența umezelii
Poți probabil vedea sau mirosi umezeala în timpul iernii, însă poți căuta semnale de alarmă în orice perioadă a anului. Verifică următoarele:
Pereți – Pune mâna pe perete, îl simți foarte rece sau umed? Caută semne de mucegai sau fungi, care vor apărea ca urme pătate de culoare neagră sau ca o cultură de culoare gri pe pereți vopsiți, tâmplărie și tapet. Vopseaua scorojită sau tapetul ondulat pot reprezenta, de asemenea, semne.
Tavane – Pe lângă căutarea de semne de mucegai, fii atent la culoarea tavanului. Este decolorat sau pătat în anumite zone? Peticele maro în colțurile exterioare și în apropierea coronamentelor coșurilor pot fi umezeală.
Ferestre - Condensul pe ferestre dimineața, precum și micile adunături de apă pe pervazuri pot indica niveluri ridicate de umiditate în locuință. Acestea pot fi atât cauze, cât și simptome ale umezelii. Mucegai negru se poate dezvolta, de asemenea, pe cadre de fereastră din lemn și PVC, precum și pe agentul de etanșare pe bază de silicon utilizat la marginea cadrului.
Băi și bucătării – Uită-te la chitul și elementele de etanșare pentru semne de mucegai negru. Verifică în jurul cadrelor ferestrelor și pe tavan dacă sunt probleme similare. Uită-te în dulapuri pentru a vedea dacă sunt zone pătate sau cu mucegai și fii atent la mirosurile neplăcute.
Mobilier și accesorii moi – Mucegaiul negru poate crește la interiorul draperiilor, jaluzelelor și pe suprafețe tapisate, cum ar fi canapelele. Verifică spatele obiectelor de mobilier pentru a vedea dacă au urme de mucegai și suprafețele de lemn și plastic, dacă prezintă condens.
Pivnițe și spații de depozitare neîncălzite – Un miros neplăcut, umed este cel mai adesea primul indicator al unei probleme în aceste locuri. Atunci când te afli aici, verifică dacă sunt pete și mucegai pe pereții vopsiți și pe tâmplărie.
Ce cauzează umezeala?
În majoritatea locuințelor, umezeala este cauzată de una dintre următoarele probleme:
Ventilație slabă
De ce se întâmplă aceasta?
Umezeala este generată în orice locuință – prin spălare, gătit, uscare de rufe și chiar prin respirat. Pentru a păstra locuința ta uscată și confortabilă, aerul umed trebuie să aibă o cale de evacuare din clădire. Dacă nu poate fi evacuat, se acumulează în locuință, creând condens.
Modul în care locuințele au fost construite și renovate în trecut a îngreunat evacuarea umezelii din clădiri. Acest lucru se poate întâmpla și în clădiri moderne, care sunt adeseori bine izolate și concepute să păstreze aerul cald la interior, însă nu includ suficiente căi de evacuare pentru umezeală. De asemenea, se poate întâmpla în locuințele mai vechi, în cazul cărora adăugarea de izolație, ferestre și uși noi a blocat sau afectat căile de evacuare.
Care sunt semnele pe care trebuie să le cauți?
Condens pe ferestre, pereți și suprafețe (precum plăci ceramice) reci, o senzație de rece și umezeală în casă.
Cum se poate remedia
Redu condensul, repară și evită deteriorările suplimentare cauzate de umiditate.
Pătrunderea de umezeală
De ce se întâmplă aceasta?
Uneori, izolația împotriva intemperiilor a unei clădiri poate să nu funcționeze corespunzător. Printre cauzele des întâlnite se numără acoperișul spart (din cauza țiglelor sparte sau desfăcute), jgheaburi cu scurgeri (jgheabul fiind desprins sau blocat de frunze și resturi) sau mortar, tencuială sau textură cu pietricele avariate și deteriorate pe pereții exteriori.
Care sunt semnele pe care trebuie să le cauți?
Apariția bruscă a unui petic umed (care arată adeseori ca o pată maro) pe interiorul unui perete exterior, în colțurile de sus ale camerei, pe un tavan sau în apropierea coronamentului coșului.
Instalații sanitare cu scurgeri
De ce se întâmplă aceasta?
Dacă instalația ta este veche sau desfăcută, poate cauza scurgeri de la alimentarea cu apă caldă sau rece. De asemenea, poate fi o problemă cu conductele de apă reziduală sau de la sistemul de încălzire centrală, care poate cauza începând de la scurgerea de șuvoaie de apă, până la prelingerea de umezeală.
Care sunt semnele pe care trebuie să le cauți?
Similar umezelii pătrunse, această umezeală apare de la pereții exteriori și colțurile camerei ca un petic de umezeală în creștere. Cel mai probabil apare pe un tavan sau sub un radiator sau o chiuvetă.
Creșterea umezelii
De ce se întâmplă acest lucru?
Creșterea umezelii are loc de obicei în locuințele vechi (începutul secolului XX sau mai vechi). În clădirile moderne, sunt încorporate foi de etanșare la umiditate în temelii și fundații. Acestea oferă o barieră între solul umed de sub casă și zonele locuibile de deasupra. În cazul proprietăților mai vechi, foile de etanșare la umiditate sunt mai puțin substanțiale sau nu fac parte din structură. Aceasta înseamnă că pereții de cărămidă pot absorbi umezeală din sol, permițând creșterea umezelii la nivelurile superioare. Este posibil ca adăugarea de gips, izolație, ferestre și uși moderne în ultimii ani să fi slăbit capacitatea clădirilor de a respira, blocând umezeala în pereți.
Care sunt semnele pe care trebuie să le cauți?
Suprafețe reci, umede și dezvoltarea de mucegai în colțurile exterioare ale camerelor de la parter. Pereți și pardoseli reci, precum și miros neplăcut.
Cum se poate remedia
Pentru locuințele cu creștere considerabilă a umezelii, instalarea unei foi de etanșare la umiditate moderne este cea mai bună soluție. Deși poate fi o opțiune costisitoare, va preveni deteriorările ulterioare ale clădirii și va reduce nevoia de măsuri de prevenție pe viitor. Consultă un expert pentru a afla cea mai bună opțiune pentru casa și bugetul tău. Acolo unde simptomele sunt mai slabe, creșterea umezelii poate fi gestionată în moduri similare cu problemele cauzate de condens.
Cum să previi mucegaiul și umezeala
Ocupă-te de întreținerea la exterior a locuinței
Prevenția este de preferat tratamentului, când este vorba de probleme legate de umezeală. Verifică acoperișul periodic pentru a observa deteriorări, în special după furtuni. Păstrează jgheaburile curate și repară sau înlocuiește jgheaburile deteriorate. O unealtă special concepută pentru curățarea jgheaburilor va simplifica această activitate sau montează protecții la jgheaburi pentru a împiedica pătrunderea frunzelor și a resturilor.
Inspectează cărămizile de la exterior și, dacă ești îngrijorat cu privire la sfărâmarea mortarului, discută cu un profesionist.
Păstrează locuința caldă
Condensul are loc atunci când aerul cald și umed atinge o suprafață rece, cum ar fi un geam sau un perete exterior. Izolația mansardei și a pereților poate ajuta la crearea de spații mai calde, iar geamurile duble montate corespunzător vor contribui la reducerea condensului pe geamuri, întrucât panoul de geam interior este izolat de aerul rece de la exterior.
Încearcă să menții o temperatură constantă în locuința ta, setând termostatul la o temperatură mai joasă, dar pe o perioadă mai lungă în fiecare zi. Aceasta va permite evitarea creșterilor și scăderilor bruște de temperatură, când se poate produce condens. Dacă sistemul central de încălzire a fost instalat cu mult timp în urmă, ia în calcul modernizarea pentru ca locuința ta să fie mai eficientă și mai ușor de controlat. Termostatele programabile și robinetele de radiator termostatic ușurează încălzirea locuinței atunci când este mai necesar, iar dispozitivele Smart Home vă permit să monitorizați temperatura și consumul de energie, precum și să controlați sistemul de încălzire atunci când nu sunteți acasă.
Contribuie la obținerea celei mai bune performanțe a sistemului de încălzire atunci când este pornit asigurându-te că caloriferele nu sunt blocate de obiecte de mobilier și că încălzitoarele de prosoape nu sunt supraîncărcate cu prosoape umede.
Asigură-te că locuința ta este bine ventilată
Asigurarea unei căi de evacuare a umezelii din locuință va ajuta la minimizarea condensului. Verifică dacă mașinile de spălat rufe și uscătoarele sunt racordate și ventilate corect. Instalează un ventilator de evacuare în băi și bucătării dacă nu există deja și asigură-te că este setat să funcționeze suficient timp pentru a îndepărta umiditatea din cameră.
Deschide ferestrele atunci când este posibil; cadrele de ferestre mai noi permit întredeschiderea și blocarea ferestrelor. Acest lucru este important mai ales în lunile reci, când petrecem mai mult timp înăuntru.
Cumpără ventilatoare de evacuare și guri de ventilație
Evită producerea de multă umezeală
Uscarea rufelor la interior poate crea mult condens, așadar usucă la exterior pe un uscător rotativ sau folosește un uscător cu centrifugare ori de câte ori este posibil. Vei fi surprins cât de repede se usucă rufele la exterior chiar și în timpul iernii (atât timp cât nu plouă). Alege un uscător eficient din clasa A sau A* pentru a păstra costurile cât mai mici posibil. Uscătoarele cu ventilație reprezintă o bună alegere dacă ai deja o ventilație instalată, în caz contrar optează pentru un uscător cu condensare, care nu are nevoie de ventilație și nu va lăsa aerul umed să pătrundă în locuința ta. Un dezumidificator cu setare pentru rufe poate fi de mare ajutor dacă uscatul rufelor la interior nu poate fi evitat.
Încearcă să eviți proiectele de îmbunătățiri în locuință și de curățare care creează multă umiditate atunci când este frig sau umed afară și suprafețele se usucă mai lent. Operații precum vopsirea și decorarea, ștergerea pardoselii cu mopul și curățarea ferestrelor ar trebui efectuate în zilele în care poți deschide confortabil o fereastră.
Ai grijă atunci când gătești
Tigăile de pe aragaz, precum și ceainicele, pot produce cantități semnificative de aburi și umiditate. Acoperirea tigăilor cu un capac în timpul gătitului poate ajuta la minimizarea condensului pe ferestrele din bucătărie. Pornește hota atunci când folosești plita și las-o să funcționeze până la cinci minute după ce ai terminat pentru a curăța aerul. Nu uita să înlocuiești periodic filtrul hotei, pentru a te asigura că funcționează cât mai eficient posibil.
Îndepărtează surplusul de umiditate
Folosirea unui dezumidificator va contribui la îndepărtarea surplusului de umiditate din aer, lăsându-vă locuința mai caldă și mai confortabilă. Optează pentru un model inteligent care se activează atunci când crește umiditatea sau folosește un temporizator pentru a-l pune în funcțiune un timp scurt în fiecare zi. Vei fi surprins de câtă umiditate va îndepărta din casa ta. Dezumidificatoarele sunt ideale pentru dulapuri și spații strâmte unde apare umezeala, însă alimentarea cu energie nu este practică. Dacă se produce condens periodic pe ferestre, folosește un aspirator pentru ferestre pentru a îndepărta apa dimineața. Alternativ, șterge cu piele tăbăcită și stoarce în chiuvetă. Acest lucru va contribui la uscarea mai rapidă a camerelor.
Alege vopsea și tapet rezistente la umezeală
Dacă locuința ta este predispusă la umezeală sau condens, alege finisaje de perete care facilitează prevenția problemelor. Optează pentru suprafețe vopsite și alege vopsele concepute pentru utilizare în bucătării și băi. Cu formule create pentru a rezista la umezeală și la aburi, acestea vor preveni apariția mucegaiului, dar se vor și curăța prin ștergere mai ușor în cazul dezvoltării de mucegai. Dacă preferi tapetul, alege tapet din vinil, care este rezistent la stropire și poate fi curățat prin ștergere.
Cumpără vopsele pentru bucătărie și baie
Lasă camera să respire
Condensul se poate forma în spate obiectelor de mobilier și decorațiunilor care se ating de pereți exteriori reci, rezultând posibila dezvoltare de mucegai. Încearcă să poziționezi mobilierul la câțiva centimetri de pereții exteriori, pentru a lăsa aerul să circule. Dacă ai probleme cu o cantitate mare de condens pe ferestre, alege elemente de acoperire care pot fi deplasate departe de cadrele ferestrelor. Montează o galerie sau șină pentru draperii de o lungime generoasă, care îți permite să tragi draperiile departe de fereastră și montează jaluzele deasupra ancadramentului ferestrei în loc de în interiorul acestuia.
Cum să repari deteriorările cauzate de umezeală
Pete de umezeală sau mucegai pe pereți vopsiți și tavane
Dacă ai avut probleme cu umezeala, știm că acestea sunt complicate și că ultimul lucru cu care vrei să ai de-a face după soluționarea problemei sunt petele inestetice de pe perete sau tavan. Însă nu dispera, este o operație simplă și îți vom arăta cum să scapi de aceste urme și îți vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a împiedica revenirea acestor probleme.
După rezolvarea sursei de umezeală, lasă zona să se usuce din plin, folosind un dezumidificator, dacă este nevoie. Apoi, tratează suprafața cu un tratament de îndepărtare a mucegaiului, respectând cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj. După ce suprafața este curățată de mucegai și uscată, poate fi vopsită cu un produs de etanșare a umezelii sau o vopsea de blocare a petelor, care va asigura faptul că pata nu se va răspândi prin emulsie după finalizare. După ce se usucă, aplică vopseaua folosită pe restul peretelui sau tavanului.
Cumpără soluție de îndepărtare a mucegaiului
Chit și agenți de etanșare cu mucegai în băi și în jurul chiuvetelor
În cazul în care chitul și agentul de etanșare sunt în condiții bune, începe cu un tratament de îndepărtare a mucegaiului. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj și îndepărtează cât mai mult din mucegai.
Acesta poate fi suficient pentru a revigora zona. Cu toate acestea, dacă nu îndepărtează petele de mucegai complet de pe agentul de etanșare din silicon, lasă zona să se usuce în profunzime și apoi taie agentul de etanșare vechi cu lama unui cuțit. Folosind un pistol cu agent de etanșare rezistent la mucegai, etanșează din nou zona afectată și așteaptă să se usuce înainte de a uda din nou zona.
Sfat important
Multe produse de îndepărtare a mucegaiului conțin înălbitor. Cu toate că acesta este foarte eficient în distrugerea mucegaiului, poate deteriora și materiale sau suprafețe vopsite. Folosește îmbrăcăminte uzată, protecție pentru ochi și o mască atunci când utilizezi înălbitor.